II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Studentów i Doktorantów

3-4 czerwca 2016

Uniwersytet Rzeszowski

Patronat Medialny DIETETYCY.ORG.PL

Strona rejestracji >

Strona wydarzenia na Facebooku >II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Studentów i Doktorantów

PROGRAM KONFERENCJI

DZIEŃ I 3.06.2016

8:00 – 8:40 Rejestracja uczestników (hol Ip.)
8:40 – 9:00 Otwarcie Konferencji (Duża Aula)
9:00 – 11:30 Sesja I (Duża Aula)
9:00 – 9:30 dr n. med. Mariusz Dąbrowski “Dieta cukrzycowa – co to tak naprawdę oznacza?” – Kierownik Zakładu Żywienia Klinicznego, Instytut Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu, Wydział Medyczny, Uniwersytet Rzeszowski
9:30 – 10:00 prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha, mgr Edyta Łuszczki “Rola lekarza i dietetyka w diagnozowaniu nietolerancji pokarmowych” Instytut Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu, Wydział Medyczny, Uniwersytet Rzeszowski
10:00-10:30 – mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska “Zaburzenia odżywiania w rzadkich chorobach metabolicznych” Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych oraz Poradnia Metaboliczna , Instytut – Pomnik “Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
10:30 – 11:00 mgr Konrad Klekot “Dieta ketogeniczna – chwilowa moda czy nowa nadzieja na poprawę wyników sportowych?” Instytut Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu, Wydział Medyczny, Uniwersytet Rzeszowski
11:00 – 11:30 dr hab. prof. UR Łukasz Łuczaj “Dlaczego warto jeść zielsko? Historia i geografia użytkowania dzikich warzyw na świecie” Zakład Botaniki, Zakład Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych w Weryni, Uniwersytet Rzeszowski 11:30 – 11.40 Dyskusja 11:40 – 12:00 Przerwa kawowa
12:00 – 14:40 Sesja II (Duża Aula)
12:00 – 12:30 dr inż. Katarzyna Kowalcze “Dietoterapia wybranych chorób autoimmunologicznych” Katedra Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
12:30 – 13:00 mgr Magdalena Krupa “Praktyczne akspekty pracy z osobami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania” Ogólnopolskie Centrum Zaburzeń Odżywiania
14:00 – 14:30 dr n. med. Marta Kawalec-Książek “Kacheksja nowotworowa – żywienie dojelitowe i pozajelitowe” Instytut Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu, Wydział Medyczny, Uniwersytet Rzeszowski Dyskusja
14:30 – 15:25 Przerwa Obiadowa / sesja plakatowa
15:25 – 16:50 Sesja III (Duża Aula)
15:25 – 15:55 mgr Barbara Skarbek “Zespół policystycznych jajników i insulinooporność – zmora młodych kobiet” Poradnia diabetologiczna, Kliniczny Szpital Wojewódzki nr 2 w Rzeszowie
15:55 – 16:25 mgr inż. Agnieszka Piskała “Znaczenie badań genetycznych w profilaktyce chorób dietozależnych”
16:25 – 16:55 dr n. o zdr. Natasza Tobiasz-Kałkun, prof. dr hab. n. med. Józef Ryżko, dr n. o zdr. Natasza Tobiasz-Kałkun “Dietetyczne leczenie zaparć w ciąży a fakty naukowe” Instytut Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu, Wydział Medyczny, Uniwersytet Rzeszowski
16:55 – 17:30 Wystąpienia studentów i doktorantów Dyskusja
17:40 Zakończenie pierwszego dnia konferencji

DZIEŃ II 4.06.2016

8:00 Otwarcie Konferencji
8:00 – 11:30 Sesja I (Duża Aula)
8:00 – 8:30 dr n. o zdr. Filip Osuchowski “Wybrane rozwiązania telemedyczne stosowane w dietetyce” Instytut Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu, Wydział Medyczny, Uniwersytet Rzeszowski
8:30 – 9:50 Wystąpienia studentów i doktorantów
Dyskusja
10:00 – 10:20 Przerwa kawowa/rozdanie certyfikatów 10:20-10:40 Rozstrzygnięcie konkursu prac studentów i doktorantów, zakończenie części konferencyjnej

Część warsztatowa

11:00 – 16:00 Rzadkie choroby metaboliczne – mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska
Zakres szkolenia: – Rzadkie choroby metaboliczne – informacje podstawowe, dziedziczenie, powikłania, przesiew noworodkowy, podział, elementy leczenia, w tym dieta w rzadkich chorobach metabolicznych – Leczenie dietetyczne chorób związanych z metabolizmem białka i aminokwasów (zaburzenia metabolizmu aminokwasów, acydurie organiczne, zaburzenia cyklu mocznikowego) – Leczenie dietetyczne chorób związanych z zaburzeniem betaoksydacji kwasów tłuszczowych – Leczenie dietetyczne chorób spichrzania glikogenu – Postępowanie w stanach nagłych – dekompensacja metaboliczna

11:00 – 15:00 Warsztat kulinarny – mgr Marcin Purgacz
Warsztat pozwoli nabyć wiedzę i umiejętności w zakresie przygotowywania potraw, które pozwolą na wymianę pomysłów z pacjentem, urozmaicą jadłospis, będą smaczne, a ich przygotowywanie nie zajmie dużo czasu.

11:00-15:00 Dziko rosnące rośliny jadalne – ich rozpoznanie, sposoby użytkowania oraz wartości spożywcze – Mgr inż. Marcin Kotowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski – zajęcia w terenie
Warsztaty mają na celu zapoznanie uczestników z różnorodnością dzikich roślin znajdujących zastosowanie w kuchni. W trakcie spaceru po Rezerwacie przyrody Lisia Góra uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z napotkanymi gatunkami dzikich roślin jadalnych, możliwymi metodami ich użytkowania oraz ich wartościami spożywczymi.

11:00-14:00 Żywienie w onkologii – mgr Karolina Kulik-Kupka
1. Wprowadzenie do onkologii. 2. Żywienie w trakcie chemioterapii. 3. Żywienie w trakcie radioterapii. 4. Modyfikacje żywieniowe stosowane ze względu na stan zdrowia pacjenta oraz występujące dolegliwości. 5. Witaminy- czy u pacjenta onkologicznego wskazane jest stosowanie suplementacji? 6. Jakie pytania zadać pacjentowi onkologicznemu w trakcie przeprowadzania wywiadu? 7. Omówienie przykładowych pacjentów.

11:00-16:00 Żywienie w sporcie – mgr Konrad Klekot
Zakres szkolenia: 1. Źródła energii wykorzystywane w czasie wysiłku fizycznego. 2. Ocena zapotrzebowania energetycznego sportowców. 3. Rola i funkcje białka w diecie sportowców. a) Zapotrzebowanie sportowców na białko. b) Bezpieczeństwo stosowania diet wysokobiałkowych. c) Jakość białka. d) Timing. e) Rola BCAA w sporcie. . 4. Rola i funkcje węglowodanów w diecie sportowców. a) Zapotrzebowanie na węglowodany w sporcie. b) Spożycie węglowodanów przed w trakcie i po zawodach. 5. Rola i funkcje tłuszczu w diecie sportowców. 6. Nawodnienie sportowca – równowaga wodno – elektrolitowa 7. Witaminy i minerały w diecie sportowca. 8. Witamina D w sporcie. a) Metabolizm b) Funkcje. c) Wytyczne. d) Zasadność stosowania u sportowców.
9. Dokładna analiza wybranych suplementów diety 1. a).Beta alanina b) Sok z buraka c) Kreatyna d) HMB e) Glutamina f) Kofeina g) Odżywki białkowe 10. Popularne modele/mody żywieniowe. a). Intermittent fasting b) Śniadania białkowo – tłuszczowe c) IIFYM d) Dieta bezglutenowa

11:00 -14:30 Żywienie w cukrzycy typu I i II – mgr Barbara Skarbek
Zakres szkolenia: – Objawy i diagnostyka – Cel wyrównania metabolicznego – Wpływ wysiłku fizycznego – Rekomendacje – Modele insulinoterapii – Wymienniki – czy u wszystkich? – Ładunek i indeks glikemiczny – Insulinoterapia skojarzona z leczeniem dietetycznym – Żywienie pacjentów leczonych za pomocą osobistej pompy insulinowej

11:00-14:00 Prowadzenie pacjenta po zabiegu bariatrycznym – dr n. med. Mariusz Dąbrowski
Prowadzenie pacjenta po zabiegu bariatrycznym jest nie lada wyzwaniem nawet dla doświadczonego dietetyka.
Podczas szkolenia chcielibyśmy przybliżyć Państwu temat operacji bariatrycznych. Nasz ekspert odpowie na pytania: – co sprawia, że tyjemy? – dlaczego chirurgia bariatryczna jest potrzebna? – kiedy, u kogo i jaki zabieg bariatryczny? – efekty metaboliczne operacji bariatrycznych – korzyści i zagrożenia – jak żywić osobę po operacji bariatrycznej?

11:00 – 14:00 – Badania laboratoryjne w diagnostyce chorób dietozależnych – mgr Ewelina Polak 1. morfologia: interpretacja w zakresie niedokrwistości 2. ogólne badanie moczu 3. gospodarka lipidowa 4. insulino oporność i cukrzyca 5. choroby tarczycy 6. choroby wątroby 7. choroby nerek 8. badanie witaminy D w celu ustalenia poziomu suplementacji 9. celiakia 10. nietolerancje pokarmowe

11:00- 14:00 – Budowanie marki osobistej, czyli personal branding dla każdego – mgr Joanna Burzyńska
Marka osobista to unikalny system identyfikujący konkretną osobę. Stanowi zbiór cech, które budują sieć skojarzeń na nasz temat w umysłach innych ludzi. Warsztat ma na celu wspomóc świadome budowanie marki uczestników oraz wskazać sposoby na zarządzanie ich wizerunkiem. O szkoleniu: Szkolenie ma charakter interaktywnej prezentacji połączonej z warsztatem technik komunikacyjnych, dyskusji oraz symulacji, w oparciu o studia przypadku i materiały multimedialne.
Korzyści:
Uczestnicy dzięki warsztatowi będą potrafili:
-ocenić potencjał i wartość własnej marki, -dobrać i wykorzystywać odpowiednie narzędzia personal brandingu, -wyróżnić się spośród innych, -uniknąć potencjalnych zagrożeń związanych z kryzysem wizerunkowym.

14:00 – 15:00 obiad

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia