Groch właściwości

3/5 (6)

Groch należy do rodziny jednorocznych roślin strączkowych. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Suche nasiona, czy też strąki zielonego grochu to źródło błonnika oraz skarbnica składników mineralnych. Dowiedz się czemu warto jeść groch. Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze.

groch właściwości
Cseh Ioan / 123RF

Wartości odżywcze grochu

Jako doskonałe źródło białka groch jest szczególnie ceniony przez wegetarian. Zawiera dużą ilość aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie syntetyzuje i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Oprócz tego w grochu znajdują się witaminy z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy oraz składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, czy wapń. Zawiera też witaminę A, mającą dobry wpływ na wzrok, witaminę C i K, a także witaminę młodości – E.

Błonnik

Warto zaznaczyć, iż groch zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, który nie ulegając trawieniu w przewodzie pokarmowym, usprawnia pracę jelit, pomaga zapobiegać takim schorzeniom jak uchyłkowatość jelit czy zespół jelita drażliwego, obniża poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego we krwi. Niewątpliwą zaletą dużej ilości błonnika jest to, że wydłuża uczucie sytości, a także dodaje energii i pomaga uniknąć podjadania między posiłkami, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, mimo iż groch jest uznawany za dość kaloryczny  (ok.100 kcal/100g produktu).

Groch właściwości i jego atuty

Indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny to kolejna zaleta, którą powinni dostrzegać zwłaszcza chorzy na cukrzycę typu 2, ponieważ gotowany groch powoli i stopniowo uwalnia glukozę.

Niższe ryzyko nowotworów

Kolejnym atutem jest wsparcie w walce z chorobami nowotworowymi oraz redukcja ryzyka ich wystąpienia. Groch odgrywa dużą rolę w zapobieganiu rakowi jelita grubego, pomaga w leczeniu raka piersi, trzustki, prostaty, płuc, czy białaczki.

Kosmetyk

Oprócz dużych zasług związanych z żywieniem, groch ma dosyć szerokie zastosowanie w kosmetyce. Może być stosowany jako składnik masek zwalczających niedoskonałości, podrażnienia cery. Działa również przeciwzapalnie oraz nawilżająco.

Groch i jego wady. Sposoby na ich eliminację

Ciężkostrawność

Niewątpliwe warto wspomnieć również o wadach grochu. Podobnie jak należąca do tej samej rodziny fasola, groch powoduje powstawanie gazów zarówno w żołądku, jak i w jelitach. Przyczynia się do tego składnik, który zakłóca działanie trypsyny – enzymu produkowanego przez żołądek, pomagającego trawić tłuszcze, białka i węglowodany. Z tego powodu, groch uznany jest za roślinę ciężkostrawną. Substancja zostaje zneutralizowana dopiero po ok. 3 godzinach i sytuacja powraca do normy.

Sposób na ciężkostrawność grochu

Istnieją jednak sposoby zapobiegające powstawaniu gazów po spożyciu grochu: wystarczy wymoczyć groch w wodzie przez co najmniej 3 godziny, następnie go przepłukać zimną wodą i gotować w kolejnej porcji wody przez 30 minut. Ta metoda sprawia jednak, iż duża część witamin ulega wypłukaniu.

Pomocne przyprawy

Wiele przypraw neutralizuje ciężkostrawność grochu. Należą do nich: majeranek, kminek, koper, imbir, szałwia, a także wszelkie mieszanki curry czy bazylia.

Sezonowość

O ile suchy groch bez problemu możemy przechowywać cały rok, groszek cukrowy lub świeży zielony zbiera się od czerwca do sierpnia. Warto w tym okresie znaleźć na talerzu miejsce na to warzywo. Poza sezonem warto sięgać po mrożony groszek, który zachowuje swoje składniki odżywcze, a także piękną zieloną barwę.

Okres jesienno – zimowy to doskonały moment, aby groch zaczął częściej gościć w naszym menu. Uzupełni braki w składnikach mineralnych oraz witaminach, zapewniając energetyczny i pożywny posiłek.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Aneta Drażba

Ukończyłam studia o specjalności Dietoterapia i Dietoprofilaktyka. Poza obszerną wiedzą akademicką swoje wykształcenie poszerzyłam biorąc udział w konferencjach, szkoleniach i kursach. Uważam, że dobry dietetyk powinien stale podnosić swoje kwalifikacje, dlatego wiele czasu poświęcam zgłębiając literaturę dotyczącą żywienia w różnych jednostkach chorobowych i stanach fizjologicznych.Jestem właścicielką Gabinetu Dietetycznego „Równowaga”, którego prowadzenie jest spełnieniem moich marzeń. Każdy człowiek pojawiający się w jego drzwiach to nowe doświadczenie i zachęta do pracy nad własnym rozwojem. Moim głównym celem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród społeczeństwa.

Komentowanie wyłączone.

Yes No