Ładowanie Wydarzenia

Minione Wydarzenia

Wydarzenia Search and Views Navigation

Wydarzenie Views Navigation

Kwiecień 2020

Wszechnica SGGW: PCOS

15 kwietnia, 2020 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map
Darmowy

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "PCOS". Prelekcję poprowadzą dr Jacek Tulimowski, mgr Barbara Sawaniewska Transmisja online Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

III Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej – Nowotwór i co dalej?

23 kwietnia, 2020 @ 09:00 - 18:00
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Zakład Dietetyki Klinicznej zaprasza do udziału w III Warszawskim Dniu Dietetyki Klinicznej - "Nowotwór i co dalej?" Konferencja objęta jest honorowym patronatem JM Rektora WUM prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia. Szczegóły na stronie: https://www.facebook.com/events/478248966220822/ Link do rejestracji: http://zdk.wum.edu.pl/node/117

Dowiedz się więcej »

Dietetyka gerontologiczna – wyzwania i szanse

25 kwietnia, 2020
Centrum Biologii Medycznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, Rokietnicka 8
Poznań, Polska
+ Google Map

VII OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA „DIETETYKA GERONTOLOGICZNA – WYZWANIA I SZANSE” (patronat medialny dietetycy.org.pl) Szanowni Państwo,informujemy, że w dniu 25 kwietnia (sobota) 2020 roku w  Centrum Biologii Medycznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, przy ul. Rokietnicka 8, w sali 1010 odbędzie się VII Ogólnopolska Konferencja „Dietetyka Gerontologiczna- wyzwania i szanse”.Organizatorami wydarzenia są Pracownia Geriatrii Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej oraz Zakład Biochemii Klinicznej i Medycyny Laboratoryjnej Katedry Chemii i Biochemii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.WIODĄCYMI ZAGADNIENIAMI PORUSZANYMI PODCZAS KONFERENCJI BĘDĄ: •    zaburzenia apetytu u…

Dowiedz się więcej »

Rola immunomodulacji w leczeniu żywieniowym

25 kwietnia, 2020 @ 08:30 - 15:00
Centrum Konferencyjne PPNT Gdynia, aleja Zwycięstwa 96/98
Gdynia, Pomorskie 81-451 Polska
+ Google Map

(patronat medialny dietetycy.org.pl) Szanowni Państwo ! Serdecznie zapraszamy do udziału w XI konferencji naukowo-szkoleniowej dotyczącej żywienia klinicznego W tym roku tematem przewodnim będzie immunożywienie. Konferencja odbędzie się 25.04.2020 roku w Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni, pod patronatem JM Rektora GUMed oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Konferencja będzie miejscem do dyskusji pomiędzy specjalistami z różnych dziedzin - lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami oraz farmaceutami. Zapraszamy ! Prof. dr hab. Wiesław Kruszewski Prof. dr hab. Sylwia Małgorzewicz Rejestracja Na stronie: http://www.konferencjagdynia.pl/

Dowiedz się więcej »

Psychologiczne metody pracy z pacjentem

25 kwietnia, 2020 @ 09:00 - 16:00
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, Bitwy Warszawskiej 1920r.
Warszawa, Mazowieckie 02-366 Polska
+ Google Map

7 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIA •PSYCHOLOGICZNE METODY PRACY Z PACJENTEM• Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT Z AUTORSKIMI MATERIAŁAMI I ĆWICZENIAMI DO PRACY Z PACJENTEM. To praktyczny warsztat, którego celem jest poszerzenie wiedzy i rozwijanie umiejętności uczestników w zakresie pracy z pacjentami będącymi w trakcie dietoterapii. Warsztat opiera się na opisach przypadków pacjentów, którzy podczas zmian związanych ze stylem życia napotykają różne trudności po drodze do osiągnięcia wytyczonego celu. Uczestnikom szkolenia zostaną zaprezentowane sprawdzone metody pracy z pacjentami oraz konkretne narzędzia…

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka – Katowice – 25.04.2020

25 kwietnia, 2020 @ 09:30 - 16:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami. Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz podstawy…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – Warszawa – 25.04.2020

25 kwietnia, 2020 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Żywienie pacjentów po zabiegach bariatrycznych – Warszawa – 25.04.2020

25 kwietnia, 2020 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Obecnie z bezwzględnymi wskazaniami do operacji bariatrycznej mamy w Polsce ok. 300 tys. osób, względnymi ok. 1,5 mln, a rocznie w kilkunastu ośrodkach jest operowanych zaledwie ok. 1,5 tys. Od 1 stycznia 2017 r. wszedł w życie nowy, tak długo oczekiwany przez chorych na otyłość olbrzymią system refundacji operacji bariatrycznych, stąd z pewnością więcej pacjentów po operacji bariatrycznej będzie szukało wsparcia żywieniowego u dietetyków. Plan szkolenia: 1. Postępy w leczeniu chirurgicznym: omówienie rodzajów zabiegów bariatrycznych. 2. Wskazania do zabiegowego leczenia otyłości. 3. Kwalifikacja do zabiegu bariatrycznego. 4. Przygotowanie pacjenta…

Dowiedz się więcej »

Maj 2020

V Konferencja “Żywienie dziecka wczoraj i dziś”

8 maja, 2020 @ 00:00 - 9 maja, 2020 @ 23:59
Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie, ul. Wielicka 265
Kraków, Małopolskie 30-663 Polska
+ Google Map

Leczenie dietetyczne oraz edukacja żywieniowa wpisane są w proces terapeutyczny pacjentów pediatrycznych, nowe dowody naukowe narzucają konieczność stałego pogłębiania wiedzy celem lepszego sprawowania opieki nad małym pacjentem. Tematem przewodnim konferencji będzie mikrobiota jelit, o której mówi się, że jest drugim mózgiem człowieka. Wiele doniesień naukowych dowodzi, że jej skład ma związek z występowaniem konkretnych chorób, a prawidłowy profil bakterii jelitowych wpływa nie tylko na programowanie zdrowia ale również staje się wsparciem procesu leczenia. W Konferencji zaplanowano 3 sesje tematyczne, w których zostaną  omówione zagadnienia empiryczne nie zabraknie również praktycznych przykładów. Celem stworzenia miejsca do wymiany doświadczeń, interaktywnego udziału oraz wychodząc…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – Katowice – 9.05.2020

9 maja, 2020 @ 07:30 - 16:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 16.05.2020, Poznań

16 maja, 2020 @ 09:30 - 18:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higienai bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP dotyczące…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Bariatria

20 maja, 2020 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map
Darmowy

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "Bariatria". Prelekcję poprowadzą prof. dr hab. Krzysztof Paśnik, dr Iwona Boniecka (Szpital św. Elżbiety - Mokotowskie Centrum Medyczne Sp. z o.o.) Transmisja online Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Food Medicine Conference 2020

26 maja, 2020
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Serdecznie zapraszamy do udziału w Food Medicine Conference 4IV już edycji konferencji organizowanej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym - w całości poświęconej jednej z gałęzi medycyny stylu życia: medycynie żywienia ("food medicine"). Rejestracja dostępna na stronie: https://foodmedicineconference.wum.edu.pl/content/rejestracja

Dowiedz się więcej »

III Ogólnopolska Konferencja Naukowa Nutricib „Żywność i żywienie – przegląd i badania” – Lublin

30 maja, 2020

(patronat medialny dietetycy.org.pl) Celem Konferencji jest przegląd najnowszych doniesień naukowych i badań z zakresu nauk o żywności i żywieniu. Zagadnienie to odgrywa istotną rolę w życiu człowieka. Zapewnienie wysokiej jakości produktów spożywczych oraz dbałość o prawidłowe odżywianie, stanowi wyzwanie zarówno dla jej producentów, jak i dla naukowców. W dobie intensywnego wzrostu populacji i jednocześnie coraz powszechniejszego problemu ze zrównoważonym gospodarowaniem zasobami, tematyka żywności i żywienia kształtuje się na jedną z głównych dziedzin będących wyzwaniem dla środowiska naukowego w nadchodzących latach i…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – Wrocław – 30.05.2020

30 maja, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław – Ofiar Oświęcimskich

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Czerwiec 2020

Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych – V Ogólnopolska Konferencja Naukowa – Poznań

6 czerwca, 2020
Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – Warszawa – 6.06.2020

6 czerwca, 2020 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe…

Dowiedz się więcej »

VIII Rajd Nowoczesnej Dietetyki i IV Urodziny Kcalmar.pro

15 czerwca, 2020 - 19 czerwca, 2020
Darmowy

Kcalmar.pro po raz VIII zaprasza na Rajd Nowoczesnej Dietetyki, czyli największy w Polsce cykl ZUPEŁNIE DARMOWYCH szkoleń online z zakresu dietetyki, żywienia oraz marketingu.Podczas tej edycji Rajd zbiega się w czasie z IV Urodzinami programu Kcalmar.pro.W ramach VIII Rajdu Nowoczesnej Dietetyki czekają na Was: 5 zupełnie darmowych szkoleń online, by rozwijać swoją wiedzę nie wychodząc z domu!Wiedza przekazana przez ekspertów, którzy wprowadzą Was w praktyczne obszary dietetyki!5 konkursów z nagrodami o łącznej wartości 15 000 zł, bo stawiamy także na…

Dowiedz się więcej »

Konferencja: Żywienie a jakość życie osób starszych

23 czerwca, 2020 @ 00:00 - 24 czerwca, 2020 @ 23:59
Centrum Wodne SGGW, Ciszewskiego 4/6
Warszawa, Polska
+ Google Map

Międzynarodowa Konferencja Naukowa Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych ŻYWIENIE A JAKOŚĆ ŻYCIA OSÓB STARSZYCH 23-24 czerwca 2020 r. Warszawa Konferencja jest kontynuacją cyklu spotkań naukowych PTNŻ, które są organizowane co 2 lata przez oddziały Towarzystwa. Celem cyklicznych konferencji jest wymiana poglądów i doświadczeń oraz zaprezentowanie aktualnych badań z zakresu żywienia człowieka, realizowanych przez krajowe oraz zagraniczne ośrodki naukowe. Tegoroczna międzynarodowa konferencja PTNŻ dotyczy roli żywienia w utrzymaniu zdrowia i kondycji psychofizycznej osób starszych. Tematyka konferencji: ❖ sposób żywienia i stan odżywienia…

Dowiedz się więcej »

Lipiec 2020

Żywienie dzieci we wczesnym okresie życia – online

4 lipca, 2020 @ 09:00 - 14:00

Coraz częściej do gabinetu dietetyka przychodzą rodzice z małymi pacjentami. Dziecko to nie „mały dorosły”. Jego żywienie, szczególnie w pierwszych 3 latach życia, różni się bardzo na każdym etapie rozwoju. Porównując noworodka, który dzięki bezwarunkowemu odruchowi ssania potrafi zaspokoić swoje potrzeby fizjologiczne, a  3-latka, który potrafi sam dokonać wyboru jaki produkt chce zjeść świadomie, to dzieli ich bardzo długa droga. Ta długa droga jest wynikiem bardzo dynamicznych zmian w rozwijającym się organizmie. W związku z tym, w żywieniu dzieci należy uwzględnić różnice anatomiczne i fizjologiczne oraz dostosowane…

Dowiedz się więcej »

Psychologia w dietetyce – Online

11 lipca, 2020 @ 09:30 - 17:30

Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczące jedzenia tworzymy latami. Biorą w nich udział różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegają automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy. Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania? Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii istotnych w procesie zmiany nawyków żywieniowych u osób z chorobami dietozależnymi w tym otyłością. Przedstawione zostaną zasady komunikacji i nawiązywania relacji z pacjentem, sposoby pracy z pacjentem "trudnym", psychologiczny portret osoby z nadwagą…

Dowiedz się więcej »
+ Eksportuj wydarzenia