Jedzenie mogące powodować raka – część 2

łosośPrzedstawiamy drugą z trzech części serii artykułów o codziennym jedzeniu mogącym przyczyniać się do powstania chorób nowotworowych. Dzisiaj nieco więcej na temat wybranych mięs.

Pierwszą część artykułu można znaleźć pod linkiem: https://dietetycy.org.pl/jedzenie-powodujace-raka-1/ 

Łosoś hodowlany

Mimo, że wielu osobom ryby kojarzą się z najzdrowszym możliwym jedzeniem, łosoś hodowlany jest jedną z nielicznych ryb jakie lepiej omijać. Jednak konsumenci nie są jeszcze świadomi zagrożenia stwarzanego przez ten rodzaj pożywienia pomimo, iż znaczna część łososia spożywanego na świecie pochodzi właśnie z hodowli.

Ryby w akwakulturach karmione są paszami o mało naturalnym składzie – zawarte w nich antybiotyki, pestycydy i substancje chemiczne np. nadające mięsu kolor, często wykazują działanie rakotwórcze.

Ryby żyją w zagęszczeniu 30 razy wyższym niż miałoby to miejsce na wolności. Z uwagi na rodzaj paszy, ryby hodowlane są również uboższe w cenne kwasy tłuszczowe omega 3. Niektóre badania wykazują, że ryby z niewoloimają podwyższone miana substancji takich jak PCB, rtęć i rakotwórcze dioksyny. Dlatego jeśli mamy taką możliwość, wybierajmy ryby wolnożyjące.

Produkty słone, marynowane i wędzone

Produkty, do których wyrobu używane są związki azotowe, jak azotany i azotyny, umożliwiają dłuższe przechowywanie gotowego produktu i wpływają korzystnie na jego kolor. Azotany same w sobie nie są rakotwórcze, jednak w ciele zachodzą ich przemiany chemiczne do związków N nitrozowych, które to właśnie działają mutagennie na komórki.

Produkty poddawane wędzeniu jak mięsa, niektóre owoce i orzechy również stają się toksyczne dla organizmu przez wysokie miana substancji smolistych – wysoce rakotwórczych. Poza tym produkty takie jak bekon, kiełbasy, salami i im podobne, są bardzo słone i zawierają duże ilości tłuszczów przede wszystkim nasyconych.

Podobnie rzecz ma się w przypadku produktów marynowanych, do których wyrobu wymagany jest znaczny dodatek soli. W literaturze jest wiele doniesień o szkodliwości tych produktów a w szczególności o stwarzane ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego oraz żołądka. Ten ostatni typ nowotworu dość często spotykany jest wśród populacji japońskiej, gdzie do diety włączane są mocno słone i lub wędzone produkty spożywcze.

Czerwone mięso

Spożywane rzadko, w małych ilościach może mieć korzystny wpływ na zdrowie – zawiera wiele cennych składników, takich jak dobrze przyswajalne żelazo czy witaminę B12 a także kwas linolowy, mogący przeciwdziałać rozwojowi niektórych nowotworów.

Jednak nadmiar czerwonego mięsa w diecie jest szkodliwy, co wykazały badania – osoby spożywające około 100 g czerwonego mięsa dziennie przez okres 10 lat trwania badania umierały częściej a także diagnozowano u nich częściej nowotwory piersi, prostaty czy jelita grubego niż u osób nie włączających tej grupy pokarmów do diety.

Trzecią część artykułu można znaleźć pod linkiem: https://dietetycy.org.pl/jedzenie-powodujace-raka-3/ 

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Dietetycy.org.pl

Udostępnienia