KONKURS: Wejściówka na Śląską Konferencję Dietetyki Klinicznej do wygrania!

Zapraszamy do konkursu w którym do wygrania jest darmowa wejściówka na I Śląską Konferencję Dietetyki Klinicznej!

Już za niecałe dwa tygodnie w Katowicach odbędzie się konferencja poświęcona dietetyce klinicznej. 9 interesujących i ważnych tematów, 9 świetnych prelegentów. Dzisiaj wejściówka na to wydarzenie może być Twoja jeśli odpowiesz najlepiej na pytanie konkursowe.

Dowiedz się więcej na temat wydarzenia: I Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej

ZASADY KONKURSU

Odpowiedz w 2-3 zdaniach do 11.10.2017 w komentarzu pod tym tekstem na pytanie: “Do jakiego innego zawodu (poza lekarzem) porównałbyś dietetyka?”

Najciekawsza odpowiedź zostanie nagrodzona wejściówką. Wyniki zostaną ogłoszona poniżej, zaś zwycięzca poinformowany dodatkowo mailem.

5/5 (4)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • Szanowni użytkownicy – jury reprezentowane przez organizatora oraz redakcję portalu podjęło decyzję, że wejściówką zostaje nagrodzony użytkownik Ellara. Gratulujemy a wszystkim dziękujemy za udział w zabawie i świetne odpowiedzi!

  • Katarzyna Semczuk

    Artysta: trochę malarz operujący kolorem na talerzu, aby zachęcić do spróbowania potrawy, trochę rzeźbiarz który dłutem od środka rzeźbi ciało oraz alchemik który łącząc różne przyprawy oraz produkty spożywcze powoduje że zachodzą reakcje chemiczne. Gdy próbuje swoje pomysły przelać na papier niejednokrotnie wciela się w rolę poety. A jak niechcący przeceni zdolności podopiecznego to staje się kompozytorem, a jelita podopiecznego wygrywają melodię jaką skomponował.

  • Kacper Ze Studiów

    Dietetyk jest takim prywatnym urzędnikiem, może księgowym (bo w polskich urzędach zazwyczaj trudno o troskliwą opiekę i życzliwość :p), który prowadzi dokumentację dotyczącą sposobu żywienia pacjenta, jego potrzeb oraz wydatków energetycznych, pomaga zaplanować i pilnować proces wracania do równowagi u jego klienta w oparciu o posiadane dane. Nie oszukujmy się: dietetyka to również po części biurokracja. :D

  • Kasia Czechowska

    Dietetyk jest jak policjant, który pełni funkcję:
    -śledczego, który przesłuchuje winnego, wychwytuje najdrobniejsze kłamstwa, analizuje zebrany materiał i na jego podstawie stawia zarzut
    – drogówki, która podejmuje pościg za sprawcą i wystawia mandat
    – dzielnicowego, który wysłucha żali, poszuka ich przyczyn, pokaże możliwości poprawy sytuacji i będzie czuwać nad każdym krokiem
    – prewencji- przez sam fakt, że jest zaczynamy się pilnować
    – antyterrorysty- w razie potrzeby wkracza z bronią by ratować życie
    A tak naprawdę jak każdy dobry glina najpierw postraszy, a potem zamiast mandatu pouczy i pomoże jak najlepiej potrafi ;)

  • Grabowska Bozena

    Do sprzątaczki, ludzie śmiecą w swoich organizmach, czasami świadomie, nawet lubią to. Dopiero refleksja nad samym sobą zmuszają ich do posprzątania. Tak jak sprząta się dom, miejsce pracy, odpoczynku.
    Bożena

  • Ula

    Do woźnicy – ktoś może nam wskoczyć na wóz i możemy go gdzieś zabrać, ale najpierw musi sam wskoczyć ;)

  • Kasia Sołtan

    Do czarodzieja. Dlaczego? Bo czasem potrafimy zdziałać cuda :)

  • Anna Stalmach

    Dla mnie dietetyk jest jak dobra przedszkolanka. Każde dziecko potrzebuje wyjątkowo indywidualnego podejścia, tak jak pacjenci dietetyka. Dietetyk również musi od podstaw uczyć wiele swoich pacjentów wiedzy o zdrowym odżywianiu, a nie zawsze jest to proste, bo ludzie mają niektóre nawyki, które uważają za słuszne i ciężko im wytłumaczyć, dlaczego coś jest dla nich złe, a coś dobre. Myślę, że praca przedszkolanki i praca dietetyka wymagają dużej cierpliwości i wiążą się z długą drogą. Oboje równo powinni być autorytetem dla swoich podopiecznych.

  • Daria Borakowska

    Zawód dietetyka łączy w sobie cechy farmaceuty, psychologa i terapeuty. Dietetyk dba o to, aby u pacjenta nie doszło do interakcji między zaleconą przez niego dietą a przyjmowanymi przez chorego lekami. Niczym psycholog i terapeuta wzmacnia, motywuje i uświadamia mu korzyści płynące ze stosowania odpowiedniej diety, przyczynia się do poprawy zdrowia i życia człowieka.

  • Daria Borakowska

    Zawód dietetyka łączy w sobie cechy farmaceuty, psychologa i terapeuty. Dietetyk dba o to, aby u pacjenta nie doszło do interakcji między zaleconą przez niego dietą a przyjmowanymi przez chorego lekami. Niczym psycholog i terapeuta wzmacnia, motywuje i uświadamia mu korzyści płynące ze stosowania odpowiedniej diety, przyczynia się do poprawy zdrowia i życia człowieka.

  • Sylwia Grzyb

    Dietetyk jest jak policjant; najważniejsze jest dla niego bezpieczenstwo, często kontroluje i przestrzega zasad aby podążać w odpowiednim kierunku, potrafi także pouczyć za złamanie przepisów :)

  • Barbara Tkocz

    Moim zdaniem zawód dietetyka można porównać do zawodu nauczyciela.
    Dietetyka podobnie jak współczesnego nauczyciela, obok gruntownej i rzetelnej wiedzy i umiejętności, powinny charakteryzować trzy podstawowe cechy osobowościowe: miłość do drugiego człowieka, łatwość nawiązywania kontaktów i wyobraźnia.
    To nauczyciel , który przez systematyczną, rzetelną pracę zarówno z dzieckiem, jak i z człowiekiem dorosłym rozwija ich wiedzę i umiejętności dotyczące żywienia w zdrowiu i w chorobie.
    Im bardziej dietetycy korzystać będą z szansy stawania się rzeczywistymi autorytetami w dziedzinie żywienia, doradcami, mistrzami i przewodnikami w zdrowiu i chorobie, tym większe stworzą możliwości komfortu życia ludzi.
    To nauczyciel-pasjonat, bezwarunkowo kocha to, co robi. Nieustannie poszukuje skuteczniejszych możliwości dotarcia do swoich pacjentów, poszerza systematycznie wiedzę i doskonali swój warsztat pracy.

  • Klaudia Słota

    Dietetyka porównałabym do piłkarza, bo Dietetyk często musi stowsowac różne manewry aby wykiwać “przeciwnika” jakimi są pokusy żywieniowe i ostatecznie strzelić gola i zdobyć BRAMKĘ (czyt. spadek kilogramów )

  • Maciej Kozłowski

    Dietetyk to dla mnie forma budowlańca. Buduje od podstaw fundamenty zdrowego organizmu. Stara się aby każdy element ze sobą współgrał. Stara się aby kazda cegiełka(kaloria) była poukładana staranie oraz wie ile użyć zaprawy(skladniki pokarmowe) żeby cała budowla była odporna na wiatr, deszcz czy inne zjawiska atmosferyczne(choroby).
    Jeśli się do tego nie przyłoż, wszystko runie!

  • Ula Lesiak

    Dla mnie dietetyk to „instruktor nauki jazdy” , bo musi być tak samo cierpliwy , wyrozumiały , niesamowicie spostrzegawczy , kompetentny, komunikatywny , odpowiedzialny, powinien przekazywać niezbędną wiedzę w sposób przejrzysty i zrozumiały .I tak jak wybór dobrego instruktora jazdy (by nie zdawać wiele razy) tak samo wybór dobrego dietetyka to połowa sukcesu by odpowiednia dieta , zalecenia i zmiany stylu życia trwale się powiodła .

  • Dominiqua v

    Dietetyk jest jak KELNER. Poleca tylko najlepsze dla nas dania.

  • Ellara

    Moim zdaniem pracę dietetyka można porównać do pracy reżysera filmowego -oprócz wszechstronnego wykształcenia, należy być również doskonałym koordynatorem i prowadzącym. Silna osobowość, wrażliwość i przywiązywanie najwyższej wagi do szczegółów to cechy, które są niezbędne w obu profesjach. Nie wolno zapominać o nieustającej presji czasu, która koreluje z naszymi umiejętnościami motywacyjnymi – niezbędnymi zarówno w pracy dietetyka jak i reżysera filmowego.

  • Joanna Kulwicka

    Dietetyk jest jak nauczyciel.

    Wyznacza cel i termin jego realizacji. Małymi krokami przekazuje wiedzę, aby później sprawdzić, czy uczeń dobrze ją przyswoił. Daje odpowiednie narzędzia do pracy. Wspiera i pomaga na każdym etapie edukacji. Egzaminem końcowym jest ocena czy cel został osiągnięty, a wnioski na przyszłość można wyciągnąć z każdej lekcji nauczyciela.

  • Magdalena Socha-Sala

    Zawód dietetyka wymaga wiedzy z różnych dziedzin nauki, stąd dobry dietetyk to mix psychologa,
    coacha, lekarza, terapeuty i dobrego krawca. Układanie i bilansowanie diet to tylko ułamek naszej codziennej pracy. Resztę stanowi rozmowa, wsparcie, empatia, którą specjalista musimy
    posiadać aby pomóc pacjentowi osiągnąć cel terapeutyczny.

  • Izabela

    Mi pierwsze co przyszło do głowy to DIETETYK = PROJEKTANT – musi on z pewną precyzją stworzyć plan żywieniowy przygotować go na ” miarę” dla każdego pacjenta. Podejść indywidualnie i zaprojektować tak tryb odżywiania ( i czasami całego stylu życia ), aby spowodować szczęście i chęć do życia ze zdrowymi nawykami !

  • Moana De Conejos

    Ja dietetyka porównałabym do psychiatry, który analizuje umysł pacjenta, znajduje w nim wadliwe schematy i stara się je we współpracy z pacjentem przekształcić. Ponadto może zastosować naturalne środki farmakologiczne; zalecić odpowiednią żywność, która może regulować cały układ nerwowy i tym samym przynieść poprawę. Zawsze uważałam to porównanie za dość adekwatne, gdyż nie sposób ukoić chorej psychiki, gdy chory codziennie utrudnia sobie racjonalne myślenie spożywaniem nadmiaru cukrów prostych, szkodliwych tłuszczy, czy innych substancji uzależniających, niekiedy toksycznych i często zmieniających mechanizmy fizjologiczne. Dietetyk jest zatem swoistym psychiatrą, który opiera swoją metodę działania na darach natury i osiągnięciach nauki o żywieniu, choć z powodzeniem można by go porównać również do biochemika, fizyka, czy tzw. ‘coucha’, ale osobiście uważam te dziedziny jedynie za narzędzia, którymi się posługuje. Najważniejsza dewiza to “W zdrowym ciele zdrowy duch”. :)

  • Klaudia Tetiuk

    Zawód dietetyka porównałabym do zawodu suflera. Mimo, iż każdy jednogłośnie potrafi stwierdzić jakie produkty spożywcze i potrawy są niezdrowe, to czasem nawet te najdrobniejsze podpowiedzi dietetyka pozwalają wrócić danej osobie na odpowiedni tor zdrowego odżywiania. ;)

  • anna podgórska

    Dietetyk to przede wszystkim psychoteraupeuta, który zawsze wysłucha i poprowadzi pacjenta. Układa diety jak matematyk wzory, by ludzkie zdrowie przywrócic na właściwe tory. W naszej pracy liczy się wszechstronność bo tylko tak przedłużamy pacjentowi (w zdrowiu) “doZgonność”. Chcesz być terapeutą, trochę lekarzem i ludzkim mechanikiem? Studiuj dietetykę! :)

  • Katarzyna Krupińska

    Dietetyka porównałabym do zawodu POŁAWIACZA PEREŁ, którego pracą i zawodem jednocześnie jest “nurkowanie na coraz to większe głębokości i poławianie stamtąd pereł, które następnie są używane do zdobnictwa różnego rodzaju kosztowności”. Jako psychodietetyk staram się wydobyć z pacjenta to co piękne i wartościowe, motywować go do wprowadzenia zmian aby odzyskał zdrowie, poczuł się ekspertem we własnym sposobie żywienia.

    .

  • Dietetyk jest niczym sternik, który wyznacza dla swoich pacjentów właściwy kurs. Rozwija ich żagle, aby z początku powoli płynęli w kierunku zdrowia, a docelowo dotarli do wyznaczonego sobie portu, czyli postawionego celu. Przez cały okres podróży – diety oraz zmiany nawyków żywieniowych – sprawuje pieczę nad ich bezpieczeństwem i zdrowiem.

  • Sylwia Wrzoł

    Dietetyk jest jak matka – najpierw przyjmuje, poznaje człowieka, wysłuchuje jego problemy, analizuje i stara się pomóc, znaleźć wyjście z danej sytuacji, układa plan podchodząc indywidualnie do każdego problemu swoich podopiecznych. Prowadzi za rękę, pokazuje rozwiązania, uczy samodzielnego żywienia, planowania posiłków, a w razie komplikacji, nie ustępujących dolegliwość stara się w porozumieniu z innym specjalistą, lekarzem podać najskuteczniejszy lek. I dietetyk tak jak matka jest dumny z osiągnięć podopiecznego, jest zadowolony z sukcesów, przejęty porażkami podopiecznego, otrzymuje za swoją pracę i trud podziękowanie lub nie, ale zawsze przygarnie ponownie, by pomóc podnieść się z porażki pacjentowi.

  • Maya Kowalczyk

    Dietetyk jest niczym SPECJALISTA DS. UTRZYMANIA RUCHU MASZYN, który zajmuje się metodami i technikami zarządzania utrzymaniem ruchu (maksymalizacja ekonomicznego okresu użytkowania parku maszynowego, maksymalizacja zdolności produkcyjnych, utrzymanie urządzeń w sprawności eksploatacyjnej, zapewnienie bezpiecznych warunków eksploatacji parku maszynowego). Wszak nasz ludzki organizm to nic innego jak złożona maszyneria…

  • Sebastian K

    Do mechanika samochodowego!

    Tak jak do dietetyka przyjeżdżają do niego osoby, które mają problem i zazwyczaj nie wiedzą gdzie leży jego przyczyna. Mechanik pyta co sie stało, prosi aby opowiedzieć coś i samochodzie (wywiad dietetyczny) następnie otwiera maske i ogląda (badanie wstępne). Na podstawie wywiadu i obserwacji dochodzi do przyczyny i proponuje rozwiązanie (plan dietetyczny).

    Chociaż oba zawody z pozoru nie mają ze sobą nic wspólnego to w ich metodyce pracy można dostrzec wiele podobieństw :)

  • Marytna Milewska

    Zawód dietetyka porównałabym do ogrodnika / osoby która sadzi drzewa, rośliny. Musimy wybrać odpowiednie ziarno z mnóstwa ziaren, gdzie można znaleźć wiele pustych lub bezużytecznych (szukanie wszelkich informacji i zaleceń żywieniowych z dostępnych źródeł) i musimy to ziarno później zasadzić (edukacja pacjenta). Jeśli zrobimy to dobrze, włożymy w to serce i swoją wiedzę wyrośnie nowa, zdrowa roślina i zaowocuje (świadomy pacjent, wyedukowany, zdrowy).

  • Barbra Famuła

    Ja dietetyka porównam do jubilera. Tylko indywidualne podejście oraz idealnie dobrane działanie sprawi, że wydobędziemy z człowieka to co najpiekniesze: milosc do samego siebie oraz akceptacje własnego ciała przy jednoczesnej poprawie sylwetki i zdrowia. Tak jak w pracy jubilera dokładna obróbka i idealny szlif sprawi, że z naturalnego materiału tworzy się piękny klejnot.

  • Marta Jagoda

    Ja zawód dietetyka porównałabym do zawodu KSIĘDZA, gdyż dietetyk wysłuchuje wszystkie grzechy swoich pacjentów, daje wskazówki jak ich nie popełniać, a na koniec mówi idź i nie grzesz (nie jedz tego) więcej. Dietetyk jak Ksiądz dociera do sumień i zmienia życie na lepsze, im mniej “grzeszymy” tym zdrowiej żyjemy.

  • Sylwia Pieszko

    KOWAL. Dostajemy nieobrobiony materiał (pacjent), z którego wykuwamy coś niezwykłego. Każdy surowiec ma w sobie piękno, które trzeba odpowiednio wydobyć. Tak jak kowal cięzką pracą tworzy dzieło sztuki tak dietetyk dostając materiał w postaci pacjenta tworzy nowe oblicze.

  • Anna Zajac

    Witam,
    zawód dietetyka porównałabym do zawodu farmakologa klinicznego, który niczym dawki leku przelicza wartości odżywcze pożywienia, kalorie, zapotrzebowanie energetyczne i odpowiednio to dawkuje, rekomenduje, w zależności od rozpoznanego schorzenia i indywidualnych potrzeb. Po drugie do matematyka, bo “dieta to matematyka na talerzu”:)

  • Katarzyna Gołębiewska

    Zawód dietetyka porównałabym do zawodu anioła:) Na początku z anielską cierpliwoscia zdobywa edukację, doświadczenie i wchodzi na trudny polski rynek pracy. A potem dalej z ta sama cierpliwoscia niczym anioł jest przy pacjencie czasem dzień i noc prowadząc za rękę i wspierając.

  • Agnieszka Wawrzonek

    Dietetyka porównałabym zdecydowanie do MALARZA… Zbilansowana i dobrze ułożona dieta skutecznie pomaga w leczeniu choroby i w dążeniu do upragnionej masy ciała. Widzący efekty pacjent jest zadowolony i można śmiało rzecz, że dietetyk MALUJE uśmiech na jego twarzy, a to dla nas, jako profesjonalnych dietetyków jest najważniejsze :)

  • Klementyna Gryboś

    Dietetyk jest zarówno KRAWCEM- dla każdego dieta powinna być uszyta na miarę jego potrzeb i możliwości, jak i PSYCHOLOGIEM- musi dobrze wyczuć i zdiagnozować problemy pacjenta oraz umieć go wysłuchać.

  • Kasia Orłowska

    Zawód dietetyka porównałabym do zawodu rolnika. I jeden i drugi jest mi bardzo bliski i widzę w nich wiele podobieństw (nie tylko pozyskiwanie zdrowych i pysznych produktów prosto z pola). Rolnik dba o swoje uprawy dodając do nich potrzebne składniki mineralne, azot i inne potrzebne elementy, aby mogła rozwinąć się i urosnąć piękna i zdrowa roślina. Dietetyk tak samo dba o swojego pacjenta pamiętając aby w diecie znajdowały się wszystkie niezbędne składniki odżywcze, mineralne oraz witaminy, co skutkuje wspaniałym samopoczuciem i zdrowiem.

  • Agata Kukiełka

    Dietetyk – to dobry kucharz, który potrafi stworzyć apetyczne i zdrowe menu na każdy dzień i porę roku. Potrafi danie przygotować i sprawić by zachęcało do konsumpcji zarówno wyglądem, jak i zapachem, o smaku nie zapominając. Dietetyk to kucharz elastyczny, który wyczaruje z niczego coś dobrego :) Bez cukru, czy bez glutenu – ale ze smakiem!

  • Orenda

    Dietetyk jest jak przewodnik: edukuje, prowadzi po nieznanych ścieżkach, pokazuje nowe możliwości i w razie potrzeby wyciąga pomocną dłoń. Dodatkowo wie, że ważny jest zarówno cel jak i sposób dotarcia do niego i potrafi to uświadomić swojemu podopiecznemu. A jeśli ten cel uda się wspólnie osiągnąć to główne co odczuwa dietetyk-przewodnik to radość i duma.

  • Magdalena Marszałek

    Zawód do jakiego porównałabym dietetyka to z pewnością zawód psychologa. Dietetyk to nie tylko osoba , która ma pomóc pacjentowi zredukować masę ciała . Dietetyk to również osoba, która powinna umieć rozmawiać z pacjentem, wykazywać empatię, ponieważ ‘wszystko zaczyna się od głowy’. Do gabinetu dietetyka zgłaszają się też osoby z zaburzeniami żywienia, które potrzebują nie tylko zdrowego jadłospisu a przede wszystkim wsparcia psychologicznego.

  • Izabela Wierzchacz-Langner

    Do krawca. Dobra dieta powinna być jak dobre ubranie – dopasowana, funkcjonalna i uszyta na miarę :)

  • Ewelina Śnieguła

    Dla mnie dietetyk jest człowiekiem renesansu, musi wiedzieć dosłownie wszystko. Co i jak ze sobą łączyć, co ze sobą współgra a co może sobie przeszkadzać. Jego wiedza powinna zaczynać się w technologii żywności (obróbka, przetwarzanie, dodatki żywności), chemi i fizyce, przechodzić przez podstawową wiedzę lekarską, zahaczać o farmakologię, analitykę medyczną, fizjoterapię a kończyć się na psychologii. Czy jakiś inny kierunek jest tak wielozadaniowy? Dla mnie tylko człowiek renesansu robił tyle rzeczy na raz i na wszystkim się znał.

Loading...
Udostępnienia