Jajka kur z wolnego wybiegu z 30% większą ilością witaminy D

Badacze z Reading University przeanalizowali 270 jaj dostępnych w supermarketach Wielkiej Brytanii pod kątem wartości odżywczych. Swoje wyniki opublikowali w Food Chemistry. Rezultat?

Jajka kur z wolnego wybiegu zawierały o 30% więcej witaminy D. Co więcej, jajka kur z gospodarstw ekologicznych miały też wyższą zawartość 25(OH) D3 – formy witaminy szczególnie korzystnej dla ludzkiego zdrowia.

Skąd bierze się ta różnica? W przypadku kur, tak samo jak wśród ludzi, witamina D jest syntetyzowana głównie przez kontakt z promieniowaniem słonecznym. Stąd też kury z wolnego wybiegu posiadają tej witaminy więcej, ponieważ często przebywają na świeżym powietrzu.

Według wyników badania jajko zawiera:

kury

Dla porównania: zapotrzebowanie dzienne według norm brytyjskich to 10 mikrogramów dziennie dla dorosłej osoby. Witamina D jest jednym z tych składników odżywczych, których szczególnie brakuje – tym bardziej zimą, gdy kontakt ze słońcem jest mniejszy.

Źródło: sciencedirect.com / dailymail.co.uk

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia