Zacznij nowy tydzień z konkursem na dietetycy.org.pl :)

Dzisiaj razem z wydawnictwem Elsevier Urban & Partner mamy dla Was miłą niespodziankę – do wygrania w tym prostym konkursie jest wartościowa książka “60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych” (recenzja tutaj).

Książka “60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych” jest tym rodzajem podręcznika, który dobrze jest mieć w swojej biblioteczce niezależnie od tego czy jest się na studiach czy prowadzi gabinet dietetyczny.

ZASADY KONKURSU

Odpowiedz w 2-3 zdaniach do 23.08 w komentarzu pod tym tekstem na pytanie: “Gdybym mógł przekazać społeczeństwu 1 wskazówkę na co zwrócić uwagę w codziennej diecie – co by to było?”

Najciekawsze i najlepsze 3 odpowiedzi zostaną nagrodzone książką. Wyniki zostaną ogłoszone w tym tygodniu tutaj, zaś zwycięzcy poinformowani dodatkowo mailem.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • Dziękujemy Wam wszystkim serdecznie za tak liczny udział w konkursie. Nasze społeczeństwo ma szczęście mając tak świetnych dietetyków :) Wybór był trudny, rekomendacje trafne i ciekawe. Finalnie zdecydowaliśmy się nagrodzić poniższą trójkę osób (informacja wysłana także mailem):

    Anna Em
    Monika Sajdok
    Marta L.

    Gratulujemy i wszystkich zachęcamy do śledzenia dalszych konkursów. Kolejna okazja na pewno już niebawem!

  • Marzena Gejdel

    Moim zdaniem najważniejsze jest wyrobienie w człowieku właściwych nawyków żywieniowych. Uczyć tego trzeba już od najmłodszych lat. Zamiast słonych i niezdrowych przekąsek serwować różnego rodzaju orzechy, zamiast słodkich napoi sięgać po wodę mineralną. Taka postawa zaowocuje dobrym samopoczuciem i zdrowym wyglądem, bo już od dawna wiadomo, że jestem tym, co jem.

  • Ewa Grzelak

    Przede wszystkim proszę Państwa trzeba zwrócić się ku naturze, bo to ona obdarza nas swoimi dobrodziejstwami, jest wobec nas szczodra aczkolwiek nie rozrzutna i czerpać siłę, zdrowie i odporność z tego, co ona nam daje. A więc porzućcie raz na zawsze śmieciowe jedzenie, gotowe dania mrożone z torebek i inne świństwa, które serwuje nam nowoczesne podejście do życia. Postawmy na przygotowanie zdrowych, wartościowych posiłków, bogatych w warzywa i owoce, a zapewniam, że przekonanie, że nie mamy na to czasu to tylko mit, wystarczy chcieć.

  • Basia Grieger

    Byłoby to dbanie o systematyczne i skuteczne nawodnienie organizmu,
    które dla wielu osób wcale nie stanowi truizmu.
    Należy pić odpowiednią ilość płynów małymi łykami, bardzo często, przeciwdziałając uczuciu pragnienia,
    które to pojawia się, gdy doszło już do odwodnienia.
    Najlepiej wypijać czystą wodę mineralną o odpowiednim do potrzeb stopniu zmineralizowania,
    można też sięgać po wodę kokosową, która słynie z dobroczynnego oddziaływania :)

  • Pati

    Gdybym mogła przekazać społeczeństwu 1 wskazówkę na co zwrócić uwagę w codziennej diecie, to byłoby to unikanie jedzenia smażonych, tłustych potraw i żywności przetworzonej. Gdybym tą zasadę stosowała skrupulatnie przez ostatnie 20 lat, to dziś z pewnością nie miałabym problemów jelitowych… A tak, trzeba się męczyć ;)

  • Natalia

    Powinniśmy zwracać uwagę ja jakość spożywanej żywności i wypijanych napojów. Jaki profit będzie z pięciu posiłków dziennie o stałej porze, czy odpowiedniej kaloryczności jak i tak będziemy spożywać żywność wysoko przetworzoną, pełną ulepszaczy i konserwantów. Nauczymy się zwracać uwagę na jakość tego co jemy, a to pociągnie za sobą lawinę pozytywnych zmian w codziennej diecie. Kupując samochód, sprzęt AGD, ubrania czy przypadkiem wtedy nie zwracamy uwagi na jakość? To dlaczego kupując żywność nie patrzymy na jej skład, nie czytamy etykiet tylko ładujemy do koszyka to co wpadnie nam w rękę bo wygląda atrakcyjnie lub kusi ceną? Samochód i tak wymienimy na lepszy model, naszego organizmu i zdrowia już nie…

  • Karolina Jodko

    Tajemnica zdrowego odżywiania, które pozwoli nam utrzymać prawidłową wagę i piękną sylwetkę, tkwi w regularności posiłków. Jest to jeden z kluczowych czynników, bo ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też jak i kiedy to robimy. Wtedy organizm wie, kiedy otrzyma kolejną porcję składników i jest przygotowany na to, by je zagospodarować.

  • Dorota Wąsik

    Patrzcie na skład produktów. Nie zawsze to, co wydaje się serem/ chlebem, czy innym produktem jest nim w rzeczywistości.

  • Beata Kedzierska

    Uważajcie na cukry!!! i nie łączcie bezmyślnie węglowodanów z tłuszczami i białkiem.

  • Grażyna Czerwińska

    W codziennej diecie jako jedna i najważniejsza wskazówka na jaką należy zwrócić uwagę to przede wszystkim “brzuszek” jest to miejsce w nas, które odpowiada za zdrowie i dobre samopoczucie. Na zdrowy brzuszek składa się wiele czynników : umiar – nie przejadanie się, starać się utrzymywać uczucie “lekkości i pustki” w żołądku,regularne odżywianie, dobry sen, równowaga fizyczna i psychiczna, artykuły spożywcze które mają wartość nie tylko odżywczą ale i leczniczą (tzw.subtelność) dla człowieka. ZDROWE JELITA TO ZDROWY CZŁOWIEK :)

  • Zbyszek Kołodziejski

    Unikaj przetworzonych produktow, i cukru,nie boj sie tluszczu oraz pokochaj warzywa :)Pij duzo wody.

  • Weronika Kordjaka

    Moim zdaniem filarem codziennej zdrowej diety jest skupianie się na spożywaniu żywności nieprzetworzonej. Nietrudno zauważyć, że epidemia chorób cywilizacyjnych jest skorelowana w czasie wraz ze stopniem obróbki technologicznej pożywienia, które tym samym stało się po prostu- jedzeniem. Jak sama nazwa mówi pożywienie to coś co ma nas odżywić, dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, utrzymać nasze ciało w należytej kondycji, a nie jedynie wypełnić żołądek i zaspokoić ten hedonistyczny aspekt naszego życia.

  • kasiapowiatdebicki

    Najważniejszą zasadą w codziennym żywieniu każdego człowieka jest to aby zwracać uwagę na ilość cukru w jedzeniu. To cukier staje się legalnym narkotykiem na ziemi, który podaje się każdemu człowiekowi prawie od najmłodszych lat. Dodawany jest do wszystkiego nawet do najbardziej słonych przekąsek. Nie możemy pozwolić na to, że nasze społeczeństwo będzie zniewolone przez słodycze i cukier. Warto o tym pamiętać.

  • Małgorzata Jędryka

    W codziennej diecie warto zwrócić uwagę na zachowanie umiaru! Jemy po to by żyć , nie na odwrót! O tym należy pamiętać!

  • Magdalena

    Ja na co dzień moim pacjentom przekazuję taką wskazówkę: Dieta to nie tylko odchudzanie- to Twój sposób żywienia… więc dopasuj odpowiednią dietę dla Twoich potrzeb z pomocą dietetyka, wybieraj to co Ci służy, nie tylko, co smakuje, produkty wybieraj świadomie i uważnie czytaj etykiety! Najważniejsze to dbanie o to, by codzienne posiłki były maksymalnie odżywcze, proste i pyszne- warto więc unikać dosładzanych produktów, soli, złej jakości tłuszczu, składów pełnych konserwantów. Wybierajmy za to bogate w błonnik, witaminy i minerały owoce i warzywa, produkty z omega-3, dobrej jakości wodę i aktywność fizyczną- to też element zdrowej diety!

  • Iwona Idzikowska

    Najważniejsze to nie myśleć, że jest się na diecie tylko cieszyć się jedzeniem. Zasady, którymi powinniśmy się kierować, aby nasz organizm się do nas uśmiechał to:
    – pij codziennie ok1,5 litra wody
    – jedz 5 posilków dziennie w równych odstępach czasowych 2,5/3 godz
    – staraj się jeść do każdego posiłku warzywo.
    I ciesz się aktywnym życiem, bo masz tylko jedno :)

  • Marzenna Ziarniak

    Mózg zarządza nami , mówi się ,że drugim mózgiem są jelita ,zadbajmy więc o nie zdrową dietą zrównoważoną , bogatą w błonnik i naturalne probiotyki .Jeśli dobre mikroby flory jelitowej będą szczęśliwe to odwdzięczą się nam poczuciem szczęścia i zdrowiem .
    ZDROWE JELITA – TO ZDROWY JA .
    Cudze chwalicie ,swego nie znacie – nie reklamowane produkty z importu a nasze swojskie kiszonki , nasze oleje rzepakowy i lniany , nie przetworzone gotowe produkty a domowe przetwory czyli słońce zamknięte w słoiczku.

  • Monika Sajdok

    Czy zdrowe dla dziecka – soczki, słodkie serki, batoniki owsiane?
    Czy to produkty zdrowe, czy jednak podejrzane?
    Rodzicu, rób z dziećmi wspólnie zakupy,
    Zerknijcie do składu, gdzie jest cukier ukryty?
    Unikajcie barwników, dodatków, słodzików,
    Dzieci się nauczą lepszych nawyków!
    I tak brzmi oto wskazówka moja:
    Im krótsza lista składników – tym lepiej dla zdrowia!

  • Gosiaczek

    Przede wszystkim na spożywanie dużych ilości wody! Bardzo często niestety o tym zapominamy, a wypicie szklanki wody na-czczo zajmuję nam dosłownie chwilę! Powinniśmy pić przynajmniej kilka szklanek wody dziennie!

  • Magdalena Kre

    Bardzo mi zależy aby społeczeństwo zrozumiało, że to nie tłuszcz ich tuczy, ale nadmiar węglowodanów w diecie, które stymulują trzustkę do produkcji insuliny. Insulina nadmiar glukozy upycha w komórki i zamienia ją w tłuszcz. Zdrowe tłuszcze – nienasycone – są niezbędne dla zdrowia – musimy dbać o to aby znalazły się w naszej diecie i spożywać je we właściwych proporcjach.

  • Angelika Skowron

    Różnorodnie! Wzbogacając dietę w różnorakie kolorowe warzywa i owoce, różne gatunki ryb, mięs, jaja, orzechy i bakalie. Niech w codziennej diecie będzie zdrowo, smacznie i aromatycznie, poprzez stosowanie prozdrowotnych ziół, zamiast soli!

  • Anita Ciemiecka

    Na co zwrócić uwagę w codziennej diecie? Na słowo “dieta”, które wielu osobom kojarzy się z czymś nie do końca pozytywnym, jakąś czasową restrykcją, fanaberią. Kluczem do sukcesu jest zmiana sposobu myślenia: ” ja nie przechodzę na dietę, ja zmieniam swój styl życia, na stałe”. Moja wskazówka dla społeczeństwa brzmi: “Racjonalnie żywienie nie polega na katowaniu siebie i wszystkich wokół – powinna to być przede wszystkim przyjemność oraz świadomy wybór”.

  • Alicja Ziemkiewicz

    JAKOŚĆ JEDZENIA. Organizm człowieka rozwinął złożoną sieć reakcji, dzięki którym najwięcej korzyści możemy uzyskać z nieprzetworzonej żywności, występującej w naturze. Naturalne, jak najmniej przetworzone jedzenie wysokiej jakości powinno stanowić podstawę naszej diety. Jedzenie pochodzące z certyfikowanych ekologicznych upraw, czy hodowli, bez zbędnych konserwantów, dodanego cukru, barwników, stabilizatorów, aromatów jest źródłem potrzebnych makro i mikroelementów, witamin, antyoksydantów i wielu innych odżywczych związków chemicznych.

  • Anita Ciemiecka

    Na co zwrócić uwagę w codziennej diecie? Na słowo “dieta”, które wielu osobom kojarzy się z czymś nie do końca pozytywnym, jakąś czasową restrykcją, fanaberią. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim zmiana sposobu myślenia: ” ja nie przechodzę na dietę, ja zmieniam swój styl życia, na stałe”. Moja wskazówka dla społeczeństwa brzmi: “Racjonalnie żywienie nie polega na katowaniu siebie i wszystkich wokół. Powinna to być przede wszystkim przyjemność oraz świadomy wybór”.

  • Milczar

    Odpowiedz: “nie substancja lecz dawka czyni truciznę” nie moje słowa ale są ze mną wszędzie tam gdzie pójdę :) pozdrawiam

  • Mateusz Witkowski

    Jedna wskazówka dla społeczeństwa zawiera się w haśle – produkty nieprzetworzone – jadłospisy urozmaicone – ciało poruszone – życie wydłużone. Wybierając produkty świeże, jak najmniej przetworzone, a jednocześnie z różnych grup produktów spożywczych i włączając w to aktywność ruchową możemy przyczynić się do utrzymania dobrego stanu zdrowia, a tym samym wydłużenia życia.

  • Kamila Błaszczyk

    W 2-3 zdaniach przekazać jedną wskazówkę to trudne zadanie, ale konkretnie znaczy dobrze! Nie bójmy się zmieniać nawyków żywieniowych, ponieważ dieta nie musi być głodowaniem czy odbieraniem sobie przyjemności z jedzenia. Pomyślmy, że nasi dziadkowie jedli głównie surowe warzywa, owoce, produkty zbożowe, jaja, ryby czyli wszystko to, co dała nam natura. Naturalna żywność daje długowieczność, przetworzona niestety ją odbiera.

  • Dietetyk Jarosław

    Niech żywność będzie naszym lekarstwem a lekarstwo żywnością – powinna być to naczelna zasada w codziennej diecie. Pokarm ma za zadanie nas odżywić, chronić przed chorobami i nasycić w niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze, a nie zapełniać, obciążać i rozregulowywać układ trawienny, krążenia, hormonalny a nawet nerwowy.
    Zrealizujemy to doceniając żywność pochodzenia roślinnego (warzywa, owoce, rośliny strączkowe, przyprawy roślinne) i odpowiednio bilansując z produktami pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) jednocześnie stopniowo eliminując żywność nienaturalną i fabrycznie przetworzoną.

  • Marzena P

    Jeśli miałabym udzielić 1 wskazówki to wybrałabym stare polskie przysłowie: “Kto nie doje, nie dopije, ten długo i mądrze żyje”. Umiar w jedzeniu to zasada, której stosowanie pomogłoby w zmniejszeniu ciągle rosnącego zjawiska nadwagi i otyłości, które z kolei są przyczyną wielu schorzeń.

  • Anna Em

    Zawsze i wszystkim powtarzam, że najważniejsze to słuchać siebie. Mody na “super produkty” wciąż się zmieniają, a za promowaniem każdego z nich zwykle stoi ta firma, która aktualnie więcej wydaje na reklamę. Jeśli coś nam nie służy, mimo że jest na topie, za sprawą kolejnego “cudownego” odkrycia “naukowców”, odrzućmy to. Nasz organizm wie lepiej, bo nie słucha radia, nie ogląda telewizji, jak my, więc pozwólmy mu zdecydować. Bo dla siebie trzeba być dobrym, wszak jest się ze sobą całe życie przez 24 godziny na dobę. Niech nasz organizm mówi do nas: “ale mi z tobą dobrze” zamiast “jestem na ciebie skazany”. To działa!! :)

  • Agata Kukiełka

    Nie głoduj, tylko jedz posiłki regularnie co ok. 3 godziny – dzięki temu unikniesz uczucia głodu, zjesz mniejsze porcje, będziesz mieć energię i dobre samopoczucie na cały dzień, a także szybciej zgubisz zbędne kilogramy. Pamiętaj jemy aby żyć, nie żyjemy aby jeść.

  • Ania Babańczyk

    Najważniejsza zasada to jeść jak najmniej przetworzonej żywności, zawierającej całą tablicę Mendelejewa, a jak najwięcej świeżych warzyw, owoców, ryb, czy pełnoziarnistych kasz. Zbilansowana dieta, wykluczająca produkty, których nasz organizm nie toleruje pozwoli nam cieszyć się zdrowiem i energią, bez sięgania po liczne suplementy dostępne w aptece.

  • Justyna

    W codziennej diecie polecam jedzenie “kiszonek” ,ktore sa naturalnymi probiotykami i wplywaja pozytywnie na nasze zdrowie i odpornosc organizmu. Kiszenie nie musi byc nudne, kisic mozna nawet rzodkiewke czy kalafior. Na pierwszym miejscu mojej kiszonkowej top listy plasują sie ogorki tesciowej…mniam:)

  • Karolina Ogórek

    Pozatym jutro mam urodziny😊i chetnie przyjme taki prezent. Przydałby sie nie tylko mi 😊

  • Karolina Ogórek

    ODPOWIEDŹ NA KONKURS: Żyj zdrowo jedz kolorowo! Czyli niech źródłem pozywienia będą owoce i warzywa kolorowe z natury :) nie zapomnijmy tez o mięsie, rybach, jajach, i pelnoziarnistych produktach. Wszystko musi byc w równowadze. I przede wszystkim odżywianie ma nam sprawiać przyjemnosc!

  • Monika Chyczewska

    (motywacja +wiedza) x wysiłek +wytrwałość do kwadratu =
    SUKCES

    Wygrały marzenia…

  • Sylwiaaa

    Ważna zasada- nie dieta, nie męka, nie wyrzeczenia, a zdrowy styl życia. Starajmy się stopniowo wprowadzić zdrowe zamienniki, zaczynając od podstawowych słuchając przy tym najlepszego doradcy, czyli naszego organizmu. Nie dajmy się zwariować, nie ulegajmy modzie “bycia fit”, bo moda, jak to moda, przemija, a zdrowie musi nam towarzyszyć zawsze. Jedzmy więc jak najwięcej warzyw i owoców, dbajmy o różnorodność i jakość codziennych posiłków. I pamiętajmy- aktywność fizyczna i uśmiech wraz z prawidłowym odżywianiem to klucz do sukcesu! ;-)

  • megi

    Wszystko z umiarem. Nie ma co się katować ani ograniczać – życie jest za krótkie, żeby nie pozwalać sobie na małe przyjemności, więc zamiast rezygnować ze wszystkiego, co lubimy, lepiej pozwalać sobie na to od czasu do czasu w granicach rozsądku. Dzięki temu zachowamy zdrowie, ale przede wszystkim będziemy szczęśliwi – a przecież chyba o to chodzi żeby przeżyć swoje lata w szczęściu, prawda?

  • Deus Ex Machina

    Zachować umiar we wszystkim i nie dać się zmanipulować! Obecnie żyjemy w czasach przewrażliwienia na punkcie zdrowia, żywienia, wyglądu itd. a ciągła karuzela “porad” i “zakazów” nie wpływa dobrze na nasze życie dokładając nam jeszcze do tego wszystkiego sukcesywnie osłabiany pierwiastek psychiczny. Umiar przede wszystkim, bo tak naprawdę nawet coś niezdrowego, zjedzonego od czasu do czasu nie wyrządzi krzywdy naszemu organizmowi, dając nam odrobinę radości i spełnienia…

  • Pa Paulina

    Dieta to kwestia indywidualna, dlatego obserwuj swój organizm. Dzięki temu ustalisz nie tylko jaki pokarm Ci służy, ale i dobrze smakuje. Pamiętaj, że każdy jest inny i ma inne potrzeby.

  • Jo Anna

    W dzisiejszych czasach kiedy zyjemy w biegu najlepsze rozwiazanie siedzi w prostocie. Idealne byloby powrot do korzeni. Zywnosc z pola do stolu. Tak jak gotowaly nasze babcie. Bez dodatkow, konserwantow, emulgatorow. Z prostych skladnikow. Smak pochodzil z dobrej jakosc skladnikow a nie z ziarenek z paczki.
    Wiele chorob mozna zwalczyc dieta, ale ta pelnowartosciowa, zbilansowana i urozmaicona.

  • Halina Stopka

    Odżywiaj się zgodnie z zasadami zawartymi w piramidzie zdrowego żywienia, Unikaj nadmiernego spożycia wysoko-przetworzonej żywności, smażonej, wędzonej. 5 razy dziennie codziennie świeże owoce i warzywa.

  • Joan J

    Dałabym wskazówkę, by czytać składy jedzenia z tyłu opakowań produktów zamiast ślepo wierzyć w hasła i slogany producentów. Nie trzeba ich jakoś długi analizować, być dietetykiem ani mieć specjalistycznej wiedzy by zrozumieć przynajmniej większość tego co zawarte jest w składzie. CZYTAJMY SKŁADY A NIE PUSTE HASŁA :) Zmieńmy jedzenie na pożywienie.

  • Lidia Mil

    Zasłuchany i zapatrzony we własne potrzeby, zacznij jeść, by odżywić umysł i ciało. Nigdy nie karz się jedzeniem, nie nagradzaj nim, nie traktuj jako leku na złe emocje, czy nudę. Zrozum przede wszystkim dlaczego jesz, a z kwestią tego, co jeść – wierzę, że sobie poradzisz!

  • Dorota Wiatr

    Dieta plus zmiana stylu życia na towarzyszący ruch na świeżym powietrzu daje po prostu efekt piorunujący!

  • Barbara Łukasz Zielonka

    Zachęcam do spożywania dużej ilości wody i błonnika. Zdrowe jelita to zdrowy organizm. Większość chorób zaczyna się w jelitach. A błonnik i woda to idealne połączenie.

  • Julita S

    Urozmaicenie, umiarkowanie, uregulowanie pór posiłków, umiejętność przyrządzania potraw, aby zachować większość witamin i składników mineralnych, uprawianie sportu w każdym wieku, unikanie tłustych potraw, przetworzonych produktów, nadmiaru alkoholu i uśmiechanie się, bo przecież radość z życia i jedzenia jest najważniejsza. Te 7 zasad „U” wg prof. Stanisława Bergera to najlepsza wskazówka w dbaniu o codzienną dietę nie tracąc przy tym dobrego samopoczucia ;)

  • Dagmara

    Nie spiesz się podczas jedzenia – to nie wyścigi. Dokładnie przeżuwaj, delektuj się smakiem potraw – żołądek potrzebuje czasu, żeby przekazać do mózgu sygnał, że jest pełny. Twój żołądek jest wielkości pięści – nie potrzebuje dużo jedzenia, żeby go napełnić.

  • Regina xxx

    Absolutną podstawą w codziennej diecie jest WODA! Prawidłowe nawodnienie organizmu to prawie połowa sukcesu do utrzymania zdrowia. Wypijajmy każdego dnia minimum 1,5 litra, a nasze ciało będzie nam za to wdzięczne :)

  • Barbara Gołdyn

    Dieta nie powinna być karą. Racjonalne odżywianie powinno uwzględniać przede wszystkim naturalne, nieprzetworzone produkty o wysokiej wartości żywieniowej, a okazjonalnie dobrze pozwolić sobie na coś ulubionego, niekoniecznie zdrowego. Jedzenie to również przyjemność, a zakazy mogą wywołać efekt odwrotny.

  • Filip Dunajewski

    Społeczeństwu polecam picie dużej ilości wody. To z niej składamy się aż w 60% i to ona, dla przykładu, wypłukuje z ciała toksyny, transportuje składniki odżywcze do komórek czy nawilża śluzówkę wszystkich organów. Dzień rozpocznij od dwóch szklanek ciepłej wody i nawadniaj się w ciągu dnia do uzyskania bezbarwnego lub lekko żółtego koloru moczu.

  • Gosia

    Zrównoważona konsumpcja – pod tym hasłem kryje się bardzo szeroko pojęta dbałość o swoje zdrowie, o to jak się odżywiamy, ale i o świat i otaczającą nas naturę, o którą też powinniśmy dbać – i nie tylko tu i teraz, chodzi o świadome czerpanie z niej, ale i dbanie aby przyszłe pokolenia miały z niej jak najwięcej -dając jak najwięcej. Zawiera w sobie kwintesencję całego stylu życia, który powinniśmy praktykować.

  • Asia Ojrzeńska

    Jedna z najważniejszych zasad prawidłowego żywienia jest zachowanie różnorodności spożywanych produktów, oczywiście jak najmniej przetworzonych. Pozwala to zapewnić odpowiednia ilość wszystkich niezbędnych składników, dzięki czemu organizm będzie funkcjonował prawidłowo, a nasze samopoczucie będzie doskonale. 😉

  • Izabela

    Moja wskazówka jest jedna: nie podążajmy za dietetyczną modą a słuchajmy swojego ciała. Nie każdy musi ( i nie powinien) rezygnować z nabiału czy glutenu bo tak przeczytaliśmy w internecie. Według mnie zdrowe i racjonalne żywienie dopasowane indywidualnie do preferencji człowieka jest najlepszym wyborem,bo jest to wybór świadomy.

  • Regina Czubak

    Tylko jedna wskazówka to straszliwie mało kiedy chce się przekazać jak najwięcej. Ale podejmę się wyzwania! :)
    Gdybym mogła zwrócić uwagę na jedną rzecz, powiedziałabym:

    Kochani! Jedzcie dużo warzyw, najlepiej surowych, świeżych. Do każdego posiłku, a nawet jako przekąski. Postarajcie się z nimi zaprzyjaźnić i spożywajcie je jak najczęściej. Zakorzeńcie ten nawyk u swoich rodzin, dzieci i bliskich, a życie będzie kolorowe, jak te produkty. :)

  • Aleksandra Jankowiak

    Moim zdaniem najbardziej istotną wskazówką byłoby poszerzenie produktów, które spożywa przeciętny człowiek. Niestety ludzie nie znają często np. komosy ryżowej, produktów sojowych, awokado. Szkoda, bo są to naprawdę wartościowe produkty. Dzięki tym produktom człowiek może urozmaicić swój jadłospis.

  • Angelika

    Cukier=biała śmierć. To równanie mimo, że nie matematyczne idealnie odzwierciedla problem współczesnego świata. Jemy za dużo cukrów tych których sami dosypujemy, ale również i tych ukrytych. Przede wszystkim należy czytać etykiety produktów.

  • Asia Ziółkowska

    Według mnie najcenniejszą i najbardziej istotną wskazówką jest spożywanie produktów prosto od rolnika, nieprzetworzonych, zdrowych i ekologicznych. Są “o niebo lepsze” od tych, które kupujemy w supermarkecie i jakie dobre dla naszego organizmu.

  • Klaudia Blanka Kruger

    Gdyby miała to być tylko jedna wskazówka, odniosłabym się do podstaw – o których często zapominamy – czyli o korzystaniu z piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej w codziennym planowaniu posiłków. Z tego co zdążyłam zauważyć, to głównym błędem żywieniowym jaki popełniają moi pacjenci jest nie jedzenie odpowiedniej ilości warzyw które powinny być podstawą diety oraz brak ruchu. Najczęściej po wprowadzeniu tych prostych zmian w system odżywiania pacjentów ich komfort życia,zdrowie oraz samopoczucie staje się kilkukrotnie lepsze. Najlepiej wydrukować sobie ilustrację z piramidą i powiesić w widocznym miejscu,aby nie zapominać jak powinno w uproszczeniu wyglądać nasze odżywianie.

  • Marta L.

    Złota zasada, o której warto pamiętać przed każdym posiłkiem: „hara hachi bu”, która oznacza „jedz tylko do momentu, w którym jesteś pełny do osiemdziesięciu procent”. Jedzmy uważnie. Szybkie napełnianie żołądków do pełna nie daje szansy naszemu mózgowi wysłać sygnału o sytości.

  • Paulina Cybulska

    Traktuj swój organizm z szacunkiem, nie wrzucaj do niego byle czego tylko zapewnij odpowiednie paliwo na cały dzień. Tak samo jak z samochodem, jeśli wlejemy do niego paliwo słabej jakości – samochód zacznie źle pracować. Analogicznie organizm ludzki po żywności przetworzonej, braku owoców i warzyw, tonie cukru będzie dawał sygnały o złej pracy – od problemów estetycznych do ciężkich jednostek chorobowych.

  • Monika S.

    Witam. Na pewno dałabym wskazówkę, aby zwracać uwagę na zawartość cukru w produktach, które o to nie podejrzewamy, a nawet są dedykowane dzieciom jako zdrowe np. soki owocowe, jogurty smakowe, ciasteczka i batoniki owsiane, wody smakowe itp. Warto robić zakupy wspólnie z dzieckiem, sprawdzając razem skład żywności. Dziecko uczy się przez to świadomych wyborów produktów.
    Należałoby zwrócić uwagę, gdy produkt żywnościowy
    zawiera cukier (ukryty często pod nazwą syropu glukozowo-fruktozowego, sacharozy,
    maltodekstryny, słodu jęczmiennego) chemiczne dodatki (z symbolem E), barwniki,
    konserwanty, zagęszczacze. Im krótsza lista składników tym lepiej.

  • Małgorzata Wilkowska

    Zalecałabym zwracanie uwagi na gęstość energetyczną produktów i pokarmów spożywczych, a co za tym idzie ograniczenie produktów wysoko przetworzonych na rzecz produktów naturalnych. Warto jest w swojej codziennej diecie pamiętać o dużej ilości warzyw i owoców (są mało kaloryczne, ale zwierają dużo składników mineralnych i witamin), które należy dodawać do każdego posiłku. To najlepszy sposób na urozmaicenie diety.

  • Dorota Mamczak

    Zachecilabym do spożywania warzyw i owoców codzinnie. Najlepiej w formie surowej,jeśli nie ma przeciwwskazań. Mają one nieocenione pozytywne właściwości ze względu chociażby na zawartosc antyoksydantow,które mają swoje zastosowanie min. w profilaktyce nowotworow

  • Olga

    Najważniejsza wskazówka do codziennej diety…? Ile by nie było opinii, stylów żywienia wyznaczanych przez zmieniających się guru żywieniowych – jest jedna zasada, wspólna dla wszystkich stron: nieprzetworzone jedzenie! Jedz produkty naturalne, które przyrządzisz w swoim domu bez zbędnych dodatków, szkodliwych dla zdrowia oraz dla środowiska. W ten sposób szanujesz siebie, swoje zdrowie ;)

  • Magdalena Hajduk

    (2-3 zdania!)

    Jeśli zdrowy na codzień chcesz być, uwierz że bez tony białego cukru też da się żyć!
    Posłódź bananem ciasto swoje i unikaj sztucznych frykasów, które czają się wszędzie!

  • Paulina Sobota

    Umiar i zdrowy rozsądek. Brzuszek nie zawsze musi być napełniony po brzegi. Kupujemy tanio i dużo i zapychamy swoje żołądki, realizując każdą z zachcianek niemalże od ręki. Wystarczy pamiętać, że jemy aby żyć, a nie żyjemy, aby jeść. Zdroworozsądkowe podejście i umiar to podstawa racjonalnego żywienia. Popadanie ze skrajności w skrajność jest zgubne.

  • Martyna Kabzińska

    Powinniśmy zwracać uwagę na podaż makroskładników w naszej diecie, obecnie jest duża moda na obcinanie węglowodanów, a dużą podaż białka i tłuszczy. Istnieje przeświadczenie, że to węglowodany są powodem otyłości, co jest błędem- tym sposobem narażamy się na niedobory witamin i składników mineralnych np. wit. B oraz błonnika (co może prowadzić do problemów gastrycznych). Jeżeli chodzi o tłuszcze to nie dość, że przyjmujemy ich dużo to często jeszcze te “złe” czyli pochodzenia zwierzęcego, zamiast jedno- oraz wielonienasyconych. Wszystkie składniki diety w dużych ilościach prowadzą do otyłości (nie tylko węglowodany). Również nie powinniśmy wierzyć we wszystko co jest wypisane w “kolorowych” czasopismach (nieprofesjonalnych), ponieważ często nie jest to zgodne z przyjętymi zdrowymi zasadami odżywiania np. słynne diety cud.

  • Tomasz Cichoń

    Otworzyć się na nowe smaki oraz potrawy, czerpać inspiracje w kuchni z
    różnych stron świata, zwłaszcza kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej
    czy norweskiej. Wzbogacić swoje dania w różnorodne przyprawy,
    eksperymentować kulinarnie pamiętając o zasadach prawidłowego
    odżywiania. I przede wszystkim cieszyć się z posiłku w gronie
    najbliższych :-)

  • Joanna Krzywnicka

    Uważam obecnie, że w dzisiejszych czasach warto czytać etykiety. Ilości cukrów, niezdrowych tłuszczy i całej tej chemii jest główną przyczyną podupadania na zdrowiu ludzi. Kiedyś nie było tego w jedzeniu i ludzie byli zdrowsi. Wielkie koncerny trują nas tylko po to by zapełnić swoje kieszenie. Pokrzepiający jest jednak fakt, że społeczeństwo jest coraz bardziej świadome tego co wkłada do ust.

  • Asia Laskowska-Kurzyna

    Jako, że z wykształcenia jestem również farmaceutą chciałabym zwrócić uwagę na problem przyjmowania olbrzymiej ilości suplementów diety przez społeczeństwo, które nie zawsze są bezpieczne. Ponadto należy zwrócić uwagę na możliwość wystąpienia interakcji pomiędzy zażywanymi lekami – suplementami diety, a spożywaną żywnością.

Udostępnienia