Ładowanie Wydarzenia

Minione Wydarzenia

Wydarzenia Search and Views Navigation

Wydarzenie Views Navigation

Grudzień 2018

Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu – 9.12.2018 – Łódź

Grudzień 9, 2018 @ 09:30 - 17:00
WOBC Łódź, ul. Piotrkowska 121, lokal 11
Łódź, Polska
+ Google Map

Nierozpoznane i nieleczone niedożywienie przyczynia się do osłabienia i wyniszczenia organizmu. W efekcie organizm trudniej radzi sobie z innymi chorobami przewlekłymi, może nie odpowiadać na zalecane leki. Niedożywienie, które pojawia się w trakcie leczenia innej, przewlekłej choroby, wymaga na początku odpowiedniego rozpoznania i wdrożenia odpowiedniego postępowania dietetycznego. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie – wstęp: • Rodzaje niedożywienia • Niedożywienie szpitalne • Następstwa niedożywienia • Jak identyfikować chorych niedożywionych ? 2. Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany, wodę. 3. Rozpoznanie niedożywienia (badania przesiewowe, pozostałe metody). 4. Szczegółowa ocena…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Jakie drobnoustroje zasiedlają przewód pokarmowy człowieka?

Grudzień 12, 2018 @ 17:15 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zaprasza na prelekcje: Jakie drobnoustroje zasiedlają przewód pokarmowy człowieka? dr Małgorzata Jałosińska dr inż. Dorota Zielińska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW) 12 grudnia 2018 r. (środa) godz. 17.15 Transmisja online: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Vademecum żywienia w sporcie dla dietetyka

Grudzień 15, 2018 @ 09:00 - 16:00

SPECJALISTYCZNE SZKOLENIE "VADEMECUM ŻYWIENIA W SPORCIE" Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT - NIEZBĘDNIK DIETETYKA SPORTOWEGO PROGRAM SZKOLENIA Niezbędnik dietetyka sportowego. Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego, klasyfikacja wysiłku, metody oceny jego intensywności. Potrzeby energetyczne sportowców. Makroskładniki w diecie sportowca. Mikroskładniki w diecie sportowca. Optymalne nawodnienie organizmu. Prawidłowo zbilansowana dieta a wyniki w sporcie. Przegląd badań i doświadczenia własne. Z gabinetu dietetyka sportowego – aspekt praktyczny. Termin: 15.12.18r., 9:00-16:00 (z przerwą na lunch) Miejsce: Warszawa Prowadzący: Izabela Grabowska, dietetyk sportowy Organizator: Instytut Zdrowego Żywienia…

Dowiedz się więcej »

Zastosowanie Diety Ketogennej w Medycynie – Warszawa

Grudzień 15, 2018 @ 10:00 - 16:00

Nazwa: Zastosowanie Diety Ketogennej w Medycynie Prowadzący: Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga Forma: Warsztat dla max 25 osób Czas: 6 godzin Data: 15 grudnia Miejsce: Warszawa (adres sali zostanie podany bliżej terminu szkolenia) Każdy otrzyma certyfikat uczestnictwa oraz drukowane materiały szkoleniowe Dla każdego rabat -20% na program DietetykPro Organizator zapewnia drobny poczęstunek i napoje w przerwach kawowych   CENNIK: student / doktorant: 240 zł pozostali: 280 zł Grupy od 5 osób mogą liczyć na zniżkę

Dowiedz się więcej »

Styczeń 2019

Psychologia w dietetyce – 12.01.2019 – Kraków

Styczeń 12, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczące jedzenia tworzymy latami. Biorą w nich udział różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegają automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy. Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania? Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii istotnych w procesie zmiany nawyków żywieniowych u osób z chorobami dietozależnymi w tym otyłością. Przedstawione zostaną zasady komunikacji i nawiązywania relacji z pacjentem, sposoby pracy z pacjentem "trudnym", psychologiczny portret osoby z nadwagą…

Dowiedz się więcej »

Insulinooporność z perspektywy lekarza i dietetyka

Styczeń 16, 2019 @ 17:15 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map
Darmowy

WSZECHNICA ŻYWIENIOWA SGGW 16 stycznia, godz. 17:15 Insulinooporność z perspektywy lekarza i dietetyka Wykład prowadzą: prof. dr hab. n. med. Wojciech Bik (Zakład Neuroendokrynologii Klinicznej, CMKP) dr inż. Danuta Gajewska (Zakład Dietetyki, SGGW) Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live  

Dowiedz się więcej »

6 EDYCJA szkolenia “Wydobywanie i wzmacnianie motywacji w pracy z pacjentem”

Styczeń 19, 2019 @ 09:00 - 16:00

Praktyczny warsztat dla dietetyków, którego celem jest poszerzenie wiedzy i rozwijanie umiejętności uczestników w zakresie pracy z pacjentami będącymi w trakcie dietoterapii. Uczestnicy poznają konkretne techniki pozwalające wydobywać i wzmacniać wewnętrzna motywację pacjenta, wyznaczać realne i zachęcające cele oraz monitorować postępy pracy z pacjentem. Dowiedzą się także, jak radzić sobie z sytuacjami odstępstw od realizacji zaleceń diety. Warsztat realizowany jest przede wszystkim w oparciu o ćwiczenia praktyczne i studia przypadków. Szkolenie jest CERTYFIKOWANE. Każdy uczestnik otrzyma KONSPEKT Z AUTORSKIMI MATERIAŁAMI I…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – 19.01.2019 – Warszawa

Styczeń 19, 2019 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia. REJESTRACJA I SZCZEGÓŁY >>> PSST! SPECJALNIE DLA PIERWSZYCH 50 CZYTELNIKÓW DIETETYCY.ORG.PL - RABAT 10% NA SZKOLENIA CENTRUM SZKOLEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ. UŻYJ DO KOŃCA STYCZNIA KODU RABATOWEGO "DIETETYCY10" Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – 19.01.2019 – Warszawa

Styczeń 19, 2019 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii. REJESTRACJA I SZCZEGÓŁY >>> PSST! SPECJALNIE DLA PIERWSZYCH 50 CZYTELNIKÓW DIETETYCY.ORG.PL - RABAT 10% NA SZKOLENIA CENTRUM SZKOLEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ. UŻYJ DO KOŃCA STYCZNIA KODU RABATOWEGO "DIETETYCY10" Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa…

Dowiedz się więcej »

IV Narodowy Kongres Żywieniowy

Styczeń 25, 2019 @ 09:00 - Styczeń 26, 2019 @ 16:00
PGE Narodowy, Al. Ks. J. Poniatowskiego 1
Warszawa, Mazowieckie 02-903 Polska
+ Google Map

25-26 stycznia 2019 INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA Warszawa IV Narodowy Kongres Żywieniowy Odsetek Polaków zmagających się z nadwagą i otyłością stale wzrasta, także w grupie najmłodszych. Instytut Żywności i Żywienia apeluje o podjęcie efektywnych programów profilaktyki i leczenia otyłości oraz zapowiada program IV Narodowego Kongresu Żywieniowego 2019, który będzie dotyczył tego obszaru. Zapraszamy! (patronat medialny dietetycy.org.pl) Otyłość wpędza nas w choroby „Wg gromadzonych przez IŻŻ danych i opinii eksperckich, tempo wzrostu epidemii otyłości w Polsce nie zwalnia, a nawet przybiera…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – 26.01.2019 – Katowice

Styczeń 26, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności – 26.01.2019 – Katowice

Styczeń 26, 2019 @ 09:30 - 17:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. REJESTRACJA I SZCZEGÓŁY >>> PSST! SPECJALNIE DLA PIERWSZYCH 50 CZYTELNIKÓW DIETETYCY.ORG.PL - RABAT 10% NA SZKOLENIA CENTRUM SZKOLEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ. UŻYJ DO KOŃCA STYCZNIA KODU…

Dowiedz się więcej »

Szkolenie z dietoterapii chorób autoimmunologicznych – Warszawa

Styczeń 27, 2019 @ 10:00 - 16:00

Choroby autoimmunizacyjne w praktyce dietetyka – RZS, Hashimoto, cukrzyca typu 1 Analiza przypadków klinicznych i planowanie diety przeciwzapalnej CASE STUDY 1 Pacjent z reumatoidalnym zapaleniem stawów CASE STUDY 2 Pacjent z chorobą Hashimoto CASE STUDY 3 Pacjent z cukrzycą typu 1 Podstawy teoretyczne szkolenia: 1. Etiologia chorób autoimmunizacyjnych - reumatoidalnego zapalenie stawów, Hashimoto i cukrzycy typu 1 2. Diagnostyka RZS , Hashimoto, zaburzeń węglowodanowych i insulinooporności w cukrzycy – objawy, diagnostyka, kryteria rozpoznania, algorytm postępowania 3. Rola czynników genetycznych, hormonalnych…

Dowiedz się więcej »

Luty 2019

Diety Roślinne z Dr. Damianem Parolem (Wrocław)

Luty 2, 2019 @ 10:00 - 17:00

szkolenie z diet roślinnych skierowane jest przede wszystkim do dietetyków, studentów kierunków związanych z żywieniem człowieka, wegan, wegetarian oraz wszystkich osób, które chciałyby poszerzyć swoją wiedzę na temat diet roślinnych. Czas trwania szkolenia: 7 godzin Start: 10:00 Koniec: 17:00 Miejsce: Wrocław https://www.facebook.com/events/252979775364798/ Bilety dostępne na www.edunutrica.pl student 160 zł niestudiujący 190 zł - zniżki dla grup od 5 osób - imienny certyfikat uczestnictwa - drukowane materiały szkoleniowe - 20% zniżki na DietetykPro - upominki od Primavika  

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka – 9.02.2019 – Warszawa

Luty 9, 2019 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami. REJESTRACJA I SZCZEGÓŁY >>> PSST! SPECJALNIE DLA PIERWSZYCH 50 CZYTELNIKÓW DIETETYCY.ORG.PL - RABAT 10% NA SZKOLENIA CENTRUM SZKOLEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ. UŻYJ DO KOŃCA STYCZNIA KODU…

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności – 9.02.2019 – Warszawa

Luty 9, 2019 @ 09:30 - 17:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. REJESTRACJA I SZCZEGÓŁY >>> PSST! SPECJALNIE DLA PIERWSZYCH 50 CZYTELNIKÓW DIETETYCY.ORG.PL - RABAT 10% NA SZKOLENIA CENTRUM SZKOLEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ. UŻYJ DO KOŃCA STYCZNIA KODU…

Dowiedz się więcej »

Rola emocji w jedzeniu – Warszawa

Luty 16, 2019 @ 09:00 - 16:00

6 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIA "ROLA EMOCJI W JEDZENIU" Program szkolenia ABC emocji Związek między myślami, uczuciami i zachowaniami Głód emocjonalny a głód fizyczny: Jedzenie emocjonalne (emotional eating) Rodzaje emocji mających wpływ na spożywanie pokarmu Jak wspólnie z pacjentem rozpoznać i obalić jego „mitologię żywieniową” i zastąpić ją racjonalnymi przekonaniami. Szkolenie jest CERTYFIKOWANE. Każdy uczestnik otrzyma KONSPEKT Z AUTORSKIMI MATERIAŁAMI I ĆWICZENIAMI DO PRACY Z PACJENTEM. Termin: 16.02.19r., 9:00-16:00 (z przerwą na lunch) Miejsce: Warszawa Prowadzący: Małgorzata Kaczyńska, psycholog i psychodietetyk Organizator: Instytut Zdrowego…

Dowiedz się więcej »

Sport Support 2019 Conference

Luty 16, 2019 @ 09:30 - 17:30
AWF Poznań – Aula, ul. Królowej Jadwigi 27/39
Poznań, Wielkopolskie Polska
+ Google Map

I Krajowe Forum Profilaktyki i Leczenia Kontuzji - 16 lutego 2019 r. (patronat medialny dietetycy.org.pl) Pierwsza w Polsce interdyscyplinarna konferencja dla praktyków sportu. Dla wszystkich, którzy stykają się z kontuzjami w aktywności fizycznej. Skierowana do fizjoterapeutów, trenerów, trenerów personalnych, dietetyków sportowych, lekarzy, sportowców, osób aktywnych fizycznie, studentów oraz wszystkich zainteresowanych zagadnieniami kontuzji w sporcie. Na konferencji wystąpią wybitni specjaliści – praktycy zajmujący się profilaktyką i leczeniem kontuzji. Opiekę merytoryczną nad Sport Support 2018 Conference objął Wydział Wychowania Fizycznego, Sportu i…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 16.02.2019 – Katowice

Luty 16, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. REJESTRACJA I SZCZEGÓŁY >>> PSST! SPECJALNIE DLA PIERWSZYCH 50 CZYTELNIKÓW DIETETYCY.ORG.PL - RABAT 10% NA SZKOLENIA CENTRUM SZKOLEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ. UŻYJ DO KOŃCA STYCZNIA KODU RABATOWEGO "DIETETYCY10" 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – 16.02.2019 – Wrocław

Luty 16, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii. REJESTRACJA I SZCZEGÓŁY >>> PSST! SPECJALNIE DLA PIERWSZYCH 50 CZYTELNIKÓW DIETETYCY.ORG.PL - RABAT 10% NA SZKOLENIA CENTRUM SZKOLEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ. UŻYJ DO KOŃCA STYCZNIA KODU RABATOWEGO "DIETETYCY10" Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa…

Dowiedz się więcej »

Szkolenie z dietoterapii w insulinooporności, PCOS – Łódź

Luty 16, 2019 @ 10:00 - 16:00

Zapraszamy na szkolenie z dr inż. Katarzyną Kowalcze - wieloletnim praktykiem, profesjonalistką z dziedziny dietetyki! Zapisy możliwe po wypełnieniu formularza: https://goo.gl/forms/SGryG7T6huRBDhnS2 🔥Diagnostyka - kryteria rozpoznania insulinooporności (IO) 🔥Diagnostyka - kryteria rozpoznania zespołu policystycznych jajników (PCOS) 🔥Rola farmakoterapii w IO i PCOS 🔥Diagnoza i co dalej? Co z objawów i wywiadu może „wyczytać” dietetyk? 🔥Profil insulinemii a „napady głodu” 🔥Postępowanie behawioralne – jaką aktywność fizyczną polecić? 🔥Zalecenia żywieniowe – co nam „mówią” towarzystwa naukowe? 🔥Pacjent u dietetyka- podział „obowiązków” w relacji…

Dowiedz się więcej »

Szkolenie dietoterapia w chorobach autoimmunologicznych – Kielce

Luty 17, 2019 @ 10:00 - 16:00

Choroby autoimmunizacyjne w praktyce dietetyka – RZS, Hashimoto, cukrzyca typu 1 Analiza przypadków klinicznych i planowanie diety przeciwzapalnej CASE STUDY 1 Pacjent z reumatoidalnym zapaleniem stawów CASE STUDY 2 Pacjent z chorobą Hashimoto CASE STUDY 3 Pacjent z cukrzycą typu 1 Podstawy teoretyczne szkolenia: 1. Etiologia chorób autoimmunizacyjnych - reumatoidalnego zapalenie stawów, Hashimoto i cukrzycy typu 1 2. Diagnostyka RZS , Hashimoto, zaburzeń węglowodanowych i insulinooporności w cukrzycy – objawy, diagnostyka, kryteria rozpoznania, algorytm postępowania 3. Rola czynników genetycznych, hormonalnych…

Dowiedz się więcej »

Mikroflora przewodu pokarmowego a zdrowie człowieka

Luty 20, 2019 @ 17:15 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map
Darmowy

WSZECHNICA ŻYWIENIOWA SGGW 20 lutego, godz. 17:15 Mikroflora przewodu pokarmowego a zdrowie człowieka Wykład prowadzą: dr inż. Ewa Fürstenberg (Zakład Fizjologii Żywienia, SGGW) dr Małgorzata Jałosińska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW) dr inż. Dorota Zielińska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW) Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

ESP Sport & Zdrowie – Targi

Luty 23, 2019 - Luty 24, 2019

23-24 lutego 2019 Gdańsk ESP Sport & Zdrowie - IV Edycja Ogólnopolskie wydarzenie sportowe o charakterze zarówno konsumenckim jak i biznesowym, mające na celu krzewienie kultury fizycznej, propagowanie zdrowego stylu życia, organizację zawodów w wielu dyscyplinach oraz rozwój biznesu. W tej edycji targi są dedykowane nie tylko dla profesjonalistów, ale przede wszystkim dla osób dbających o swoją sylwetkę i zdrowie, dla rodzin oraz dla osób, które chcą zacząć dbać o swoje ciało! Strona wydarzenia: http://www.europesportpower.pl

Dowiedz się więcej »

Targi na zdrowie – 2 edycja

Luty 23, 2019 - Luty 24, 2019
CT Chemobudowa, Klimeckiego 14
Kraków, Polska
+ Google Map

Targi na Zdrowie w Krakowie Data: 23-24 lutego 2019 Miejsce: Centrum Targowe, ul Klimeckiego 14, Kraków Strona: www.targinazdrowie.pl Targi na Zdrowie to atrakcyjne strefy dotyczące: żywności ekologicznej i regionalnej kosmetyków naturalnych i urody zdrowej sylwetki eko produktów dla dzieci eko rozwiązań w domu bezpłatnych badań profilaktycznych odzieży eko i sportowej

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w praktyce dietetyka (Katowice)

Luty 23, 2019 @ 10:00 - 17:00

szkolenie z zakresu diagnostyki laboratoryjnej w pracy dietetyka. 23 lutego Katowice https://www.facebook.com/events/775392049470834/ 2 marca Łódź https://www.facebook.com/events/285270505512810/ 3 marca Warszawa https://www.facebook.com/events/2272226276181610/ Bilety dostępne na www.edunutrica.pl student 150 zł niestudiujący 170 zł zniżki dla grup od 5 osób imienny certyfikat uczestnictwa drukowane materiały szkoleniowe 20% zniżki na DietetykPro upominki od Primavika  

Dowiedz się więcej »

Dietetyka Kliniczna przez przypadki – Lublin

Luty 23, 2019 @ 10:00 - 16:00

Warsztaty CASE STUDY ANALIZA PRZYPADKÓW KLINICZNYCH Z GABINETU #drKK CASE STUDY 1 – PACJENT z chorobą Hashimoto CASE STUDY 2 – Pacjent z reumatoidalnym zapaleniem stawów CASE STUDY 3 – PACJENT z insulinoopornością PODSTAWY TEORETYCZNE SZKOLENIA: Diagnostyka zaburzeń węglowodanowych, insulinooporności, chorób tarczycy i RZS –kryteria rozpoznania, algorytm postępowania - Patofizjologia i etiopatogeneza insulinooporności > Rola czynników genetycznych, hormonalnych i środowiskowych w rozwoju IO i zaburzeń węglowodanowych > Insulina – glukagon – trzustka – wątroba – „układ połączony” – wpływ na…

Dowiedz się więcej »

Marzec 2019

Konferencja “Zaburzenia odżywiania”

Marzec 2, 2019 @ 08:00 - 15:00
Pawińskiego 7, Pawińskiego 7
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Konferencja "Zaburzenia odżywiania"

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w praktyce dietetyka (Łódź)

Marzec 2, 2019 @ 10:00 - 17:00

szkolenie z zakresu diagnostyki laboratoryjnej w pracy dietetyka. 23 lutego Katowice https://www.facebook.com/events/775392049470834/ 2 marca Łódź https://www.facebook.com/events/285270505512810/ 3 marca Warszawa https://www.facebook.com/events/2272226276181610/ Bilety dostępne na www.edunutrica.pl student 150 zł niestudiujący 170 zł zniżki dla grup od 5 osób imienny certyfikat uczestnictwa drukowane materiały szkoleniowe 20% zniżki na DietetykPro upominki od Primavika  

Dowiedz się więcej »

World Food Poland 2019

Marzec 7, 2019 - Marzec 9, 2019

7-9 Marca, 2019 6 MIĘDZYNARODOWE TARGI "WORLD FOOD" EXPO XXI Warszawa (patronat medialny dietetycy.org.pl) World Food 2019 Najbardziej popularne sektory podczas WorldFood Poland Globalny rynek żywności ekologicznej jest warty 76,6 mld euro. Potencjał rynku produktów ekologicznych w Polsce jest ogromny. Dla branży certyfikowanej żywności w naszym kraju można wysunąć bardzo optymistyczne prognozy.  Na koniec 2017 roku w Polsce działało 21,4 tys. producentów żywności ekologicznej. Więc jeśli jesteś jednym z nich,  zapraszamy na targi spożywcze World Food Poland w dniach 7-9…

Dowiedz się więcej »

IV Warszawskie Dni Promocji Zdrowia

Marzec 7, 2019 - Marzec 8, 2019
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

IV Warszawskie Dni Promocji Zdrowia KIEDY: 7-8 marca GDZIE: W Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przy ul. Trojdena 2a

Dowiedz się więcej »

Edukator w cukrzycy – Warszawa

Marzec 9, 2019 @ 09:00 - 17:00

  Cele szkolenia: poznanie kompletnej typologii cukrzycy: typ 1., typ 2., typ 3., LADA, MODY, cukrzyca ciążowa – epidemiologia, postępowanie, wskazania, sposób leczenia, rozwój kompetencji w zakresie różnic co do zaleceń żywieniowych i postępowania dietetycznego w zależności od stosowanego rodzaju insuliny, wyjaśnienie różnic w rozkładzie posiłków i ilości węglowodanów w zależności od metody leczenia, zasady intensywnej czynnościowej insulinoterapii – liczenie wymienników węglowodanowych i wymienników białkowo-tłuszczowych, edukacja żywieniowa pacjenta diabetologicznego – szkolenie w zakresie koordynowania działaniami związanymi z edukacją dietetyczną pacjenta.…

Dowiedz się więcej »

Insulinooporność – Problem XXI wieku

Marzec 9, 2019 @ 09:00 - Marzec 10, 2019 @ 15:30
Hotel Czerniewski, Jutrzenki 119
Warszawa, Mazowieckie 02-231 Polska
+ Google Map

III konferencja naukowo-szkoleniowa Insulinooporność – Problem XXI wieku Insulinooporność – od pediatrii do geriatrii TERMIN: 9-10 MARCA 2019 MIEJSCE: WARSZAWA, Hotel Czerniewski GODZINY: 9.03.2019 – 9.00-18.00 10.03.2019 – 9.30-15.30 PROGRAM KONFERENCJI: 9.03.2018 – dzień konferencyjny 9.00-9.30 Rozpoczęcie, powitanie gości – Dominika Musiałowska, Prezes Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie 9.30-10.30 Insulinooporność – patofizjologia, znaczenie kliniczne – endokrynolog dr n.med.Maciej Jędrzejowski 10.30-10.50 przerwa kawowa MODUŁ DZIECI 10.50-11.20 Insulinooporność u dzieci – przyczyny, występowanie, diagnostyka – pediatra dr n.med.Alicja Karney 11.20-11.50…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka kliniczna przez przypadki – Łódź

Marzec 9, 2019 @ 10:00 - 16:00

> Diagnostyka - kryteria rozpoznania insulinooporności (IO) > Diagnostyka - kryteria rozpoznania zespołu policystycznych jajników (PCOS) > Diagnostyka - kryteria rozpoznania hipoglikemii reaktywnej > Farmakoterapia/suplementacja > Diagnoza i co dalej? Co z objawów i wywiadu może „wyczytać” dietetyk? > Profil insulinemii a „napady głodu” > Postępowanie behawioralne – jaką aktywność fizyczną polecić? > Zalecenia żywieniowe – co nam „mówią” towarzystwa naukowe? > Pacjent u dietetyka- podział „obowiązków” w relacji dietetyk- pacjent > Założenia diety – plan żywieniowy > Zalecane modele…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka kliniczna przez przypadki: RZS, Hashimoto, cukrzyca

Marzec 10, 2019 @ 10:00 - 16:00
Rynek 1, Kielce, Rynek 1
Kielce, 25-303 Polska
+ Google Map

WARSZTATY CASE STUDY: > CASE STUDY 1 Pacjent z reumatoidalnym zapaleniem stawów > CASE STUDY 2 Pacjent z chorobą Hashimoto > CASE STUDY 3 Pacjent z cukrzycą typu 1 Podstawy teoretyczne szkolenia: 1. Etiologia chorób autoimmunizacyjnych - reumatoidalnego zapalenie stawów, Hashimoto i cukrzycy typu 1 2. Diagnostyka RZS , Hashimoto, zaburzeń węglowodanowych i insulinooporności w cukrzycy – objawy, diagnostyka, kryteria rozpoznania, algorytm postępowania 3. Rola czynników genetycznych, hormonalnych i środowiskowych w rozwoju chorób autoimmunizacyjnych 4. Interpretacja wyników badań a kompetencje…

Dowiedz się więcej »

Psychodietetyka zrozumieć żywienie

Marzec 16, 2019 @ 10:00 - 17:00
Jordana 18, ul. Jordana 18
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Psychodietetyka zrozumieć żywienie PSYCHODIETETYKA ZROZUMIEĆ ŻYWIENIE jest to konferencja organizowana w celu propagowania fachowej wiedzy dotyczącej psychologii żywienia. Podczas konferencji zostaną poruszone tematy wzbudzające największe zainteresowanie dietetyków i psychologów. Dobór wybitnych prelegentów gwarantuje merytoryczne podejście do prezentowanych zagadnień. Osoby zainteresowane uczestnictwem w konferencji prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego za pośrednictwem strony internetowej konferencji. Każdy uczestnik otrzyma imienny certyfikat potwierdzający udział w konferencji, pakiet konferencyjny oraz poczęstunek podczas przerwy kawowej i obiadowej. UWAGA: SPECJALNIE DLA CZYTELNIKÓW DIETETYCY.ORG.PL - Z KODEM "DIETETYCY.ORG.PL"…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w praktyce dietetyka (Warszawa)

Marzec 16, 2019 @ 10:00 - 17:00

szkolenie z zakresu diagnostyki laboratoryjnej w pracy dietetyka. 23 lutego Katowice https://www.facebook.com/events/775392049470834/ 2 marca Łódź https://www.facebook.com/events/285270505512810/ 16 marca Warszawa https://www.facebook.com/events/2272226276181610/ Bilety dostępne na www.edunutrica.pl student 150 zł niestudiujący 170 zł zniżki dla grup od 5 osób imienny certyfikat uczestnictwa drukowane materiały szkoleniowe 20% zniżki na DietetykPro upominki od Primavika  

Dowiedz się więcej »

Probiotyki, prebiotyki i żywność probiotyczna – Wszechnica SGGW

Marzec 20, 2019 @ 17:15 - 19:30
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

20 marca Probiotyki, prebiotyki i żywność probiotyczna dr Małgorzata Jałosińska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW) dr inż. Dorota Zielińska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW) Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie Wszechnica Żywieniowa w SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Transmisja online: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Konferencja Naukowa Żywność – Zdrowie – Technologia – Dystrybucja

Marzec 21, 2019

III Ogólnopolska Konferencja Naukowa Żywność – Zdrowie – Technologia – Dystrybucja pt. „Żywienie różnych grup wiekowych w turystyce i sporcie” 21 marca 2019 Siedlce Koło Naukowe Dietetyków działające przy Zakładzie Dietetyki i Oceny Żywności Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach ma zaszczyt zaprosić na III edycję Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej ŻYWNOŚĆ-ZDROWIE-TECHNOLOGIA-DYSTRYBUCJA pt. „Żywienie różnych grup wiekowych w turystyce i sporcie". Konferencja odbędzie się 21 marca 2019 r. w Auli budynku Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego przy ul. B. Prusa 12. Ze względu na interdyscyplinarny charakter konferencji…

Dowiedz się więcej »

Psychika a Dietetyka 2019 – Konferencja

Marzec 23, 2019 @ 09:00 - Marzec 24, 2019 @ 18:15
Centrum Dydaktyczne Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, ul. Pomorska 251
Łódź, Łódzkie 92-213 Polska
+ Google Map
psychika a dietetyka 2019

III OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA Psychika a Dietetyka Studenckie Koło Naukowe Dietetyki przy Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przy współpracy z eletive sp. z o.o. ma zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w III Ogólnopolskiej Konferencji Psychika a Dietetyka, która w swojej pierwszej odsłonie cieszyła się ogromną popularnością dietetyków, lekarzy, psychologów, studentów kierunków medycznych oraz osób związanych z medycyną i popularyzujących zdrowy styl życia. Konferencja odbędzie się w dniach 23-24 marca 2019 roku w CDUM w Łodzi przy…

Dowiedz się więcej »

Insulinooporność w gabinecie dietetyka – Katowice

Marzec 23, 2019 @ 10:00 - 16:00

AGENDA Patofizjologia insulinooporności Diagnostyka Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka – od czego zacząć? Postępowanie dietetyczne w insulinooporności Makroskładniki – indywidualizacja postępowania w oparciu o EBN Wyniki badań pacjenta a rozkład posiłków Alternatywne modele żywieniowe Suplementacja Insulinooporność a niedoczynność tarczycy i Hashimoto Insulinooporność a PCOS Insulinooporność a niealkoholowe stłuszczenie wątroby Insulinooporność a dieta łatwo strawna Insulinooporność a zaburzenia lipidowe Analiza przypadków klinicznych Prowadzący szkolenie: mgr Małgorzata Słoma INFORMACJE O SZKOLENIU Data: 23.03.2019r. Adres: Katowice Czas szkolenia: 6h (10:00-16:00) CENNIK SZKOLENIA…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka kliniczna przez przypadki – Gdynia

Marzec 24, 2019 @ 10:00 - 16:00

Warsztaty CASE STUDY ANALIZA PRZYPADKÓW KLINICZNYCH Z GABINETU #drKK CASE STUDY 1 – PACJENT z chorobą Hashimoto CASE STUDY 2 – Pacjent z reumatoidalnym zapaleniem stawów CASE STUDY 3 – PACJENT z insulinoopornością PODSTAWY TEORETYCZNE SZKOLENIA: > Diagnostyka zaburzeń węglowodanowych, insulinooporności, chorób tarczycy i RZS –kryteria rozpoznania, algorytm postępowania - Patofizjologia i etiopatogeneza insulinooporności > Rola czynników genetycznych, hormonalnych i środowiskowych w rozwoju IO i zaburzeń węglowodanowych > Insulina – glukagon – trzustka – wątroba – „układ połączony” – wpływ…

Dowiedz się więcej »

Experts of Microbiota 2019

Marzec 30, 2019 @ 09:00 - 18:00
Aula Wyższej Szkoły Technicznej, ul. Rolna 43
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Konferencja Naukowo-Edukacyjna "Experts of Microbiota” Multidyscyplinarna konferencja przedstawiająca  aktualny stan wiedzy na temat roli mikrobioty jelitowej oraz jej wszechstronnego wpływu na zdrowie człowieka. Celem konferencji jest przedstawienie i uporządkowanie  aktualnego stanu wiedzy z zakresu roli mikrobiomu i jego wpływu na rozwój wielu zespołów chorobowych. Adresatami konferencji są lekarze, dietetycy, studenci oraz inni specjaliści, a także osoby zainteresowane tytułową problematyką.   Zaproszeni prelegenci to uznani eksperci,  uwzględniający w swojej  praktyce osiągnięcia naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej. Szczegóły i rejestracja: https://microbiota.edu.pl/

Dowiedz się więcej »

Żywienie w chorobie nowotworowej – Warszawa

Marzec 30, 2019 @ 10:00 - Marzec 31, 2019 @ 17:00

AGENDA Dzień I Wstęp Choroby nowotworowe – najważniejsze informacje, epidemiologia, czynniki ryzyka Żywienie w profilaktyce nowotworowej – kompendium i wykorzystanie w praktyce dietetyka Profilaktyka antyrakowa a żywienie w chorobie nowotworowej – czy to to samo? Wytyczne ESPEN i ASPEN Niedożywienie w chorobie nowotworowej Rozpoznawanie – skale i narzędzia Grupy ryzyka chorych onkologicznych Przyczyny niedożywienia w chorobie nowotworowej Konsekwencje Aspekt psychologiczny Postępowanie żywieniowe Praktyka – studium przypadku Żywienie okołooperacyjne Wytyczne ESPEN Protokół ERAS Zastosowanie ONSów Szczególne sytuacje kliniczne + studium przypadku…

Dowiedz się więcej »

Kwiecień 2019

Congressus Dietetica 2019

Kwiecień 5, 2019 - Kwiecień 6, 2019
Centrum Dydaktyczne Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, ul. Pomorska 251
Łódź, Łódzkie 92-213 Polska
+ Google Map

Już w kwietniu w Łodzi odbędzie się dziewiąta edycja jednego z najpopularniejszych wydarzeń dietetycznych roku. Congressus Dietetica 2019 Łódź, 5-6.04.2019 Szczegóły na stronie Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków (link) Organizator: Polskie Stowarzyszenie Dietetyków /patronat medialny dietetycy.org.pl/    

Dowiedz się więcej »

Postępowanie dietetyczne we wrodzonych wadach metabolizmu

Kwiecień 5, 2019 @ 09:00 - Kwiecień 6, 2019 @ 15:00
Chłodna 51, ul. Chłodna 51
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Postępowanie dietetyczne we wrodzonych wadach metabolizmu II Konferencja Naukowo – Szkoleniowa Sekcji Wrodzonych Wad Metabolizmu Polskiego Towarzystwa Dietetyki „Postępowanie dietetyczne we wrodzonych wadach metabolizmu – nadmiary lub niedobory w diecie a zagrożenia dla zdrowia”, 5 - 6 kwietnia 2019 r., Warszawa

Dowiedz się więcej »

Suplementacja w sporcie – fakty i mity

Kwiecień 6, 2019
Collegium Da Vinci, Kutrzeby 10
Poznań, Wielkopolskie Polska
+ Google Map

Konferencja SUPLEMENTACJA W SPORCIE – FAKTY I MITY z udziałem specjalistów i praktyków z dziedziny sportu, medycyny i dietetyki. Podczas konferencji eksperci przedstawią najnowsze doniesienia medyczne i badania, a także skonfrontują się z popularnymi mitami dotyczącymi suplementów w diecie sportowca. Konferencja jest skierowana do: Lekarzy medycyny sportowej | Dietetyków | Sportowców | Fizjoterapeutów | Trenerów | Psychologów sportu https://www.suplementacjawsporcie.pl/ - strona konferencji https://www.facebook.com/events/235650777361120/ - wydarzenie na Facebooku

Dowiedz się więcej »

XI Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka – DIETY XXI WIEKU

Kwiecień 10, 2019 @ 10:00 - 16:00
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego we współpracy z Komitetem Nauki o Żywieniu Człowieka PAN i Polskim Towarzystwem Nauk Żywieniowych – Oddział Warszawski zapraszają na XI WARSZAWSKIE DNI NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA, których tematyką będą DIETY XXI WIEKU WYZWANIEM DLA DIETETYKÓW, LEKARZY I TECHNOLOGÓW ŻYWNOŚCI. Konferencja jest objęta honorowym patronatem Jego Magnificencji Rektora WUM prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia. Termin: 10 kwietnia 2019 Miejsce: Centrum Dydaktyczne WUM, Aula B, ul. Ks. Trojdena 2a Warszaw…

Dowiedz się więcej »

Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka – część 1

Kwiecień 10, 2019 @ 17:15 - 19:30
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

10 kwietnia Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka -część 1 dr hab. Jarosława Rutkowska, prof. SGGW (Zakład Analiz Instrumentalnych, SGGW) dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak (Zakład Dietetyki, SGGW)   Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie Wszechnica Żywieniowa w SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Transmisja online: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

II Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej

Kwiecień 11, 2019 @ 10:00 - 17:00
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

II Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej

Dowiedz się więcej »
+ Export Events