KONKURS: 2x wejściówka na TRENDS IN DIETETICS 2017 do wygrania!

O tym wydarzeniu będzie się mówiło – nie może Cię tam zabraknąć. Specjalnie dla użytkowników dietetycy.org.pl – przedstawiamy konkurs, w którym dwie osoby zostaną nagrodzone wejściówkami na tegoroczny Trends in Dietetics.

Konkurs Trends in Dietetics 2017

Już 4 listopada w Łodzi odbędzie się konferencja organizowana przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków – w planie 13 zróżnicowanych tematów, które poruszą cenieni prelegenci. Konferencję zakończy rozdanie certyfikatów.

Konferencja Trends in Dietetics ma stać się ogólnopolskim forum do poszukiwania odpowiedzi i stawiania nowych pytań, a przede wszystkim szerokiej wymiany wiedzy i opinii wśród specjalistów zajmujących się dietetyką zarówno w sposób naukowy jak i zawodowy. Konferencja w całości będzie poświęcona najnowszym trendom w dziedzinie dietetyki i nauk o żywności oraz żywieniu.

Dowiedz się więcej na temat wydarzenia: TRENDS IN DIETETICS 2017

Lub już teraz się zarejestruj na wydarzenie

ZASADY KONKURSU

Odpowiedz w 2-3 zdaniach do 18.10.2017 w komentarzu pod tym tekstem na pytanie: “O jakich nowych trendach w dietetyce mówi się jeszcze w Polsce za mało?”

Najciekawsza odpowiedź zostanie nagrodzona wejściówką. Wyniki zostaną ogłoszone poniżej, zaś zwycięzcy poinformowani dodatkowo mailem (na adres powiązany z kontem, z którego komentujecie).

5/5 (2)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • Drodzy, z przyjemnością ogłaszamy zwycięzców. Dziękujemy za liczny udział i bardzo ciekawe odpowiedzi. Wygrywają Panie:

    Asia Hołowko
    Karolina Bartczak

  • Jeśli mamy wskazać nowe trendy w dietetyce, o których mówi się u nas za mało, należy najpierw wskazać, z jakiego punktu widzenia mamy patrzeć. Myślę, że warto tutaj rozróżnić kilka grup – po pierwsze – ogół społeczeństwa, pacjenci i wszelkie osoby, które potrzebują konsultacji dietetycznej w różnym zakresie, chociażby w kwestii (tylko) zbilansowania diety, po drugie – lekarze, po trzecie – sami dietetycy, czyli i edukacja, praktyka oraz badania i doniesienia naukowe. Jeśli chodzi o perspektywę pacjentów, to za mało mówi się w skuteczny sposób o diecie jako profilaktyce chorób cywilizacyjnych, wg mnie specjaliści zbyt rzadko wypowiadają się w kwestii zasadności stosowania np. modnej diety bezglutenowej i dementowania dietetycznych mitów i przekłamań, za mało zwraca się uwagi na świadome odżywianie – większość osób nadal kupuje małowartościowe produkty przepełnione sztucznymi dodatkami i konserwantami. Uważam, że za mało jest prowadzonych kampanii społecznych i edukacji w zakresie profilaktyki zdrowia i zdrowego odżywiania. Nowym trendem powinny więc być długotrwałe i ogólnopolskie programy i kampanie społeczne w zakresie zdrowego odżywiania. Spotykam się też często z tym, że pacjenci “nie wierzą” dietetykowi, bo ich lekarz mówi inaczej, który niekoniecznie ma taką wiedzę na temat odżywiania, jak dietetyk. Brakuje więc podkreślania roli dietetyka w procesie leczenia oraz w profilaktyce chorób. Takim nowym trendem byłoby dla mnie wzmacnianie roli dietetyka w opiece zdrowotnej oraz jego pozycji i społecznego zaufania. Wymaga to oczywiście również rozwiązań na poziomie systemowym. Ale nie tylko. I tutaj można wskazać perspektywę lekarza – wciąż niewielu jest lekarzy, którzy znają się na odżywianiu albo kierujących do dietetyka i z nim współpracujących. Nowym trendem byłaby efektywna współpraca na linii lekarz-dietetyk – dla dobra pacjenta. Zaś z punktu widzenia dietetyka i badań naukowych w zakresie odżywiania i żywności wskazałabym nutrigenomikę oraz nutrigenetykę, badania nad florą jelitową, osią mózg-jelita-mikrobiom, badania nad suplementami diety, badania nad dietą wegetariańską i wegańską.

  • Kornelia Wiśniewska

    Rola diety w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka jako całości.
    Zdrowie psychiczne, fizyczne a prawidłowe zachowania żywieniowe.
    TEn aspekt jest ciągle zbyt mało powszechny w polskim społeczeństwie.
    Polacy dalej nie rozumieją, że żywność może wykazywać efekt terapeutyczny i to większy niż leki.

  • Kornelia Wiśniewska

    Niewspółmiernie mało, w stosunku do stopnia rozwoju rynku suplementów diety, wielorakości ofert, czy ich różnorodności, mówi się o sposobach suplementacji.
    W Polsce (ale nie tylko) zauważa się stale rosnącą tendencję do zażywania tego typu specyfików, jednak bez stosownej wiedzy. Polacy najczęściej robią to według własnego wyczucia, często bardziej sobie szkodząc, niż pomagając.

  • Karolina Bartczak

    W kilku krajach Europejskich, jak i w USA sporo mówi się o znaczeniu dietetyki podczas leczenia chorób nowotworowych. W Polsce góruje przekonanie, że większość suplementów lub zmian w sposobie odżywiania należy już do niekonwencjonalnych metod leczenia. Zbyt mało mówi się o połączeniu leczenia “szpitalnego” (chemioterapia, radioterapia czy inne metody) z wsparciem żywieniowym. Cenne byłoby to, aby częściej podkreślać zdrowe podejście do diety oraz naturalnych produktów w onkologii. Uświadamianie, że przejście na jakąś tam dietę może nie wyleczyć nowotworu ale odpowiednie wsparcie żywieniowo-suplementacyjne może wspomóc stworzenie środowiska zwiększającego prawdopodobieństwo tolerancji leczenia oraz wyleczenia choroby. Ważna byłaby tutaj współpraca interdyscyplinarna.

  • Kaśka W-Rajewska

    Jeśli mowa o nowych trendach w dietetyce to wciąż za mało mówi się o “soupingu”. Wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy z tego, że zupy mogą być odżywcze i sycące tak jak “zwykłe” danie. I nie chodzi tutaj nawet o dietę oczyszczającą, ale samo docenienie zup jako posiłku.
    Poza tym nadal za mało uwagi przywiązuje się do podejścia psychologicznego w dietetyce u pacjentów w różnym wieku – neofobii, zaburzeń odżywiania, emocji, z którymi borykają się osoby zmagające się z różnymi chorobami lub schorzenami..

  • Marzena Gejdel

    Myślę, że najważniejsze jest to, aby uświadamiać społeczeństwo, jak wielki wpływ ma to, co jemy. Pożywienie wpływa na wszystkie dziedziny naszego życia, na brak lub rozwój wielu chorób ( głównie tych cywilizacyjnych), na nasze samopoczucie, a także na nasz wygląd. Powinna być prowadzona edukacja żywieniowa od najmłodszych lat szkolnych, aby już u młodych wyrabiać właściwe nawyki żywieniowe. Mam wrażenie, że większość sugeruje się tym, co powiedzą w reklamie. Trzeba edukować, aby mądrze wybierać.

  • Justyna Mol

    Nieswoiste choroby zapalne jelit, zespół SIBO, mikroskopowe zapalenie jelita grubego to choroby, o których mówi się zdecydowanie za mało w Polsce. Diagnoza u pacjentów z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego to najczęściej zespół jelita drażliwego. Warto jednak zwrócić uwagę na inne schorzenia.

  • Regina xxx

    Myślę, że w nowych trendach dietetyki w Polsce, wciąż mówi się za mało o leczeniu zaburzeń układu hormonalnego prawidłową, zrównoważoną dietą. Wiele osób, a w szczególności kobiet wpada w wir różnych diet, które potrafią rozchwiać prawidłową gospodarkę hormonalną. Uważam, że taki temat powinien być dogłębniej poruszony, gdyż pozwoliłby uświadomić zarówno kobiety, jak i mężczyzn, że odpowiednio zbilansowaną dietą można wyleczyć się z zaburzeń układu hormonalnego bez konieczności brania leków hormonalnych.

  • Maria Szmidt

    Moim zdaniem w Polsce nadal za mało mówi się o roli mikroflory jelit w leczeniu i dietoprofilaktyce rożnych jednostek chorobowych. Za granicą jest to teraz głośny temat, lecz w Polsce zbyt mało poświęca się uwagi istotności prawidłowej mikroflory jelit oraz możliwościach jej poprawy.

  • Monika Sijko

    W świecie dietetyki pojawiają się ciągle nowe informacje ,uważam, że za mało się mówi o ich odpowiednim wykorzystaniu. Polacy powinni uwierzyć w trend,w którym to odpowiednie pożywienie jest kluczowe do utrzymania zdrowia. “Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” :)

  • Aleksandra Sośniok

    Witam moim zdanie mało mówi się o detoksie zupowym .Zupy mogą być pełne wartości odżywczych , sycą , oczyszczają. Możemy je podać na ciepło i na zimno w zależności od pory roku i upodabań .Są łatwe do przygotowania , miNa je przygotować na 2 dni i można je szybko podgrzać .

  • Julia Maria Ławrynowicz

    Uważam, że zdecydowanie zbyt mało mówi się o wpływie diety na leczenie wielu chorób np metabolicznych, które można regulować bez pomocy miliona farmaceutyków, ale właśnie poprzez dietę. Myślę, że należałoby uświadamiać ludzi (również starszych), że zamiast “leczyć się” suplementami diety czy “tabletkami goździkowej” z reklam, można poprzez właściwą dietę znacznie ograniczyć udział leków w naszym życiu, co oszczędzi zarówno nasze zdrowie jak i pieniądze.

  • Kasia Podczasi

    Jednym z ciekawszych, moim zdaniem, zagadnień współczesnej dietetyki, wymagającym zgłębienia jest nutrigenomika, a co się z tym wiąże indywidualizacja żywienia w zależności od predyspozycji genetycznych organizmu. Jest to stosunkowo nowa dziedzina wiedzy, ale sądzę, że w przyszłości będzie stanowić podstawę pracy z pacjentem. Już dziś wiadomo, że za wystąpienie wielu chorób cywilizacyjnych odpowiadają predyspozycje genetyczne i wiele składników bioaktywnych pochodzących z żywności ma wpływ na ekspresję genów, ale wciąż jednak wiedza ta jest zbyt ogólna.

  • Zaburzenia odżywiania – temat często poruszany, ale głównie w aspekcie anoreksji oraz bulimii. Zbyt mało mówi się o ortoreksji, która w dzisiejszych czasach jest bardzo powszechna, szczególnie wśród młodych osób. Ciągłe dążenie do perfekcji, przesadne kontrolowanie spożywanych kalorii, odmawianie posiłków w gronie rodziny, obsesyjne spożywanie wyłącznie takiej żywności, która uznana jest za zdrową i “czystą”… Warto rozmawiać o tym zaburzeniu, gdyż nieleczone pociąga za sobą wiele poważnych konsekwencji zdrowotnych – od tych natury psychicznej, aż do nieprawidłowości hormonalnych.

  • Larysa Hadasch

    Najmniej w Polsce mówi się o jakości żywienia a za dużo o kaloriach. Często w gabinetach dietetycznych można spotkać się z listą diet, które co prawda kalorycznie są dopasowane do pacjenta, ale brakuje w nich wielu cennych składników mineralnych, witamin, produkty nie są dobrze zbilansowane. Powinno się również częściej poruszać tematy związane z wpływem diet roślinnych (wegetariańskich, wegańskich) na organizm i samopoczucie, ponieważ coraz częściej możemy spotkać się z osobami stosującymi ten rodzaj diety, ale niestety nie każdy potrafi właściwie urozmaicać swój jadłospis i przez to napotyka się tylko na niedobory w organizmie.

  • Sylwia ORhminus Kowalska

    Z własnego doświadczenia wyleczenia u siebie objawów uznawanych za nieuleczalne lub do leczenia rehabilitacją powiem,ze ważna jest wiedza o nutrigenetyce czyli leczeniu odpowiednią celowaną dietą dla człowieka jego chorób. w przyszłości na podstawie testów alergologicznych dostępnych dla każdego oraz własnie na podstawie testów genetycznych, które w całości pokażą co możemy jeść a czego jeść ie powinniśmy bo wywołuje choroby. A także wyleczenia chorób genetycznych odpowiednią dietą.

  • Asia Hołowko

    Jednym z niedocenionych tematów jest rola żywienia w zapobieganiu “skutków ubocznych” u kobiet przechodzących menopauzę, jak i mężczyzn zmagających się z andropauzą. Istnieje wiele prac dotykających tych problemów, niestety w Polsce nie jest to temat, o którym się szeroko mówi. A szkoda, bo jak wszyscy wiemy w naszym kraju obserwujemy trwający proces starzenia się ludności. Pomoc w naturalnym zniwelowaniu tych problemów z pewnością przyczyni się do podniesienia jakości życia osób nimi dotkniętymi.

  • Karolina Wrob

    W Dietetyce zbyt mało poświęca się na diety w chorobach onkologicznych. Zbyt niewiele jest wiedzy rzetelnej nie tylko dla pacjenta a dietetycy proponując diety gazetowe nie mają pojęcia o tym jaką czynią krzywdę -a warto poprawiać dietę i wspomagać odżywianie!

  • Monika Hajduk

    Szczupły z zewnątrz, a otyły w środku, czyli metaboliczna otyłość z prawidłową masą ciała. Diagnostyka i odpowiednia interwencja żywieniowa w przypadku zespołu MONW.

  • Natalia Adamska

    Kochani ! Zdecydowanie za mało w naszym kraju mówi się o roli żywienia w zespole policystycznych jajników, chorobie która dotyka coraz to więcej kobiet na całym świecie, chorobie która uniemożliwia zajście w ciążę, a oprócz tego do schorzeń z jakimi borykają się kobiety zalicza się : otyłość, trądzik nadmierne owłosienie, a także insulinooporność… może warto zacząć mówić choćby o inozytolu będącym składnikiem lecytyny czy też o d-pinitolu zawartym np. w cytrusach, otrębach gryczanych. Przecież każda z nas marzy o dziecku, o zgrabnej kobiecej figurze ale nie każda z nas wie jak po diagnozie dalej postępować by dosięgnąć tych marzeń. 😊

  • Myślę, ze warto byłoby w Polsce położyć większy nacisk na edukację społeczeństwa w zakresie żywności funkcjonalnej i nutraceutyków. Aby konsumenci właściwie stosowali i korzystali z tych produktów powinni posiadać odpowiednią wiedzę. Należy uświadomić społeczeństwo, że żywność ma nie tylko dostarczać niezbędnej ilości energii i podstawowych składników budulcowych, ale także substancji, które mogą działać prawie jak leki.

  • Karolina Kalwik

    W Polsce zdecydowanie za mało mówi się o dietoprofilaktyce chorób autoimmunologicznych tarczycy.
    Bardzo ciężko jest dotrzeć do rzetelnych źródeł dotyczących żywienia w chorobie Hashimoto. Szukając informacji dotyczących chorób autoimmunologicznych, z reguły dociera się na blogi, których treści z reguły nie są poparta żadnymi źródłami naukowymi.
    W literaturze sporo jest informacji dotyczących innych chorób np. nieswoistego zapalenia jelita, lecz o chorobach tarczycy ciężko cokolwiek znaleźć.

  • Anna Stalmach

    Jak dla mnie mało mówi się o wpływie naszej flory jelitowej na zdrowie człowieka, natomiast za granicą coraz częściej zgłębiany jest ten temat. Myślę, że rozpowszechnienie tej wiedzy w naszym kraju mogłoby pomóc w zwalczeniu wielu chorób poprzez dopasowanie diety do flory bakteryjnej jelit pacjenta, która jest kwestią indywidualna.

  • Adam Daris

    W Polsce za mało się mówi o diecie dla kobiet będących w ciąży i karmiących piersią. Nie ma rzetelnej wiedzy popartej badaniami naukowymi na ten temat.

  • Paulina Cybulska

    W Polsce bardzo mało mówi się o przyprawach – natomiast dużo o tym aby ograniczać sól. Często można usłyszeć lub przeczytać: “zamiast soli używaj ziół”. Jest to świetny nawyk ale pacjenci często kierują się tym co jest “na topie”. Kupią sól himalajską czy z płatkami róży bo stoi na półce “BIO” Gdyby więcej w fachowych źródłach mówiło się o właściwościach ziół, przypraw mogłoby to wpłynąć na mniejsze spożycie soli kuchennej.

  • Agnieszka Trybuła

    Żeby dyskutować o nowych trendach w dietetyce trzeba przede wszystkim wiedzieć skąd czerpać o nich informacje. A w Polsce wciąż za mało się mówi o rzetelnych, sprawdzonych źródłach wiedzy, opartych na naukowych badaniach, na podstawie których można wysnuwać konkretne wnioski i zalecenia. Nasi pacjenci chłoną jak gąbki wszelkie informacje dotyczące odżywiania, przekazywane przez telewizje śniadaniowe, czy ludzi nie posiadających odpowiednich kompetencji i wykształcenia, aby być jakimikolwiek autorytetami. Krótko mówiąc, rozmawiajmy więcej o nowych trendach w dietetyce, ale tez nie zapominajmy o absolutnych podstawach tej dziedziny. Najpierw nauczmy społeczeństwo jak poprawnie rozmawiać o dietetycznych nowinkach i skąd czerpać o nich wiedzę, a będziemy mieli idealne podstawy do mówienia o nich częściej i więcej.

  • Kinga Głaszewska

    W Polsce za mało się mówi o tym jak dotrzeć do drugiego człowieka, jak z nim rozmawiać, jak zarazić go chęcią zmiany do innego trybu życia… do zdrowego trybu życia. Wydać prosty komunikat jest łatwo: proszę jeść więcej warzyw, unikać słodyczy, jeść 5 posiłków dziennie, dbać o sen i nawodnienie – to wszystko ładnie brzmi. Pacjent się zastosuje na miesiąc, dwa? O ile w ogóle. Co zrobić, żeby zmienić jego nastawienie do końca życia? Dietetycy potrzebują poznać narzędzia, dzięki którym pacjent poczuje moc i siłę, aby stać się nową, szczęśliwą i zdrową wersją siebie :).

  • Ola Wojtkiewicz

    W Polsce zbyt mało mówi się o rodzimych produktach należących do żywności funkcjonalnej – nie trzeba szukać za granicami kraju, należałoby najpierw przedstawiać walory i zalety polskich produktów i szerzyć tego typu wiedzę wśród obywateli :)

  • Roksana Fiuk

    W Polsce za mało mowi się o zbawiennej roli diety roślinnej w żywieniu ludzi na każdym etapie życia.

  • Agata Szymańska

    Za mało mówi się o roli diety w przebiegu i prewencji zaburzeń psychologicznych oraz o roli porad dietetycznych w zaburzeniach odżywiania.

  • Anna Błażejczyk

    Za mało mówi się o wpływie diety ketogennej u pacjenta z chorobą nowotworową

  • Paula Jamróz

    W Polsce ciągle za mało mówi się o tylu tematach… Dietetyka jest młodą dziedziną, która bardzo dynamicznie się zmienia… Co tydzień pojawiają się nowe wielkie metaanalizy i niestety nie kazdy dietetyk zdarzy się z nimi zapoznać… Bardzo mało mówi się o wsparciu dietetycznym w chorobach onkologicznych, gdzie dietetyk ma ogromne znaczenie… Bardzo mało mówimy o diecie w płodności… A przecież coraz więcej par nie może zajść w ciążę… Bardzo też mało mówi się o trendzie diet roślinnych, coraz więcej osób przechodzi na te diety, coraz więcej sportowców, a o tym trendzie i wsparciu zapominamy, bo teraz jest moda na dietę bezglutenową. Ogólnie mam wrażenie, że bardzo dużo czasu musimy ostatnio poświęcić, aby udowodnić, że jakaś teoria nie ma sensu zamiast zająć się promowaniem wyników badań i popchnąć dietetykę do przodu. Dlatego świetne, że jest taka konferencja, która nowinki nam w jeden dzień streszcza wszystko, szkoda że tylko raz w roku takich wydarzeń z zakresu każdej dziedziny dietetyki powinno być jak najwięcej, aby swoim pacjentom dać opiekę opartą na najnowszej wiedzy.

Loading...
Udostępnienia