Jogurt Bio z Morelami – Bakoma

Jogurt z morelami

Jogurt z morelami BIO krzyczy z opakowania ekologicznością, producent dumnie oświadcza: “produkt z rolnictwa ekologicznego” a w składzie kilkukrotnie zobaczymy “BIO” – czy faktycznie wśród zalewu produktów “udających” żywność ekologiczną jest on zdrowy i naturalny? Sprawdźmy to na etykiecie!

Pierwsze miejsce, co nie jest zaskoczeniem – zajmuje mleko pasteryzowane, zaraz po nim solidna dawka moreli i tutaj duży plus – jest ich 15%. Produkt jest jednak dosładzany – na miejscu trzecim pojawia się cukier – co prawda trzcinowy i BIO, jednak to nadal jest cukier, co sprawia, że nie każdy dietetyk poleci go jako zdrową przekąskę.

Listę uzupełnia śmietanka oraz żywe kultury bakterii. Jednym słowem – jest ekologicznie i całkiem dobrze jakościowo – niestety też znacznie drożej niż inne jogurty owocowe. Ale też z dosładzaniem.

Więcej produktów na:

Dietetyk w supermarkecie

Analiza etykiety produktu:

Kliknij na składnik, aby dowiedzieć się o nim więcej:

🔍 Mleko pasteryzowane BIO
🔍 Morele 15% BIO
🔍 Cukier trzcinowy BIO
🔍 Śmietanka pasteryzowana BIO
🔍 Żywe kultury bakterii jogurtowych oraz lactobacillus acidophilus i bifidobacterium lactis

Kalorie:

100 gram produktu zawiera:

97 kcal / 4,9% GDA*

*dla zapotrzebowania 2000 kcal dziennie

Ocena produktu DIETETYCY.ORG.PL

na podstawie głosów użytkowników

Jogurt Bio z Morelami - Bakoma

5.6

Składniki odżywcze

7.1/10

Naturalne składniki

6.6/10

Przystępność cenowa

3.1/10

  • Wartość energetyczna: 97 kcal
  • Tłuszcz: 2,5 g
  • Tłuszcze nasycone: 1,8 g
  • Węglowodany: 15,5 g
  • Cukry: 14,5 g
  • Białko: 3,3 g
  • Sól: 0,1 g

  • Mleko pasteryzowane BIO
  • Morele 15% BIO
  • Cukier trzcinowy BIO
  • Śmietanka pasteryzowana BIO
  • Żywe kultury bakterii jogurtowych oraz lactobacillus acidophilus i bifidobacterium lactis

Zostaw swoją opinię:

Yes No