Japońska rzodkiew a profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego

Avatar photo
japońska rzodkiew

W badaniu opublikowanym w „Journal of Agricultural and Food Chemistry” naukowcy donoszą, że związki znalezione w ogromnej rzodkwi odmiany Sakurajima daikon mogą pomóc chronić naczynia wieńcowe i potencjalnie zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Taki wniosek może doprowadzić do odkrycia podobnych substancji w innych warzywach i być może również do produkcji nowych leków.

japońska rzodkiew
Kateryna Bibro / 123RF

Rzodkiew Sakurajima daikon


Uprawiana od stuleci w Japonii, rzodkiew Sakurajima daikon jest jednym z najbardziej masywnych warzyw na Ziemi. W 2003 r. Księga Rekordów Guinnessa zatwierdziła tę rzodkiew ważącą ok. 31 kg jako najcięższą na świecie. Średnio Sakurajima waży ok. 6 kg, a jej średnica wynosi ok. 50 cm.                 

Dlaczego rzodkiew?

Rzodkiewki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy i podobno ich konsumpcja może być pomocna przy terapii nadciśnienia tętniczego, powstawaniu zakrzepów czy przy wysokim prawdopodobieństwie zawału serca i udaru mózgu. Jednak dotychczas żadne badania bezpośrednio nie porównały korzyści zdrowotnych (a szczególne roli w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego) konsumpcji Sakurajima z innymi rzodkiewkami.

Badanie

Aby rozpatrzeć tą kwestię Katsuko Kajiya i jego współpracownicy starali się dowiedzieć, jak ta odmiana rzodkwi wpływa na produkcję tlenku azotu, kluczowego regulatora funkcji naczyń krwionośnych.                 

Badacze wyeksponowali ludzkie komórki śródbłonka naczyń krwionośnych oraz świń na oddziaływanie ekstraktów z Sakurajima i mniejszych rzodkiewek. Korzystając z mikroskopii fluorescencyjnej i innych technik analitycznych, zespół badawczy stwierdził, że rzodkiew Sakurajima wywołała większą produkcję tlenku azotu w tych komórkach naczyniowych niż inne, mniej okazałe odmiany. Było to możliwe dzięki aktywacji śródbłonkowej syntazy NO (eNOS – endothelial nitric synthase).

Zobacz również
dżemy

Zidentyfikowano także trygonelinę, hormon roślinny, jako składnik czynny w Sakurajima, który wydaje się promować kaskadę zmian w naczyniach wieńcowych, co prowadzi do poprawy produkcji tlenku azotu.

Źródło: Rei Kuroda, Kimiko Kazumura, Miki Ushikata, Yuji Minami, Katsuko Kajiya. Elucidating the Improvement in Vascular Endothelial Function from Sakurajima Daikon and Its Mechanism of Action: A Comparative Study with Raphanus sativus. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2018