Kakao poprawia ostrość widzenia w świetle dziennym

ostrość widzenia

Kakao poprawia ostrość widzenia i przetwarzania bodźców wzrokowych w warunkach oświetlenia dziennego. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Universidad Complutense de Madrid i Institute of Food and Nutrition Science and Technology CSIC. Wyniki zostały opublikowane w Journal of Functional Foods (Impact Factor = 3.7).

Co takiego powoduje wspomniany efekt?

Badacze wzięli pod lupę kakao oraz czerwone owoce jagodowe w kontekście poprawy widzenia. To, co łączy oba produkty to zawartość polifenoli. W przypadku kakao są to flawanole, zaś w przypadku owoców jagodowych antocyjany. Naukowcy wskazują także na możliwy efekt zawartej w kakao teobrominy, której działanie jest dość podobne do występującej w kawie kofeiny.

Zaskakujące rezultaty

Punktem wyjścia dla badaczy nie był wcale uzyskany efekt. Hipotezą było to, że wspomniane produkty mogą poprawiać widzenie po zmierzchu. W badaniu wzięło udział 37 zdrowych osób w wieku 18-27 lat (17 kobiet, 20 mężczyzn) o średnim BMI 23. Nie wykazano różnic w diecie na podstawie 24-godzinnego wywiadu żywieniowego, które poprzedziło eksperyment. Badanie miało trzy fazy z przerwami dwutygodniowymi na pozbycie się składników z organizmu. Wykorzystane produkty było homogenizowane w celu osiągnięcia całościowej dawki 175 mg polifenoli ogółem.

Podczas jednej z wizyt badaniu spożywali proszek z owoców jagodowych. Była to dawka 10 gram składająca się z:

  • 33,3% malin
  • 33,3% czarnej porzeczki
  • 16,7% czerwonej porzeczki
  • 16,7% proszku z czerwonych jagód

Kolejnym produktem było wspomniane kakao częściowo odtłuszczone było podawane w dawce 2,5 g z mlekiem. Trzecia faza to grupa kontrolna – samo mleko.

Oto podsumowanie żywieniowe:

 Grupa kontrolnaKakaoCzerwone owoce
Wartość energetyczna (Kcal)125.01142,66160.56
Tłuszcze ogółem (g)3.564.113.83
Tłuszcze nasycone (g)1.902.241.91
Węglowodany (g)18.5719.5727.22
Cukry (g)9.049.1712.58
Błonnik (g)0.381.984.37
Białko (g)4.545.935.27
Sól (g)3.303.313.32
Polifenole (mg)0.00184.42169.50
Metyloksantyny (mg)045.180
Teobromina (mg)038.690

Uczestnicy poddani zostali badaniu jakości wizji w warunkach ograniczonego oraz pełnego światła z odległości 4 metrów. Po badaniu pobierano od uczestników dawki moczu w celu zmierzenia stężenia polifenoli.

Wyniki

Badacze wskazali następujące wnioski:

  • Kakao poprawiało jakość widzenia w warunkach jasnego światła
  • Czerwone owoce jagodowe wykazały nieistotny statystycznie trend poprawy widzenia w warunkach jasnego światła
  • Nie zauważono w obu przypadkach poprawy widzenia w ciemniejszym otoczeniu

Badacze wskazują na potrzebę poszerzonych, dalszych badań w celu potwierdzenia i lepszego zrozumienia wyników, które udało im się osiągnąć. 

Źródło:

Puell, M. C., & de Pascual-Teresa, S. (2021). The acute effect of cocoa and red-berries on visual acuity and cone-mediated dark adaptation in healthy eyes. Journal of Functional Foods81, 104435.