5/5 (7)

Nowe badania pokazują, że najskuteczniejsza strategia odchudzania, jaką jest kontrola spożywanych kalorii, zajmuje mniej niż 15 minut dziennie.

Notowanie i kontrolowanie spożywanych posiłków jest powszechnie uważane za czasochłonne i na tyle uciążliwe, że wiele osób nie może odnaleźć w sobie siły woli, aby to robić. To pierwsze tego typu badanie, którego celem było sprawdzenie czy ta obiegowa opinia jest prawdziwa.

Badanie

W badaniu przeprowadzonym przez grupę naukowców z Uniwersytetu Vermont i South Carolina wzięło udział 142 uczestników, którzy przez 24 tygodnie rejestrowali swoje dzienne spożycie pokarmów w Internecie. Ponadto raz w tygodniu odbywali sesję online z dietetykiem.

Uczestnicy, którzy stracili 10% swojej masy ciała – o największym spadku masy ciała – spędzili średnio 23,2 minuty dziennie na liczeniu kalorii w pierwszym miesiącu programu. W szóstym miesiącu ten czas spadł do 14,6 minuty.

Krótko, ale często

To co pomagało osiągnąć najlepsze wyniki w odchudzaniu to nie czas spędzony na zapisywaniu przyjętych pokarmów w programie, ale częstotliwość logowania i codzienne rejestrowanie każdego posiłku – najlepiej od razu po jedzeniu.

,,Ci którzy samodzielnie zapisywali swoje spożycie pokarmów trzy lub więcej razy dziennie i  konsekwentnie to robili dzień po dniu, odnosili największe sukcesy” – powiedział Jean Harvey, przewodniczący Wydziału Żywienia i Nauk o Żywności na Uniwersytecie w Vermont i główny autor badania.

Harvey ma nadzieję, że wyniki badań zmotywują więcej osób do liczenia kalorii jako strategii w odchudzaniu. W internecie jest dostępnych wiele aplikacji, które mogą pomóc każdej osobie planującej odchudzanie m.in. My Fitness Pal czy Fitatu.

aplikacje
© Dinis Tolipov/123RF

Wypróbuj My Fitness Pal: android, iOS

Wypróbuj Fitatu: android, iOS


Nadwaga i otyłość na świecie

Dane WHO z 2016 roku pokazują że wśród osób dorosłych nadwaga dotyczy ponad 1.9 mld. (39%), a otyłość ponad 650 mln (13%).

Utrata wagi tylko o 10% przynosi szereg korzyści zdrowotnych m.in. zmniejsza o 58% ryzyko rozwoju cukrzycy typu II oraz zmniejsza ogolną umieralność aż o 20%.

Nowe badania zostaną opublikowane w marcowym wydaniu ,,Obesity”.

Źródła :   

  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190225075616.htm
  2. Detournay B, Fagnani F, Phillippo M, et al. Obesity morbidity and health care costs in France: an analysis of the 1991-1992 Medical Care Household Survey. Int J Obes Relat Metab Disord2000;24:151–5

Proszę oceń

O autorze

Przemysław Mateuszczyk

Student 3 roku Dietetyki w PWSBiA. Czynny zawodnik drużyny Baseballowej Warsaw Dragons. Zainteresowania : Dietetyka, Sport, Kulinaria.