Karczoch – nie tylko odchudzanie!

Roślina pochodząca z terenów Morza Śródziemnego już w starożytności stosowana jako lek na niestrawność, problemy wątrobowe, zgagę i wzdęcia. Dziś wraca do łask.  Dzięki niewielkiej kaloryczności ( tylko 47 kcal/100 g.), niskiemu stężeniu tłuszczy i cukrów ok. 3% oraz wysokiej ilości błonnika pokarmowego – polecany w diecie redukującej masę ciała.

jackmac34, pixabay, cc0

Karczochy są bogatym źródłem substancji wspierających odchudzanie. Cynaryna, przyspiesza metabolizm lipidów, obniża poziom “złego cholesterolu” oraz kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi. Inulina – posiada właściwości podobne do błonnika, wiąże duże ilości wody i pęcznieje pod jej wpływem w żołądku.  Jest także prebiotykiem, pożywką dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, które  w dużej mierze odpowiedzialne są za odporność organizmu. Dzięki obecności  kwasu chlorogenowego zmniejsza absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym przez co zmusza organizm do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów węglowodanów i tłuszczów. Karczochy są również bogatym źródłem niacyny (wit. B3 lub PP) odpowiedzialnej za przemianę węglowodanów, kwasów tłuszczowych. Hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej i przyspiesza metabolizm.

Oprócz właściwości odchudzających karczochy wykazują szerokie działanie lecznicze. Są stosowane w leczeniu chorób wątroby (poprawiają jej  wydolność i funkcjonowanie), leczenia stanów zapalnych pęcherzyka i przewodów żółciowych, kamicy żółciowej, miażdżycy naczyń krwionośnych, żółtaczce. Luteolina i jej pochodne wykazują silne działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Pomocniczo, preparaty z karczocha wykorzystywane są także  w leczeniu  dny moczanowej, cukrzycy i niewydolności nerek. Substancje czynne zawarte w karczochach wykazują działanie moczopędne co pozwala na oczyszczanie organizmu z toksyn. Z kolei zawarte w roślinie antyoksydanty, eliminują “wolne rodniki”, pomagają w regeneracji komórek oraz opóźniają procesy starzenia. Cynaryna wspomaga leczenie łojotoku czy trądziku.

Biorąc pod uwagę powyższe, można stwierdzić, że warto włączyć karczochy do swojej codziennej diety a także zaopatrzyć się w preparaty zawierające wyciąg z tej rośliny.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk międzynarodowej sieci gabinetów dietetycznych NATURHOUSE. Specjalista żywienia człowieka. Psychodietetyk. Pasjonatka zdrowego i smacznego jedzenia.

Loading...
Udostępnienia