Kawa Liofilizowana | Kawa Liofilizowana a Zdrowie

Avatar photo
kawa liofilizowana
kawa liofilizowana
Evgeny Tomeev / 123RF

Kawa liofilizowana  jest jednÄ… z odmian kaw rozpuszczalnych. Powstaje ona dziÄ™ki specyficznemu procesowi technologicznemu, jakiemu ulegajÄ… ziarna kawy. WymyÅ›lona na poczÄ…tku zeszÅ‚ego wieku – w 1901 roku przez JapoÅ„czyka Satori Kato, na rynku amerykaÅ„skim pojawiÅ‚a siÄ™ w szerokim obrocie w 1938 pod markÄ… Nescafe. Jest ona z powodzeniem sprzedawana do dzisiaj.

Kawa liofilizowana a zdrowie

CzÄ™stym pytaniem wzglÄ™dem kawy liofilizowanej jest jej wpÅ‚yw na nasze zdrowie. Pod tym wzglÄ™dem kawa liofilizowana niewiele różni siÄ™ od innych kaw rozpuszczalnych – posiadajÄ…c wiÄ™kszość ich zalet i wad.

Na plus kawie liofilizowanej pod tym wzglÄ™dem przypisuje siÄ™ to, że nie zagraża ona zdrowiu ukÅ‚adu krążenia – o co od pewnego czasu jest podejrzewana kawa Å›wieżo mielona oraz szczególnie popularna w Polsce kawa po turecku. Dzieje siÄ™ tak, ponieważ kawa niefiltrowana podnosi u czÅ‚owieka poziom cholesterolu poprzez wystÄ™powanie w niej kafestolu oraz kafeolu (pod tym wzglÄ™dem robusta jest zdrowsza od arabiki!). Na marginesie warto dodać, że nie jest do koÅ„ca pewne, czy te wÅ‚aÅ›nie zwiÄ…zki nie pomagajÄ… w dobrym wpÅ‚ywie kawy – jak obniżanie ryzyka nowotworowego. Badania nad tymi zjawiskami jeszcze trwajÄ….

Ponadto zawiera często kawa liofilizowana mniej kofeiny od kawy świeżo mielonej, więc mniejsze jest ryzyko niekorzystnego wpływu tej substancji na nasz organizm.

Tak jak reszta kaw rozpuszczalnych kawa ta obniżać może ryzyko cukrzycy typu drugiego, z drugiej zaś strony obniżać wchłanianie żelaza.

Względem pozostałych kaw rozpuszczalnych kawa liofilizowana różni się przede wszystkim metodą wytwarzania, która jest nieco dłuższa i to ona stanowi różnicę. Na etapie produkcji nie zachodzą jednak w świetle obecnej wiedzy dodatkowe czynniki, które by mogły narażać nasze zdrowie.

Jak powstaje kawa liofilizowana?

Kawa liofilizowana powstaje z uprzednio sporządzonego naparu, który przygotowuje się w dużych przemysłowych kadziach. Napar ten powstaje przez przepuszczenie przez kadź zawierającą świeże ziarna kawy bardzo gorącej wody, która przy kolejnych etapach produkcji jest oczyszczana i zagęszczana. Otrzymana w ten sposób silnie skondensowana ciecz jest odparowywana. Specyfika polega tutaj na metodzie odparowania, nazywanej liofilizacją (suszenie przez wymrażanie).

Proces ten zakłada wymrożenie naparu do temperatury -40 stopni Celsjusza. Przy tej temperaturze cząstki wody przechodzą w postać lodu. W tej formie mogą być one łatwo usunięte w specjalnej komorze z niskim ciśnieniem dzięki procesowi sublimacji. Finalny produkt zawiera zaledwie 3-5% wody.

Aby móc ją spożyć, kawę należy po prostu zalać gorącą wodą.

Kawa otrzymana w ten sposób charakteryzuje się często lepszą jakością w stosunku do typowych kaw rozpuszczalnych oraz wysokimi walorami smakowymi.

Zobacz również
depresja sport

Zalety kawy liofilizowanej

PodstawowÄ… zaletÄ…, którÄ… zyskaÅ‚a sobie kawa liofilizowana popularność, jest wygoda jej przyrzÄ…dzania i przechowywania. Można jÄ… dostać w maÅ‚ych paczuszkach, jak i wiÄ™kszych opakowaniach. Można zabrać jÄ… do pracy, na urlop – zalać gorÄ…cÄ… wodÄ… i po prostu pić.

Czym się różni kawa liofilizowana od innych kaw rozpuszczalnych?

 Dowiedz się więcej o: > rodzaje kawy <

PodstawowÄ… odpowiedziÄ… jest technologia produkcji. O ile kawa liofilizowana jest wymrażana, to tradycyjne kawy rozpuszczalne sÄ… suszone przy użyciu wysokiej temperatury. WÅ‚aÅ›nie metoda produkcji zapewnia kawie liofilizowanej przewagÄ™ jeÅ›li chodzi o jakość oraz aromat. Natomiast ma to też kolejne konsekwencje – tradycyjna kawa rozpuszczalna jest prostsza w produkcji i przez to bywa na ogół taÅ„sza.

Rodzaje kawy liofilizowanej

Kawa liofilizowana dostępna na rynku jest oferowana w różnych wariantach w zależności od tego jakie składniki wykorzystano do jej zaparzania oraz jak przebiegał proces technologiczny. Ponadto dostępne są jej wersje zarówno kofeinowe, jak i bezkofeinowe.

 Polecamy również: ranking kaw rozpuszczalnych dietetycy.org.pl