Ładowanie Wydarzenia

Minione Wydarzenia

Wydarzenia Search and Views Navigation

Wydarzenie Views Navigation

Kwiecień 2019

I Konferencja Naukowa “Współczesne Wyzwania Dietetyka”

Kwiecień 13, 2019 @ 08:00 - 20:00
uniwersytet swps, Chodakowska 19/31
Warszawa, Mazowieckie 03-815 Polska
+ Google Map

Już 13 kwietnia 2019 r. w Warszawie spotykamy się na: I Konferencji Naukowej pt. "Współczesne Wyzwania Dietetyka" ‼️ https://iez.edu.pl/konferencje/wspolczesne-wyzwania-dietetyka/ ✅ 6 wykładów opartych na rzetelnej wiedzy i najnowszych badaniach naukowych! ✅ 3 warsztaty, na których stawiamy na praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy, by jeszcze lepiej pracować z pacjentami! (pakiet VIP), ✅ 3 debaty ekspertów na tematy szczególnie istotne dla wszystkich dietetyków i żywieniowców! ✅ 0 wykładów sponsorowanych, ponieważ cenimy sobie Wasz czas i chcemy w 100% wypełnić go merytoryczną wiedzą! ✅…

Dowiedz się więcej »

Anoreksja, bulimia i inne zaburzenia odżywiania – Warszawa

Kwiecień 13, 2019 @ 09:00 - Kwiecień 14, 2019 @ 16:00

3 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIA "ANOREKSJA, BULIMIA I INNE ZABURZENIA ODŻYWIANIA" Program szkolenia ABC zaburzeń odżywiania: • Diagnoza zaburzeń odżywiania (ZO) w oparciu o klasyfikacje ICD-10 i DSM –V. Omówienie najważniejszych różnic w obu podejściach oraz zmian w nowej klasyfikacji. • Omówienie najczęściej występujących nieprawidłowych wzorców zachowań żywieniowych nieklasyfikowanych w ICD-10 ani DSM-V: o Diabulimia o Bigoreksja o Ortoreksja o Pregoreksja • Omówienie różnych podejść do rozumienia ZO, m.in. biologicznego, psychodynamicznego, poznawczo-behawioralnego, perspektywy rodzinnej oraz społeczno kulturowej. • Fakty i mity…

Dowiedz się więcej »

Konferencja “Odchudzanie w Praktyce” – Food Forum

Kwiecień 13, 2019 @ 09:00 - 18:00
Międzynarodowe Targi Poznańskie, Głogowska 14
Poznań, Wielkopolskie 60-734 Polska
+ Google Map

Konferencja Dietetyczna ODCHUDZANIE W PRAKTYCE – WIELOSTRONNE WSPARCIE DIETETYCZNE W REDUKCJI MASY CIAŁA Czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu Food Forum zaprasza Was na wyjątkowe wydarzenie, podczas którego zdobędziecie wartościową i praktyczną wiedzę na temat skutecznej dietoterapii oraz wielopoziomowego wsparcia procesu odchudzania. W ramach Konferencji „ODCHUDZANIE W PRAKTYCE – WIELOSTRONNE WSPARCIE DIETETYCZNE W REDUKCJI MASY CIAŁA” wybitni specjaliści – praktycy poprowadzą prelekcje dostarczających kompleksowych wskazówek postępowania w terapii nadmiernej masy ciała – gwarantujemy wysoką dawkę merytoryki i praktycznej wiedzy! PROMOCJA STUDENCKA!…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy

Kwiecień 13, 2019 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii

Kwiecień 13, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii. Plan szkolenia:  1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w praktyce dietetyka – Lublin

Kwiecień 13, 2019 @ 10:00 - 17:00

Zapraszamy na szkolenie z zakresu diagnostyki laboratoryjnej w pracy dietetyka. Data: 13 kwietnia 2019 Godziny: 10:00 - 17:00 Miejsce szkolenia: Lublin (dokładne miejsce podamy bliżej terminu szkolenia) Zapewniamy materiały szkoleniowe w formie drukowanej. Każdy otrzyma imienny certyfikat uczestnictwa Dla każdego uczestnika mamy rabat 20% na program Dietetykpro oraz poczęstunek i upominek od Primavika. Dla grup od 5 osób przewidujemy zniżki. Cennik na dole opisu. Plan szkolenia: 1. Jak się przygotować do badań- co pacjent musi wiedzieć 2. Jakie czynniki mają…

Dowiedz się więcej »

Dieta i suplementacja w hashimoto

Kwiecień 13, 2019 @ 10:00 - 16:00
Compleat, Niecała 3/12
Lublin, Lubelskie 20-400 Polska
+ Google Map

Dla kogo ? Dla każdego, kto choruje na chorobę hashimoto i chce dowiedzieć się, w jaki sposób wprowadzić chorobę w remisję za pomocą tajników dietoterapii. Kto prowadzi szkolenie? Agnieszka Cioś - dietetyk kliniczny, psychodietetyk oraz członek Polskiej Akademii Zdrowia. Od lat pracuje z pacjentami z chorobą hashimoto, stosując niekonwencjonalne i wysoce skuteczne metody dietoterapii. Swoją wiedzę zawdzięcza doświadczeniu jakie zebrała w pracy z pacjentami, korzystaniu z publikacji z zagranicznych źródeł naukowych, aktualnej literaturze medycznej, uczestnictwie w konferencjach, szkoleniach i wykładach.…

Dowiedz się więcej »

Kongres Medycyny Stylu Życia

Kwiecień 14, 2019 @ 11:00 - 17:00
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Co to jest medycyna stylu życia? Jak skutecznie wdrażać zdrowe nawyki? Jak w dziedzinie zdrowego stylu życia odróżnić fakty od mitów? Czy istnieje dieta idealna dla wszystkich? Jaką aktywność fizyczną wybierać w ciąży? Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw? Jak czytać etykiety? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi znajdziesz podczas Dnia Otwartego "Kocham, dbam" towarzyszącego I Międzynarodowemu Kongresowi Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. WSTĘP BEZPŁATNY.

Dowiedz się więcej »

Psychologia w dietetyce

Kwiecień 27, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczące jedzenia tworzymy latami. Biorą w nich udział różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegają automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy. Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania? Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii istotnych w procesie zmiany nawyków żywieniowych u osób z chorobami dietozależnymi w tym otyłością. Przedstawione zostaną zasady komunikacji i nawiązywania relacji z pacjentem, sposoby pracy z pacjentem "trudnym", psychologiczny portret osoby z nadwagą…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka, dietetyka kliniczna i profesjonalna suplementacja

Kwiecień 28, 2019 @ 09:00 - 18:00
Park Inn Radisson, Monte Cassino 2
Kraków, Małopolskie 30-337 Polska
+ Google Map

Szkolenie specjalistyczne - Fabryka Siły 28 kwietnia 2019 Kraków Szkolenie prowadzą: dr n.med. Angelika Kargulewicz i mgr Rafał Baran Ramowy program szkolenia Dietetyka prowadzący: dr n. med. Angelika Kargulewicz Dieta low FODMAP w praktyce - jak układać codzienny plan żywieniowy dla pacjenta z zaburzeniami dyspeptycznymi (wzdęcia, przelewania, kurczenia, gazy jelitowe). Jak zapobiegać jednoczesnym niedoborom pokarmowym. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym – postępowanie żywieniowe dla pacjenta z uciążliwymi objawami (zgaga, uczucie kuli w gardle, regurgitacje). Produkty spożywcze zalecane i przeciwwskazane oraz prezentacja…

Dowiedz się więcej »

Maj 2019

Ogólnopolska konferencja Dietetyka – Wyzwania w 2019 roku

Maj 9, 2019 @ 15:00 - Maj 10, 2019 @ 17:00
Brzeźnicka 3, Brzeźnicka 3
Poznań, Wielkopolskie 60-133 Polska
+ Google Map

Szanowni Państwo, mamy ogromną przyjemność zaprosić na Ogólnopolską konferencję „Dietetyka - wyzwania w 2019 roku”, która odbędzie się w dniach 9-10.05.2019 r. w Hotelu Mercure Poznań Centrum. Konferencja odbywać się będzie pod Patronatem Honorowym Rektora dr hab. Dawida Murawy, prof. WSZUiE, prof. UZ. Celem konferencji będzie utworzenie platformy do zaprezentowania wyników badań, przedstawienia właściwych praktyk, a także umożliwienie spotkania się wysokiej klasy specjalistów w dziedzinie medycyny i sportu, celem dzielenia się wiedzą oraz doświadczeniem. Program Konferencja porusza niezwykle ważną tematykę…

Dowiedz się więcej »

XIII Warszawskie Forum Żywieniowe

Maj 10, 2019 - Maj 11, 2019
Pałac i Folwark Łochów, Marii Konopnickiej 10
Łochów, Polska
+ Google Map

Szanowni Państwo, Drodzy Koleżanki i Koledzy, chcemy serdecznie wszystkich Państwa zaprosić do udziału w tegorocznej edycji Warszawskiego Forum Żywieniowego, które odbędzie się w dniach 10-11 maja 2019 roku w Folwarku w Łochowie, znajdującym się w sercu Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego, nad rzeką Liwiec. Pragniemy w gronie Państwa oraz zaproszonych specjalistów kontynuować prezentowanie najnowszych doniesień, przekazywanie praktycznej wiedzy oraz aktualnych rozwiązań dotyczących żywienia klinicznego dzieci. W tej edycji szczególny nacisk chcemy właśnie położyć na zagadnienia podstawowej wiedzy o leczeniu w urazach wielonarządowych, otyłości oraz na zagadnienia etyczne związane…

Dowiedz się więcej »

Projekt społeczny “Sportem w otyłość”

Maj 11, 2019
Tor Stegny, Inspektowa 1
Warszawa, Mazowieckie 02-711 Polska
+ Google Map

Projekt organizowany przez studentów Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, realizujących projekt społeczny we współpracy z platformą Zwolnieni z Teorii. Celem projektu jest edukowanie najmłodszych poprzez praktykę. Organizatorzy chcą zainspirować uczniów szkół podstawowych oraz udowodnić, że sport może być również świetną formą rozrywki. Projekt obejmuje organizację zawodów lekkoatletycznych dla uczniów szkół podstawowych oraz gier i konkurencji zespołowych „wolnego dostępu”, w których udział mogą wziąć całe rodziny. Wszystko w myśl zasady, że każdy rodzaj aktywności jest na wagę złota.

Dowiedz się więcej »

Choroby autoimmunizacyjne i alergie towarzyszące

Maj 11, 2019 @ 08:00 - 18:00
Armii Krajowej 22, Armii Krajowej 22
Gdynia, Pomorskie 81-372 Polska
+ Google Map

Tematyka tegorocznej konferencji pozwoli na ukazanie problemów zdrowotnych społeczeństwa wraz z metodami ich leczenia. Przygotowujemy całodzienny blok praktycznych informacji. Wykłady prowadzone będą przez najwybitniejszych specjalistów, zarówno profesorów nauk medycznych jak i dietetyków klinicznych będących autorytetami w swoich dziedzinach. Nasi prelegenci to jednocześnie eksperci naukowi i praktycy, w związku z tym każde zagadnienie przedstawią zgodnie z najnowszą wiedzą, popartą wynikami badań, danymi naukowymi oraz doświadczeniem klinicznym w pracy z pacjentami. Za udział w konferencji przyznane zostaną punkty edukacyjne dla lekarzy i…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego

Maj 11, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Przywracanie równowagi neurohormonalnej żywieniem – Warszawa

Maj 11, 2019 @ 09:30 - 16:00

To będzie temat roku! Poznaj świat neurohormonów  i pomagaj pacjentom powrócić do zdrowia! Już dziś zapraszamy Cię na szkolenie "Przywracanie równowagi neurohormonalnej żywieniem" w nowej odsłonie! Bądź z nami 11 maja! Po szkoleniu będziesz potrafić rozpoznać pacjenta z zaburzeniami neurohormonalnymi oraz zastosować u niego odpowiedni schemat postępowania! Co konkretnie da Ci udział w szkoleniu? Otrzymasz praktyczne wskazówki jak uzyskać wyrównanie neurohormonalne żywieniem i suplementacją, Dowiesz się, czy wysoki poziom kortyzolu może być przyczyną nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej i jaką terapię zastosować,…

Dowiedz się więcej »

Praktyczne aspekty prawne w zawodzie dietetyka

Maj 11, 2019 @ 09:30 - 16:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Bardzo istotną kwestią, na którą zwraca się szczególną uwagę są prawa pacjenta. Ich nieprzestrzeganie wiążę się z odpowiedzialnością prawną dietetyka. Każda osoba mająca na co dzień kontakt z pacjentem powinna zapoznać się z istotnymi elementami prawa medycznego, co ma na celu m.in. zapobiegnięcie roszczeń ze strony pacjentów lub/i ich przedstawicieli ustawowych.Plan szkolenia:1. Wprowadzenie do prawa medycznego- najważniejsze zagadnienia. 2. Regulacje prawne zawodu dietetyka. 3. Kodeks Etyki Zawodowej Dietetyka. 4. Prawa pacjenta w gabinecie dietetyka: a) zakres informacji o świadczeniach medycznych, b) zgoda pacjenta na świadczenia…

Dowiedz się więcej »

Żywienie w chorobach nerek – Warszawa

Maj 11, 2019 @ 10:00 - 17:00

Prowadząca mgr Paulina Gryz-Ryczywolska – dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wieloletni pracownik Oddziału Klinicznego Nefrologii i Pediatrii z pododdziałem Stacji Dializ Samodzielnego Publicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Warszawie.Współautor skryptu Nefrologia Dziecięca dla studentów Wydziału Lekarskiego WUM. Plan Szkolenia godzina 10 - 17 Ewolucja podejścia na diety u pacjenta z Przewlekłą Chorobą Nerek. Zmiany w zaleceniach żywieniowych pacjentów dorosłych i dzieci. Rola stanu odżywienia w prognozie przeżycia pacjenta. Niemowlę z PChN. Omówienie zaleceń i dostępnych mieszanek i suplementów na przykładzie…

Dowiedz się więcej »

Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka – część 2

Maj 15, 2019 @ 17:15 - 19:30
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

15 maja Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka - część 2 prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska (Zakład Fizjologii Żywienia, SGGW) dr inż. Joanna Rachtan-Janicka (Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, SGGW) Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie Wszechnica Żywieniowa w SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Transmisja online: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Naukowo o Żywieniu”

Maj 18, 2019
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Akademicka 13
Lublin, Lubelskie Polska
+ Google Map

Zapraszamy do udziału w I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej "Naukowo o Żywieniu". Data: 18 maja 2019 roku Miejsce: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, aula 101 Organizatorzy: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Studenckie Koło Naukowe Dietetyków UP w Lublinie, EduNutrica.pl Ramowy Plan konferencji Dowiedz się więcej strona konferencji: www.facebook.com/naukowoozywieniu link do wydarzenia : https://www.facebook.com/events/301318047193879/ Regulamin, ramowy plan i terminarz są dostępne na stronie konferencji i na wydarzeniu. CENNIK uczestnictwo bierne 100 zł uczestnictwo czynne 150 zł…

Dowiedz się więcej »

Mikrobiota 2019 – Konferencja Naukowa

Maj 18, 2019 @ 08:00 - 17:00
Marriott Warsaw Hotel, Al.Jerozolimskie 65/79
Warszawa, Mazowieckie 00-697 Polska
+ Google Map

Mikrobiota 2019 - Konferencja Naukowa Konferencja naukowa Mikrobiota 2019 to cykliczne wydarzenie, które ma na celu przybliżyć specjalistom znaczenie fizjologicznej mikrobioty w zdrowiu człowieka. Tematyka tegorocznej konferencji będzie obejmowała interesujące i aktualne zagadnienia z zakresu pediatrii, onkologii, immunologii, gastrologii, neurologii i dietetyki klinicznej. RABAT Uwaga - specjalnie dla czytelników naszego portalu zniżka 10% na tę konferencję. Aby z niej skorzystać, podaj podczas rejestracji kod "dietetycy2019". PROGRAM KONFERENCJI 08:00 – 09:00 Rejestracja uczestników 09:00 – 09:15 Otwarcie konferencji dr n. med.…

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka

Maj 18, 2019 @ 09:30 - 16:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami. Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz…

Dowiedz się więcej »

Żywienie w okresie okołoprzeszczepowym szpiku i chemioterapii

Maj 18, 2019 @ 09:30 - 17:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Przeszczep szpiku jest niejednokrotnie jedyną metodą leczenia chorób rozrostowych krwi, w dobie badań naukowych coraz częściej niweluje się skutki uboczne leczenia okresu okołoprzeszczepowego. Chemioterapia niesie ze sobą wiele skutków ubocznych a odpowiednie leczenie dietetyczne może wspomóc proces leczenia zarówno przed przeszczepem jak i po samym przeszczepie w czasie pojawienia się choroby przeszczep przeciwko gospodarzowi. Polepszenie jakości życia jest jednym z nieodzownych elementów całego procesu terapeutycznego. Plan szkolenia: 1.Charakterystyka schorzeń hemato-onkologicznych. 2. Etapy przeszczepu szpiku. 3. Omówienie wpływu chemioterapii na organizm człowieka. 4. Rodzaje chemioterapii. 5.…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii

Maj 18, 2019 @ 09:30 - 18:00
WOBC Łódź, ul. Piotrkowska 121, lokal 11
Łódź, Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii. Plan szkolenia:  1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika…

Dowiedz się więcej »

Żywienie pacjentów po zabiegach bariatrycznych

Maj 18, 2019 @ 10:00 - 15:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Obecnie z bezwzględnymi wskazaniami do operacji bariatrycznej mamy w Polsce ok. 300 tys. osób, względnymi ok. 1,5 mln, a rocznie w kilkunastu ośrodkach jest operowanych zaledwie ok. 1,5 tys. Od 1 stycznia 2017 r. wszedł w życie nowy, tak długo oczekiwany przez chorych na otyłość olbrzymią system refundacji operacji bariatrycznych, stąd z pewnością więcej pacjentów po operacji bariatrycznej będzie szukało wsparcia żywieniowego u dietetyków. Plan szkolenia: 1. Postępy w leczeniu chirurgicznym: omówienie rodzajów zabiegów bariatrycznych. 2. Wskazania do zabiegowego leczenia otyłości. 3. Kwalifikacja do zabiegu bariatrycznego. 4. Przygotowanie pacjenta…

Dowiedz się więcej »

Vademecum żywienia w sporcie – Warszawa

Maj 25, 2019 @ 09:00 - 16:00

PROGRAM SZKOLENIA Niezbędnik dietetyka sportowego. Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego, klasyfikacja wysiłku, metody oceny jego intensywności. Potrzeby energetyczne sportowców: • Źródła energii dla pracujących mięśni • Bilans energetyczny • Dostosowywanie kaloryczności diety dla sportowców – analiza przypadków Makroskładniki w diecie sportowca: • Rola węglowodanów i ocena zapotrzebowania. Efekty fizjologiczne i zasady spożywania węglowodanów, przed- i powysiłkowe spożycie węglowodanów • Białka jako materiał budulcowy i funkcjonalny – zapotrzebowanie i wpływ na skład ciała i wyniki w sporcie • Tłuszcze – metabolizm i…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy

Maj 25, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Psychologia w dietetyce

Maj 25, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczące jedzenia tworzymy latami. Biorą w nich udział różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegają automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy. Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania? Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii istotnych w procesie zmiany nawyków żywieniowych u osób z chorobami dietozależnymi w tym otyłością. Przedstawione zostaną zasady komunikacji i nawiązywania relacji z pacjentem, sposoby pracy z pacjentem "trudnym", psychologiczny portret osoby z nadwagą…

Dowiedz się więcej »

Praktyczne szkolenie z zakresu cukrzycy – Jak zostać ekspertem – Lublin

Maj 25, 2019 @ 10:00 - Maj 26, 2019 @ 16:00

Szkolenie przeznaczone jest dla osób chcących zgłębić temat pracy z pacjentami z cukrzycą typu 1, typu 2, cukrzycą ciążową, a także postępowanie z osobistą pompą insulinową. Wiedza pochodzi od praktyka z ponad 20-letnim stażem w pracy z pacjentami diabetologicznymi mgr inż Joanny Smarzak. Szczegółowe informacje na naszej stronie www.edunutrica.pl. link do szkolenia:  https://www.edunutrica.pl/szkolenia/praktyczne-szkolenie-z-zakresu-cukrzycy-jak-zostac-ekspertem Szkolenie jest 2-dniowe i kosztuje: student / doktorant: 300 pozostali: 350 Istnieje możliwość udziału w 1 dniu, szczegóły u organizatora

Dowiedz się więcej »

Żywienie w chorobie nowotworowej – Wrocław

Maj 25, 2019 @ 10:00 - Maj 26, 2019 @ 17:00

AGENDA Dzień I Wstęp Choroby nowotworowe – najważniejsze informacje, epidemiologia, czynniki ryzyka Żywienie w profilaktyce nowotworowej – kompendium i wykorzystanie w praktyce dietetyka Profilaktyka antyrakowa a żywienie w chorobie nowotworowej – czy to to samo? Wytyczne ESPEN i ASPEN Niedożywienie w chorobie nowotworowej Rozpoznawanie – skale i narzędzia Grupy ryzyka chorych onkologicznych Przyczyny niedożywienia w chorobie nowotworowej Konsekwencje Aspekt psychologiczny Postępowanie żywieniowe Praktyka – studium przypadku Żywienie okołooperacyjne Wytyczne ESPEN Protokół ERAS Zastosowanie ONSów Szczególne sytuacje kliniczne + studium przypadku…

Dowiedz się więcej »

Nowoczesna dietetyka – kurs dla Specjalistów

Maj 27, 2019 @ 13:00 - Maj 30, 2019 @ 17:45
Klaster LifeScience Kraków, Bobrzyńskiego 14
Kraków, 30-348 Polska
+ Google Map

🔴 TOPIC OF THE COURSE: "Using nutrigenetics to assess individualized nutritional requirements" 🔴 KNOW THE DIFFERENCE BETWEEN US! We all are different; therefore, we have different needs! Eating patterns that does not take into account the personal nutritional needs, SAME TREATMENT for all, have proven to be INEFFICIENT solutions. The current approach of trial & error can be updated into PERSONALIZED APPROACH and we know THIS IS THE FUTURE. 🔴 JOIN US IN OUR AIM TO HEAL HUMANITY using the…

Dowiedz się więcej »

Konferencja “Żywienie bez granic”

Maj 31, 2019 @ 09:00 - Czerwiec 1, 2019 @ 17:00
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

SKN Żywienia Klinicznego WUM oraz SKN Dietetyków WUM mają zaszczyt zaprosić wszystkich studentów, pracowników ochrony zdrowia oraz osoby zainteresowane tematyką żywienia zarówno w zdrowiu jak i chorobie na Międzynarodową Konferencję Naukową Żywienie bez Granic objętą honorowym patronatem JM Rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia. Wydarzenie to jest doskonałą okazją do zgłębienia wiedzy z zakresu wsparcia żywieniowego oraz leczenia żywieniowego w oparciu o najnowsze doniesienia ze świata nauki zgodnie z zasadami Evidence Based Medicine. Podczas konferencji zostaną…

Dowiedz się więcej »

Czerwiec 2019

Praktyczne aspekty prawne w zawodzie dietetyka

Czerwiec 1, 2019 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Bardzo istotną kwestią, na którą zwraca się szczególną uwagę są prawa pacjenta. Ich nieprzestrzeganie wiążę się z odpowiedzialnością prawną dietetyka. Każda osoba mająca na co dzień kontakt z pacjentem powinna zapoznać się z istotnymi elementami prawa medycznego, co ma na celu m.in. zapobiegnięcie roszczeń ze strony pacjentów lub/i ich przedstawicieli ustawowych. Plan szkolenia:1. Wprowadzenie do prawa medycznego- najważniejsze zagadnienia. 2. Regulacje prawne zawodu dietetyka. 3. Kodeks Etyki Zawodowej Dietetyka. 4. Prawa pacjenta w gabinecie dietetyka: a) zakres informacji o świadczeniach medycznych, b) zgoda pacjenta na…

Dowiedz się więcej »

I Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

Czerwiec 6, 2019
Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Piotrkowska 278
Łódź, Łódzkie 90-361 Polska
+ Google Map

Serdecznie zapraszamy do udziału w I Ogólnopolskiej Konferencji Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych, która odbędzie się 6 czerwca 2019 roku w siedzibie Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Wszystkich dietetyków i studentów dietetyki zainteresowanych czynnym udziałem zapraszamy do zaprezentowania swoich prac w poszczególnych modułach: I Moduł: Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce II Moduł: Żywienie Kliniczne III Moduł: Sesja plakatowa (tematyka dowolna z zakresu dietetyki) Termin nadsyłania abstraktów: do 12 maja 2019 r. Termin zapisów uczestników biernych: do…

Dowiedz się więcej »

Nutricib Żywność i żywienie – przegląd i badania – Lublin

Czerwiec 8, 2019

Celem Konferencji jest przegląd najnowszych doniesień naukowych i badań z zakresu nauk o żywności i żywieniu. Zagadnienie to odgrywa istotną rolę w życiu człowieka. Zapewnienie wysokiej jakości produktów spożywczych oraz dbałość o prawidłowe odżywianie, stanowi wyzwanie zarówno dla jej producentów, jak i dla naukowców.

Dowiedz się więcej »

IV Konferencja Naukowa Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych

Czerwiec 8, 2019 @ 08:00 - 18:00
Centrum Biologii Medycznej, ul. Rokietnicka 8
Poznań, Wielkopolskie 60-806 Polska
+ Google Map

IV Konferencja Naukowa Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych Już czwarty raz - jako Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu - mamy zaszczyt zaprosić Państwa na Ogólnopolską Konferencję Naukową Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych. Odbędzie się ona w sobotę 8 czerwca 2019 w godzinach 9-18 (początek rejestracji o godzinie 8:00). Miejsce: Centrum Biologii Medycznej UM w Poznaniu, ulica Rokietnicka 8. Sala 1001. Zaproszeni prelegenci i goście poruszą tematy między innymi niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, zaburzeń endokrynologicznych u dzieci czy czy zaburzeń w…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – Gdańsk

Czerwiec 8, 2019 @ 09:30 - 18:00

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności

Czerwiec 8, 2019 @ 09:30 - 17:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących…

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka

Czerwiec 8, 2019 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami. Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz…

Dowiedz się więcej »

Sprzedaż i obsługa klienta w dietetyce – Warszawa

Czerwiec 8, 2019 @ 10:00 - 16:00

Prowadzący: Mgr Magdalena Sitarz Szkolenie ukierunkowane będzie na maksymalizację zysków i zwiększanie ilości klientów poprzez naukę profesjonalnych technik sprzedaży, marketingu i obsługi klienta. Wiedza ta na równi z wiedzą dietetyczną jest niezbędna do osiągnięcia sukcesu na trudnym rynku usług dietetycznych. Link do szkolenia:  https://www.edunutrica.pl/szkolenia/sprzedaz-i-obsluga-klienta-w-dietetyce Cennik: student / doktorant: 170 zł pozostali: 200 zł

Dowiedz się więcej »

Sprzedaż i obsługa klienta w dietetyce – Łódź

Czerwiec 9, 2019 @ 10:00 - 16:00

Prowadzący: Mgr Magdalena Sitarz Szkolenie ukierunkowane będzie na maksymalizację zysków i zwiększanie ilości klientów poprzez naukę profesjonalnych technik sprzedaży, marketingu i obsługi klienta. Wiedza ta na równi z wiedzą dietetyczną jest niezbędna do osiągnięcia sukcesu na trudnym rynku usług dietetycznych. Link do szkolenia:  https://www.edunutrica.pl/szkolenia/sprzedaz-i-obsluga-klienta-w-dietetyce Cennik: student / doktorant: 170 zł pozostali: 200 zł

Dowiedz się więcej »

Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360

Czerwiec 11, 2019
Sofitel Warszawa Victoria, Królewska 11
Warszawa, Mazowieckie 00-065 Polska
+ Google Map

Carrefour zorganizuje jeden z największych kongresów poświęconych rolnictwu i żywności ekologicznej w Polsce 11 czerwca w Warszawie odbędzie się pierwszy Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360, którego organizatorem jest Carrefour Polska. Celem wydarzenia jest upowszechnienie wiedzy na temat walorów żywności ekologicznej oraz promocja polskiego rolnictwa ekologicznego. Demokratyzacja żywności ekologicznej wśród polskich konsumentów, jest jednym z priorytetów strategii transformacji żywieniowej realizowanej przez sieć Carrefour na polskim rynku. Kongres został objęty honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jana Krzysztofa…

Dowiedz się więcej »

Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej SGGW

Czerwiec 12, 2019 @ 17:15 - 19:30
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

12 czerwca Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Goście i Pracownicy Wydziału   SGGW w Warszawie Wszechnica Żywieniowa w SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Transmisja online: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu

Czerwiec 15, 2019 @ 09:30 - 17:00

Nierozpoznane i nieleczone niedożywienie przyczynia się do osłabienia i wyniszczenia organizmu. W efekcie organizm trudniej radzi sobie z innymi chorobami przewlekłymi, może nie odpowiadać na zalecane leki. Niedożywienie, które pojawia się w trakcie leczenia innej, przewlekłej choroby, wymaga na początku odpowiedniego rozpoznania i wdrożenia odpowiedniego postępowania dietetycznego. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie - wstęp: • Rodzaje niedożywienia • Niedożywienie szpitalne • Następstwa niedożywienia • Jak identyfikować chorych niedożywionych ? 2. Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany, wodę. 3. Rozpoznanie niedożywienia (badania przesiewowe, pozostałe metody). 4. Szczegółowa ocena…

Dowiedz się więcej »

Psychologia w dietetyce

Czerwiec 15, 2019 @ 09:30 - 18:00
Asystel Sp. z o.o., Pl. Kilińskiego 2
Rzeszów, 35-005 Poland
+ Google Map

Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczące jedzenia tworzymy latami. Biorą w nich udział różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegają automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy. Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania? Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii istotnych w procesie zmiany nawyków żywieniowych u osób z chorobami dietozależnymi w tym otyłością. Przedstawione zostaną zasady komunikacji i nawiązywania relacji z pacjentem, sposoby pracy z pacjentem "trudnym", psychologiczny portret osoby z nadwagą…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w praktyce dietetyka – Wrocław

Czerwiec 15, 2019 @ 10:00 - 17:00

Prowadzący: Mgr Ewelina Polak Szkolenie skierowane jest do osób chcących pogłębić i usystematyzować swoją wiedzę z zakresu diagnostyki laboratoryjnej i jej zastosowania w gabinecie dietetyka. Wyjaśnione zostanie jakie badania warto zlecać, jak je interpretować i jak skutecznie współpracować z lekarzem, a także co leży w kompetencji dietetyka, a co lekarza. link do szkolenia:  https://www.edunutrica.pl/szkolenia/diagnostyka-w-praktyce-dietetyka Cennik: student / doktorant: 150 zł pozostali: 170 zł

Dowiedz się więcej »

XXVII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne

Czerwiec 27, 2019 - Czerwiec 28, 2019
Centrum Kongresowo-Dydaktyczne UMP, ul. Przybyszewskiego 37a
Poznań, Wielkopolskie 60-356 Polska
+ Google Map

Żywność i Żywienie w Profilaktyce i Leczeniu Chorób Dietozależnych 27-28.06.2019 Poznań Fascynujący postęp wiedzy z zakresu bromatologii, obejmujący ocenę wartości odżywczej żywności w kontekście roli składników odżywczych w promocji i/lub profilaktyce chorób, u podłoża rozwoju których leży nieodpowiednia jakość zdrowotna żywności oraz niewłaściwy sposób żywienia, skłoniły nas – organizatorów do zaproponowania Państwu, interdyscyplinarnego spotkania naukowego, którego myśl przewodnią wyraża poniższy tytuł: ŻYWNOŚĆ I ŻYWIENIE W PROFILAKTYCE I LECZENIU CHORÓB DIETOZALEŻNYCH Obrady będą toczyć się w obszarach wiedzy związanej z: żywnością…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – Gdańsk

Czerwiec 29, 2019 @ 09:30 - 18:00

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia. Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku: - Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala. - Narzędzia do ww oceny,…

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności

Czerwiec 29, 2019 @ 09:30 - 17:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących…

Dowiedz się więcej »

Lipiec 2019

Rola diety w schorzeniach tarczycy

Lipiec 27, 2019 @ 09:30 - 18:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »
+ Export Events