Jak dożywiać osoby z anoreksją?

dietetykaBadania przeprowadzone w UCSF Benioff Children’s Hospital skupiły uwagę na różnym podejściu do szpitalnej diety przygotowanej dla osób, które cierpią na anoreksję. W badaniu porównano aktualnie rekomendowane w Stanach podejście z obniżoną kalorycznością oraz bardziej kaloryczną dietę. Która była bardziej skuteczna?

Agresywne dożywianie skuteczniejsze?

Jak wynika z przeprowadzonych badań – osoby, które były poddane bardziej kalorycznej diecie szybciej przybierały na wadze – różnica była dwukrotna. Badacze wskazują, że należy zatem jeszcze raz przebadać aktualne podejście, które zaleca start z obniżonej dziennej kaloryczności (1200 kcal) i dokładanie po trochu kolejnych porcji żywnościowych.

Większa kaloryczność diety skracała okres leczenia szpitalnego i powodowała ograniczenie ryzyka tego, że niedożywiony pacjent jeszcze utraci na masie ciała w trakcie leczenia a jego dalsze postępy będą bardzo wolne. Dla niektórych spośród pacjentów takie podejście mogło być zbyt konserwatywne – przekonują badacze.

Po drugiej stronie pozostaje wciąż argument ryzyka szoku dla organizmu wywołanego przez nagłą zmianę diety dla osoby mocno niedożywionej. Syndrom ten jest podstawą obecnego, bardziej konserwatywnego podejścia z obniżoną kalorycznością.

Źródło: ucsf.edu

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia