Ładowanie Wydarzenia

Minione Wydarzenia

Wydarzenia Search and Views Navigation

Wydarzenie Views Navigation

Październik 2019

Wydobywanie i wzmacnianie motywacji w pracy z pacjentem część I

26 października, 2019 @ 09:00 - 16:00

7 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIA "WYDOBYWANIE I WZMACNIANIE MOTYWACJI W PRACY Z PACJENTEM" Praktyczny warsztat kierowany do dietetyków, którego celem jest poszerzenie wiedzy i rozwijanie umiejętności uczestników w zakresie pracy z pacjentami będącymi w trakcie dietoterapii. Uczestnicy poznają konkretne techniki pozwalające wydobywać i wzmacniać wewnętrzna motywację pacjenta, wyznaczać realne i zachęcające cele oraz monitorować postępy pracy z pacjentem. Dowiedzą się także, jak radzić sobie z sytuacjami odstępstw od realizacji zaleceń diety. Warsztat realizowany jest przede wszystkim w oparciu o ćwiczenia praktyczne…

Dowiedz się więcej »

Interdyscyplinarne programowanie zdrowotne dzieci – wyzwania dla dietetyka i lekarza

26 października, 2019 @ 09:00 - 18:00
Międzynarodowe Targi Poznańskie, Głogowska 14
Poznań, Wielkopolskie 60-734 Polska
+ Google Map

Konferencja Food Forum Ekspert „INTERDYSCYPLINARNE PROGRAMOWANIE ZDROWOTNE DZIECI – WYZWANIE DLA DIETETYKA I LEKARZA” Kolejna odsłona wydarzenia z serii Food Forum Ekspert przed nami! Już po raz piąty czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu Food Forum zaprasza dietetyków oraz specjalistów żywienia i medycyny na Konferencję połączoną z merytorycznymi warsztatami, która odbędzie się 26 października 2019 r., na Międzynarodowych Targach Poznańskich. W ramach tegorocznej konferencji Food Forum Ekspert wybitni specjaliści i praktycy poprowadzą aż 8 prelekcji (w tym 2 połączone z warsztatami!)…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – 26.10.2019, Wrocław

26 października, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Kurs Diet Coaching + The Body Type Therapy – Poznań

26 października, 2019 @ 09:30 - 19:00

Jesteś dietetykiem, lekarzem lub trenerem personalnym, który poszukuje skutecznej metody pracy z pacjentem/ klientem? Chcesz poznać najnowsze trendy w pracy coacha i dietetyka i w skuteczny sposób motywować i wspierać swoich podopiecznych? Nasz kurs jest dla Ciebie! Kurs Diet Coachingu składa się: *I ETAP (przeznaczony jest dla osób: posiadających wykształcenie (wyższe lub licencjat) związane z żywieniem człowieka, dietetyków, lekarzy, osoby prowadzące poradnie dietetyczne, fitness kluby, gabinety kosmetyczne, trenerów personalnych, fizjoterapeutów, poszukujących nowej drogi zawodowej, nie mających żadnego doświadczenia szkoleniowego, dla…

Dowiedz się więcej »

Dieta dla płodności

27 października, 2019 @ 09:00 - 15:00

3 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIE "DIETA DLA PŁODNOŚCI ● najczęstsze przyczyny niepłodności ●postępowanie dietetyczne"Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT Z MATERIAŁAMI PLAN SZKOLENIADietetyczne ABC planowania ciąży ● aktualne wytyczne Pacjentka planująca ciążę w gabinecie dietetyka – zalecenia i praktyka. Okres przedkoncepcyjny jako okres krytyczny w czasie którego interwencje mogą prowadzić do szybkich korzyści zmniejszając ryzyko powikłań w ciąży i w okresie okołoporodowym oraz dawać korzyści długoterminowe dla rozwoju dzieci. Przedciążowa masa ciała a przebieg ciąży i rozwój dziecka. Znaczenie kluczowych witamin…

Dowiedz się więcej »

Gabinet dietetyka w pigułce, czyli jak z sukcesem prowadzić gabinet dietetyczny? – Rzeszów

27 października, 2019 @ 10:00 - 17:00

Jeśli pracujesz jako DIETETYK, prowadzisz własną poradnię lub planujesz otworzyć gabinet dietetyczny to to szkolenie jest zdecydowanie dla Ciebie! 💪💪 "Gabinet dietetyka w pigułce, czyli jak z sukcesem prowadzić gabinet dietetyczny?" zostało opracowane przez doświadczonego dietetyka-praktyka, a jednocześnie specjalistę ds. szkoleń i rozwoju. Pełen program i szczegóły na 👉 www.360.bonne-sante.pl/szkolenie 👈 Promocyjna cena tylko do 25.08.2019 ⏰ Dlaczego warto wziąć udział w SZKOLENIU? ✔️ Zdobędziesz gotowe pomysły marketingowe pomagające rozwinąć gabinet ✔️ Poznasz sprawdzone sposoby na zwiększenie ilości Pacjentów ✔️ Nauczysz się jak zbudować wizerunek dietetyka -profesjonalisty w internecie ✔️ Dowiesz…

Dowiedz się więcej »

Listopad 2019

Opieka dietetyczna osób aktywnych fizycznie oraz wyczynowych sportowców – 9.11.2019, Kraków

9 listopada, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Opieka dietetyczna osób aktywnych fizycznie/wyczynowych sportowców powinna obejmować ocenę stanu odżywienia, diagnostykę żywieniową, interwencję żywieniową oraz kontrolę stanu odżywienia. Po przeprowadzeniu oceny stanu odżywienia i diagnozie należy rozpocząć działania, mające na celu trwałe kształtowanie prawidłowych zachowań żywieniowych (interwencję żywieniową). Interwencja żywieniowa powinna obejmować planowanie sposobu żywienia, edukację żywieniową, konsultacje żywieniowe oraz zalecenia do współpracy z innymi specjalistami, mogącymi pomóc w opiece dietetycznej.1. Stan odżywienia i sposób żywienia osób aktywnych fizycznie (ocena, diagnostyka, monitoring/kontrola wyników badań). - Wywiad historii choroby oraz historii żywienia - Badania…

Dowiedz się więcej »

29. Konferencja European Childhood Obesity Group (ECOG) – najnowsze zagadnienia dotyczące otyłości dziecięcej

13 listopada, 2019 @ 13:00 - 16 listopada, 2019 @ 17:30
Vienna House, Sokolska 24
Katowice, Śląskie 40-086 Polska
+ Google Map

W dniach 13-16 listopada 2019 roku w Katowicach odbędzie się międzynarodowa 29. Konferencja European Childhood Obesity Group (ECOG). ECOG jest organizacją o zasięgu międzynarodowym skupiającym w swoich szeregach wielodyscyplinarne grono specjalistów, które już od prawie 30 lat zajmuje się otyłością dziecięcą zgodnie ze swoim mottem „Translating science into daily clinical practice”. Tematy omawiane na konferencji będą koncentrować się wokół najnowszych zagadnień związanych z otyłością dziecięcą ze szczególnym zwróceniem uwagi na możliwości wczesnej prewencji, wypracowania modelu opieki który mógłby poprawić skuteczność…

Dowiedz się więcej »

Żywienie a zdrowie prokreacyjne kobiety

15 listopada, 2019
Concordia Design, ul. Zwierzyniecka 3
Poznań, 60-813 Polska
+ Google Map

Szanowni Państwo, w imieniu Pana Profesora Krzysztofa Drewsa oraz Pani Profesor Agnieszki Seremak-Mrozikiewicz z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu mamy ogromną przyjemność zaprosić do udziału w I Konferencji Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety, która odbędzie się 15 listopada 2019 r. w Concordia Design w Poznaniu.   Spotkanie poświęcone będzie planowaniu diety i suplementacji witaminowej u kobiet w ciąży. Adresowane jest do zarówno do lekarzy, w tym szczególnie położników, jak również do farmaceutów, położnych i dietetyków. Celem sympozjum jest…

Dowiedz się więcej »

Dolny Śląsk jako lider w sektorze nutraceutyków, żywności prozdrowotnej i suplementów diety

15 listopada, 2019
UE Wrocław, Komandorska 118/120
Wrocław, 53-345 Polska
+ Google Map

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dolny Śląsk jako lider w sektorze nutraceutyków, żywności prozdrowotnej i suplementów diety”   15 listopada 2019 r.   Zapraszamy na I Ogólnopolską Konferencję „Dolny Śląsk jako lider w sektorze nutraceutyków, żywności prozdrowotnej i suplementów diety”, która odbędzie się w dniu 15 listopada 2019 r. na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu.   Celem konferencji będzie wymiana poglądów i idei młodych naukowców z całej Polski, a także możliwość nawiązania współpracy między naukowcami a przemysłem.   Zaplanowano niezwykle interesujące, rozwojowe i…

Dowiedz się więcej »

Nowotwory – PUM, Szczecin

16 listopada, 2019 @ 08:00 - 17:30
ul. 26 kwietnia 10, ul. 26 kwietnia 10
Szczecin, Zachodniopomorskie 70-001 Polska
+ Google Map

Specjaliści z różnych dziedzin omówią wielowymiarowe, holistyczne podejście do chorób nowotworowych i metod wspierania Pacjenta. Zaprosiliśmy ekspertów z zakresu medycyny, dietetyki, immunologii, mikrobiologii, biotechnologii. Wszystkie informacje i zapisy na stronie: http://neurobiota.pum.edu.pl/ DLA KOGO? Dla lekarzy, studentów i absolwentów kierunków medycznych, dietetyki, promocji zdrowia a także pacjentów i ich rodzin oraz dla wszystkich zainteresowanych tematem KIEDY & GDZIE? Data: 16 listopada 2019 r. Miejsce: ul. 26 Kwietnia 10, Szczecin - Aula im. Prof. S. Skoczowskiego, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego Zapisz się na: http://neurobiota.pum.edu.pl/ Rejestracja…

Dowiedz się więcej »

Vademecum żywienia w sporcie

16 listopada, 2019 @ 09:00 - 14:00

SPECJALISTYCZNE SZKOLENIE DLA DIETETYKÓW "VADEMECUM ŻYWIENIA W SPORCIE"Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT - NIEZBĘDNIK DIETETYKA SPORTOWEGO PROGRAM SZKOLENIANiezbędnik dietetyka sportowego. Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego, klasyfikacja wysiłku, metody oceny jego intensywności. Potrzeby energetyczne sportowców:• Źródła energii dla pracujących mięśni• Bilans energetyczny• Dostosowywanie kaloryczności diety dla sportowców – analiza przypadków Makroskładniki w diecie sportowca:• Rola węglowodanów i ocena zapotrzebowania. Efekty fizjologiczne i zasady spożywania węglowodanów, przed- i powysiłkowe spożycie węglowodanów• Białka jako materiał budulcowy i funkcjonalny – zapotrzebowanie i wpływ na…

Dowiedz się więcej »

Żywienie w okresie okołoprzeszczepowym szpiku i chemioterapii – 16.11.2019, Kraków

16 listopada, 2019 @ 09:30 - 17:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Przeszczep szpiku jest niejednokrotnie jedyną metodą leczenia chorób rozrostowych krwi, w dobie badań naukowych coraz częściej niweluje się skutki uboczne leczenia okresu okołoprzeszczepowego. Chemioterapia niesie ze sobą wiele skutków ubocznych a odpowiednie leczenie dietetyczne może wspomóc proces leczenia zarówno przed przeszczepem jak i po samym przeszczepie w czasie pojawienia się choroby przeszczep przeciwko gospodarzowi. Polepszenie jakości życia jest jednym z nieodzownych elementów całego procesu terapeutycznego. Plan szkolenia: 1.Charakterystyka schorzeń hemato-onkologicznych. 2. Etapy przeszczepu szpiku. 3. Omówienie wpływu chemioterapii na organizm człowieka. 4. Rodzaje chemioterapii. 5.…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – 16.11.2019, Katowice

16 listopada, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii, podczas którego uczestnik poznaje aspekty praktyczne pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Jak uspokoić jelito drażliwe?

20 listopada, 2019 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "jak uspokoić jelito drażliwe". Prelekcję poprowadzą: dr n. med. Mirosław Kiedrowski (Klinika Onkologii i Hematologii, CSK MSWiA w Warszawie) dr inż. Katarzyna Kowalcze (Instytut Nauk o Zdrowiu, UPH w Siedlcach) Transmisja online Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Praktyka w indywidualnym poradnictwie żywieniowym – Tychy

23 listopada, 2019 @ 09:00 - 24 listopada, 2019 @ 17:00
Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia, Owczarska 9
Katowice, Śląskie 43-100 Polska
+ Google Map

Szkolenie przeznaczone jest głównie dla osób które planują rozpocząć pracę w poradni żywieniowej, siłowni czy klubie fitness - wszędzie tam gdzie będą mieli styczność z indywidualnym pacjentem. Dodatkowo zapraszamy osoby planujące rozpocząć prowadzenie własnej działalności gospodarczej. Szczegóły na stronie: https://www.facebook.com/events/2468947956517961/

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – 23.11.2019, Warszawa

23 listopada, 2019 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – 23.11.2019, Wrocław

23 listopada, 2019 @ 09:30 - 17:30
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia:1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe zapalenie…

Dowiedz się więcej »

IMMUNODIETETYKA 2019 – Żywienie a odporność

24 listopada, 2019
Hotel IBIS Styles Wrocław Centrum, plac Konstytucji 3 Maja 3
Wrocław, 50-083 Polska
+ Google Map

Konferencja „IMMUNODIETETYKA 2019 – Żywienie a odporność” to nowatorskie wydarzenie dietetyczne pełne inspiracji i merytorycznych wskazówek, które wykorzystasz w praktyce w walce o lepsze zdrowie pacjentów i pomogą efektywnie wspierać ich odporność metodami o potwierdzonej naukowo skuteczności! Podczas prelekcji zdobędziesz kompleksową i najaktualniejszą wiedzę żywieniową, która umożliwi tobie wdrażanie skutecznych metod poprawy odporności organizmu w sezonie jesienno-zimowym i nie tylko! W sezon spadku odporności wkroczysz z wiedzą, która umożliwi ci świadome korzystanie z prozdrowotnego potencjału żywności i osiągnięć współczesnej medycyny…

Dowiedz się więcej »

X Jubileuszowa Konferencja Żywienie, zdrowie i choroby

30 listopada, 2019
Hotel IBIS Styles Wrocław Centrum, plac Konstytucji 3 Maja 3
Wrocław, 50-083 Polska
+ Google Map

Tematy wiodące X Konferencji Żywienie, Zdrowie i Choroby 2019 modulowanie mikrobioty jelitowej dietą, dieta w autyzmie, dieta w nieswoistych zapaleniach jelit, jadłowstręt psychiczny, niedożywienie, leczenie żywieniowe w chorobach trzustki, dieta w chorobie Hashimoto. Szczegóły na stronie: https://zywienie.com.pl/

Dowiedz się więcej »

Nowoczesne narzędzia diagnostyczne w praktyce dietetyka – 30.11.2019, Kraków

30 listopada, 2019

Cena za udział w szkoleniu: wpłaty do 15 listopada 119 zł, po tej dacie 149 zł. Tematy: 1.Diagnostyka w gabinecie dietetyka – co badamy i po co ? 2.Badanie mikrobioty jelitowej jako podstawa strategii żywieniowej 3.Mikrobiom jelitowy a zespól złego wchłaniania 4.Ustalenie indywidualnej probiotykoterapii jako niezbędnego elementu postepowania żywieniowego w dysbiozie jelitowej 5.Kontrowersje dotyczące testów na nadwrażliwość pokarmową - badać czy nie badać? Mgr Julia Krzanowska Jej przygoda z dietetyką oraz pasja do zawodu zaczęła się wtedy, gdy sama była…

Dowiedz się więcej »

I Kongres Pediatryczno-Żywieniowy – Łódź

30 listopada, 2019 - 1 grudnia, 2019

Z przyjemnością zapraszamy Państwa na I Kongres Pediatryczno-Żywieniowy, który odbędzie się w dniach 30.11-01.12.2019 roku w Łodzi. Kongres będzie podzielony na dzień wykładowy (30.11) i warsztatowy (1.12). Dzień wykładowy Kongresu będzie traktował o żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, zwyczajach żywieniowych dzieci i młodzieży, a także problemach i rozwiązaniach dotyczących prowadzenia diety u dzieci. Będziemy chcieli podjąć się kwestii związanych z żywieniem dzieci z zaburzeniami metabolicznymi, a także tego, jak postępować z dzieckiem z zaburzeniami odżywiania. Podczas dnia warsztatowego…

Dowiedz się więcej »

Dietetyczne Konfrontacje 2019

30 listopada, 2019 @ 07:30 - 18:00
uniwersytet swps, Chodakowska 19/31
Warszawa, Mazowieckie 03-815 Polska
+ Google Map

Konferencja Dietetyczne Konfrontacje jest wydarzeniem skierowanym do dietetyków oraz osób zajmujących się żywieniem. Specjaliści wybranych dziedzin skonfrontują tam swoje podejścia dotyczące dietoterapii. Tylko na naszej Konferencji czekają na Ciebie 2 panele dyskusyjne z 6 wykładami, podczas których uzyskasz rzetelną wiedzę od doświadczonych ekspertów. Ponadto weźmiesz udział w DEBACIE nt. regulacji zawodu dietetyka oraz zdobędziesz cenne umiejętności podczas praktycznego warsztatu.

Dowiedz się więcej »

X Konferencja Żywienie, Zdrowie i Choroby

30 listopada, 2019 @ 08:00 - 16:00
IBIS Style Wrocław Centrum, Plac Konstytucji 3 Maja nr 3
Wrocław, Dolnośląskie 50-083 Polska
+ Google Map

X Konferencja Żywienie, Zdrowie i Choroby Więcej informacji na fanpage konferencji i stronie internetowej: https://zywienie.com.pl

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności – 30.11.2019, Warszawa

30 listopada, 2019 @ 09:30 - 17:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących…

Dowiedz się więcej »

Grudzień 2019

Wielowymiarowość zdrowia. Diagnostyka – Profilaktyka -Terapia

6 grudnia, 2019 @ 00:00 - 7 grudnia, 2019 @ 23:59

Wielowymiarowość zdrowia Diagnostyka – Profilaktyka -Terapia   Organizator konferencji   Wydział Nauk Przyrodniczych i Technicznych Instytut Nauk o Zdrowiu     Pod patronatem honorowym JM Rektora dr Daniela Stosa, prof. PWSZ     06-07 grudnia 2019 Skierniewice   Konferencja jest skierowana do pracowników naukowo-dydaktycznych szeroko pojętego obszaru ochrony zdrowia: lekarzy, pielęgniarek/pielęgniarzy, położnych, fizjoterapeutów, dietetyków, kosmetologów, terapeutów zajęciowych, diagnostów oraz innych osób zajmujących się zdrowiem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Skrócony Program Konferencji Piątek 06.12.2019 08.30-09.30 Rejestracja 09.30- 10.00 Powitanie Gości…

Dowiedz się więcej »

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Nutricib. Żywność i żywienie – przegląd i badania

6 grudnia, 2019

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Nutricib Żywność i żywienie – przegląd i badania Lublin, 6 grudnia 2019 r. Organizatorzy:  Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL   Celem Konferencji jest przegląd najnowszych doniesień naukowych i badań z zakresu nauk o żywności i żywieniu. Zapewnienie wysokiej jakości produktów spożywczych oraz dbałość o prawidłowe odżywianie, stanowi wyzwanie zarówno dla jej producentów, jak i dla naukowców. Podczas Konferencji zostaną poruszone zagadnienia związane z zapewnianiem odpowiedniej jakości i ilości żywności, jej produkcją i przetwarzaniem,…

Dowiedz się więcej »

Przywracanie równowagi neurohormonalnej żywieniem – 7.12.2019, Warszawa

7 grudnia, 2019

To będzie temat roku! Poznaj świat neurohormonów i pomagaj pacjentom powrócić do zdrowia! Wiemy, jak istotną kwestią jest równowaga neurohormonalna, a przyznasz, że coraz więcej osób pojawiających się w gabinecie ma problem ze stresem i doświadcza jego wpływu na zdrowie. Trudnych pacjentów jest coraz więcej... Wiemy to z własnego doświadczenia! Pokażemy Ci, że możesz mieć realny wpływ na przywracanie równowagi neurohormonalnej odpowiednim żywieniem i suplementacją. I nie jest to takie trudne jak myślisz. Dlatego jeśli Twoją intencją jest: pomóc zestresowanym pacjentom…

Dowiedz się więcej »

V Konferencja Naukowa WSR

7 grudnia, 2019 @ 08:30 - 14:30
Wyższa Szkoła Rehabilitacji, ul. Kasprzaka 49
Warszawa, Polska
+ Google Map
40zł

Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość życia i zdrowia konsumentów Wzrost i rozwój człowieka, jego zdrowie, sprawność fizyczna i tak zwane samopoczucie wynikają w głównej mierze od sposobu odżywiania się. Wychodząc naprzeciw nowym trendom w żywieniu człowieka miło nam poinformować, że w dniu 25.10.2019 roku w Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie odbędzie się V Konferencja Naukowa pt.: „Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość zdrowia i życia konsumentów”. AGENDA -> http://konferencje.wsr.edu.pl/v-konferencja-naukowa-wsr/agenda/ ZAPISY przez formularz na stronie konferencji -> http://konferencje.wsr.edu.pl/zapisy-2/

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka – 7.12.2019, Katowice

7 grudnia, 2019 @ 09:30 - 16:00

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami.Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz podstawy…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – 7.12.2019, Kraków

7 grudnia, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii, podczas którego uczestnik poznaje aspekty praktyczne pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Choroby wątroby – diagnostyka i leczenie

11 grudnia, 2019 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "Choroby wątroby - diagnostyka i leczenie". Prelekcję poprowadzą: dr n. med. Tadeusz Tacikowski (Klinika Gastroenterologii, CSK MSWiA w Warszawie) dr inż. Danuta Gajewska (Katedra Dietetyki, SGGW) Transmisja online Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Żywienie pacjentów po zabiegach bariatrycznych – 14.12.2019, Warszawa

14 grudnia, 2019 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Obecnie z bezwzględnymi wskazaniami do operacji bariatrycznej mamy w Polsce ok. 300 tys. osób, względnymi ok. 1,5 mln, a rocznie w kilkunastu ośrodkach jest operowanych zaledwie ok. 1,5 tys. Od 1 stycznia 2017 r. wszedł w życie nowy, tak długo oczekiwany przez chorych na otyłość olbrzymią system refundacji operacji bariatrycznych, stąd z pewnością więcej pacjentów po operacji bariatrycznej będzie szukało wsparcia żywieniowego u dietetyków. Plan szkolenia: 1. Postępy w leczeniu chirurgicznym: omówienie rodzajów zabiegów bariatrycznych. 2. Wskazania do zabiegowego leczenia otyłości. 3. Kwalifikacja do zabiegu bariatrycznego. 4. Przygotowanie pacjenta…

Dowiedz się więcej »

Styczeń 2020

Vademecum żywienia w sporcie

11 stycznia, 2020 @ 09:00 - 14:00
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, Bitwy Warszawskiej 1920r.
Warszawa, Mazowieckie 02-366 Polska
+ Google Map

SPECJALISTYCZNE SZKOLENIE "VADEMECUM ŻYWIENIA W SPORCIE" Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT - NIEZBĘDNIK DIETETYKA SPORTOWEGO PROGRAM SZKOLENIA Niezbędnik dietetyka sportowego. Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego, klasyfikacja wysiłku, metody oceny jego intensywności. Potrzeby energetyczne sportowców: • Źródła energii dla pracujących mięśni • Bilans energetyczny • Dostosowywanie kaloryczności diety dla sportowców – analiza przypadków Makroskładniki w diecie sportowca: • Rola węglowodanów i ocena zapotrzebowania. Efekty fizjologiczne i zasady spożywania węglowodanów, przed- i powysiłkowe spożycie węglowodanów • Białka jako materiał budulcowy i funkcjonalny…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – 11.01.2020, Warszawa

11 stycznia, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Warszawa, Czerska 14
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii, podczas którego uczestnik poznaje aspekty praktyczne pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?

15 stycznia, 2020 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?". Prelekcję poprowadzą: dr hab. Anna Harton (Katedra Dietetyki, SGGW)dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak (Katedra Dietetyki, SGGW) Transmisja online: Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Anoreksja, bulimia i inne zaburzenia odżywiania

18 stycznia, 2020 @ 08:00 - 15:00
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, Bitwy Warszawskiej 1920r.
Warszawa, Mazowieckie 02-366 Polska
+ Google Map

4 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIA "ANOREKSJA, BULIMIA I INNE ZABURZENIA ODŻYWIANIA" Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT Z AUTORSKIMI MATERIAŁAMI I ĆWICZENIAMI DO PRACY Z PACJENTEM. Jadłowstręt psychiczny (anoreksja nervosa), żarłoczność psychiczna (bulimia nervosa) i zespół gwałtownego objadania się (Binge Eating Disorder; BED) to zaburzenia odżywiania (ZO) opisane w klasyfikacji zaburzeń psychicznych DSM-5, jednak obok nich występuje wiele nieklasyfikowanych zachowań żywieniowych, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowie i życia pacjenta. ZO są tematem szeroko omawianym w mediach oraz publikacjach naukowych, niestety…

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności – 18.01.2020, Kraków

18 stycznia, 2020 @ 09:30 - 17:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – 18.01.2020, Warszawa

18 stycznia, 2020 @ 09:30 - 17:30
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia:1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe zapalenie…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – 25.01.2020, Kraków

25 stycznia, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Luty 2020

Znaczenie żywienia w kontekście płodności – Warszawa – 1.02.2020

1 lutego, 2020 @ 09:30 - 17:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących ciążę. 5.…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – 1.02.2020, Katowice

1 lutego, 2020 @ 09:30 - 17:30
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia:1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe zapalenie…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – Kraków – 8.02.2020

8 lutego, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.…

Dowiedz się więcej »

Warsztaty w Krakowie – Bilansowanie diet – Kraków

9 lutego, 2020 @ 10:00 - 16:00
NZOZ Medina, ul. Krzywe Koło 8/10
Warszawa, Mazowieckie 00-270 Polska
+ Google Map

Zapisy: szkolenia@dietoterapia.waw.pl Warsztat obejmuje tematykę bilansowania diet przeciwzapalnych, które mają zastosowanie w dietoterapii chorób cywilizacyjnych o podłożu autoimmunizacyjnym i endokrynnym, takich jak choroba Hashimoto, Reumatoidalne Zapalenie Stawów, insulinooporność, PCOS, cukrzyca, otyłość. Szkolenie składa się z trzech modułów tematycznych. MODUŁ 1  Rys diagnostyczno-objawowy omawianych zaburzeń  Leczenie i suplementacja  Interakcje leków z pożywieniem- mechanizm działania, wpływ na wyniki badań i efekt terapeutycznyMODUŁ 2  Dieta przeciwzapalna jako niefarmakologiczny element terapii  Podstawy teoretyczne wybranych modeli żywieniowych, w tym: dieta…

Dowiedz się więcej »

Opieka dietetyczna osób aktywnych fizycznie oraz wyczynowych sportowców – Kraków – 15.02.2020

15 lutego, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Opieka dietetyczna osób aktywnych fizycznie/wyczynowych sportowców powinna obejmować ocenę stanu odżywienia, diagnostykę żywieniową, interwencję żywieniową oraz kontrolę stanu odżywienia. Po przeprowadzeniu oceny stanu odżywienia i diagnozie należy rozpocząć działania, mające na celu trwałe kształtowanie prawidłowych zachowań żywieniowych (interwencję żywieniową). Interwencja żywieniowa powinna obejmować planowanie sposobu żywienia, edukację żywieniową, konsultacje żywieniowe oraz zalecenia do współpracy z innymi specjalistami, mogącymi pomóc w opiece dietetycznej. 1. Stan odżywienia i sposób żywienia osób aktywnych fizycznie (ocena, diagnostyka, monitoring/kontrola wyników badań). - Wywiad historii choroby oraz historii żywienia- Badania…

Dowiedz się więcej »

Diety roślinne – wady i zalety – Warszawa

15 lutego, 2020 @ 09:30 - 17:30

Zapewne każda osoba, która interesuje się dietetyką zauważyła rosnące w ostatnim czasie zainteresowanie dietami roślinnymi. Roślinny model żywienia przestaje być traktowany jako chwilowa moda, a wręcz przeciwnie zaczyna stanowić dla coraz większej liczby osób fundament codziennych wyborów żywieniowych. Punktem zwrotnym, który skłonił nas do organizacji wydarzenia w całości poświęconego dietom roślinnym był oczywiście dokument "Game Changers", który ukazał się na łamach platformy Netflix. Bardzo szybko doszliśmy jednak do wniosku, że wątpliwości, które związane są z dietą roślinną nie dotyczą tylko osób aktywnych fizycznie, ale…

Dowiedz się więcej »

Warsztaty w Warszawie – Bilansowanie diet – Warszawa

16 lutego, 2020 @ 10:00 - 16:00

Zapisy: szkolenia@dietoterapia.waw.pl Warsztat obejmuje tematykę bilansowania diet przeciwzapalnych, które mają zastosowanie w dietoterapii chorób cywilizacyjnych o podłożu autoimmunizacyjnym i endokrynnym, takich jak choroba Hashimoto, Reumatoidalne Zapalenie Stawów, insulinooporność, PCOS, cukrzyca, otyłość. Szkolenie składa się z trzech modułów tematycznych. MODUŁ 1  Rys diagnostyczno-objawowy omawianych zaburzeń  Leczenie i suplementacja  Interakcje leków z pożywieniem- mechanizm działania, wpływ na wyniki badań i efekt terapeutycznyMODUŁ 2  Dieta przeciwzapalna jako niefarmakologiczny element terapii  Podstawy teoretyczne wybranych modeli żywieniowych, w tym: dieta…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Alkohol a zdrowie człowieka

19 lutego, 2020 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "Alkohol a zdrowie człowieka". Prelekcję poprowadzi dr inż. Aleksandra Kołota (Katedra Dietetyki, SGGW) Transmisja online Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 22.02.2020, Katowice

22 lutego, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Warsztaty w Lublinie – Bilansowanie diet – Lublin

23 lutego, 2020 @ 10:00 - 16:00

Zapisy: szkolenia@dietoterapia.waw.pl Warsztat obejmuje tematykę bilansowania diet przeciwzapalnych, które mają zastosowanie w dietoterapii chorób cywilizacyjnych o podłożu autoimmunizacyjnym i endokrynnym, takich jak choroba Hashimoto, Reumatoidalne Zapalenie Stawów, insulinooporność, PCOS, cukrzyca, otyłość. Szkolenie składa się z trzech modułów tematycznych. MODUŁ 1  Rys diagnostyczno-objawowy omawianych zaburzeń  Leczenie i suplementacja  Interakcje leków z pożywieniem- mechanizm działania, wpływ na wyniki badań i efekt terapeutycznyMODUŁ 2  Dieta przeciwzapalna jako niefarmakologiczny element terapii  Podstawy teoretyczne wybranych modeli żywieniowych, w tym: dieta…

Dowiedz się więcej »
+ Export Events