Teraz czytasz
Insulinooporność – szybkie dania (Recenzja & Konkurs)

Insulinooporność szybkie dania to już czwarta część z serii Insulinooporność autorstwa  Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej wydana nakładem wydawnictwa Feeria. Jesteście ciekawi o czym były poprzednie książki ? Zobaczcie recenzje: Insulinooporność, Dieta w insulinooporności i Insulinooporność w polskiej kuchni. Dla zainteresowanych tematem możemy także polecić książkę “Insulinooporność. Leczenie dietą”.

KONKURS!

Nadeślij do 20.06.2019 odpowiedź na temat “mój sposób na szybsze przygotowanie…”, gdzie wielokropek oznacza danie, które lubicie przyrządzać ale zwykle zajmuje dużo czasu. Odpowiedź można przesłać mailowo na adres redakcja@dietetycy.org.pl lub na Instagramie, oznaczają we wpisie nasz oficjalny profil @dietetycy.org.pl – trzy najlepsze prace nagrodzimy książkami “Insulinooporność. Szybkie dania”.

Tytuł: Insulinooporność. Szybkie dania
Autorzy: Dominika Musiałowska, Magdalena Makarowska
Rok wydania: 2019
Wydawnictwo: Feeria
Ilość stron: 408

Insulinooporność – ciąg dalszy

insulinooporność szybkie dania

Podobnie jak było to w poprzednich częściach serii książek „insulinooporność” autorki rozpoczęły od zdefiniowania tego zaburzenia metabolicznego. W krótki i przystępny sposób przedstawiły podstawowe informacje związane z insulinoopornością.

Wyszczególniły, które z objawów powinny zaniepokoić i skłonić do wykonania diagnostyki. Opisały w jaki sposób diagnozuje się tę przypadłość i w jak należy zmodyfikować obecny styl życia by zniwelować dokuczliwe objawy. Autorki podkreśliły rolę umiarkowanej aktywności fizycznej jako ważnego czynnika wspomagającego walkę z insulinoopornością.  

Dietoterapia i porady w pigułce

Obszerny fragment książki został poświęcony dietoterapii insulinooporności. Dla osób nie lubiących wgłębiać się w zawiłości tekstów naukowych autorki przygotowały porady w pigułce.

Znalazły się  tu bardzo praktyczne informacje dotyczące sposobu wybierania wartościowych produktów spożywczych, organizacji pracy w kuchni, by nie zabierała dużo czasu, zaplanowania zakupów i pułapek branży spożywczej zastawianych na niezorientowanego konsumenta.

W części poradnikowej znalazły się także informacje co do wyboru sprzętów kuchennych usprawniających pracę i oszczędzających czas oraz opisane produkty których lepiej unikać lub ograniczyć w planowanym jadłospisie.

Autorki podpowiedziały jak umiejętnie przyprawić dania i wykorzystać własnoręcznie przygotowane mieszanki przypraw. Dla osób chcących zredukować masę ciała w książce znalazły się podpowiedzi w jaki sposób zapanować nad głodem i utrzymać motywację do przeprowadzenia zmian stylu życia.

Przydatne dodatki do dań

W dalszej części książki „Insulinooporność szybkie dania” znalazło się kilkanaście przydatnych przepisów na różnego rodzaju dodatki do dań które wystarczy zaserwować z pełnoziarnistym pieczywem lub makaronem i mogą stanowić doskonałą przekąskę a niekiedy pełnowartościowy posiłek.

Wśród tych przepisów na uwagę zasługują np. pasta z grillowanego bakłażana pasta pomidorowa z makreli czy pasta jajeczna z suszonymi pomidorami. Jak podają raporty konsumenckie, wiele dostępnych na rynku wędlin nie należy do produktów prozdrowotnych. Panie Musiałowska i Makarowska zaproponowały kilka alternatywnych przepisów dla osób lubiących wędliny oraz załączyły przepisy na dobre domowe pieczywo.

Zobacz również

insulinooporność makarowska musiałowska

Plany żywieniowe dla insulinoopornych

W najważniejszej części książki znalazły się szczegółowe plany żywieniowe na kwartał rozpisane na poszczególne tygodnie. Autorki zaplanowały jadłospis tak, by osoba z niego korzystająca nie musiała codziennie gotować. Menu jest powtarzane przez 2 dni co oszczędza czas i produkty ograniczając ich marnowanie.

Przepisy, na które warto zwrócić uwagę to między innymi kanapka z indykiem i szpinakiem, orientalna surówka z brokułów, sałatka z mozzarellą, makaron z warzywami z łososiem i suszonymi pomidorami. Przepisy są bardzo proste a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. W książce znalazło się wiele sałatek, surówek, kanapek, past, musów i dań warzywnych na ciepło z którymi poradzi sobie nawet początkujący kucharz-amator.

Podsumowanie

Książka Insulinooporność szybkie dania jest przystępnie napisanym poradnikiem z gotowym planem żywieniowym aż na 3 miesiące. Osoby zmagające się z insulinoopornością znajdą tu gotową odpowiedź w jaki sposób przemodelować dotychczasowy sposób żywienia, by odzyskać zdrowie i równowagę hormonalną.

Z przepisów mogą z powodzeniem korzystać całe rodziny, gdyż dania są urozmaicone, obfitujące w świeże warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych i białe mięsa. 

5/5 (2)

Proszę oceń