Jogurt Bio z Morelami – Bakoma

Jogurt z morelami

Jogurt z morelami BIO krzyczy z opakowania ekologicznością, producent dumnie oświadcza: “produkt z rolnictwa ekologicznego” a w składzie kilkukrotnie zobaczymy “BIO” – czy faktycznie wśród zalewu produktów “udających” żywność ekologiczną jest on zdrowy i naturalny? Sprawdźmy to na etykiecie!

Pierwsze miejsce, co nie jest zaskoczeniem – zajmuje mleko pasteryzowane, zaraz po nim solidna dawka moreli i tutaj duży plus – jest ich 15%. Produkt jest jednak dosładzany – na miejscu trzecim pojawia się cukier – co prawda trzcinowy i BIO, jednak to nadal jest cukier, co sprawia, że nie każdy dietetyk poleci go jako zdrową przekąskę.

Listę uzupełnia śmietanka oraz żywe kultury bakterii. Jednym słowem – jest ekologicznie i całkiem dobrze jakościowo – niestety też znacznie drożej niż inne jogurty owocowe. Ale też z dosładzaniem.

Więcej produktów na:

Dietetyk w supermarkecie

Analiza etykiety produktu:

Kliknij na składnik, aby dowiedzieć się o nim więcej:

🔍 Mleko pasteryzowane BIO
🔍 Morele 15% BIO
🔍 Cukier trzcinowy BIO
🔍 Śmietanka pasteryzowana BIO
🔍 Żywe kultury bakterii jogurtowych oraz lactobacillus acidophilus i bifidobacterium lactis

Kalorie:

100 gram produktu zawiera:

97 kcal / 4,9% GDA*

*dla zapotrzebowania 2000 kcal dziennie

Ocena produktu DIETETYCY.ORG.PL

na podstawie głosów użytkowników

Jogurt Bio z Morelami - Bakoma

Jogurt Bio z Morelami - Bakoma
5.6

Składniki odżywcze

7/10

    Naturalne składniki

    7/10

      Przystępność cenowa

      3/10
        • Wartość energetyczna: 97 kcal
        • Tłuszcz: 2,5 g
        • Tłuszcze nasycone: 1,8 g
        • Węglowodany: 15,5 g
        • Cukry: 14,5 g
        • Białko: 3,3 g
        • Sól: 0,1 g
        • Mleko pasteryzowane BIO
        • Morele 15% BIO
        • Cukier trzcinowy BIO
        • Śmietanka pasteryzowana BIO
        • Żywe kultury bakterii jogurtowych oraz lactobacillus acidophilus i bifidobacterium lactis

        Zostaw swoją opinię:

        • ocena oparta o algorytm DIETETYCYSCORE®

          *Składniki odżywcze oceniamy według jakości składu i pozycji składnika na liście
          *Naturalność oceniamy przez stopień przetworzenia składników
          *Cenę oceniamy jako stosunek wobec najtańszej opcji na rynku (10)
          *Smaku jako kwestii subiektywnej nie oceniamy

        Loading...
        Udostępnienia