Evidence-Based Nutrition. Żywienie oparte na dowodach naukowych 2016


evidence based nutrition

Konferencja organizowana jest przez Śląskie Centrum Zdrowia oraz Samorząd Doktorantów Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Konferencja odbędzie się 21 maja 2016 roku w Katowicach.

Przejdź do strony wydarzenia >

Patronat Honorowy nad konferencją objął Jego Magnificencja Prof. dr hab. n. med. Przemysław Jałowiecki Rektor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

W ramach konferencji przewidziane są wykłady (plan konferencji poniżej). Planowana jest również sesja prac własnych dla studentów i doktorantów.

Plan konferencji:

1. „Mikroflora jelitowa – klucz do zdrowia i …choroby”

Wpływ dysbiozy i stanu zapalnego śluzówki jelitowej na rozwój procesów chorobowych. Możliwości diagnostyczne oraz rola terapii probiotykowych w wybranych sytuacjach klinicznych.

dr n.med. Daniela Kurczabińska – Luboń

Specjalista z zakresu medycyny zapobiegawczej i przeciwstarzeniowej oraz mikroodżywiania.

2. Układ odpornościowy a alergeny pokarmowe

Temat obejmuje układ odpornościowy przewodu pokarmowego oraz jego interakcje z antygenami wprowadzanymi z pokarmem, w tym z glutenem.

dr hab. Zenon Czuba prof. nadzw.

SUM, Katedra Mikrobiologii i Immunologii w Zabrzu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

3. Gluten i dieta bezglutenowa Wskazania i przeciwwskazania, korzyści i zagrożenia.

Kiedy i jak bezpiecznie eliminować gluten z diety

lek. Anna Dittfeld

Lekarz, dietetyk, członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, certyfikowany Dietetyk Przyjazny Celiakom

4. „Implikacje metaboliczne insulinooporności a możliwości dietoterapeutyczne”

W trakcie wykładu zostaną omówione uwarunkowania rozwoju insulinooporności , metody diagnostyczne, jednostki chorobowe związane z insulinoopornością a także postępowanie dietetyczne służące poprawie wyrównania metabolicznego.

dr inż. Katarzyna Kowalcze

Katedra Dietetyki i Oceny Żywności Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo Humanistycznego w Siedlcach

Wydział Nauk o Zdrowiu Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

5. „Mikroflora, dieta i jelita – dobry, zły i brzydki” – SIBO i nieszczelność bariery jelitowej, czy istnieją implikacje dietetyczne?

dr n. med. Michał Żorniak

Lekarz, Uniwersyteckie Centrum Kliniczne im. Prof. Kornela Gibińskiego w Katowicach

6. „Dieta w medycynie anti-aging. Start young and stay young!”

Co tak na prawdę oznacza termin anti-aging? Czy istnieje dieta cud, która zapewni nam młodość i piękno? Co zrobić w praktyce aby uzyskać jak najlepsze efekty dla naszych podopiecznych i nas samych.

dr. n. med. Agnieszka Skrzypulec-Frankel

Lekarz certyfikowany przez World Society of Anti-Aging Medicine, a także Health Coach certyfikowany przez Institute of Integrative Nutrition, New York, USA. Vice-prezes Polskiej Akademii Dietetyki i Mikroodżywiania.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia