Grzyby wzmacniają odporność?

Badacze z University of Florida Institute of Food and Agricultural Sciences przeprowadzili badanie, którego wyniki sugerują, że grzyby mogą stanowić pomocny element diety, mającej na celu wzmocnienie odporności. Wyniki badania zostały opublikowane w Journal of the American College of Nutrition.

Shiitake (Lentinula edodes)

Camilo Rueda Lopez, flickr.com, CC BY-ND 2.0

W Polsce o walorach kulinarnych grzybów nie trzeba nikogo przekonywać. W świecie zachodnim z grzybów (poza pieczarkami) korzysta się bardzo rzadko, jest to zwykle egzotyczny dodatek do dań. Tak jest też w przypadku gatunku, który został wzięty pod lupę badaczy – były to azjatyckie grzyby shiitake, które także bez problemu można kupić w polskich supermarketach. Stanowią one ważny element wielu dań kuchni azjatyckiej.

Przeprowadzone badanie na kilkudziesięciu dorosłych osobach trwało cztery tygodnie, podczas których do diety ochotników zostały włączone grzyby shiitake. Po zakończeniu eksperymentu zaobserwowano wskaźniki świadczące o lepszym działaniu układu odpornościowego. Z badania wykluczone zostały osoby, które wcześniej brały suplementy czy niektóre rodzaje żywności wzmagające odporność.

Źródło: tandfonline.com

Przeczytaj także:

Grzyby – właściwości

Wpływ wybranych produktów spożywczych na wzmocnienie odporności

Jedzenie na przeziębienie

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia