Ładowanie Wydarzenia

Minione Wydarzenia

Wydarzenia Search and Views Navigation

Wydarzenie Views Navigation

Czerwiec 2019

XXVII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne

Czerwiec 27, 2019 - Czerwiec 28, 2019
Centrum Kongresowo-Dydaktyczne UMP, ul. Przybyszewskiego 37a
Poznań, Wielkopolskie 60-356 Polska
+ Google Map

Żywność i Żywienie w Profilaktyce i Leczeniu Chorób Dietozależnych 27-28.06.2019 Poznań Fascynujący postęp wiedzy z zakresu bromatologii, obejmujący ocenę wartości odżywczej żywności w kontekście roli składników odżywczych w promocji i/lub profilaktyce chorób, u podłoża rozwoju których leży nieodpowiednia jakość zdrowotna żywności oraz niewłaściwy sposób żywienia, skłoniły nas – organizatorów do zaproponowania Państwu, interdyscyplinarnego spotkania naukowego, którego myśl przewodnią wyraża poniższy tytuł: ŻYWNOŚĆ I ŻYWIENIE W PROFILAKTYCE I LECZENIU CHORÓB DIETOZALEŻNYCH Obrady będą toczyć się w obszarach wiedzy związanej z: żywnością…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – Gdańsk

Czerwiec 29, 2019 @ 09:30 - 18:00

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia. Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku: - Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala. - Narzędzia do ww oceny,…

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności

Czerwiec 29, 2019 @ 09:30 - 17:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących…

Dowiedz się więcej »

Lipiec 2019

Rola diety w schorzeniach tarczycy

Lipiec 27, 2019 @ 09:30 - 18:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Wrzesień 2019

Przywracanie równowagi neurohormonalnej żywieniem, szkolenie w Gdańsku

Wrzesień 7, 2019

To będzie temat roku! Poznaj świat neurohormonów i pomagaj pacjentom powrócić do zdrowia! Wiemy, jak istotną kwestią jest równowaga neurohormonalna, a przyznasz, że coraz więcej osób pojawiających się w gabinecie ma problem ze stresem i doświadcza jego wpływu na zdrowie. Trudnych pacjentów jest coraz więcej... Wiemy to z własnego doświadczenia! Pokażemy Ci, że możesz mieć realny wpływ na przywracanie równowagi neurohormonalnej odpowiednim żywieniem i suplementacją. I nie jest to takie trudne jak myślisz. Dlatego jeśli Twoją intencją jest: pomóc zestresowanym pacjentom…

Dowiedz się więcej »

7 Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością

Wrzesień 12, 2019 - Wrzesień 14, 2019
Zamek Kliczków, Kliczków 8
Osiecznica, 59-724 Polska
+ Google Map

7 Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością Kliczków 12-14 września 2019 Zamek Kliczków koło Bolesławca, Kliczków 8, 59-724 Osiecznica Szanowni Państwo Serdecznie zapraszamy do udziału w połączonych VII Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i 7th Central European Congress on Obesity (CECON), które odbędą się w dniach 12-14 września w Centrum Kongresowym Zamek Kliczków koło Bolesławca. Temat wiodący Zjazdu „Fakty i mity na temat otyłości” obejmie aktualną wiedzę dotyczącą potwierdzonych naukowo czynników wpływających na rozwój otyłości, sposobów jej leczenia oraz będzie obalał mity dotyczące…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – Warszawa – 14.09.2019

Wrzesień 14, 2019 @ 09:30 - 17:30
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia. Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku: - Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala. - Narzędzia do ww oceny,…

Dowiedz się więcej »

II Konferencja Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce

Wrzesień 21, 2019 @ 09:00 - 18:00
Ibib Pan. Centrum Konferencyjne, Księcia Trojdena 4
Ochota, 02-109 Poland
+ Google Map

II Konferencja Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce 21 września 2019 Centrum Konferencyjne IBIB PAN ul. Ks. Trojdena 4, Warszawa O KONFERENCJI To już po raz drugi Małgorzata Jackowska organizuje Konferencję Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce. Po zeszłorocznym debiutanckim wydarzeniu organizowanym w Łodzi, przyszedł czas na Warszawę. Konferencja odbędzie się 21 września 2019r w Centrum Konferencyjnym IBIB PAN. Wydarzenie skierowane jest do specjalistów zajmujących się na co dzień poradnictwem tematem żywienia niemowląt i małych dzieci. W programie…

Dowiedz się więcej »

Webinar: Analiza składu ciała metodą BIA w praktyce dietetyka

Wrzesień 26, 2019 @ 19:00 - 21:30

Serdecznie zapraszam na webinar „Analiza składu ciała metodą elektrycznej bioimpedancji w praktyce dietetyka”. CEL: Celem szkolenia jest przybliżenie metod umożliwiających monitorowania zmian w składzie ciała, ze szczególnym uwzględnieniem metody elektrycznej bioimpedancji. DLA KOGO: Szkolenie dedykowane jest głównie dla dietetyków i trenerów. Zarówno tych, którzy pracują z użyciem analizatorów składu ciała, w celu usystematyzowania i pogłębienia wiedzy z tego zakresu. Jak również dla osób, które rozważają czy jest to narzędzie, które może być przydatne w ich praktyce. PRZYBLIŻONY PLAN SZKOLENIA: -…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy

Wrzesień 28, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 28.09.2019, Warszawa

Wrzesień 28, 2019 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Kurs Diet Coachingu – Warszawa

Wrzesień 28, 2019 @ 09:30 - 19:00

Program opiera się na małych krokach, które tworzą trwałą zmianę zachowań prowadzących do zdrowszego stylu życia. Cel kursu: Celem kursu jest wykształcenie diet coachów posiadających podstawowe umiejętności i kompetencje coachingowe potrzebne do samodzielnego prowadzenia procesu diet coachingu z klientem. W trakcie trwania kursu uczestnicy będą, uczyć się budowania relacji opartych na poufności i zaufaniu. Jakość tych relacji ma kluczowe znaczenie dla skuteczności procesu diet coachingu. Osoby biorące udział w szkoleniu poznają narzędzia diet coachingowe służące trwałej zmianie zachowań i nawyków…

Dowiedz się więcej »

Październik 2019

Akademia Zdrowa Celiakia 2019

Październik 5, 2019
City Hotel Bydgoszcz, 3 maja 6
Bydgoszcz, 85-950 Polska
+ Google Map

Dnia 5 października 2019 roku w Centrum Konferencyjnym CITY HOTEL w Bydgoszczy odbędzie się kolejna edycja Akademii Zdrowia Celiaka.   W programie: - wykłady o celiakii i diecie bezglutenowej - prezentacje producentów bezglutenowej żywności - forum dyskusyjne, w czasie którego będzie można zadawać pytania ekspertom z dziedziny celiakii, diety bezglutenowej i żywności bezglutenowej - lunch dla uczestników.   Każdy uczestnik tegorocznej edycji Akademii nieodpłatnie otrzyma również najnowszą publikację „Celiakia Dieta bezglutenowa Co chory powinien wiedzieć”.   Osoby zainteresowane udziałem w…

Dowiedz się więcej »

Praktyczne aspekty prawne w zawodzie dietetyka – 5.10.2019, Kraków

Październik 5, 2019 @ 09:30 - 16:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Bardzo istotną kwestią, na którą zwraca się szczególną uwagę są prawa pacjenta. Ich nieprzestrzeganie wiążę się z odpowiedzialnością prawną dietetyka. Każda osoba mająca na co dzień kontakt z pacjentem powinna zapoznać się z istotnymi elementami prawa medycznego, co ma na celu m.in. zapobiegnięcie roszczeń ze strony pacjentów lub/i ich przedstawicieli ustawowych.Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do prawa medycznego- najważniejsze zagadnienia. 2. Regulacje prawne zawodu dietetyka. 3. Kodeks Etyki Zawodowej Dietetyka. 4. Prawa pacjenta w gabinecie dietetyka: a) zakres informacji o świadczeniach medycznych, b) zgoda pacjenta na…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – 5.10.2019, Wrocław

Październik 5, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii, podczas którego uczestnik poznaje aspekty praktyczne pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od…

Dowiedz się więcej »

Dietology – perspektywy i konfrontacje

Październik 12, 2019 @ 09:00 - 18:00
Airport Hotel Okęcie, 17 stycznia 24
Warszawa, Mazowieckie 02-148 Polska
+ Google Map

Weź udział w prestiżowej konferencji poświęconej dietetyce, dietoterapii i profesjonalnej suplementacji, na której po raz pierwszy wystąpią razem znani i cenieni prelegenci reprezentujący różne stanowiska w dążeniu do celu. To niebywała okazja, by spotkać ich wszystkich w jedym miejscu!

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka – 12.10.2019, Warszawa

Październik 12, 2019 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami.Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz podstawy…

Dowiedz się więcej »

Kurs Diet Coaching + Coach Weight – Wrocław

Październik 12, 2019 @ 09:30 - 19:00

Jesteś dietetykiem, lekarzem lub trenerem personalnym, który poszukuje skutecznej metody pracy z pacjentem/ klientem? Chcesz poznać najnowsze trendy w pracy coacha i dietetyka i w skuteczny sposób motywować i wspierać swoich podopiecznych? Nasz kurs jest dla Ciebie! KURS DIET COACHINGU OBEJMUJE: - I ETAP – moduły I – VI - II ETAP – moduły VII – VIII oraz Moduły dodatkowe: - Refleksoterapia nadwagi i otyłości COACH WEIGHT - Dietetyka Kliniczna Kurs Diet Coachingu, to intensywny akredytowany kurs dla osób zamierzających…

Dowiedz się więcej »

III Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej

Październik 19, 2019 @ 08:30 - 17:30
Jordana 18, ul. Jordana 18
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Przed nami III Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej. W tym roku ponownie zaprezentujemy siedem naukowo niezależnych tematów. Dietetyka jest nauką interdyscyplinarną, dlatego zaprosiliśmy wyjątkowych specjalistów z różnych dziedzin medycyny: dietetyki, fizjoterapii, pielęgniarstwa i położnictwa a także psychologii W tym roku również nie zabranie czasu na maksymalne wyczerpanie tematu wraz z możliwością rozmowy z wykładowcami. Pozostajemy przy koncepcji dłuższych wystąpień wraz z czasem na dyskusje bez prelekcji komercyjnych firm. Jak zawsze stawiamy na niezależność i EBM!   Program konferencji i rejestracja >

Dowiedz się więcej »

Dietetyka kliniczna – RZS, Hashimoto, insulinooporność – Opole

Październik 20, 2019 @ 10:00 - 16:00

Warsztaty CASE STUDY- ANALIZA PRZYPADKÓW KLINICZNYCH Z GABINETU #drKK CASE STUDY 1 – PACJENT z chorobą Hashimoto CASE STUDY 2 – Pacjent z reumatoidalnym zapaleniem stawówCASE STUDY 3 – PACJENT z insulinoopornością PODSTAWY TEORETYCZNE SZKOLENIA:>>Diagnostyka zaburzeń węglowodanowych, insulinooporności, chorób tarczycy i RZS –kryteria rozpoznania, algorytm postępowania>>Rola czynników genetycznych, hormonalnych i środowiskowych w rozwoju chorób autoimmunizacyjnych>>Patofizjologia i etiopatogeneza insulinooporności>>Rola czynników genetycznych, hormonalnych i środowiskowych w rozwoju IO i zaburzeń węglowodanowych>>Implikacje metaboliczne insulinooporności>>Wpływ hiperinsulinemii na rozwój nadciśnienia tętniczego i dyslipidemii>> Insulinooporność wątrobowa…

Dowiedz się więcej »

Placebo – najskuteczniejszy suplement? (Webinar: VII Rajd Nowoczesnej Dietetyki)

Październik 21, 2019 @ 20:00 - 21:30

Prowadzi: Marcin Jackowiak Prelegent podczas szkolenia opowie o efekcie placebo, jego historii, mechanizmie działania oraz roli, jaką odgrywa w sporcie. Dowiecie się także wielu ciekawostek na temat tego zjawiska, a także efektu przeciwstawnego, czyli nocebo. Agenda: •Czym jest placebo? •Historia placebo •Jak działa? •Placebo w sporcie •Nocebo •Podsumowanie Największy w Polsce cykl zupełnie darmowych szkoleń online z zakresu dietetyki i żywienia! Zapisz się już teraz, jeśli interesuje Cię bezpłatna wiedza od ekspertów przekazana w PRZYSTĘPNY sposób! Szczegóły: LINK

Dowiedz się więcej »

Schorzenia układu pokarmowego – naturalne suplementy i probiotyki (Webinar: VII Rajd Nowoczesnej Dietetyki)

Październik 22, 2019 @ 20:00 - 21:30

Prowadzące: Mgr Daria Kotek; Mgr Katarzyna Drews-Raczewska Podczas szkolenia prelegentki przedstawią Wam temat schorzeń układu pokarmowego. Poruszone zostaną m.in. zagadnienia dotyczące zaparć, biegunek, nieswoistej choroby jelit oraz Candidy z praktycznymi poradami suplementacji w wyżej opisanych przypadkach. Agenda: •Wzdęcia, zaparcia, biegunki - jak możemy pomóc pacjentowi? •Wsparcie w walce z grzybami drożdżopodobnymi z rodzaju Candida. •SIBO i IBS - czy probiotykoterapia ma sens? •Suplementacja w nieswoistych chorobach zapalnych jelit. Największy w Polsce cykl zupełnie darmowych szkoleń online z zakresu dietetyki i…

Dowiedz się więcej »

Suplementacja sportowców — okres przygotowawczy (Webinar: VII Rajd Nowoczesnej Dietetyki)

Październik 23, 2019 @ 20:00 - 21:30

Prowadzący: Mgr Magdalena Ulikowska Prelegentka podczas szkolenia opowie Wam jak powinna wyglądać suplementacja podczas każdego etapu przygotowywania sportowca do zawodów. Możecie także liczyć na solidną dawkę informacji na temat suplementacji celowanej pod daną dyscyplinę sportową oraz tego, czy w danym przypadku suplementacja naprawdę jest konieczna. Agenda: •Wprowadzenie: - Czym są suplementy? - Na jaką skalę są stosowane? - Czy da się sprawdzić czystość suplementów? - Regulacje prawne dot. suplementów. •Pozytywne i negatywne aspekty suplementacji. •Okresy treningowe sportowców - okres przygotowawczy,…

Dowiedz się więcej »

Niedoczynność tarczycy typu Hashimoto — leki i suplementy diety oraz ich interakcje z pożywieniem (Webinar: VII Rajd Nowoczesnej Dietetyki)

Październik 24, 2019 @ 20:00 - 21:30

Prowadzący: Dr n. farm. Magdalena Obrzut Prelegentka podczas szkolenia opowie Wam o interakcjach suplementów oraz żywności z lekami stosowanymi podczas przebiegu choroby Hashimoto. Dowiecie się jakich połączeń unikać, a których nie należy się bać. Agenda: •Metabolizm leku. - Co warto wiedzieć oraz jak wpływa na niego pożywienie? •Lewotyroksyna – substancja stosowana w niedoczynności tarczycy. - Sposób przyjmowania - Mechanizm działania - Działania niepożądane. •Lewotyroksyna – interakcje z pożywieniem (laktoza, błonnik pokarmowy, soja, kawa, witamina C, sok grejpfrutowy). •Lewotyroksyna a wapń…

Dowiedz się więcej »

Temat niespodzianka (Webinar: VII Rajd Nowoczesnej Dietetyki)

Październik 25, 2019 @ 20:00 - 21:30

Prelegent niespodzianka / Opis i Agenda będą dostępne już wkrótce! Największy w Polsce cykl zupełnie darmowych szkoleń online z zakresu dietetyki i żywienia! Zapisz się już teraz, jeśli interesuje Cię bezpłatna wiedza od ekspertów przekazana w PRZYSTĘPNY sposób! Szczegóły: LINK

Dowiedz się więcej »

Wydobywanie i wzmacnianie motywacji w pracy z pacjentem część I

Październik 26, 2019 @ 09:00 - 16:00

7 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIA "WYDOBYWANIE I WZMACNIANIE MOTYWACJI W PRACY Z PACJENTEM" Praktyczny warsztat kierowany do dietetyków, którego celem jest poszerzenie wiedzy i rozwijanie umiejętności uczestników w zakresie pracy z pacjentami będącymi w trakcie dietoterapii. Uczestnicy poznają konkretne techniki pozwalające wydobywać i wzmacniać wewnętrzna motywację pacjenta, wyznaczać realne i zachęcające cele oraz monitorować postępy pracy z pacjentem. Dowiedzą się także, jak radzić sobie z sytuacjami odstępstw od realizacji zaleceń diety. Warsztat realizowany jest przede wszystkim w oparciu o ćwiczenia praktyczne…

Dowiedz się więcej »

Interdyscyplinarne programowanie zdrowotne dzieci – wyzwania dla dietetyka i lekarza

Październik 26, 2019 @ 09:00 - 18:00
Międzynarodowe Targi Poznańskie, Głogowska 14
Poznań, Wielkopolskie 60-734 Polska
+ Google Map

Konferencja Food Forum Ekspert „INTERDYSCYPLINARNE PROGRAMOWANIE ZDROWOTNE DZIECI – WYZWANIE DLA DIETETYKA I LEKARZA” Kolejna odsłona wydarzenia z serii Food Forum Ekspert przed nami! Już po raz piąty czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu Food Forum zaprasza dietetyków oraz specjalistów żywienia i medycyny na Konferencję połączoną z merytorycznymi warsztatami, która odbędzie się 26 października 2019 r., na Międzynarodowych Targach Poznańskich. W ramach tegorocznej konferencji Food Forum Ekspert wybitni specjaliści i praktycy poprowadzą aż 8 prelekcji (w tym 2 połączone z warsztatami!)…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – 26.10.2019, Wrocław

Październik 26, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Kurs Diet Coaching + The Body Type Therapy – Poznań

Październik 26, 2019 @ 09:30 - 19:00

Jesteś dietetykiem, lekarzem lub trenerem personalnym, który poszukuje skutecznej metody pracy z pacjentem/ klientem? Chcesz poznać najnowsze trendy w pracy coacha i dietetyka i w skuteczny sposób motywować i wspierać swoich podopiecznych? Nasz kurs jest dla Ciebie! Kurs Diet Coachingu składa się: *I ETAP (przeznaczony jest dla osób: posiadających wykształcenie (wyższe lub licencjat) związane z żywieniem człowieka, dietetyków, lekarzy, osoby prowadzące poradnie dietetyczne, fitness kluby, gabinety kosmetyczne, trenerów personalnych, fizjoterapeutów, poszukujących nowej drogi zawodowej, nie mających żadnego doświadczenia szkoleniowego, dla…

Dowiedz się więcej »

Dieta dla płodności

Październik 27, 2019 @ 09:00 - 15:00

3 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIE "DIETA DLA PŁODNOŚCI ● najczęstsze przyczyny niepłodności ●postępowanie dietetyczne"Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT Z MATERIAŁAMI PLAN SZKOLENIADietetyczne ABC planowania ciąży ● aktualne wytyczne Pacjentka planująca ciążę w gabinecie dietetyka – zalecenia i praktyka. Okres przedkoncepcyjny jako okres krytyczny w czasie którego interwencje mogą prowadzić do szybkich korzyści zmniejszając ryzyko powikłań w ciąży i w okresie okołoporodowym oraz dawać korzyści długoterminowe dla rozwoju dzieci. Przedciążowa masa ciała a przebieg ciąży i rozwój dziecka. Znaczenie kluczowych witamin…

Dowiedz się więcej »

Gabinet dietetyka w pigułce, czyli jak z sukcesem prowadzić gabinet dietetyczny? – Rzeszów

Październik 27, 2019 @ 10:00 - 17:00

Jeśli pracujesz jako DIETETYK, prowadzisz własną poradnię lub planujesz otworzyć gabinet dietetyczny to to szkolenie jest zdecydowanie dla Ciebie! 💪💪 "Gabinet dietetyka w pigułce, czyli jak z sukcesem prowadzić gabinet dietetyczny?" zostało opracowane przez doświadczonego dietetyka-praktyka, a jednocześnie specjalistę ds. szkoleń i rozwoju. Pełen program i szczegóły na 👉 www.360.bonne-sante.pl/szkolenie 👈 Promocyjna cena tylko do 25.08.2019 ⏰ Dlaczego warto wziąć udział w SZKOLENIU? ✔️ Zdobędziesz gotowe pomysły marketingowe pomagające rozwinąć gabinet ✔️ Poznasz sprawdzone sposoby na zwiększenie ilości Pacjentów ✔️ Nauczysz się jak zbudować wizerunek dietetyka -profesjonalisty w internecie ✔️ Dowiesz…

Dowiedz się więcej »

Listopad 2019

Opieka dietetyczna osób aktywnych fizycznie oraz wyczynowych sportowców – 9.11.2019, Kraków

Listopad 9, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Opieka dietetyczna osób aktywnych fizycznie/wyczynowych sportowców powinna obejmować ocenę stanu odżywienia, diagnostykę żywieniową, interwencję żywieniową oraz kontrolę stanu odżywienia. Po przeprowadzeniu oceny stanu odżywienia i diagnozie należy rozpocząć działania, mające na celu trwałe kształtowanie prawidłowych zachowań żywieniowych (interwencję żywieniową). Interwencja żywieniowa powinna obejmować planowanie sposobu żywienia, edukację żywieniową, konsultacje żywieniowe oraz zalecenia do współpracy z innymi specjalistami, mogącymi pomóc w opiece dietetycznej.1. Stan odżywienia i sposób żywienia osób aktywnych fizycznie (ocena, diagnostyka, monitoring/kontrola wyników badań). - Wywiad historii choroby oraz historii żywienia - Badania…

Dowiedz się więcej »

29. Konferencja European Childhood Obesity Group (ECOG) – najnowsze zagadnienia dotyczące otyłości dziecięcej

Listopad 13, 2019 @ 13:00 - Listopad 16, 2019 @ 17:30
Vienna House, Sokolska 24
Katowice, Śląskie 40-086 Polska
+ Google Map

W dniach 13-16 listopada 2019 roku w Katowicach odbędzie się międzynarodowa 29. Konferencja European Childhood Obesity Group (ECOG). ECOG jest organizacją o zasięgu międzynarodowym skupiającym w swoich szeregach wielodyscyplinarne grono specjalistów, które już od prawie 30 lat zajmuje się otyłością dziecięcą zgodnie ze swoim mottem „Translating science into daily clinical practice”. Tematy omawiane na konferencji będą koncentrować się wokół najnowszych zagadnień związanych z otyłością dziecięcą ze szczególnym zwróceniem uwagi na możliwości wczesnej prewencji, wypracowania modelu opieki który mógłby poprawić skuteczność…

Dowiedz się więcej »

Żywienie a zdrowie prokreacyjne kobiety

Listopad 15, 2019
Concordia Design, ul. Zwierzyniecka 3
Poznań, 60-813 Polska
+ Google Map

Szanowni Państwo, w imieniu Pana Profesora Krzysztofa Drewsa oraz Pani Profesor Agnieszki Seremak-Mrozikiewicz z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu mamy ogromną przyjemność zaprosić do udziału w I Konferencji Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety, która odbędzie się 15 listopada 2019 r. w Concordia Design w Poznaniu.   Spotkanie poświęcone będzie planowaniu diety i suplementacji witaminowej u kobiet w ciąży. Adresowane jest do zarówno do lekarzy, w tym szczególnie położników, jak również do farmaceutów, położnych i dietetyków. Celem sympozjum jest…

Dowiedz się więcej »

Dolny Śląsk jako lider w sektorze nutraceutyków, żywności prozdrowotnej i suplementów diety

Listopad 15, 2019
UE Wrocław, Komandorska 118/120
Wrocław, 53-345 Polska
+ Google Map

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dolny Śląsk jako lider w sektorze nutraceutyków, żywności prozdrowotnej i suplementów diety”   15 listopada 2019 r.   Zapraszamy na I Ogólnopolską Konferencję „Dolny Śląsk jako lider w sektorze nutraceutyków, żywności prozdrowotnej i suplementów diety”, która odbędzie się w dniu 15 listopada 2019 r. na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu.   Celem konferencji będzie wymiana poglądów i idei młodych naukowców z całej Polski, a także możliwość nawiązania współpracy między naukowcami a przemysłem.   Zaplanowano niezwykle interesujące, rozwojowe i…

Dowiedz się więcej »

Nowotwory – PUM, Szczecin

Listopad 16, 2019 @ 08:00 - 17:30
ul. 26 kwietnia 10, ul. 26 kwietnia 10
Szczecin, Zachodniopomorskie 70-001 Polska
+ Google Map

Specjaliści z różnych dziedzin omówią wielowymiarowe, holistyczne podejście do chorób nowotworowych i metod wspierania Pacjenta. Zaprosiliśmy ekspertów z zakresu medycyny, dietetyki, immunologii, mikrobiologii, biotechnologii. Wszystkie informacje i zapisy na stronie: http://neurobiota.pum.edu.pl/ DLA KOGO? Dla lekarzy, studentów i absolwentów kierunków medycznych, dietetyki, promocji zdrowia a także pacjentów i ich rodzin oraz dla wszystkich zainteresowanych tematem KIEDY & GDZIE? Data: 16 listopada 2019 r. Miejsce: ul. 26 Kwietnia 10, Szczecin - Aula im. Prof. S. Skoczowskiego, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego Zapisz się na: http://neurobiota.pum.edu.pl/ Rejestracja…

Dowiedz się więcej »

Vademecum żywienia w sporcie

Listopad 16, 2019 @ 09:00 - 14:00

SPECJALISTYCZNE SZKOLENIE DLA DIETETYKÓW "VADEMECUM ŻYWIENIA W SPORCIE"Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT - NIEZBĘDNIK DIETETYKA SPORTOWEGO PROGRAM SZKOLENIANiezbędnik dietetyka sportowego. Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego, klasyfikacja wysiłku, metody oceny jego intensywności. Potrzeby energetyczne sportowców:• Źródła energii dla pracujących mięśni• Bilans energetyczny• Dostosowywanie kaloryczności diety dla sportowców – analiza przypadków Makroskładniki w diecie sportowca:• Rola węglowodanów i ocena zapotrzebowania. Efekty fizjologiczne i zasady spożywania węglowodanów, przed- i powysiłkowe spożycie węglowodanów• Białka jako materiał budulcowy i funkcjonalny – zapotrzebowanie i wpływ na…

Dowiedz się więcej »

Żywienie w okresie okołoprzeszczepowym szpiku i chemioterapii – 16.11.2019, Kraków

Listopad 16, 2019 @ 09:30 - 17:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Przeszczep szpiku jest niejednokrotnie jedyną metodą leczenia chorób rozrostowych krwi, w dobie badań naukowych coraz częściej niweluje się skutki uboczne leczenia okresu okołoprzeszczepowego. Chemioterapia niesie ze sobą wiele skutków ubocznych a odpowiednie leczenie dietetyczne może wspomóc proces leczenia zarówno przed przeszczepem jak i po samym przeszczepie w czasie pojawienia się choroby przeszczep przeciwko gospodarzowi. Polepszenie jakości życia jest jednym z nieodzownych elementów całego procesu terapeutycznego. Plan szkolenia: 1.Charakterystyka schorzeń hemato-onkologicznych. 2. Etapy przeszczepu szpiku. 3. Omówienie wpływu chemioterapii na organizm człowieka. 4. Rodzaje chemioterapii. 5.…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – 16.11.2019, Katowice

Listopad 16, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii, podczas którego uczestnik poznaje aspekty praktyczne pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Jak uspokoić jelito drażliwe?

Listopad 20, 2019 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "jak uspokoić jelito drażliwe". Prelekcję poprowadzą: dr n. med. Mirosław Kiedrowski (Klinika Onkologii i Hematologii, CSK MSWiA w Warszawie) dr inż. Katarzyna Kowalcze (Instytut Nauk o Zdrowiu, UPH w Siedlcach) Transmisja online Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Praktyka w indywidualnym poradnictwie żywieniowym – Tychy

Listopad 23, 2019 @ 09:00 - Listopad 24, 2019 @ 17:00
Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia, Owczarska 9
Katowice, Śląskie 43-100 Polska
+ Google Map

Szkolenie przeznaczone jest głównie dla osób które planują rozpocząć pracę w poradni żywieniowej, siłowni czy klubie fitness - wszędzie tam gdzie będą mieli styczność z indywidualnym pacjentem. Dodatkowo zapraszamy osoby planujące rozpocząć prowadzenie własnej działalności gospodarczej. Szczegóły na stronie: https://www.facebook.com/events/2468947956517961/

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – 23.11.2019, Warszawa

Listopad 23, 2019 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – 23.11.2019, Wrocław

Listopad 23, 2019 @ 09:30 - 17:30
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia:1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe zapalenie…

Dowiedz się więcej »

IMMUNODIETETYKA 2019 – Żywienie a odporność

Listopad 24, 2019
Hotel IBIS Styles Wrocław Centrum, plac Konstytucji 3 Maja 3
Wrocław, 50-083 Polska
+ Google Map

Konferencja „IMMUNODIETETYKA 2019 – Żywienie a odporność” to nowatorskie wydarzenie dietetyczne pełne inspiracji i merytorycznych wskazówek, które wykorzystasz w praktyce w walce o lepsze zdrowie pacjentów i pomogą efektywnie wspierać ich odporność metodami o potwierdzonej naukowo skuteczności! Podczas prelekcji zdobędziesz kompleksową i najaktualniejszą wiedzę żywieniową, która umożliwi tobie wdrażanie skutecznych metod poprawy odporności organizmu w sezonie jesienno-zimowym i nie tylko! W sezon spadku odporności wkroczysz z wiedzą, która umożliwi ci świadome korzystanie z prozdrowotnego potencjału żywności i osiągnięć współczesnej medycyny…

Dowiedz się więcej »

X Jubileuszowa Konferencja Żywienie, zdrowie i choroby

Listopad 30, 2019
Hotel IBIS Styles Wrocław Centrum, plac Konstytucji 3 Maja 3
Wrocław, 50-083 Polska
+ Google Map

Tematy wiodące X Konferencji Żywienie, Zdrowie i Choroby 2019 modulowanie mikrobioty jelitowej dietą, dieta w autyzmie, dieta w nieswoistych zapaleniach jelit, jadłowstręt psychiczny, niedożywienie, leczenie żywieniowe w chorobach trzustki, dieta w chorobie Hashimoto. Szczegóły na stronie: https://zywienie.com.pl/

Dowiedz się więcej »

Nowoczesne narzędzia diagnostyczne w praktyce dietetyka – 30.11.2019, Kraków

Listopad 30, 2019

Cena za udział w szkoleniu: wpłaty do 15 listopada 119 zł, po tej dacie 149 zł. Tematy: 1.Diagnostyka w gabinecie dietetyka – co badamy i po co ? 2.Badanie mikrobioty jelitowej jako podstawa strategii żywieniowej 3.Mikrobiom jelitowy a zespól złego wchłaniania 4.Ustalenie indywidualnej probiotykoterapii jako niezbędnego elementu postepowania żywieniowego w dysbiozie jelitowej 5.Kontrowersje dotyczące testów na nadwrażliwość pokarmową - badać czy nie badać? Mgr Julia Krzanowska Jej przygoda z dietetyką oraz pasja do zawodu zaczęła się wtedy, gdy sama była…

Dowiedz się więcej »

I Kongres Pediatryczno-Żywieniowy – Łódź

Listopad 30, 2019 - Grudzień 1, 2019

Z przyjemnością zapraszamy Państwa na I Kongres Pediatryczno-Żywieniowy, który odbędzie się w dniach 30.11-01.12.2019 roku w Łodzi. Kongres będzie podzielony na dzień wykładowy (30.11) i warsztatowy (1.12). Dzień wykładowy Kongresu będzie traktował o żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, zwyczajach żywieniowych dzieci i młodzieży, a także problemach i rozwiązaniach dotyczących prowadzenia diety u dzieci. Będziemy chcieli podjąć się kwestii związanych z żywieniem dzieci z zaburzeniami metabolicznymi, a także tego, jak postępować z dzieckiem z zaburzeniami odżywiania. Podczas dnia warsztatowego…

Dowiedz się więcej »

Dietetyczne Konfrontacje 2019

Listopad 30, 2019 @ 07:30 - 18:00
uniwersytet swps, Chodakowska 19/31
Warszawa, Mazowieckie 03-815 Polska
+ Google Map

Konferencja Dietetyczne Konfrontacje jest wydarzeniem skierowanym do dietetyków oraz osób zajmujących się żywieniem. Specjaliści wybranych dziedzin skonfrontują tam swoje podejścia dotyczące dietoterapii. Tylko na naszej Konferencji czekają na Ciebie 2 panele dyskusyjne z 6 wykładami, podczas których uzyskasz rzetelną wiedzę od doświadczonych ekspertów. Ponadto weźmiesz udział w DEBACIE nt. regulacji zawodu dietetyka oraz zdobędziesz cenne umiejętności podczas praktycznego warsztatu.

Dowiedz się więcej »

X Konferencja Żywienie, Zdrowie i Choroby

Listopad 30, 2019 @ 08:00 - 16:00
IBIS Style Wrocław Centrum, Plac Konstytucji 3 Maja nr 3
Wrocław, Dolnośląskie 50-083 Polska
+ Google Map

X Konferencja Żywienie, Zdrowie i Choroby Więcej informacji na fanpage konferencji i stronie internetowej: https://zywienie.com.pl

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności – 30.11.2019, Warszawa

Listopad 30, 2019 @ 09:30 - 17:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących…

Dowiedz się więcej »
+ Export Events