Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej

Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej

Pierwsze po 20 latach reprezentatywne badanie sposobu żywienia i poziomu odżywienia Polaków, które objęło wszystkie grupy społeczne, dostarcza szeregu ciekawych spostrzeżeń. Lektura obowiązkowa dla dietetyków.

Badanie przeprowadzone zostało zgodnie z zaleceniami na temat metodyki EFSA. Co ciekawe, wzięto pod uwagę specjalne grupy konsumentów, takie jak wegetarianie oraz kobiety w ciąży.

Raport przeczytaj tutaj:

Czego dowiecie się z raportu?

W raporcie znajdziecie między innymi takie informacje jak:

Zobacz również
zalecenia żywieniowe USA

  • Jak jadają Polacy (i to, że typowy dorosły je trzy posiłki dziennie, dzieci częściej)
  • Co możemy znaleźć na ich talerzach?
  • Jak oceniają swój stan zdrowia?
  • O tym, że zwykle oceniają swoją wiedzę żywieniową wysoko
  • Skąd czerpią swoją wiedzę (uwaga: tylko 12% od lekarzy i dietetyków)
  • Czego jemy za mało (nie tylko warzyw i owoców!), a czego zbyt dużo (nie tylko czerwonego mięsa!)
  • Jak wyglądają aktualne statystyki nadwagi i otyłości w poszczególnych grupach
  • 146 stron wypełnionych wiedzą na temat aktualnego sposobu odżywiania się Polaków

Jeśli natomiast macie ochotę dowiedzieć więcej na temat żywienia w trakcie pandemii dołączcie 23 października do Kongresu Żywieniowego: https://kongres-zywieniowy.waw.pl/