Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga [ONLINE]

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie…

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii [ONLINE]

Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji. Organizator szkolenia utworzy uczestnikowi dedykowane konto serwisu google.com i przekaże drogą…

Edukator w cukrzycy – online

Cele szkolenia: poznanie kompletnej typologii cukrzycy: typ 1., typ 2., typ 3., LADA, MODY, cukrzyca ciążowa – epidemiologia, postępowanie, wskazania, sposób leczenia,rozwój kompetencji w zakresie różnic co do zaleceń żywieniowych i postępowania dietetycznego w zależności od stosowanego rodzaju insuliny,wyjaśnienie różnic w rozkładzie posiłków i ilości węglowodanów w zależności od metody leczenia,zasady intensywnej czynnościowej insulinoterapii –…

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego [ONLINE]

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higienai bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym…

Dietetyk w sieci – szkolenie praktyczne – Katowice

Europrofes Katowice ul. Stawowa 10, Katowice

Internet to główny kanał dotarcia dietetyków do pacjentów. Dzięki szkoleniu "dietetyk w sieci" dowiesz się jak trafić do jak największej grupy odbiorców za pośrednictwem mediów społecznościowych i strony internetowej. Szkolenie kładzie mocny nacisk na ćwiczenia praktyczne, które będą wykonywane po każdej z części kursu. Plan szkolenia: 1. Zdjęcia i materiały wideo, czyli jak w domowych warunkach tworzyć atrakcyjne multimedia. 2. Zostań…

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym [ONLINE]

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego u osób dorosłych. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp również w warunkach domowych. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia. Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe.…

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka [ONLINE]

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami.…

Konferencja Online „Insulinooporność – wyzwanie interdyscyplinarne”

Już 26 września, po raz czwarty, odbędzie się konferencja szkoleniowa zorganizowana przez fundację Insulinooporność -zdrowa dieta i zdrowe życie. Tym razem hasłem przewodnim spotkania będzie hasło „Insulinooporność – wyzwanie interdyscyplinarne”. Podczas tej edycji insulinooporność ukazana zostanie z perspektywy różnych specjalistów i chorób powiązanych z insulinoopornością. Będzie to najbardziej kompleksowe podejście do tego zagadnienia. - W…

Rola diety w schorzeniach tarczycy [ONLINE]

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie…