MasÅ‚o a zdrowie – za i przeciw

Avatar photo
masło zdrowie

MasÅ‚o to jeden z bardziej kontrowersyjnych produktów żywnoÅ›ciowych, jakie znaleźć można w lodówkach Polaków. Wokół masÅ‚a jak i margaryny nagromadziÅ‚a siÄ™ masa mitów i dopowiedzeÅ„, które wynikajÄ… z badaÅ„ przeprowadzanych czÄ™sto na zlecenie producentów z jednej strony margaryny – z drugiej strony masÅ‚a. W tym artykule w krótkich sÅ‚owach podsumujemy dlaczego masÅ‚o jeść należy i dlaczego nie, jako że każdy medal ma dwie strony.

MasÅ‚o a zdrowie – za

Kluczem dla sukcesu masÅ‚a jest przede wszystkim smak. Wszelkie inne zamienniki sÄ… tylko naÅ›ladownictwem smaku masÅ‚a. Nic dziwnego, że wielu ludzi wÅ‚aÅ›nie masÅ‚em smaruje chleb i używa do wypieków. Efekt ten tylko zwiÄ™ksza przywiÄ…zanie do masÅ‚a jako tradycyjnego i naturalnego – wykonywanego w sposób najbardziej bliski naturze bez udziaÅ‚u dużej iloÅ›ci niepotrzebnych chemikaliów.

Oczywiście nie można zapomnieć o wartościach odżywczych, bo masło zawiera znaczną ilość witaminy A oraz tłuszczy omega-3. Zawiera także witaminę D oraz witaminę E.

Zobacz również
żurawina właściwości

MasÅ‚o a zdrowie – przeciw

Niestety trzeba pamiÄ™tać, że masÅ‚o to czysty tÅ‚uszcz w dodatku bardzo zwiÄ™kszajÄ…cy ilość spożywanego przez nas cholesterolu. Czerwone Å›wiatÅ‚o dla osób dbajÄ…cych o liniÄ™ – masÅ‚o jest wysoce kaloryczne. Nawet maÅ‚a ilość masÅ‚a to potężna bomba kaloryczno-tÅ‚uszczowo-cholesterolowa.