Celiakia u dzieci – webinarium z lekarzem

Online

Tematem naszego kolejnego webinarium jest celiakia u dzieci. Gościem spotkania będzie dr n.med. Andrzej Stawarski. Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych 19 stycznia 2021 r. (wtorek) o godzinie 18:00.

Darmowy

Analiza składu masy ciała – spotkanie online

Online

Zapraszamy na spotkanie online z kolejnym fantastycznym gościem - dr Magdaleną Superson (ig @dr_magdalena_superson), dietetyczką z prawie 20-letnim doświadczeniem, która w swojej karierze współpracowała z medalistami Igrzysk Olimpijskich oraz topowymi lekkoatletami, siatkarzami, zawodnikami sztuk walki,tenisistami, pływakami, szczypiornistami i koszykarzami.  Specjalnie dla przybliży analizę składu masy ciała, więc jeśli zastanawiasz się jak się ją wykonuje, na co…

Darmowy

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa Online ”Dietetyk i Diagnosta laboratoryjny – wspólna praca dla zdrowia Pacjenta

SKN Dietetyki Klinicznej jest jednym z prężniej działających Kół Naukowych w Polsce dotyczących zagadnień dietoterapii i nawyków żywieniowych. Najbardziej popularnym Wydarzeniem organizowanym przez studentów tego Koła Naukowego jest Konferencja Dietoterapii i Zaburzeń Metabolicznych (DZM), która już 5 lat z rzędu skupia specjalistów i fachowców żywieniowych z całej Polski. To pierwsza edycja Konferencji Naukowej Online Dietetyk…

20zł

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego [ONLINE]

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higienai bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym…

Wsparcie dietetyczne w ZJD i SIBO [ONLINE]

Oś mózg-jelito-mikrobiota może warunkować nasze zachowanie, samopoczucie oraz wybory żywieniowe. Zaburzenia składu oraz pracy mikrobioty wpływają na codzienne samopoczucie każdego człowieka. Nasze wybory żywieniowe stanowią ważny czynnik, który może znacząco poprawić samopoczucie i wspomóc leczenie zespołu jelita drażliwego oraz zespółu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji. Organizator szkolenia utworzy uczestnikowi dedykowane konto serwisu…

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii [ONLINE]

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii, podczas którego uczestnik poznaje aspekty praktyczne pracy z pacjentem. Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji. Organizator szkolenia utworzy uczestnikowi dedykowane konto serwisu google.com i przekaże drogą mailową dane do logowania (wraz z instrukcją), za pośrednictwem którego uczestnik będzie mógł wziąć udział w szkoleniu. Konto zostanie usunięte przez organizatora szkolenia bezpośrednio po zakończeniu kursu.…

Psychologia w dietetyce [ONLINE]

Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczące jedzenia tworzymy latami. Biorą w nich udział różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegają automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy. Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania? Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii…

Znaczenie żywienia w kontekście płodności [ONLINE]

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży.…

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część pierwsza [ONLINE]

Szkolenie ma na celu przekazanie praktycznej wiedzy na temat interpretacji wyników badań laboratoryjnych w chorobach dietozależnych. Dzięki temu szkoleniu dietetyk będzie mógł dokładniej ustalić zalecenia żywieniowe dla swojego pacjenta oraz zwrócić uwagę na stany nagłe, w których niezbędna jest konsultacja lekarska. Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji. Organizator szkolenia utworzy uczestnikowi konto serwisu google.com i przekaże drogą mailową…

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga [ONLINE]

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji. Organizator szkolenia utworzy uczestnikowi konto serwisu google.com…

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii [ONLINE]

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii, podczas którego uczestnik poznaje aspekty praktyczne pracy z pacjentem. Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji. Organizator szkolenia utworzy uczestnikowi dedykowane konto serwisu google.com i przekaże drogą mailową dane do logowania (wraz z instrukcją), za pośrednictwem którego uczestnik będzie mógł wziąć udział w szkoleniu. Konto zostanie usunięte przez organizatora szkolenia bezpośrednio po zakończeniu kursu.…

Konferencja warsztatowa: Wyzwania nowoczesnej dietoterapii (ONLINE)

Weź udział w Konferencji warsztatowej OD TEORII DO PRAKTYKI - WYZWANIA NOWOCZESNEJ DIETOTERAPII bit.ly/konferencjadietetyczna Biorąc udział w konferencji warsztatowej, zdobędziesz najświeższe informacje ze świata nauki oraz ogrom praktycznej wiedzy dietetycznej, prosto z gabinetów najlepszych dietetyków w Polsce.  Podczas 2 dni wykładów połączonych z warsztatami dowiesz się jakie postępowanie dietetyczne jest najlepsze dla pacjentów z różnymi potrzebami…

Zestresowane jelita – czyli dlaczego zdrowa dieta to za mało

Kraków Kraków

Część wykładową poprowadzi Oskar Kaczmarek, autor Oskar Kaczmarek Microbiome & Health. Dyrektor ds. naukowych Instytutu Medycyny Zapobiegawczej, absolwent Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, szkoleniowiec, autor publikacji w czasopismach specjalistycznych. Prelegent na licznych konferencjach dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i warsztatach dla pacjentów, specjalizujący się w tematyce mikrobioty i układu immunologicznego błon śluzowych.Część warsztatową poprowadzi natomiast Michał…

IV Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej (ONLINE)

Przed nami kolejna już IV edycja Śląskiej Konferencji Dietetyki Klinicznej! Wydarzenie odbędzie się w sobotę 20 marca 2021 r. Podobnie jak w poprzednich edycjach będziemy kłaść nacisk na rzetelność naukową oraz multidyscyplinarność. Wśród naszych prelegentów znajdziemy dietetyków, psychologów oraz lekarza i farmaceutę. Plan wydarzenia i zapisy dostępne na stronie: http://www.szkoleniadietetyka.pl/.../4-slaska-konferencja... Serdecznie zapraszamy,Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej

Żywienie dzieci we wczesnym okresie życia w kontekście profilaktyki trudności karmienia [ONLINE]

Coraz częściej do gabinetu dietetyka przychodzą rodzice z małymi pacjentami. Dziecko to nie „mały dorosły”. Jego żywienie, szczególnie w pierwszych 3 latach życia, różni się bardzo na każdym etapie rozwoju. Porównując noworodka, który dzięki bezwarunkowemu odruchowi ssania potrafi zaspokoić swoje potrzeby fizjologiczne, a  3-latka, który potrafi sam dokonać wyboru jaki produkt chce zjeść świadomie, to dzieli ich…

Rola diety w schorzeniach tarczycy [ONLINE]

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie…

13th International Conference on One-Carbon Metabolism, B Vitamins and Homocysteine

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Dojazd 11, Poznań

PATRONAT MEDIALNY DIETETYCY.ORG.PL 13th International Conference on One-Carbon Metabolism, B Vitamins and Homocysteine 20-24 czerwca 2021 r. Poznań Szanowni Państwo, kontynuując ponad ćwierćwieczną tradycję zapoczątkowaną na Zamku Dromoland w Irlandii, zapraszamy do ponownego spotkania i udziału w 13 edycji międzynarodowej konferencji pn.: 13th International Conference One-Carbon Metabolism, B Vitamins and Homocysteine. Przez lata konferencja przyciągała uczestników…