Kisiel porzeczkowy – przepis

Kisiel porzeczkowy

Autor przepisu: Magdalena Jarzynka Jendrzejewska

Składniki:

• 250-300g czerwonych porzeczek
• 0,5l wody
• 3 łyżki cukruccz
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• do dekoracji – porzeczki, mięta/melisa

Wykonanie:

Umyj porzeczki i oberwij szypułki, możesz zostawić kilka gałązek do dekoracji. Z 0,5l wody odlej pół szklanki. Resztę wody zagotuj, wsyp porzeczki i cukier.

Gotuj porzeczki kilka minut aż się zrobią miękkie. Zestaw garnek z ognia, zblenduj rozgotowane porzeczki. W pozostawionej połowie szklanki wody wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia mąkę ziemniaczaną.

Ponownie ustaw na ogniu garnek z porzeczkami i dodawaj wodę z mąką cały czas mieszając. Zagotuj chwilę. Można zjadać na ciepło i na zimno. Udekoruj przed podaniem całymi porzeczkami i ewentualnie miętą lub melisą.

Zostaw swoją opinię:

Loading...
Udostępnienia