Jaki Wok Najlepiej Wybrać? | Najlepsze Woki

wokiWoki – coraz popularniejsze w Polsce – różnią się materiałem z jakiego są wykonane, kształtem, wielkością. Trzeba wiedzieć jaki dokładnie wybrać, żeby cieszyć się najsmaczniejszym jedzeniem. Poniżej prezentujemy kilka wskazówek na co należy zwrócić uwagę przy zakupie woka.

Woki żeliwne, woki ze stali węglowej czy inne?

Na rynku oprócz stosowanych historycznie najczęściej woków żeliwnych, żelaznych można również znaleźć woki ceramiczne, pokryte teflonem, tytanowe i inne. Najbardziej tradycyjnymi są woki żeliwne – przy czym należy pamiętać, że są one bardzo ciężkie – co może dawać niektórym osobom pewien dyskomfort przy gotowaniu.

Popularne i o wiele lżejsze są woki ze stali węglowej – to właśnie one są często wybierane przez kucharzy, potrafią łatwo rozprowadzić ciepło, w sposób równomierny – co tak naprawdę jest zasadniczą cechą, której wymagamy od patelni typu wok. Dzieje się to dzięki samemu materiałowi – stal węglowa znakomicie przewodzi ciepło.

Inne typy woków wliczając w to woki aluminiowe, miedziane, stalowe są mniej cenione wśród kucharzy.

Jaki kształt woka?

Zasadniczą różnicą dla woków jest ich dno. Możemy spotkać te z płaskim dnem i okrągłym. Zasada jest taka: skupmy się na wygodzie. Czasami do niektórych kuchenek wok z okrągłym dnem może okazać się zwyczajnie niepraktyczny.

Jaka wielkość woka?

Zależy czego poszukujemy. Inne potrzeby ma osoba z liczną rodziną, inne singiel tylko od czasu do czasu gotujący coś dla większej liczby osób. Czasami mniejszy, lżejszy wok będzie bardziej użyteczny i nie zajmie zbyt dużo miejsca w szafce.

O czym jeszcze pamiętać przy kupnie woka?

Wygodna może okazać się rączka, którą będziemy mogli operować w czasie przygotowania posiłku – niektóre woki posiadają jedną rączkę (woki mandaryńskie, woki pekińskie), inne dodatkowy uchwyt (woki kantońskie).

Czy wok kuty ręcznie jest lepszy?

Niekoniecznie. Prawda jest taka, że dobry wok kuty ręcznie jest naprawdę bardzo rzadki i większość dostępnych patelni tworzonych ręcznie to słabe podróbki. Jednak nawet dobre kute ręcznie woki nie muszą być wcale lepsze od fabrycznych, a na pewno będą o wiele droższe.

Zdrowe gotowanie?

Jeśli jesteśmy fanami zdrowego gotowania można rozważyć również woki pokryte warstwami non-stick. Ich jakość może być bardzo różna. Dobry wok z taką powłoką pozwoli na przygotowanie potraw na o wiele mniejszej ilości oleju, co pozytywnie wpływa na zdrowie. Dodatkowo zyskamy na czasie. Jednak jeśli szukamy prawdziwego, tradycyjnego woka, to lepiej skupić się na innych typach patelni.

A po zakupie woka…

Woki ze stali węglowej choć znakomite, będą jednak wymagały okresowej konserwacji. Najlepiej będzie porozmawiać na ten temat ze sprzedawcą, w jaki sposób najlepiej dbać o naszego woka, żeby służył nam przez długie lata.

Zdjęcie: Arnaud 5, GNU

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia