KONKURS: 3x wejściówki na konferencję + warsztaty – Śląska Jesień Dietoterapii 2017

Już w najbliższych dniach w Katowicach odbędzie się jedno z najważniejszych wydarzeń dietetycznych tej jesieni – czyli Śląska Jesień Dietoterapii. Wspólnie z organizatorem przygotowaliśmy dla użytkowników dietetycy.org.pl – który jest patronem medialnym wydarzenia – konkurs, w którym do wygrania są trzy wejściówki na konferencję i warsztaty.

Już 18 listopada w Katowicach odbędzie się konferencja ŚLĄSKA JESIEŃ DIETOTERAPII 2017: choroby dietozależne – lekarz i dietetyk – naczynia połączone

Jest to wspólne forum lekarzy i dietetyków dla wymiany najnowszej, aktualnej wiedzy naukowej i doświadczeń praktycznych z obszaru leczenia otyłości oraz chorób dietozależnych. ŚLĄSKA JESIEŃ DIETOTERAPII 2017 organizowana jest pod Patronatem Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

Dowiedz się więcej na temat wydarzenia: ŚLĄSKA JESIEŃ DIETOTERAPII 2017

Lub już teraz się zarejestruj na wydarzenie

ZASADY KONKURSU

Odpowiedz w 2-3 zdaniach do 15.11.2017 w komentarzu pod tym tekstem na pytanie: “Czym różni się spojrzenie na pacjenta od strony dietetyka i lekarza?”

Najciekawsze 3 odpowiedzi zostaną nagrodzone wejściówką na konferencję i warsztaty. Wyniki zostaną ogłoszone poniżej, zaś zwycięzcy poinformowani dodatkowo mailem (na adres powiązany z kontem, z którego komentujecie).

5/5 (2)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • Gratulujemy zwycięzcom:

    Monika S
    Justyna Lipińska
    Agnieszka Switek

  • Sara Motyka

    Przede wszystkim lekarz postrzega pacjenta dość powierzchownie, interesuje się głównie objawami i postawieniem odpowiedniej diagnozy , tymczasem rola dietetka wymaga obszerniejszej wiedzy na temat pacjenta , istotne jest dogłębne poznanie pacjenta , nie tylko przez pryzmat wystepujacych u niego objawów. Dietetyk poświęca o wiele więcej czasu pacjentowi aniżeli lekarz, chcąc postawić od razu trafną diagnozę. Dietetyk szuka powiązań pomiędzy obecnymi dolegliwościami a sposobem odżywiania , aktualną sytuacją życiową pacjenta , gdyż wpływ na wystąpienie objawów mogą mieć również czynniki emocjonalne. Dla lekarza liczą się przede wszystkim wyniki badań, tymczasem na dietetyku spoczywa pewna misja , chce pomóc człowiekowi , a z drugiej strony staje się słuchaczem pacjenta, który przychodzi często na wizytę po prostu zwierzyć się drugiemu człowiekowi ze swoich problemów. Dietetyk często oprócz odpowiedniej diety wpływa na poprawę nastroju pacjenta , często zwykłą rozmową można naprawdę komuś pomóc , stąd rola dietetyka jest nad wyraz istotna :)

  • Justyna Lipińska

    Pacjent pojawia się najczęściej w pierwszej kolejności w gabinecie lekarskim przychodząc już z pewnymi dolegliwościami. Lekarz przeprowadzając wywiad skupia się przede wszystkim na objawach, jakie towarzyszą pacjentowi, tak by zlecić właściwą diagnostykę i wybór odpowiedniej terapii farmakologicznej. Obecnie rzadkim zjawiskiem wśród lekarzy jest dociekanie zależności między sposobem odżywiania pacjenta, a pojawieniem się u niego danej choroby. Dla lekarza priorytetem jest poprawa wyników badań, ustąpienie dolegliwości i w efekcie powrót pacjenta do zdrowia. Dietetyk przygląda się pacjentowi i jego chorobie całościowo ale przede wszystkim od strony żywieniowej, chcąc dostosować swoje zalecenia do etapu choroby, uzupełnić niedobory, wyeliminować dotychczasowe błędy, wprowadzić zmiany w jadłospisie i świadomości pacjenta. Dietetyk wdrażając prawidłowy plan żywieniowy, nie tylko pomaga pacjentowi w niwelowaniu dolegliwości, ale przede wszystkim sprawia że, ustalony przez lekarza schemat leczenia zostanie odpowiednio dopełniony. Współpraca dwóch specjalistów (lekarza i dietetyka) sprawi, że postawione cele terapeutyczne będą uzupełnione, co w dalszej perspektywie przełoży się na trwałość leczenia. W obecnej chwili zaskakujący jest fakt, że w większości chorób lekarze nie doceniają jeszcze roli diety, jako elementu wspomagającego leczenie, zostawiając pacjenta bez konkretnych zaleceń dietetycznych. Być może przełomem będzie kiedyś poradnictwo dietetyczne w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia.

  • Ula Lesiak

    Dobry , podnoszący ciągle swoje kwalifikacje dietetyk ma spojrzenie na swojego pacjenta bardzo kompleksowe i dogłębne i każdy pacjent który wyraża chęć współpracy z dietetykiem jest dla niego prawdziwym wyzwaniem , a najmniejszy chociaż sukces pacjenta jest powodem zadowolenia . A lekarz niestety na budowanie relacji lekarz-pacjent po prostu (w Polsce) nie ma czasu ,bo w czasie wizyty zamiast “rozmawiać” z pacjentem musi wypełniać rozbudowaną dokumentację medyczną .

  • Sylwia Grzyb

    Lekarz- za najważniejszą metodę leczenia pacjenta – uznaję leczenie farmakologiczne, nie patrzy na pacjenta w sposób holistyczny natomiast dietetyk często promuję zmianę stylu życia poprzez odpowiednią dietę, aktywność fizyczną oraz regenerację (sen). Dla dietetyka ważne jest zapobieganie a nie tylko leczenie ;)

  • Monika S.

    Myślę, że obaj specjaliści świetnie się uzupełniają w kwestii poprawy zdrowia pacjenta i warto by było tą współpracę propagować, gdyż żaden z nich (w pojedynkę) nie osiągnie takiego efektu terapeutycznego jaki mogą osiągnąć razem! Lekarz stawia diagnozę i proponuje pacjentowi konkretną metodę leczenia, natomiast dietetyk może to leczenie wspomóc odpowiednią dietą. Leczenie bez diety niezbyt dobrze rokuje tak samo jak dieta bez leczenia… Dlatego myślę, że cały zespół (lekarz, dietetyk, psycholog) to terapia przyszłości i warto kłaść na to szczególny nacisk w środowisku medycznym.

  • Marlena

    Lekarz stara się pomóc pacjentowi doraźnie, patrząc na skutki danej dolegliwości, najczęściej nie analizując przyczyny. Dietetyk zaś skupia się na owej przyczynie – zbierając wywiad żywieniowy od pacjenta może stwierdzić, skąd u niego wzięły się dolegliwości. Jeśli dietetyk i lekarz ze sobą współpracują, nie zwalczają się nawzajem, a wspierają się to nasz pacjent będzie działał jak szwajcarski zegarek ;)

  • Aleksandra Jabłońska

    Lekarz ocenia stan pacjenta przede wszystkim pod klinicznym aspektem, niekoniecznie wiążąc przyczyny dolegliwości z nieprawidłowym żywieniem czy stylem życia, w następstwie wdrażając farmakoterapię, gdzie czasami odpowiednio zmodyfikowana dieta jest w stanie zniwelować problem bez użycia leków. Dietetyk zaś mając świadomość, że większość chorób cywilizacyjnych bierze się z błędów żywieniowych ma pole do popisu, gdyż nie ma prawa diagnozować i leczyć farmakologicznie. I tutaj jest duża różnica: lekarze ( w większości) nie odsyłają do dietetyka, ale dietetyk do lekarza musi kiedy problem już stał się poważniejszy.

  • Agnieszka Switek

    Lekarz diagnozuje pacjenta na podstawie wyników badań lub wywiadu i nie poszukując przyczyny (która często ma podłoże żywieniowe) zleca leczenie. Z kolei dietetyk (często nie opierając się na wynikach badań) ustala dietę, która ma być dopasowana do stanu zdrowia pacjenta. Idealnym byłby stan współpracy pomiędzy lekarzem a dietetykiem, czyli analiza badań (również w kontekście braków witaminowo-mineralnych) i połączenie leczenia z dietoterapią w celu eliminacji przyczyn stanu chorobowego!

  • Grzegorz Wrona

    Niestety większość lekarzy ( nie wszyscy- i powoli zaczyna się to zmieniać- moim zdaniem) nie zwraca uwagi na to co spożywają pacjenci a to w dużej mierze może wspomóc procesy leczenia. Dietetyk natomiast stara pomóc się pacjentowi od strony żywienia – bez pomocy farmakologi w imię zasady „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”.

Loading...
Udostępnienia