fbpx
5/5 (1)

Dietetycy układając jadłospisy przywiązują dużą wagę do odpowiedniego zbilansowania diety, doboru wysokiej jakości produktów spożywczych, łatwości i użyteczności przepisu dla swojego klienta/pacjenta. Opracowując przepisy wskazują na typ obróbki kulinarnej, postępowanie w poszczególnych etapach przygotowania potraw, podpowiadają jakie kuchenne gadżety wykorzystać by ułatwić sobie pracę w kuchni. Cała reszta zależy od umiejętności, upodobań, przyzwyczajeń i wyposażenia kuchni osoby będącej na diecie. Naprawdę wiele zależy od tego ostatniego czynnika – to na czym i w czym będziemy gotować/smażyć czy piec wpłynie nie tylko na smak potraw ale także na ich walory zdrowotne jak i czas przygotowania.

Współczesne garnki i patelnie wykonane są z różnych stopów metali ale te najchętniej i najczęściej wybierane przez konsumentów są zrobione przeważnie z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Zakup takiego kompletu naczyń to trafiona inwestycja na lata użytkowania. Czym się kierować przy wyborze? przede wszystkim składem stali – najlepsze to te z oznaczeniem 18/10. Czego dotyczy ta numeracja? Otóż składu stali i informuje o zawartości chromu (18%) i niklu  (10%) który nadaje naczyniom połysk. Ten typ stali nierdzewnej jest europejskim standardem z potwierdzoną odpornością na korozję. Dlaczego to takie ważne? Dlatego, że przy normalnym codziennym użytkowaniu naczynia ze stali mają kontakt z kwasami (bigos, kompot z wiśni, żurek) zasadami (niektóre środki myjące) i prawie zawsze są poddawane wysokiej temperaturze – czasami bardzo długie – jak każda gospodyni wie, że sekret esencjonalnego rosołu polega na jego wielogodzinnym gotowaniu na wolnym ogniu.

Jakie jeszcze garnki które zapewnią nam wydobycie pełnego smaku jak i zachowanie wystarczająco dużej wartości odżywczej gotowanych potrwa dostępne są na naszym rynku? Do tego typu naczyń można zaliczyć garnki emaliowane (ceramiczne). To wyrób znany od dziesięcioleci, wielu osobom mogą kojarzyć się z babciną kuchnią – kwiatowe, owocowe i sielskie wzory takie jak ten piękny kogut https://naczynia.olkusz.pl/pl/p/Garnek-do-rosolu-z-pokrywa-KOGUT-5%2C1L-24cm-Olkusz/6647 i oczywiście niezapomniane białe grochy na czerwonym tle zwany potocznie garnkiem muchomorkiem https://naczynia.olkusz.pl/pl/p/Garnek-emaliowany-KROPKI-KREM-24cm-6L/2635 . Garnki emaliowane to ten rodzaj naczyń, który uznany został za najlepszy wybór pod kątem zdrowotnym jak i ekonomicznym. Kupując ten rodzaj naczyń mamy nie tylko uniwersalne garnki do kuchenek gazowych i elektrycznych ale także świetne naczynie do zapiekania potraw w piekarniku. Niemniej jednak drobnym minusem garnków ceramicznych (emaliowanych) jest ich podatność na uszkodzenie związane z odpryśnięciem emalii pod wpływem czynników mechanicznych. Dlatego warto nauczyć się odpowiednio o nie dbać a posłużą przez wiele dziesięcioleci.

Do łask wracają także emaliowane naczynia ceramiczne – dostępne przeważnie jako brytfanny, patelnie i garnki. To co charakteryzuje te naczynia to przede wszystkim solidność wykonania, stabilność i długowieczność. Same są dość ciężkie ale ogromną ich zaletą jest to, że długo utrzymują ciepło dlatego są nieocenione w przygotowaniu dań jednogarnkowych, gulaszy czy czulentu. Ten typ naczyń nadaje się zarówno do różnych typów kuchenek jak przede wszystkim do użycia w piekarniku. Zobaczcie w jak wielu kolorach są dostępne te naczynia https://naczynia.olkusz.pl/brytfanny-zeliwne

Trzecim rodzajem materiału do wyrobu naczyń przeznaczonych do przygotowania i przechowywania żywności jest szkło. Tu oferta jest zawężona przede wszystkim do form brytfann i naczyń do zapiekania. Szkło podobnie jak emalia jest najbezpieczniejszym materiałem do kontaktu z żywnością. Nie wchodzi z nią w reakcje, jest idealnie gładkie co czyni je niezwykle higienicznym. Przezroczystość zaś zapewnia lepszą ocenę stanu upieczenia czy uduszenia produktu gdyż zwyczajnie widzimy potrawę bez konieczności zaglądania pod pokrywkę.

Zostaw swoją opinię: