Jedz zielone – Hanna Stolińska-Fiedorowicz [RECENZJA]

Avatar photo

„Jedz zielone” to kolejna książka znanej dietetyczki Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz. Autorka ma na swoim koncie takie tytuły jak : Insulinoporność. Leczenie dietą oraz Jelito drażliwe – leczenie dietą, których recenzje znalazły się na naszym portalu (kliknij w tytuł, aby przejść do nich) . Od wielu lat pani Hanna Stolińska-Fiedorowicz jest propagatorką i ekspertem w sprawach diet roślinnych, o których opowiedziała nam podczas wywiadu, który możecie przeczytać na stronie: link.

Tytuł: Jedz zielone
Autor: Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Wydawnictwo: Wydawnictwo M
Rok wydania: 2019
Liczba stron: 256

Nowość: Jedz zielone – 90 przepisów

„Jedz zielone” to książka systematyzująca informacje dotyczące znaczenia warzyw w żywieniu człowieka. Autorka zebrała dane dotyczące znaczenia warzyw w profilaktyce chorób przewlekłych (w tym nowotworowych, cukrzycy i chorób układu krążenia), przedstawiła je w bardzo obrazowy sposób z użyciem infografik.

Czytelnicy, którzy zastanawiają się jaka ilość warzyw w diecie jest optymalna, znajdą odpowiedź w części pierwszej książki „Jedz zielone”.

Autorka zebrała tu statystyki dotyczące spożycia warzyw w Polsce w okresie ostatnich kilkunastu lat – na szczęście nie ma powodu do niepokoju – Polacy lubią i jedzą warzywa, ale oczywiście mogliby jadać ich nieco więcej.

Niemałym problemem jest przekonanie najmłodszych konsumentów do jedzenia warzyw innych niż ziemniaki pod postacią chipsów. Hanna Stolińska-Fiedorowicz wyszła naprzeciw bolączkom rodziców i podpowiedziała w jaki sposób zachęcić dzieci do jedzenia tych zdrowych produktów. Mnie spodobał się sposób „na idola” – może i wam uda się wybrać skuteczny.

Jak umiejętnie wybierać warzywa?

Umiejętność dokonania wyboru odpowiedniego rodzaju warzyw, ich pochodzenia (czy z upraw konwencjonalnych czy ekologicznych)  i pomysłu na danie, do którego będą użyte to już dobry początek. Równie ważne jest ich poprawne podchowywanie i przygotowanie tak by straty witamin, składników mineralnych i związków aktywnych w nich zawartych były jak najmniejsze.

… i jak je przechowywać

Autorka użyła kilku infografik, by zobrazować zasady prawidłowego przechowywania warzyw i owoców. Czytelnik dowie się, które wymagają przechowywanie w lodówce, a które w temperaturze pokojowej, jakie wymagają umycia zaraz po zakupieniu – a które należy umyć dopiero przed spożyciem.

Istotne jest nawet na której półce w lodówce umieścimy dane warzywo by zachowało najwięcej swoich wartości odżywczych. Obróbka termiczna i jej rodzaj znacząco wpływają na straty witamin w surowcu, dlatego umiejętny dobór technik kulinarny ma znaczenie dla zachowania jakości przyrządzanych warzyw.

Zdrowo i sezonowo

Obecnie w handlu dostępność większości warzyw jest w mniejszym stopniu zależna od sezonowości. Jednak jak wiadomo najlepszej jakości warzywa i owoce są dostępne w sezonie. Hanna Stolińska-Fiedorowicz rozpisała występowanie warzyw po miesiącach, by ułatwić konsumentowi dobór najwartościowszych produktów.

Dlaczego jeść zielone

Autorka, podkreślając prozdrowotne znaczenie warzyw wspomniała o ich zdolności pochłaniania rodników tlenowych wyrażony w skali ORAC (więcej o niej dowiecie się z artykułu: https://dietetycy.org.pl/analiza-skali-orac/) . Ale warzywa to także źródło składników mineralnych i białka – które z nich obfitują w poszczególne składniki, dowiecie się z infografik zamieszczonych w  „Jedz zielone”.

Autorka scharakteryzowała pod kątem prozdrowotnym zielone warzywa – w opisach znalazły się między innymi szczaw kiełki, kalarepa, karczoch i jarmuż. W podrozdziale inne warzywa autorka omówiła znane rośliny przyprawowe oraz ostatnio bardzo modne algi morskie i młody jęczmień.

90 zielonych przepisów

W części przepisowej „Jedz zielone” znalazły się pomysły na koktajle owocowo-warzywne, dania śniadaniowe oraz te nadające się na obiady i kolacje. Zaproponowane koktajle mają niekiedy odważne połączenia składnikowe – próbowaliście już wersji z kaszą gryczaną, mango i miętą? Albo owsianego z awokado i kakao? Dla osób lubiących napoje o gęstszej konsystencji można śmiało polecić koktajl owsiany z mango i jarmużem.

Na śniadanie

Przepisy śniadaniowe są łatwe w przygotowaniu, nie czasochłonne i złożone z prostych składników. Pasta jajeczna z awokado, hummus oliwkowy czy roladki z cukinii z twarożkiem ziołowym wyglądają pysznie i nie są trudne w przyrządzeniu.

Obiady

Na obiady Hanna Stolińska Fiedorowicz proponuje nie tylko dania wegetariańskie ale również mięsne. Do ciekawszych należą między innymi dorsz na fasolce szparagowej, łosoś pieczony z pesto i cukinią na puree z zielonego groszku, a także pierogi szpinakowe z serem ziemniakami i koperkiem.

Kolacje

Kolacje w „Jedz zielone” są lekkie i bardzo urozmaicone. Uwagę przykuwa sałatka z figami, caprese z grillowaną cukinią sałatka z pomelo i krewetkami czy zupa jarzynowa z glonami wakame.

Podsumowanie

„Jedz zielone” to dobrze napisane opracowanie poświęcone tematyce warzyw, ich korzystnych zdrowotnych właściwości oraz liczne inspiracje na atrakcyjne dania jarskie.

Pozycja warta podsunięcia rodzicom główkującym się nad sposobem przemycenia warzyw w codziennej diecie dzieci. Do „Jedz zielone”  mogą z powodzeniem zajrzeć dietetycy, szukający inspiracji dla swoich wegańskich i wegetariańskich podopiecznych.