Kawa we włoskim stylu obniża o połowę ryzyko raka prostaty

Osoby śledzące nowości i doniesienia dietetyczne wiedzą, że dieta śródziemnomorska jest jedną z lepszych dla zdrowia. Włoscy naukowcy wzięli pod lupę jedną ze składowych ich narodowego stylu życia – czyli zwyczaj picia kawy, oczywiście we włoskim stylu – ponad 3 razy dziennie i zazwyczaj według popularnej w centralnej Italii receptury – parzenia przy bardzo wysokiej temperaturze, wysokim ciśnieniu i bez filtrów. Rezultat: wyniki wskazują na obniżenie ryzyka zachorowania na raka prostaty o 53% wśród mężczyzn. Artykuł pojawił się w ostatnich dniach w International Journal of Cancer.

Przeprowadzone do tej pory badania nie przesądziły tego jak oceniać wpływ kawy na rozwój nowotworów – dotychczasowe były albo nie dawały wyników, albo wskazywały na sprzeczne między sobą wnioski. Najnowsze włoskie badanie zostało oparte o próbę 7 tysięcy mężczyzn z projektu Moli-sani w centralnych Włoszech. Te zaś wsparto testami w laboratorium, które między innymi wskazało na to, że efekt w przypadku kawy bezkofeinowej prawie nie występował.

Źródło: eurekalert.org

5/5 (2)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia