Konferencja IŻŻ – Żywienie a nowotwory

27 stycznia 2017 podczas odbywającego się na Stadionie Narodowym II Narodowego Kongresu Żywieniowego „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016” miała miejsce konferencja prasowa “żywienie a nowotwory”.

Pytaniem jakie postawiono podczas konferencji – zainteresowana jest cała rzesza pacjentów, jak też i dietetyków, lekarzy, pracowników administracji rządowej (koszty leczenia, które wynoszą miliardy złotych) – jak można zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe w Polsce ─ w oparciu o aktualną wiedzę naukową z obszaru medycyny i dietetyki?

Prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia powiedział podczas konferencji, że: “na podstawie aktualnej wiedzy naukowej wiemy już, że nawet połowy zachorowań na nowotwory można uniknąć dzięki zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej”.

Warto zwrócić uwagę, że w statystykach wyleczalności raka znacznie odstajemy – i to negatywnie – od krajów zachodnich. Podkreślono, że jednym z kluczowych czynników ryzyka jest otyłość – jak ostrzega prof. Jarosz: “badania kliniczne wykazują, że nadmierna masa ciała (nadwaga i otyłość) jest ważnym czynnikiem ryzyka 14 najczęściej występujących nowotworów. Ryzyko to rośnie wraz ze wzrostem BMI oraz wielkością obwodu talii czy też otłuszczeniem ciała (określonym metodą rezonansu magnetycznego)”.

Wskazano także na niską aktywność fizyczną jako czynnik, na który należy zwrócić uwagę przy myśleniu o ograniczenia ryzyka zachorowalności.

Wspomniano także o tym, że mięso należy jeść z umiarem oraz należy docenić rolę błonnika, warzyw i owoców w zakresie prewencji nowotworów złośliwych.

Prof. Jarosz przedstawił też podczas kongresu wyniki badań IŻŻ, które sugerują, że do zaobserwowanego w ostatnich dekadach w naszym kraju (zwłaszcza po 1990 r.) spadku zachorowalności na niektóre nowotwory złośliwe (raka żołądka, trzustki, wątroby, przełyku i pęcherzyka żółciowego) przyczyniły się m.in. korzystne zmiany w sposobie żywienia Polaków.

Jednak należy pamiętać o tym, że równocześnie wzrosła (chociaż wolniej niż kiedyś) zachorowalność na m.in. raka jelita grubego i raka odbytnicy – znak, że w kwestii prewencji jest jeszcze wiele do zrobienia.

Wykorzystano zdjęcia i materiały prasowe Instytutu Żywności i Żywienia

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia