Międzynarodowy Dzień Kawy: Kawa na receptę

Avatar photo

Z chemeksu? Z drippa? A może tradycyjnie, po turecku? Dzisiaj kawę pijemy, jak kto lubi.  Wszystko wskazuje na to, że możemy ją pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują bowiem, że kawa nie tylko nie szkodzi, ale również ma szansę  korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Według danych z ubiegłego roku statystyczny Polak wypija średnio 3 kg kawy rocznie, czyli filiżankę tego napoju dziennie. Na świecie regularne picie kawy deklaruje ponad 80 procent ludzi.  Pijemy ją dla przyjemności, jest pretekstem i towarzyszem spotkań biznesowych i w gronie przyjaciół. Przez lata jednak panowało przekonanie, że może prowadzić do nadciśnienia czy chorób serca.  Z tego powodu wiele osób ograniczyło lub wręcz wyeliminowało kawę ze swojej diety.

Badania ostatnich 10 lat wskazują, że kawa może mieć pozytywny wpływ na zdrowie – mówi dr Regina Wierzejska ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie – Jednym z najbardziej korzystnych skutków picia kawy, jakie ujawnia współczesna nauka jest mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2. Większość  badań wskazuje ponadto, że nawyk picia umiarkowanej ilości tego naparu nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego i choroby niedokrwiennej serca. Obiecująco zapowiadają się także dane o mniejszej częstości występowania choroby Parkinsona i Alzheimera wśród osób regularnie pijących kawę.

Czy to oznacza prawdziwy raj dla wszystkich kawoszy? Jak zawsze zalecana jest pewna dawka ostrożności. Kawa zawiera wiele składników o różnym działaniu w organizmie, a skoro do dzisiaj żadna z hipotez nie jest ani potwierdzona, ani wykluczona, warto zachować umiar. W zależności od  stylu życia, diety, aktualnego stanu zdrowia wpływ kawy na organizm może być różny. A jeśli jeszcze pijemy ją ze śmietanką i z cukrem, wówczas wypijana często może stanowić pokaźną porcję kalorii w naszej diecie.

Zobacz również
nowotwór piersi a dieta

Nie bez znaczenia  dla zdrowia jest także sposób parzenia. Kawa parzona bez użycia filtrów jest mniej korzystna niż kawa filtrowana, ponieważ zawiera związki podnoszące poziom cholesterolu LDL i homocysteiny. Z kolei mocne napary mają większą zawartość kofeiny (substancji o działaniu psychoaktywnym), ale jednocześnie więcej polifenoli, które jako przeciwutleniacze w dużym stopniu mogą odpowiadać właśnie za dobroczynne działanie kawy.

W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ filiżanka z kawą i herbatą obecna jest jako jedno z zaleceń żywieniowych dla populacji polskiej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.