Kuchnia długowiecznych [RECENZJA]

Avatar photo
kuchnia długowiecznych2

Dieta dĹ‚ugowiecznoĹ›ci wchodzi szturmem w Ĺ›wiat dietetykĂłw. Za sprawÄ… wielu badaĹ„ z dziedziny genetyki juĹĽ wiemy, ĹĽe pokarm moĹĽe wyciszać lub pobudzać transkrypcje konkretnych genĂłw.  Ta nowo poznana dziedzina nauki zwana epigenetykÄ… bada wĹ‚aĹ›nie wpĹ‚yw czynnikĂłw zewnÄ™trznych na ekspresjÄ™ genĂłw. RĂłwnieĹĽ tych odpowiedzialnych za starzenie siÄ™ organizmu…

Tytuł: Kuchnia długowiecznych
Autor: Rebecca Katz, Mat Edelson
Wydanictwo: Wydawnictwo M
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 351

Kuchnia dĹ‚ugowiecznych – Rebecca Katz, Mat Edelson

kuchnia długowiecznych

Istnieje wiele teorii tłumaczących starzenie się organizmu, a następnie jego śmierć. Znana teoria wolnych rodników mówi, że komórki ludzkiego organizmu w kontakcie z tlenem zostają uszkodzone. Inna teorii głosi, że człowiek inwestuje energię w siebie i reprodukcję tylko po to, aby dać życie kolejnym pokoleniom (teoria zużywającego się ciała). W czasie przekazywania najlepszych genów potomstwu nasz organizm się zużywa, a komórki stają się coraz słabsze. Co w takim razie zrobić, aby zatrzymać procesy starzenia się organizmu? Odpowiedzią może być właśnie epigenetyka i pokarmy spowalniające transkrypcję genów odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Super szesnastka

Autorzy „Kuchni dĹ‚ugowiecznych” juĹĽ na wstÄ™pie zdradzajÄ… nam swojÄ… Super SzesnastkÄ™ – sÄ… to produkty, ktĂłre zawierajÄ… duĹĽe iloĹ›ci przeciwutleniaczy, ktĂłre chroniÄ… nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Na ich liĹ›cie znalazĹ‚y siÄ™ miÄ™dzy innymi: awokado, czosnek, dziki Ĺ‚osoĹ›, jarmuĹĽ, kawa, orzechy wĹ‚oskie czy… czekolada! Inne bardzo cenne produkty znalazĹ‚y siÄ™ w specjalnej Ĺ›ciÄ…gawce: kulinarnej aptece (rozdz. 2), do ktĂłrej moĹĽesz zawsze zajrzeć i skomponować na ich podstawie pyszny obiad.

kuchnia długowiecznych2
kuchnia długowiecznych3
kuchnia długowiecznych4
kuchnia długowiecznych5

Pierwsze kroki w kulinarnym świecie

Rebecca Katz ze względu na swoje wykształcenie kulinarne podpowiada (rozdz. 3), jak postawić pierwsze kroki w kulinarnym świecie. Udziela wskazówek jak dobrze zainwestować czas w gotowanie oraz jak tworzyć smaki, które przypadną wszystkim do gustu.

Świadomość, że świetnie zbilansowany smak oraz doskonałe wartości odżywcze potrawy jest korzystna dla każdego z nas. Jak zatem zrównoważyć smak aby zdrowe jedzenie było dla nas przyjemnością?

Za pomocą 4 smaków: tłustego, kwaśnego, słonego oraz słodkiego. Oznacza to, że harmonię równowagi smakowej dadzą nam tylko cztery produkty: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól morska oraz syrop klonowy klasy B. Oprócz właściwości smakowych produkty te wykazują korzyści zdrowotne. Należy je jednak dodawać z umiarem oraz z doskonałą precyzją wyuczoną metodą prób i błędów.

Zobacz rĂłwnieĹĽ

Rozdział od czwartego do jedenastego (ponad 250 stron) pokazuje przepisy na ciekawe dania. Są one dość wyszukane i pracochłonne, jednak myślę, że każdy znalazłby coś dla siebie.

Ocena ksiÄ…ĹĽki

Książka jest dobrym pomysłem dla osób szukających motywacji do zdrowego odżywiania, więc będzie dobrym pomysłem na prezent. Nie ma w niej żadnych specjalnych założeń diety długowiecznych (jak było to u Valtera Longo i jego „Diecie długowieczności”). Autorzy na podstawie wysoko odżywczych produktów stworzyli przepisy na dania i przekąski, które z pewnością można włączyć do naszej diety jako zdrowe must have. Jako inspiracja, idealna.