Ładowanie Wydarzenia

Minione Wydarzenia

Wydarzenia Search and Views Navigation

Wydarzenie Views Navigation

Maj 2019

Przywracanie równowagi neurohormonalnej żywieniem – Warszawa

Maj 11, 2019 @ 09:30 - 16:00

To będzie temat roku! Poznaj świat neurohormonów  i pomagaj pacjentom powrócić do zdrowia! Już dziś zapraszamy Cię na szkolenie "Przywracanie równowagi neurohormonalnej żywieniem" w nowej odsłonie! Bądź z nami 11 maja! Po szkoleniu będziesz potrafić rozpoznać pacjenta z zaburzeniami neurohormonalnymi oraz zastosować u niego odpowiedni schemat postępowania! Co konkretnie da Ci udział w szkoleniu? Otrzymasz praktyczne wskazówki jak uzyskać wyrównanie neurohormonalne żywieniem i suplementacją, Dowiesz się, czy wysoki poziom kortyzolu może być przyczyną nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej i jaką terapię zastosować,…

Dowiedz się więcej »

Praktyczne aspekty prawne w zawodzie dietetyka

Maj 11, 2019 @ 09:30 - 16:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Bardzo istotną kwestią, na którą zwraca się szczególną uwagę są prawa pacjenta. Ich nieprzestrzeganie wiążę się z odpowiedzialnością prawną dietetyka. Każda osoba mająca na co dzień kontakt z pacjentem powinna zapoznać się z istotnymi elementami prawa medycznego, co ma na celu m.in. zapobiegnięcie roszczeń ze strony pacjentów lub/i ich przedstawicieli ustawowych.Plan szkolenia:1. Wprowadzenie do prawa medycznego- najważniejsze zagadnienia. 2. Regulacje prawne zawodu dietetyka. 3. Kodeks Etyki Zawodowej Dietetyka. 4. Prawa pacjenta w gabinecie dietetyka: a) zakres informacji o świadczeniach medycznych, b) zgoda pacjenta na świadczenia…

Dowiedz się więcej »

Żywienie w chorobach nerek – Warszawa

Maj 11, 2019 @ 10:00 - 17:00

Prowadząca mgr Paulina Gryz-Ryczywolska – dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wieloletni pracownik Oddziału Klinicznego Nefrologii i Pediatrii z pododdziałem Stacji Dializ Samodzielnego Publicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Warszawie.Współautor skryptu Nefrologia Dziecięca dla studentów Wydziału Lekarskiego WUM. Plan Szkolenia godzina 10 - 17 Ewolucja podejścia na diety u pacjenta z Przewlekłą Chorobą Nerek. Zmiany w zaleceniach żywieniowych pacjentów dorosłych i dzieci. Rola stanu odżywienia w prognozie przeżycia pacjenta. Niemowlę z PChN. Omówienie zaleceń i dostępnych mieszanek i suplementów na przykładzie…

Dowiedz się więcej »

Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka – część 2

Maj 15, 2019 @ 17:15 - 19:30
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

15 maja Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka - część 2 prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska (Zakład Fizjologii Żywienia, SGGW) dr inż. Joanna Rachtan-Janicka (Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, SGGW) Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie Wszechnica Żywieniowa w SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Transmisja online: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Naukowo o Żywieniu”

Maj 18, 2019
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Akademicka 13
Lublin, Lubelskie Polska
+ Google Map

Zapraszamy do udziału w I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej "Naukowo o Żywieniu". Data: 18 maja 2019 roku Miejsce: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, aula 101 Organizatorzy: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Studenckie Koło Naukowe Dietetyków UP w Lublinie, EduNutrica.pl Ramowy Plan konferencji Dowiedz się więcej strona konferencji: www.facebook.com/naukowoozywieniu link do wydarzenia : https://www.facebook.com/events/301318047193879/ Regulamin, ramowy plan i terminarz są dostępne na stronie konferencji i na wydarzeniu. CENNIK uczestnictwo bierne 100 zł uczestnictwo czynne 150 zł…

Dowiedz się więcej »

Mikrobiota 2019 – Konferencja Naukowa

Maj 18, 2019 @ 08:00 - 17:00
Marriott Warsaw Hotel, Al.Jerozolimskie 65/79
Warszawa, Mazowieckie 00-697 Polska
+ Google Map

Mikrobiota 2019 - Konferencja Naukowa Konferencja naukowa Mikrobiota 2019 to cykliczne wydarzenie, które ma na celu przybliżyć specjalistom znaczenie fizjologicznej mikrobioty w zdrowiu człowieka. Tematyka tegorocznej konferencji będzie obejmowała interesujące i aktualne zagadnienia z zakresu pediatrii, onkologii, immunologii, gastrologii, neurologii i dietetyki klinicznej. RABAT Uwaga - specjalnie dla czytelników naszego portalu zniżka 10% na tę konferencję. Aby z niej skorzystać, podaj podczas rejestracji kod "dietetycy2019". PROGRAM KONFERENCJI 08:00 – 09:00 Rejestracja uczestników 09:00 – 09:15 Otwarcie konferencji dr n. med.…

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka

Maj 18, 2019 @ 09:30 - 16:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami. Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz…

Dowiedz się więcej »

Żywienie w okresie okołoprzeszczepowym szpiku i chemioterapii

Maj 18, 2019 @ 09:30 - 17:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Przeszczep szpiku jest niejednokrotnie jedyną metodą leczenia chorób rozrostowych krwi, w dobie badań naukowych coraz częściej niweluje się skutki uboczne leczenia okresu okołoprzeszczepowego. Chemioterapia niesie ze sobą wiele skutków ubocznych a odpowiednie leczenie dietetyczne może wspomóc proces leczenia zarówno przed przeszczepem jak i po samym przeszczepie w czasie pojawienia się choroby przeszczep przeciwko gospodarzowi. Polepszenie jakości życia jest jednym z nieodzownych elementów całego procesu terapeutycznego. Plan szkolenia: 1.Charakterystyka schorzeń hemato-onkologicznych. 2. Etapy przeszczepu szpiku. 3. Omówienie wpływu chemioterapii na organizm człowieka. 4. Rodzaje chemioterapii. 5.…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii

Maj 18, 2019 @ 09:30 - 18:00
WOBC Łódź, ul. Piotrkowska 121, lokal 11
Łódź, Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii. Plan szkolenia:  1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika…

Dowiedz się więcej »

Żywienie pacjentów po zabiegach bariatrycznych

Maj 18, 2019 @ 10:00 - 15:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Obecnie z bezwzględnymi wskazaniami do operacji bariatrycznej mamy w Polsce ok. 300 tys. osób, względnymi ok. 1,5 mln, a rocznie w kilkunastu ośrodkach jest operowanych zaledwie ok. 1,5 tys. Od 1 stycznia 2017 r. wszedł w życie nowy, tak długo oczekiwany przez chorych na otyłość olbrzymią system refundacji operacji bariatrycznych, stąd z pewnością więcej pacjentów po operacji bariatrycznej będzie szukało wsparcia żywieniowego u dietetyków. Plan szkolenia: 1. Postępy w leczeniu chirurgicznym: omówienie rodzajów zabiegów bariatrycznych. 2. Wskazania do zabiegowego leczenia otyłości. 3. Kwalifikacja do zabiegu bariatrycznego. 4. Przygotowanie pacjenta…

Dowiedz się więcej »

Vademecum żywienia w sporcie – Warszawa

Maj 25, 2019 @ 09:00 - 16:00

PROGRAM SZKOLENIA Niezbędnik dietetyka sportowego. Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego, klasyfikacja wysiłku, metody oceny jego intensywności. Potrzeby energetyczne sportowców: • Źródła energii dla pracujących mięśni • Bilans energetyczny • Dostosowywanie kaloryczności diety dla sportowców – analiza przypadków Makroskładniki w diecie sportowca: • Rola węglowodanów i ocena zapotrzebowania. Efekty fizjologiczne i zasady spożywania węglowodanów, przed- i powysiłkowe spożycie węglowodanów • Białka jako materiał budulcowy i funkcjonalny – zapotrzebowanie i wpływ na skład ciała i wyniki w sporcie • Tłuszcze – metabolizm i…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy

Maj 25, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Psychologia w dietetyce

Maj 25, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczące jedzenia tworzymy latami. Biorą w nich udział różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegają automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy. Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania? Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii istotnych w procesie zmiany nawyków żywieniowych u osób z chorobami dietozależnymi w tym otyłością. Przedstawione zostaną zasady komunikacji i nawiązywania relacji z pacjentem, sposoby pracy z pacjentem "trudnym", psychologiczny portret osoby z nadwagą…

Dowiedz się więcej »

Praktyczne szkolenie z zakresu cukrzycy – Jak zostać ekspertem – Lublin

Maj 25, 2019 @ 10:00 - Maj 26, 2019 @ 16:00

Szkolenie przeznaczone jest dla osób chcących zgłębić temat pracy z pacjentami z cukrzycą typu 1, typu 2, cukrzycą ciążową, a także postępowanie z osobistą pompą insulinową. Wiedza pochodzi od praktyka z ponad 20-letnim stażem w pracy z pacjentami diabetologicznymi mgr inż Joanny Smarzak. Szczegółowe informacje na naszej stronie www.edunutrica.pl. link do szkolenia:  https://www.edunutrica.pl/szkolenia/praktyczne-szkolenie-z-zakresu-cukrzycy-jak-zostac-ekspertem Szkolenie jest 2-dniowe i kosztuje: student / doktorant: 300 pozostali: 350 Istnieje możliwość udziału w 1 dniu, szczegóły u organizatora

Dowiedz się więcej »

Żywienie w chorobie nowotworowej – Wrocław

Maj 25, 2019 @ 10:00 - Maj 26, 2019 @ 17:00

AGENDA Dzień I Wstęp Choroby nowotworowe – najważniejsze informacje, epidemiologia, czynniki ryzyka Żywienie w profilaktyce nowotworowej – kompendium i wykorzystanie w praktyce dietetyka Profilaktyka antyrakowa a żywienie w chorobie nowotworowej – czy to to samo? Wytyczne ESPEN i ASPEN Niedożywienie w chorobie nowotworowej Rozpoznawanie – skale i narzędzia Grupy ryzyka chorych onkologicznych Przyczyny niedożywienia w chorobie nowotworowej Konsekwencje Aspekt psychologiczny Postępowanie żywieniowe Praktyka – studium przypadku Żywienie okołooperacyjne Wytyczne ESPEN Protokół ERAS Zastosowanie ONSów Szczególne sytuacje kliniczne + studium przypadku…

Dowiedz się więcej »

Nowoczesna dietetyka – kurs dla Specjalistów

Maj 27, 2019 @ 13:00 - Maj 30, 2019 @ 17:45
Klaster LifeScience Kraków, Bobrzyńskiego 14
Kraków, 30-348 Polska
+ Google Map

🔴 TOPIC OF THE COURSE: "Using nutrigenetics to assess individualized nutritional requirements" 🔴 KNOW THE DIFFERENCE BETWEEN US! We all are different; therefore, we have different needs! Eating patterns that does not take into account the personal nutritional needs, SAME TREATMENT for all, have proven to be INEFFICIENT solutions. The current approach of trial & error can be updated into PERSONALIZED APPROACH and we know THIS IS THE FUTURE. 🔴 JOIN US IN OUR AIM TO HEAL HUMANITY using the…

Dowiedz się więcej »

Konferencja “Żywienie bez granic”

Maj 31, 2019 @ 09:00 - Czerwiec 1, 2019 @ 17:00
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

SKN Żywienia Klinicznego WUM oraz SKN Dietetyków WUM mają zaszczyt zaprosić wszystkich studentów, pracowników ochrony zdrowia oraz osoby zainteresowane tematyką żywienia zarówno w zdrowiu jak i chorobie na Międzynarodową Konferencję Naukową Żywienie bez Granic objętą honorowym patronatem JM Rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia. Wydarzenie to jest doskonałą okazją do zgłębienia wiedzy z zakresu wsparcia żywieniowego oraz leczenia żywieniowego w oparciu o najnowsze doniesienia ze świata nauki zgodnie z zasadami Evidence Based Medicine. Podczas konferencji zostaną…

Dowiedz się więcej »

Czerwiec 2019

Praktyczne aspekty prawne w zawodzie dietetyka

Czerwiec 1, 2019 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Bardzo istotną kwestią, na którą zwraca się szczególną uwagę są prawa pacjenta. Ich nieprzestrzeganie wiążę się z odpowiedzialnością prawną dietetyka. Każda osoba mająca na co dzień kontakt z pacjentem powinna zapoznać się z istotnymi elementami prawa medycznego, co ma na celu m.in. zapobiegnięcie roszczeń ze strony pacjentów lub/i ich przedstawicieli ustawowych. Plan szkolenia:1. Wprowadzenie do prawa medycznego- najważniejsze zagadnienia. 2. Regulacje prawne zawodu dietetyka. 3. Kodeks Etyki Zawodowej Dietetyka. 4. Prawa pacjenta w gabinecie dietetyka: a) zakres informacji o świadczeniach medycznych, b) zgoda pacjenta na…

Dowiedz się więcej »

I Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

Czerwiec 6, 2019
Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Piotrkowska 278
Łódź, Łódzkie 90-361 Polska
+ Google Map

Serdecznie zapraszamy do udziału w I Ogólnopolskiej Konferencji Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych, która odbędzie się 6 czerwca 2019 roku w siedzibie Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Wszystkich dietetyków i studentów dietetyki zainteresowanych czynnym udziałem zapraszamy do zaprezentowania swoich prac w poszczególnych modułach: I Moduł: Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce II Moduł: Żywienie Kliniczne III Moduł: Sesja plakatowa (tematyka dowolna z zakresu dietetyki) Termin nadsyłania abstraktów: do 12 maja 2019 r. Termin zapisów uczestników biernych: do…

Dowiedz się więcej »

Nutricib Żywność i żywienie – przegląd i badania – Lublin

Czerwiec 8, 2019

Celem Konferencji jest przegląd najnowszych doniesień naukowych i badań z zakresu nauk o żywności i żywieniu. Zagadnienie to odgrywa istotną rolę w życiu człowieka. Zapewnienie wysokiej jakości produktów spożywczych oraz dbałość o prawidłowe odżywianie, stanowi wyzwanie zarówno dla jej producentów, jak i dla naukowców.

Dowiedz się więcej »

IV Konferencja Naukowa Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych

Czerwiec 8, 2019 @ 08:00 - 18:00
Centrum Biologii Medycznej, ul. Rokietnicka 8
Poznań, Wielkopolskie 60-806 Polska
+ Google Map

IV Konferencja Naukowa Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych Już czwarty raz - jako Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu - mamy zaszczyt zaprosić Państwa na Ogólnopolską Konferencję Naukową Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych. Odbędzie się ona w sobotę 8 czerwca 2019 w godzinach 9-18 (początek rejestracji o godzinie 8:00). Miejsce: Centrum Biologii Medycznej UM w Poznaniu, ulica Rokietnicka 8. Sala 1001. Zaproszeni prelegenci i goście poruszą tematy między innymi niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, zaburzeń endokrynologicznych u dzieci czy czy zaburzeń w…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – Gdańsk

Czerwiec 8, 2019 @ 09:30 - 18:00

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności

Czerwiec 8, 2019 @ 09:30 - 17:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących…

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka

Czerwiec 8, 2019 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami. Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz…

Dowiedz się więcej »

Sprzedaż i obsługa klienta w dietetyce – Warszawa

Czerwiec 8, 2019 @ 10:00 - 16:00

Prowadzący: Mgr Magdalena Sitarz Szkolenie ukierunkowane będzie na maksymalizację zysków i zwiększanie ilości klientów poprzez naukę profesjonalnych technik sprzedaży, marketingu i obsługi klienta. Wiedza ta na równi z wiedzą dietetyczną jest niezbędna do osiągnięcia sukcesu na trudnym rynku usług dietetycznych. Link do szkolenia:  https://www.edunutrica.pl/szkolenia/sprzedaz-i-obsluga-klienta-w-dietetyce Cennik: student / doktorant: 170 zł pozostali: 200 zł

Dowiedz się więcej »

Sprzedaż i obsługa klienta w dietetyce – Łódź

Czerwiec 9, 2019 @ 10:00 - 16:00

Prowadzący: Mgr Magdalena Sitarz Szkolenie ukierunkowane będzie na maksymalizację zysków i zwiększanie ilości klientów poprzez naukę profesjonalnych technik sprzedaży, marketingu i obsługi klienta. Wiedza ta na równi z wiedzą dietetyczną jest niezbędna do osiągnięcia sukcesu na trudnym rynku usług dietetycznych. Link do szkolenia:  https://www.edunutrica.pl/szkolenia/sprzedaz-i-obsluga-klienta-w-dietetyce Cennik: student / doktorant: 170 zł pozostali: 200 zł

Dowiedz się więcej »

Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360

Czerwiec 11, 2019
Sofitel Warszawa Victoria, Królewska 11
Warszawa, Mazowieckie 00-065 Polska
+ Google Map

Carrefour zorganizuje jeden z największych kongresów poświęconych rolnictwu i żywności ekologicznej w Polsce 11 czerwca w Warszawie odbędzie się pierwszy Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360, którego organizatorem jest Carrefour Polska. Celem wydarzenia jest upowszechnienie wiedzy na temat walorów żywności ekologicznej oraz promocja polskiego rolnictwa ekologicznego. Demokratyzacja żywności ekologicznej wśród polskich konsumentów, jest jednym z priorytetów strategii transformacji żywieniowej realizowanej przez sieć Carrefour na polskim rynku. Kongres został objęty honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jana Krzysztofa…

Dowiedz się więcej »

Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej SGGW

Czerwiec 12, 2019 @ 17:15 - 19:30
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

12 czerwca Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Goście i Pracownicy Wydziału   SGGW w Warszawie Wszechnica Żywieniowa w SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Transmisja online: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu

Czerwiec 15, 2019 @ 09:30 - 17:00

Nierozpoznane i nieleczone niedożywienie przyczynia się do osłabienia i wyniszczenia organizmu. W efekcie organizm trudniej radzi sobie z innymi chorobami przewlekłymi, może nie odpowiadać na zalecane leki. Niedożywienie, które pojawia się w trakcie leczenia innej, przewlekłej choroby, wymaga na początku odpowiedniego rozpoznania i wdrożenia odpowiedniego postępowania dietetycznego. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie - wstęp: • Rodzaje niedożywienia • Niedożywienie szpitalne • Następstwa niedożywienia • Jak identyfikować chorych niedożywionych ? 2. Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany, wodę. 3. Rozpoznanie niedożywienia (badania przesiewowe, pozostałe metody). 4. Szczegółowa ocena…

Dowiedz się więcej »

Psychologia w dietetyce

Czerwiec 15, 2019 @ 09:30 - 18:00
Asystel Sp. z o.o., Pl. Kilińskiego 2
Rzeszów, 35-005 Poland
+ Google Map

Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczące jedzenia tworzymy latami. Biorą w nich udział różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegają automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy. Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania? Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii istotnych w procesie zmiany nawyków żywieniowych u osób z chorobami dietozależnymi w tym otyłością. Przedstawione zostaną zasady komunikacji i nawiązywania relacji z pacjentem, sposoby pracy z pacjentem "trudnym", psychologiczny portret osoby z nadwagą…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w praktyce dietetyka – Wrocław

Czerwiec 15, 2019 @ 10:00 - 17:00

Prowadzący: Mgr Ewelina Polak Szkolenie skierowane jest do osób chcących pogłębić i usystematyzować swoją wiedzę z zakresu diagnostyki laboratoryjnej i jej zastosowania w gabinecie dietetyka. Wyjaśnione zostanie jakie badania warto zlecać, jak je interpretować i jak skutecznie współpracować z lekarzem, a także co leży w kompetencji dietetyka, a co lekarza. link do szkolenia:  https://www.edunutrica.pl/szkolenia/diagnostyka-w-praktyce-dietetyka Cennik: student / doktorant: 150 zł pozostali: 170 zł

Dowiedz się więcej »

XXVII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne

Czerwiec 27, 2019 - Czerwiec 28, 2019
Centrum Kongresowo-Dydaktyczne UMP, ul. Przybyszewskiego 37a
Poznań, Wielkopolskie 60-356 Polska
+ Google Map

Żywność i Żywienie w Profilaktyce i Leczeniu Chorób Dietozależnych 27-28.06.2019 Poznań Fascynujący postęp wiedzy z zakresu bromatologii, obejmujący ocenę wartości odżywczej żywności w kontekście roli składników odżywczych w promocji i/lub profilaktyce chorób, u podłoża rozwoju których leży nieodpowiednia jakość zdrowotna żywności oraz niewłaściwy sposób żywienia, skłoniły nas – organizatorów do zaproponowania Państwu, interdyscyplinarnego spotkania naukowego, którego myśl przewodnią wyraża poniższy tytuł: ŻYWNOŚĆ I ŻYWIENIE W PROFILAKTYCE I LECZENIU CHORÓB DIETOZALEŻNYCH Obrady będą toczyć się w obszarach wiedzy związanej z: żywnością…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – Gdańsk

Czerwiec 29, 2019 @ 09:30 - 18:00

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia. Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku: - Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala. - Narzędzia do ww oceny,…

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności

Czerwiec 29, 2019 @ 09:30 - 17:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących…

Dowiedz się więcej »

Lipiec 2019

Rola diety w schorzeniach tarczycy

Lipiec 27, 2019 @ 09:30 - 18:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Wrzesień 2019

Przywracanie równowagi neurohormonalnej żywieniem, szkolenie w Gdańsku

Wrzesień 7, 2019

To będzie temat roku! Poznaj świat neurohormonów i pomagaj pacjentom powrócić do zdrowia! Wiemy, jak istotną kwestią jest równowaga neurohormonalna, a przyznasz, że coraz więcej osób pojawiających się w gabinecie ma problem ze stresem i doświadcza jego wpływu na zdrowie. Trudnych pacjentów jest coraz więcej... Wiemy to z własnego doświadczenia! Pokażemy Ci, że możesz mieć realny wpływ na przywracanie równowagi neurohormonalnej odpowiednim żywieniem i suplementacją. I nie jest to takie trudne jak myślisz. Dlatego jeśli Twoją intencją jest: pomóc zestresowanym pacjentom…

Dowiedz się więcej »

7 Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością

Wrzesień 12, 2019 - Wrzesień 14, 2019
Zamek Kliczków, Kliczków 8
Osiecznica, 59-724 Polska
+ Google Map

7 Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością Kliczków 12-14 września 2019 Zamek Kliczków koło Bolesławca, Kliczków 8, 59-724 Osiecznica Szanowni Państwo Serdecznie zapraszamy do udziału w połączonych VII Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i 7th Central European Congress on Obesity (CECON), które odbędą się w dniach 12-14 września w Centrum Kongresowym Zamek Kliczków koło Bolesławca. Temat wiodący Zjazdu „Fakty i mity na temat otyłości” obejmie aktualną wiedzę dotyczącą potwierdzonych naukowo czynników wpływających na rozwój otyłości, sposobów jej leczenia oraz będzie obalał mity dotyczące…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – Warszawa – 14.09.2019

Wrzesień 14, 2019 @ 09:30 - 17:30
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia. Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku: - Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala. - Narzędzia do ww oceny,…

Dowiedz się więcej »

II Konferencja Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce

Wrzesień 21, 2019 @ 09:00 - 18:00
Ibib Pan. Centrum Konferencyjne, Księcia Trojdena 4
Ochota, 02-109 Poland
+ Google Map

II Konferencja Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce 21 września 2019 Centrum Konferencyjne IBIB PAN ul. Ks. Trojdena 4, Warszawa O KONFERENCJI To już po raz drugi Małgorzata Jackowska organizuje Konferencję Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce. Po zeszłorocznym debiutanckim wydarzeniu organizowanym w Łodzi, przyszedł czas na Warszawę. Konferencja odbędzie się 21 września 2019r w Centrum Konferencyjnym IBIB PAN. Wydarzenie skierowane jest do specjalistów zajmujących się na co dzień poradnictwem tematem żywienia niemowląt i małych dzieci. W programie…

Dowiedz się więcej »

Webinar: Analiza składu ciała metodą BIA w praktyce dietetyka

Wrzesień 26, 2019 @ 19:00 - 21:30

Serdecznie zapraszam na webinar „Analiza składu ciała metodą elektrycznej bioimpedancji w praktyce dietetyka”. CEL: Celem szkolenia jest przybliżenie metod umożliwiających monitorowania zmian w składzie ciała, ze szczególnym uwzględnieniem metody elektrycznej bioimpedancji. DLA KOGO: Szkolenie dedykowane jest głównie dla dietetyków i trenerów. Zarówno tych, którzy pracują z użyciem analizatorów składu ciała, w celu usystematyzowania i pogłębienia wiedzy z tego zakresu. Jak również dla osób, które rozważają czy jest to narzędzie, które może być przydatne w ich praktyce. PRZYBLIŻONY PLAN SZKOLENIA: -…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy

Wrzesień 28, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 28.09.2019, Warszawa

Wrzesień 28, 2019 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Kurs Diet Coachingu – Warszawa

Wrzesień 28, 2019 @ 09:30 - 19:00

Program opiera się na małych krokach, które tworzą trwałą zmianę zachowań prowadzących do zdrowszego stylu życia. Cel kursu: Celem kursu jest wykształcenie diet coachów posiadających podstawowe umiejętności i kompetencje coachingowe potrzebne do samodzielnego prowadzenia procesu diet coachingu z klientem. W trakcie trwania kursu uczestnicy będą, uczyć się budowania relacji opartych na poufności i zaufaniu. Jakość tych relacji ma kluczowe znaczenie dla skuteczności procesu diet coachingu. Osoby biorące udział w szkoleniu poznają narzędzia diet coachingowe służące trwałej zmianie zachowań i nawyków…

Dowiedz się więcej »

Październik 2019

Akademia Zdrowa Celiakia 2019

Październik 5, 2019
City Hotel Bydgoszcz, 3 maja 6
Bydgoszcz, 85-950 Polska
+ Google Map

Dnia 5 października 2019 roku w Centrum Konferencyjnym CITY HOTEL w Bydgoszczy odbędzie się kolejna edycja Akademii Zdrowia Celiaka.   W programie: - wykłady o celiakii i diecie bezglutenowej - prezentacje producentów bezglutenowej żywności - forum dyskusyjne, w czasie którego będzie można zadawać pytania ekspertom z dziedziny celiakii, diety bezglutenowej i żywności bezglutenowej - lunch dla uczestników.   Każdy uczestnik tegorocznej edycji Akademii nieodpłatnie otrzyma również najnowszą publikację „Celiakia Dieta bezglutenowa Co chory powinien wiedzieć”.   Osoby zainteresowane udziałem w…

Dowiedz się więcej »

Praktyczne aspekty prawne w zawodzie dietetyka – 5.10.2019, Kraków

Październik 5, 2019 @ 09:30 - 16:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Bardzo istotną kwestią, na którą zwraca się szczególną uwagę są prawa pacjenta. Ich nieprzestrzeganie wiążę się z odpowiedzialnością prawną dietetyka. Każda osoba mająca na co dzień kontakt z pacjentem powinna zapoznać się z istotnymi elementami prawa medycznego, co ma na celu m.in. zapobiegnięcie roszczeń ze strony pacjentów lub/i ich przedstawicieli ustawowych.Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do prawa medycznego- najważniejsze zagadnienia. 2. Regulacje prawne zawodu dietetyka. 3. Kodeks Etyki Zawodowej Dietetyka. 4. Prawa pacjenta w gabinecie dietetyka: a) zakres informacji o świadczeniach medycznych, b) zgoda pacjenta na…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – 5.10.2019, Wrocław

Październik 5, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii, podczas którego uczestnik poznaje aspekty praktyczne pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od…

Dowiedz się więcej »

Dietology – perspektywy i konfrontacje

Październik 12, 2019 @ 09:00 - 18:00
Airport Hotel Okęcie, 17 stycznia 24
Warszawa, Mazowieckie 02-148 Polska
+ Google Map

Weź udział w prestiżowej konferencji poświęconej dietetyce, dietoterapii i profesjonalnej suplementacji, na której po raz pierwszy wystąpią razem znani i cenieni prelegenci reprezentujący różne stanowiska w dążeniu do celu. To niebywała okazja, by spotkać ich wszystkich w jedym miejscu!

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka – 12.10.2019, Warszawa

Październik 12, 2019 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami.Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz podstawy…

Dowiedz się więcej »

Kurs Diet Coaching + Coach Weight – Wrocław

Październik 12, 2019 @ 09:30 - 19:00

Jesteś dietetykiem, lekarzem lub trenerem personalnym, który poszukuje skutecznej metody pracy z pacjentem/ klientem? Chcesz poznać najnowsze trendy w pracy coacha i dietetyka i w skuteczny sposób motywować i wspierać swoich podopiecznych? Nasz kurs jest dla Ciebie! KURS DIET COACHINGU OBEJMUJE: - I ETAP – moduły I – VI - II ETAP – moduły VII – VIII oraz Moduły dodatkowe: - Refleksoterapia nadwagi i otyłości COACH WEIGHT - Dietetyka Kliniczna Kurs Diet Coachingu, to intensywny akredytowany kurs dla osób zamierzających…

Dowiedz się więcej »

III Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej

Październik 19, 2019 @ 08:30 - 17:30
Jordana 18, ul. Jordana 18
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Przed nami III Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej. W tym roku ponownie zaprezentujemy siedem naukowo niezależnych tematów. Dietetyka jest nauką interdyscyplinarną, dlatego zaprosiliśmy wyjątkowych specjalistów z różnych dziedzin medycyny: dietetyki, fizjoterapii, pielęgniarstwa i położnictwa a także psychologii W tym roku również nie zabranie czasu na maksymalne wyczerpanie tematu wraz z możliwością rozmowy z wykładowcami. Pozostajemy przy koncepcji dłuższych wystąpień wraz z czasem na dyskusje bez prelekcji komercyjnych firm. Jak zawsze stawiamy na niezależność i EBM!   Program konferencji i rejestracja >

Dowiedz się więcej »
+ Export Events