Grillowane mięso zwiększa ryzyko Alzheimera i cukrzycy

grillPolacy kochają grillować. Choć teraz za oknem jest jeszcze chłodno to pierwsze przejawy zbliżającej się wiosny pozwalają snuć plany o rychłym odkurzeniu odstawionego w kąt grilla. Jak jednak dowodzą w najnowszych badaniach naukowcy z Icahn School of Medicine – mięso grillowane jak i smażone może odbijać się negatywnie na naszym zdrowiu – a dokładnie zwiększać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera (o czym szerzej w poniższym artykule) oraz cukrzycę typu 2. (co miało już poparcie we wcześniejszych badaniach).

Winowajcą są tzw. AGE (produkty zaawansowanej glikacji – advanced glycation end) tworzone w procesie wspomnianej obróbki cieplnej. Ich spożycie powoduje gromadzenie się beta-amyloidów, charakterystycznych dla choroby Alzheimera zaś zmniejszenie dawki – ograniczenie produkcji tego białka. Myszy na diecie wzbogaconej w AGE radziły sobie trudniej z zadaniami wymagającymi myślenia. Podobną korelację zauważono także wśród ludzi w zależności od ich diety.

Więcej na ten temat w artykule “oral glycotoxins are a modifiable cause of dementia and the metabolic syndrome in mice and humans“.

Źródło: bbc.co.uk

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia