Teraz czytasz
Kongres Food Forum 2019 – sprawozdanie

Kongres Food Forum 2019 – sprawozdanie

Małgorzata Wilkowska

W sobotę 15 czerwca miałam okazję uczestniczyć w wydarzeniu „Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych – Żywienie. Probiotykoterapia. Suplementacja” organizowanym przez „Food Forum”. Był to kongres na najwyższym poziomie zarówno organizacyjnym, jak i merytorycznym. Możliwe było uczestnictwo w 8 bardzo ciekawych prelekcjach, a podczas przerw – zapoznać się z ofertą wielu przedstawicieli firm medycznych oraz żywieniowych. Między prelegentami a uczestnikami konferencji wywiązało się wiele interesujących dyskusji. Portal Dietetycy.org.pl był partnerem medialnym wydarzenia.

Od godziny 9 rano trwała rekrutacja uczestników. Godzinę później całość wydarzenia rozpoczęli sami organizatorzy.

Przebieg kongresu

Terapia spektrum autyzmu

Jako pierwsza prelegentka wystąpiła Pani dr. n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, odnosząc się do ostatnio gorącego tematu jakim jest żywienie, probiotykoterapia oraz suplementacja jako wsparcie terapii spektrum autyzmu. W wykładzie przedstawiono informacje na temat częstości występowania, diagnozy oraz etiopatogenezy spektrum autyzmu, a także teorie na temat związku z chorobami jelit. W wykładzie omówiono także zasadności stosowania diet, które wymienia się jako pomocne w terapii spektrum autyzm jak: bezglutenowa, dieta low FODMAP, dieta SCD czy ketogenna. Podkreślono także istotną rolę probiotykoterapii.

Choroby neurodegeneracyjne

Kolejny temat „Dieta i suplementacja w profilaktyce i terapii chorób neurodegeneracyjnych” podjęła dr. n.med. Karolina Skonieczna-Żydecka – prelegentka podkreśliła konieczność wsparcia żywieniowego w tych jednostkach chorobowych. Przypomniano jak ważna jest dieta śródziemnomorska jako działanie prewencyjne przed zaburzeniami pracy układy nerwowego, a także dieta MIND. W wykładzie przedstawiono również informacje na temat diety Swonka jako wsparcia leczenia stwardnienia rozsianego.

Choroby zależne od glutenu

Dr hab. n.med. Elżbieta Jarocka-Cyrta wygłosiła wykład dotyczący aktualnego stanu wiedzy na temat chorób zależnych od glutenu. Przypomniano m.in. przyczyny nietolerancji na gluten, patogenezę choroby trzewnej, wskazania do badań w kierunku celiakii, dane naukowe dotyczące nieceliakalnej nietolerancji glutenu, pułapki podczas prowadzenia diety bezglutenowej oraz mówiono o częstym bezzasadnym stosowaniu diety bezglutenowej.

Sposób na Hashimoto

Mgr Dominika Gier przedstawiła prelekcję pt.: „Sposób na Hashimoto – strategie dietetyczne oraz suplementacyjne w terapii autoimmunizacyjnego zapalenia tarczycy”. Prelegentka wypowiedziała się na temat zasadność stosowania diety bezglutenowej u pacjentów z chorobą Hashimoto na podstawie aktualnych danych. Pani mgr Dominika Gier odnosiła się także do insulinooporności często współwystępującej z Hashimoto. Podkreślono, że przy przygotowywaniu zaleceń dietetycznych dla chorych z Hashimoto powinno się uwzględnić istotną rolę probiotykoterapii.

Ze względu na wzrastającą ilość rozpoznań zespołu jelita drażliwego wśród pacjentów niezbędne jest pogłębianie wiedzy w tym temacie. Dr n.med. Mirosława Gałęcka poprowadziła bardzo ciekawą prelekcję odnoszącą się do tego problemu zdrowotnego. Uwzględniono niezbędną rolę odpowiedniej diety w terapii IBS, a także techniki radzenia sobie ze stresem. Prelegentka przypomniała, że terapia IBS powinna być prowadzona wielotorowo przy współpracy wielu specjalistów.

Zobacz również
konferencja

Molekularne spojrzenie na otyłość

Dr n.med. Karolina Karabin wystąpiła z prelekcją „Celowane terapie dietetyczne w nadwadze i otyłości – molekularne spojrzenie na otyłość”.  Zwrócono m.in. uwagę na rolę stresu.

Dieta ketogenna a nowotwory

Mgr Klaudia Brzywcy podjęła temat dotyczący diety ketogennej jako nowego kierunku w dietoterapii nowotworów.

Gość specjalny

Na koniec pozostawiono wystąpienie gościa specjalnego –  o diecie w promocji zdrowia seksualnego mówił prof. Zbigniew Lew-Starowicz. Uczestnicy kongresu mogli dowiedzieć się kilku ciekawostek z historii afrodyzjaków, czyli substancji pobudzających seksualnie. Jak wynika z najnowszych danych naukowych sposób odżywienia się ma bardzo duży wpływ na zdrowie seksualne i są poszczególnie składniki diety, które warto uwzględnić chcąc podnieść swoje libido, jak np. arginina, lizyna, cynk, magnez, chrom, mangan, jod, witaminy B1, B2, B3, B6, B12, C, D3, E i kwas foliowy.

0 0 głosuj
Oceń artykuł :-)
1 Komentarz
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze