Jagody acai. Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Avatar photo
jagody acai

W poszukiwaniu opinii na temat jagód acai można spotkać zarówno negatywne, jak i pozytywne zdanie na ich temat.  Owoce acai  zdobyły popularność w USA i Europie, za sprawą badań przeprowadzonych przez doktora Alexandra Schaussa, który jest znanym specjalistą w zakresie żywienia. Według przeważającej części specjalistów jagody acai są bezpieczne dla większości ludzi, najczęstsze działania niepożądane są łagodne, mogą powodować skurcze żołądka, biegunkę i zawroty głowy. Osoby cierpiące na IBS, inne problemy przewodu pokarmowego lub w przypadku obaw dotyczących wystąpienia reakcji alergicznej, najlepiej, aby skonsultowały się z lekarzem przed włączeniem nowego dodatku do swojej diety.

Acai określana jest również jako jagoda palmy brazylijskiej. Owoce są naturalnie zbierane z głębin lasów tropikalnych Ameryki Południowej. Już w XIX wieku ich prozdrowotne działanie odkryły plemiona amazońskie, które do dzisiaj stosują jagody acai podczas biegunki, przede wszystkim na tle pasożytniczym, w trakcie leczenia wrzodów oraz przy krwotokach.

Jagody Acai – wartości odżywcze

Według badań jagody acai w swym składzie posiadają 29 kwasów tłuszczowych (omega-6 i omega-9), 18 aminokwasów, 21 pierwiastków śladowych, witaminy B1, B2, B3, a także witaminy C i E, beta-karoten, składniki mineralne, takie jak: wapń, potas, miedź, cynk, żelazo, kwas nikotynowy oraz błonnik.

Jagody acai są bogatym źródłem fitosteroli, polifenoli oraz przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i wykazują działanie hamująco na rozwój komórek nowotworowych. Badania wykazują, że jest w niej 33 razy więcej przeciwutleniaczy niż w czerwonych winnych winogronach, które znane są jako owoce o najlepszym potencjalne antyoksydacyjnym.

Jagody acai pod względem smaku przypominają jagodę lub czekoladę, natomiast wyglądem są podobne do  borówki amerykańskiej.

Jagody acai – właściwości

Odchudzanie

Badania potwierdziły, że owoce acai ze względu na wysoką zawartość błonnika (16,9g w 100g) wykazują właściwości usprawniające proces przemiany materii, który może być związany z występowaniem otyłości u wielu ludzi. Jednak ze względu na dość wysoką kaloryczność (100g=80 kcal), należy spożywać umiarkowaną ilość owoców, aby wspomóc proces odchudzania.

Ponadto według naukowców brazylijskich jagody acai wykazują zdolność do przyspieszania procesu spalania tkanki tłuszczowej.

Wytrzymałość organizmu

Preparaty odchudzające wytworzone na bazie jagód acai charakteryzują się właściwościami antykatabolicznymi, co korzystnie wpływa na wydolność organizmu w trakcie wyczerpujących i długotrwałych treningów, które towarzyszą większości przypadków podczas walki z otyłością.

Choroby układu krwionośnego

Dodatkowo jagody acai wspomagają pracę serca, a także pomagają obniżyć poziom cholesterolu frakcji LDL, natomiast podnieść stężenie cholesterolu frakcji HDL, w konsekwencji zapopobiegają powstaniu chorób układu krwionośnego, m.in. miażdżycy.

Układ pokarmowy

Acai są bogatym źródłem celulozy i pektyn, dlatego są zalecane dla ludzi starszych i z problemami trawiennymi.

Zobacz również
baobab

Choroby nerek

🔎 Badania przeprowadzone na myszach [1] wykazały, że ekstrakt nasion acai wywiera silne działanie ochronne na nerki. Ma także działanie przeciwzwłóknieniowe poprzez swoją aktywność przeciwutleniającą i modulację szlaku TGF-β1.

Przeciwwskazania. Alergie

Przed spożyciem jagód acai, należy wykonać próbę uczuleniową, gdyż mogą wywołać reakcję alergiczną, która objawia się, np. trudnościami w oddychaniu i wysypką na skórze.

Zastosowanie jagód acai

Jagody, dzięki szerokiemu zastosowaniu można spotkać w napojach energetycznych, herbatkach lub suplementach diety, które mają na celu wspomóc redukcję masy ciała, zwiększyć wydolność organizmu i sił witalnych, a także poprawić koncentrację, wzmocnić odporność ustroju oraz spowolnić proces starzenia organizmu.

Ze względu na szybką utratę właściwości leczniczych od chwili zerwania, owoce acai nie nadają się do transportu. W Polsce jagody są dostępne tylko w postaci soku lub tabletek.

Bibliografia:

  1. Monteiro, E. B., Borges, N. A., Monteiro, M., de Castro Resende, Â., Daleprane, J. B., & Soulage, C. O. (2022). Polyphenol-rich açaí seed extract exhibits reno-protective and anti-fibrotic activities in renal tubular cells and mice with kidney failure. Scientific reports12(1), 20855. https://doi.org/10.1038/s41598-022-24420-1
  • Data pierwotnej publikacji: 16.01.2015
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 8.04.2023