Makadamia

Avatar photo
makadamia

Makadamia – a szczególnie jej orzechy (macadamia) to zyskujÄ…cy na popularnoÅ›ci przysmak, pochodzÄ…cy z Australii, czÄ™sto uprawiany także na Hawajach. Jej nazwa pochodzi od nazwiska Johna MacAdama, którego przyjaciel – botanik von Mueller nadaÅ‚ orzechowi imiÄ™ na jego cześć. Pyszny orzech schowany jest pod niezwykle twardÄ… Å‚upinÄ…, którÄ… ciężko rozÅ‚upać. Jego charakterystyczny, masÅ‚owaty, sÅ‚odkawy smak bierze siÄ™ z dużej zawartoÅ›ci zdrowych tÅ‚uszczów. Oprócz pysznego smaku makadamia ma do zaoferowania znacznie wiÄ™cej.

Makadamia i jej bogate wartości odżywcze

makadamia
pinkomelet / 123RF

Tak jak pozostaÅ‚e orzechy – makadamia jest również dość kalorycznÄ… przekÄ…skÄ…: to ponad 700 kcal na 100 gram, niemal w caÅ‚oÅ›ci pochodzÄ…cych z tÅ‚uszczów. To stawia makadamiÄ™ w czołówce wÅ›ród reszty orzechów pod wzglÄ™dem kalorycznoÅ›ci. Choć zapala to czerwonÄ… lampkÄ™ ostrzegawczÄ…, warto uspokoić wszystkich niedowiarków wÄ…tpiÄ…cych w pozytywne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci orzechów makadamii – jest ona również po samÄ… swojÄ… twardÄ… Å‚upinkÄ™ wypeÅ‚niona zdrowiem. ZresztÄ… – jak sugerowaÅ‚y już badania – pomimo ich kalorycznoÅ›ci – dziÄ™ki orzechom jesteÅ›my zarówno zdrowsi, jak i szczuplejsi.

100 gram orzechów makadamii pokrywa 20% zapotrzebowania dziennego na żelazo i błonnik, zawiera też wapń, magnez, mangan, witaminę A, E, miedź, fosfor oraz selen.

Wielu ucieszy fakt, że jest to produkt bezglutenowy i to sprawia, że czasem dodawana jest do tego typu produktów. Pomimo pokaźnej zawartości tłuszczów nie zawiera również cholesterolu. Tłuszcze, które zawiera orzech makadamii to głównie tłuszcze jednonienasycone, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu.

Niezwykle cennym skÅ‚adnikiem orzechów makadamii sÄ… witaminy z grupy B, w tym niacyna, ryboflawina, witamina B6 – na które zapotrzebowanie dzienne 100 gram orzechów pokryje w kilkunastu procentach – w przypadku niacyny pokrywa to zapotrzebowanie w caÅ‚oÅ›ci.

Olej makadamia

Z orzechów makadamii wytwarzany jest również olej, składający się głównie z tłuszczów jednonienasyconych (tu góruje nawet nad oliwą z oliwek) a więc bardziej przyjazny dla organizmu. Posiada także stosunkowo wysoki punkt dymienia jak na olej z orzechów. Szczególnie popularny jest w swoim rodzimym kraju. Olej ten jest też szeroko wykorzystywany do produkcji kosmetyków.

Zobacz również
warzywa kapustne

Zdrowe właściwości makadamii

Makadamia posiada poza powyższymi również właściwości antyoksydacyjne, co pozwala zwalczać efektywniej wolne rodniki przyczyniające się do licznych, poważnych chorób. Świeży orzech makadamii jest jasny, jednak szybko ciemnieje, przez co warto dla zatrzymania jego świeżości trzymać go w lodówce jeśli zależy nam na odłożeniu konsumpcji w czasie.

Uwaga na marginesie – orzechy makadamii sÄ… toksyczne dla psów, dlatego należy uważać, żeby nasi pupile nie próbowali siÄ™ raczyć tym przysmakiem nawet w maÅ‚ych iloÅ›ciach.