Teraz czytasz
Miód manuka. Medical food z Nowej Zelandii

Miód manuka. Medical food z Nowej Zelandii

miód manuka

Każdy z nas w swoim życiu przynajmniej słyszał o miodzie manuka. To miód charakterystyczny w smaku, zapachu. Manuka jest określana jako drzewo życia. Uznaje się ją za jeden z symbolów Nowej Zelandii. Ze względu na szerokie spektrum zastosowań, miód manuka określa się jako medical food. Jest to produkt luksusowy. Nieporównywalnie droższy od naszych rodzimych miodów.

Jeśli masz ochotę dowiedzieć się więcej na temat tego ekskluzywnego i prozdrowotnego produktu, zapraszam Cię do przeczytania niniejszego artykułu. Z artykułu wzbogacisz swoją wiedzę na temat pochodzenia i pozyskiwania miodu manuka. Poznasz skład chemiczny, który w dużej mierze odpowiada za niezwykłość tego produktu. Wartość odżywcza to kolejny opisywany aspekt. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób określić jakość miodu manuka lub czy nasze rodzime miody można porównywać z tymże miodem, ten artykuł jest dla Ciebie. Nie musisz już szukać informacji na temat prozdrowotności tego specyfiku, ponieważ odnajdziesz je tutaj. Na koniec dowiesz się kilku ciekawostek. Rozwiejesz też swoje wątpliwości na temat krążących stwierdzeń o miodzie manuka.

Poznaj wszystkie słodkie sekrety miodu manuka.

Spis treści:

  1. Pochodzenie i pozyskiwanie miodu manuka.
  2. Skład chemiczny.
  3. Wartość odżywcza miodu manuka.
  4. Jak rozpoznać miód manuka? Po smaku, barwie, zapachu?
  5. Miód manuka- medical food.
  6. Właściwości przeciwwrzodowe i gojenie ran
  7. Właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne
  8. Właściwości antybakteryjne
  9. Właściwości przeciwnowotworowe
  10. Wpływ na układ immunologiczny
  11. Wpływ na płytkę nazębną i zapalenie dziąseł
  12. Trądzik i egzema
  13. Czy spożywanie miodu manuka może być niebezpieczne?
  14. Miód manuka-dawkowanie.
  15. ,,Płynne złoto’’- jak określić jakość miodu manuka?
  16. ,,Cudze chwalicie, swego nie znacie’’. Czy polskie miody ustępują miodowi manuka?
  17. Miód fasolowy- polski odpowiednik miodu manuka.
  18. Ciekawe skąd i jak? Ciekawostki na temat miodu manuka.
  19. Prawda, czy fałsz? 5 mitów i faktów o miodzie manuka.
  20. Kącik piękności.
  21. Podsumowanie i wnioski.

Pochodzenie i pozyskiwanie miodu manuka

Nazwa „manuka” wywodzi się z języka Maorysów, rdzennej ludności Nowej Zelandii. Oprócz Nowej Zelandii manuka zasiedla także południowo-wschodnią Australię. Krzew manuka nie jest kojarzony tylko z miodem. Podobno odkrywca Australii, James Cook, pijał herbatę parzoną z liści manuka. Nie bez powodu jest ono znane jako ,, nowozelandzkie drzewo herbaciane’’ [1].

Manuka (Leptospermum scoparium) to krzew należący do rodziny Myrtaceae. Ma białe, czerwone lub różowe kwiaty. Dorasta do około 2, a nawet 5 m wysokości. Okres kwitnienia manuki przypada na przełom wiosny i lata. Miód manuka jest wytwarzany przez pszczoły miodne Apis mellifera.

Pozyskujemy go jako miód wielokwiatowy lub jednokwiatowy. Miód jednokwiatowy pochodzi w całości lub głównie z Leptospermum scoparium. Miód wielokwiatowy powstaje na terenach, gdzie obok krzewów manuka rosną także inne rośliny. Oba te rodzaje można określić jako miód manuka. Miód jednokwiatowy jest trudny do pozyskania. Chcąc go uzyskać, pszczoły są często transportowane w miejsca, na których dostępne są wyłącznie krzewy manuka. Miód taki gwarantuje odpowiednią jakość, czystość i stężenie methylglyoxalu.

Skład chemiczny

W tym przypadku nie można pominąć składu chemicznego. To on jest odpowiedzialny za to, jak dużym zainteresowaniem cieszy się ten produkt.

Tabela 1. Związki chemiczne zawarte w miodzie manuka. Odniesienie do literatury naukowej (według własnego opracowania).

Związek chemicznyOdniesienie w literaturze
Flawonoidy (pinobanksyna, pinocembryna i chryzyna, luteolina, kwercetyna, 8-metoksykaempferol, izoramnetyna, kaempferol i galangina).Nadają przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne [2], [3].
Kwasy fenolowe i lotne składniki norisoprenoidów (kwas fenylooctowy, kwas fenylomlekowy, kwas 4-metoksyfenylomlekowy, leptozyna i syringat metylu).Syringat metylu i leptozyna to aktywne związki z miodu manuka, którym przypisuje się hamowanie aktywności mieloperoksydazy (MPO) [4], [5].
Związki 1,2-dikarbonylowe ( glioksal (GO), 3-deoksyglukosuloza (3-DG) i metyloglioksal (MGO).Zostały zidentyfikowane jako ważne czynniki przyczyniające się do aktywności przeciwbakteryjnej bez obecności nadtlenków. Związki MGO i produkty glikacji powstałe w wyniku reakcji MGO z łańcuchami bocznymi aminokwasów odpowiednio lizyny lub argininy zostały zidentyfikowane in vivo i są związane z powikłaniami cukrzycy i niektórych chorób neurodegeneracyjnych (wymaga dalszych badań) [6], [7].
manuka
cloud9works / 123RF

Wartość odżywcza miodu manuka

Miód manuka, jak każdy inny miód, jest bogaty w cukier. Ma niską zawartość tłuszczu, błonnika i białka. Będzie to mniej niż 0,5g. W miodzie manuka zawartość soli jest znikoma. Dwie łyżeczki dostarczają około 49 kcal.

Miód manuka zawiera aminokwasy, które są zasadniczo budulcami białek. Przyczyniają się do wzrostu i funkcjonowania. Zawiera witaminy z grupy B. Pełnią one wiele funkcji, w tym uwalnianie energii z pożywienia. W skład wchodzi także wapń dla mocnych kości i zębów. Poza tym odnajdziemy żelazo nieocenione przy produkcji czerwonych krwinek. Kolejny składnik to potas, który pomaga mięśniu sercowemu prawidłowo pracować. Cynk posłuży do gojenia się ran i przetwarzania makroskładników z naszego pożywienia [8]. Dodatkowo odnaleźć można miedź [9]. Miedź łącznie z żelazem umożliwia organizmowi tworzenie czerwonych krwinek. Pomaga także utrzymać zdrowe kości, naczynia krwionośne. Wpływa na układ nerwowy i odpornościowy. Przyczynia się do wchłaniania żelaza.

Wykres 1. Zawartość poszczególnych składników w miodzie manuka. ( według własnego opracowania).

Źródło: Prezentacja (2009). Manuka Honey. Pobrano z https://www.slideshare.net/abdrazy/manuka-honey.

Jak rozpoznać miód manuka? Po smaku, barwie, zapachu?

Jak rozpoznać ten prawdziwy miód manuka? Czy wyróżnia go jakiś charakterystyczny smak? Sprawdźmy.

Miód manuka odznacza się niecodziennym smakiem i zapachem. Jego smak jest określany jako silny. Smak silny rozumieć należy jako „ziemisty, oleisty, zielny” oraz „kwiatowy, bogaty i złożony”. Jest opisywany przez nowozelandzki przemysł miodowy jako mający „wilgotny ziemisty, wrzosowy” aromat i „mineralny, lekko gorzki” smak [11,12,13].

Miód manuka występuje w odcieniach od ciemnokremowego do brązowego. Miód manuka jest zawsze znacznie twardszy niż płynny miód stołowy. Różnice sezonowe i regionalne oznaczają, że każdy miód może naturalnie mieć nieco inny kolor i smak. Każdy zbiór jest wyjątkowy, odzwierciedlając źródło nektaru i pyłku, a nawet takie czynniki jak pogoda. Inne czynniki wpływające na barwę, smak i zapach miodu to położenie geograficzne, ilość opadów, dni słonecznych, a nawet sezon [14].

Miód manuka- medical food

Właściwości przeciwwrzodowe i gojenie ran

Znaczenie miodu w leczeniu ran jest dobrze znane już od czasów starożytnych. Proces gojenia ran jest powiązany z działaniem przeciwutleniającym i przeciwbakteryjnym. Miód utrzymuje wilgotny stan rany. Nadaje również lepkość, co jest związane z barierą ochronną. Zapobiega w ten sposób infekcji mikrobiologicznej. Skrócenie czasu gojenia po leczeniu miodem można wytłumaczyć podwójnym wpływem na odpowiedź zapalną.

Po pierwsze, miód zapobiega przedłużonej reakcji zapalnej. Hamuje produkcję i propagację komórek zapalnych w miejscu rany. Drugim aspektem jest to, że stymuluje produkcję cytokiny prozapalnej, umożliwiając gojenie.

Antybakteryjny charakter miodu zależy od różnych czynników działających pojedynczo lub synergistycznie. Wyróżnia się tu: związki fenolowe, pH rany, nadtlenek wodoru, pH miodu oraz ciśnienie osmotyczne wywierane przez sam miód.

Udokumentowano, że wyraźna aktywność przeciwbakteryjna miodu manuka pochodzi bezpośrednio od zawartego w nim MGO [7,15, 16].

Udowodniono, że miód manuka jest skutecznym środkiem w leczeniu ran cukrzycowych, owrzodzeń żylnych, oparzeń, trądziku, egzemy i łuszczycy. Miód manuka znacznie obniżał pH rany. Każde obniżenie pH o 0,1 jednostki wiązało się ze zmniejszeniem rany o 8,1% [17]. Istnieje wiele doniesień ze świata medycyny, które potwierdzają, iż miód manuka można stosować pomocniczo w procesach gojenia ran. Efekt gojenia ran może być zwieńczeniem zarówno działania przeciwzapalnego, przeciwbakteryjnego, jak i immunostymulującego miodu manuka. Immunostymulacja, w szczególności podwyższony poziom hormonów cytokinowych, jest zasłużona jako jeden z mechanizmów gojenia ran.

Właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne

Miód manuka zawiera dużą ilość związków fenolowych. Zostały one zidentyfikowane jako posiadające silną zdolność do redukcji wolnych rodników. Zapewnia to odpowiednią zdolność antyoksydacyjną [2,3,7,18] Udowodniono również przeciwzapalną moc miodu manuka.

Ponadto, miód manuka okazał się skuteczny przeciwko zapaleniu żołądka wywołanemu przez Helicobacter pylori. Wykazał znaczną aktywność i wzmocnił działanie przeciwzapalne innych związków [1].

Właściwości antybakteryjne

W zależności od gatunku bakterii miód manuka może zmieniać kształt i wielkość bakterii [19]. Udowodniono, że miód manuka o różnym unikalnym czynniku manuka (UMF) wykazuje selektywną aktywność przeciwko różnym bakteriom. Wartość UMF odnosi się do zawartości metyloglioksalu (MGO) w miodzie. Sugeruje się, że jest to odpowiedzialne za wiele właściwości antybakteryjnych miodu [20]. Miód Manuka może również rozpraszać i likwidować bakterie żyjące w biofilmach (zbiorowiska drobnoustrojów ). Wyróżnia się w tym paciorkowce i gronkowce.

Tabela 2. Wpływ miodu manuka na redukcję poszczególnych bakterii (według własnego opracowania).

BakterieWpływ miodu manuka
Pseudomonas aeruginosa Staphylococcus aureus.Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus są związane ze stanem zapalnym zatok przynosowych. Określono wpływ metyloglioksalu in vitro na oba patogeny. Związek okazał się skuteczny [21].
Streptococcus pyogenes.Miód zakłóca przyleganie bakterii, co było powiązane z ich eliminacją. Rola miodu w eliminacji S. pyogenes z miejsca rany i w pomocy przy sepsie jest obiecująca [22].
Campylobacter spp.Campylobacter powoduje kampylobakteriozę, chorobę objawiającą się biegunką, skurczami, bólem brzucha i gorączką u zakażonych pacjentów. Wykazano, że miód manuka może hamować wzrost tego patogenu [23].
Enterobacter spp.Miód może znaleźć swe zastosowanie w hamowaniu tych patogenów [24].
Stenotrophomonas maltophilia, Acinetobacter baumannii, Bacillus subtilis, Escherichia coli.Miód manuka wykazał skuteczność w eliminacji tych bakterii [1].

Właściwości przeciwnowotworowe

Miód manuka wykazuje działanie antyproliferacyjne. Oznacza to, że ma pewien wpływ na zahamowanie niekontrolowanego rozmnażania się komórek. Oprócz tego ma wpływ na apoptozę komórki (proces programowanej śmierci komórki). Istnieją badania na zwierzętach, które badały zarówno samodzielny wpływ związków zawartych w miodzie manuka, jak i w połączeniu z innymi środkami. Rezultaty są pozytywne, natomiast musimy jeszcze poczekać na większą liczbę badań [1].

Wpływ na układ immunologiczny

Immunostymulujące działanie miodu manuka jest często przypisywane wielu jego związkom: kwasowi galusowemu i flawonoidom– galanginie oraz pinokembrynie. Należy jednak podjąć dalsze badania, aby zapoznać się z dokładną rolą miodu manuka [1].

Wpływ na płytkę nazębną i zapalenie dziąseł

Zapalenie dziąseł to nieniszczące schorzenie zębów spowodowane przez bakteryjną płytkę nazębną, a następnie zapalenie dziąseł. Randomizowane badanie przeprowadzono na 30 osobach przez 21-dniowy okres próbny. Wykazało ono, że w grupie, której podawano miód do żucia lub płynny miód manuka, nastąpiło znaczne zmniejszenie średnich wyników płytki nazębnej i odsetka miejsc krwawienia. Miód ten może być wykorzystany do wyrobów cukierniczych w celu zapobiegania zapaleniu dziąseł i chorobom przyzębia [25].

Trądzik i egzema

Miód manuka może być w stanie zmniejszyć stan zapalny i podrażnienie związane z trądzikiem. Aby to zrobić, nałóż miód manuka bezpośrednio na skórę. Możesz również użyć miodu manuka, aby złagodzić egzemę. Według badań przedstawionych na HealWithFood.org, możesz odnieść sukces, używając mieszanki równych części miodu, oliwy z oliwek i wosku pszczelego. Zaleca się nakładanie mikstury trzy razy dziennie [26].

Czy spożywanie miodu manuka może być niebezpieczne?

Miód jest bezpieczny dla większości dorosłych. Należy go unikać, jeśli jesteś uczulony na miód lub pszczoły. Osoby z cukrzycą muszą również uważać na poziom cukru we krwi podczas spożywania miodu manuka. Jest to bowiem produkt bogaty w cukier. NHS odradza również podawanie miodu dzieciom poniżej 1. roku życia. Czasami zawiera on bakterie, które mogą powodować poważne choroby u niemowląt [8, 26].

Miód manuka – dawkowanie

W przypadku miodu manuka nie ma zaleceń znacznie różniących się od innych rodzajów miodów. Rekomenduje się maksymalne spożycie w granicach 2-3 łyżeczek dziennie. Dodatkowym zaleceniem jest to, by spożywać go na czczo. Jeśli będziesz go używać w innej postaci, na przykład dodając do herbaty, uważaj na temperaturę. Nie może być ona wyższa niż 40 °C. Inaczej miód nada jedynie słodkość. Straci część swych cennych właściwości.

,,Płynne złoto’’- jak określić jakość miodu manuka?

Miód manuka słynie nie tylko z walorów leczniczych i smakowych. Oznacza go także cena. Ceny są tak wygórowane, że bez problemu można kupić w zamian swój pierwszy samochód. Najwyższej jakości miód manuka, jaki kiedykolwiek wyprodukowano na świecie, warty był około 22 000 dolarów za kilogram (prawie 80 tys. złotych).

Przyjrzyjmy się dokładniej danym z 2021 roku. Dom towarowy Harrods podał cenę miodu manuka. Będzie to 3600 dolarów (13 tysięcy złotych) za 230 g słoiczek! W przeliczeniu na jeden kilogram kwota za słoik to 60 tysięcy złotych (teraz to będzie całkiem niezły samochód). Za jego produkcję jest odpowiedzialna True Honey Company.

Nie bez powodu miód manuka określamy jako ,,płynne złoto’’. Warto także zwrócić uwagę, że ze względu na jego cenę rynek jest pełen fałszywych miodów manuka. Pojawiają się pytania. Jak mam określić jakość miodu, skoro nie jestem ekspertem? Skąd mam wiedzieć, że ktoś mnie właśnie nie chce oszukać? Odetchnij i posłuchaj kilku wskazówek.

Tabela 3. Określenie jakości miodu manuka. Wskazówki (według własnego opracowania).

WskazówkaUzasadnienie
Sprawdź, czy miód pochodzi z Nowej Zelandii.W Nowej Zelandii obowiązuje zakaz importu miodu. Jeśli miód pochodzi z Nowej Zelandii, to musiał być tam wyprodukowany. W grudniu 2017 r. rząd Nowej Zelandii wprowadził przepisy, które oznajmiają, że każda partia miodu musi zostać przebadana w niezależnym laboratorium. W badaniu musi wykazać, że zawiera cztery markery chemiczne i jeden marker DNA. Są to markery unikalne dla krzewu manuka.
Sprawdź, czy miód jest zapakowany w Nowej Zelandii.To uchroni Cię przed spożywaniem miodu rozcieńczonego tańszymi miodami, syropem cukrowym.
Czytaj dokładnie etykietę.Sformułowanie: ,,100% czysty’’, albo ,,100% nowozelandzki miód’’ mogą mijać się z prawdą. Prawdziwy będzie oznaczony jako „jedno- lub wielokwiatowy”. Są to dwie oficjalne definicje miodu manuka ustalone przez rząd Nowej Zelandii.
Oznaczenie ,, Hive to Home”.Renomowani sprzedawcy prowadzą dokładną ewidencję miodów. Jeśli tego oznaczenia nie ma, nie masz gwarancji, że Twój miód jest prawdziwy.
Zawartość wody. Nie więcej niż 20%.Zabezpieczenie przed dodawaniem wody w celu zwiększenia objętości.
Czy na etykiecie widnieje skrót UMF?UMF to skrót od Unique Manuka Factor i jest znakiem jakości przyznawanym zarejestrowanym licencjonowanym pszczelarzom, producentom i eksporterom prawdziwego miodu manuka [8].
Nie zawsze wyższa wartość MGO oznacza, że miód jest czystszy i o wyższej jakości.Niespotykane zawartości MGO to nie zaleta. Taki miód będzie po prostu przegrzany i bogaty również w HMF. Jest to szkodliwy związek. Górna możliwa wartość MGO to 550+. Miody mogą zawierać nawet do 700-800 mg metyloglioksalu na kilogram.

Źródło: Blog Manuka Doctor (2019).5 sposobów na sprawdzenie, czy miód Manuka NIE JEST fałszywy. Pobrano z https://www.manukadoctor.co.uk/blogs/content/5-ways-to-check-your-manuka-honey-isn-t-fake.

,,Cudze chwalicie, swego nie znacie’’. Czy polskie miody ustępują miodowi manuka?

Po analizie właściwości zdrowotnych i zatrważających cen można zadać sobie kilka pytań. Czy miód manuka jest lepszy od pozostałych miodów? Jeśli natomiast nie jest lepszy to skąd się wzięła jego popularność?

Przyglądając się wynikom badań można porównać miód manuka z innymi. Porównywano podstawowe parametry fizykochemiczne. Były to cukry redukujące, sacharoza, zawartość wody, wolne kwasy, 5-HMF, przewodność, zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Wartości podstawowych parametrów fizykochemicznych miodów manuka wskazują, iż skład chemiczny tych miodów jest zbliżony do składu polskich miodów odmianowych.

Jest to zauważalne zwłaszcza w odniesieniu do ciemnych miodów. Odnosi się to więc do miodów wrzosowych, gryczanych, spadziowych. Jedynie zawartość 5-HMF i sacharozy w miodach manuka jest istotnie wyższa niż w miodach europejskich. Oprócz tego badano poziom polifenoli i zdolność zmiatania wolnych rodników. Zarówno ogólna zawartość polifenoli, jak i zdolność zmiatania wolnych rodników przez miody manuka, są wysokie. Podobnymi właściwościami przeciwutleniającymi charakteryzują się europejskie miody o ciemnym zabarwieniu. Będą to miody gryczane, wrzosowe i spadziowe [27].

W innym badaniu zajmowano się aktywnością antybiotyczną miodów krajowych. Miód lipowy, spadziowy, wrzosowy, rzepakowy charakteryzowały się podobną aktywnością antybiotyczną co miód manuka [28].

Zobacz również
pszczoły produkty pszczele

Te rezultaty można ująć słowami wybitnego polskiego poety, Stanisława Jachowicza: ,,Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie’’. To prawda, polskie miody są równie wspaniałe i w dodatku tańsze. Warto czasem spojrzeć na coś bliżej, by dostrzec prawdziwą wartość. Nie można ujmować miodowi manuka. Jednakże nie ma potrzeby odrzucać naszych miodów, gdyż nie odstępują one w wielu aspektach głównemu tematowi tego artykułu.

Miód fasolowy – polski odpowiednik miodu manuka.

Miód fasolowy- brzmi dość zaskakująco. Każdy z nas słyszał o miodzie lipowym, spadziowym, gryczanym. Ale fasolowy? To dość nowy produkt. Mało jeszcze o nim wiemy. Jego producenci określają go jako polski odpowiednik miodu manuka.

Jest to miód o barwie słomkowożółtej. W smaku jest mało słodki, lekko kwaskowaty. Jego zapach jest określany jako intensywny zapach kwiatu fasoli.

Powstaje w skutek zapylania przez pszczoły rodzimych plantacji roślin strączkowych (np. fasola tyczna). Co ciekawe, kwiaty fasoli wielokwiatowej rozkwitają tylko we wczesnych godzinach rannych i są bogate w nektar 1 dzień. Nektar zaczyna wydzielać się jeszcze w pąkach w dniu poprzedzającym rozkwitanie. Jego producenci stwierdzają, że ten produkt wyróżnia się niebagatelnymi właściwościami zdrowotnymi. Wyróżnia się wśród nich: wspomaganie trawienia, łagodzenie wrzodów żołądka i problemów jelitowych, odbudowywanie flory jelitowej, wzmacnianie odporności, zwalczanie grypy i przeziębienia. Producenci deklarują, iż miód ten poprawia pracę serca, działa przeciwnowotworowo.

Cena tego miodu to około 55 zł za 1,2 kg miodu.

Warto dla wzbogacenia swojego doświadczenia kulinarnego spróbować naszego, polskiego miodu fasolowego [29], [30].

Ciekawe skąd i jak? Ciekawostki na temat miodu manuka.

Tabela 4. Ciekawostki na temat miodu manuka (według własnego opracowania).

CiekawostkaWyjaśnienie
W sumie miód Manuka zawiera ponad 2000 pojedynczych naturalnych związków, czyli 20 razy więcej niż niektóre konwencjonalne odmiany miodu (nawet miody lokalne).Wśród nich oczywiście są związki nadające szereg właściwości leczniczych. Najbardziej istotne z nich to MGO (metyloglioksal), DHA (dihydroksyaceton) oraz leptosperyna.
Manuka kwitnie tylko 2-6 tygodni w ciągu całego roku.W okresie 2-6 tygodni, ze szczytem w połowie grudnia (początek lata w Nowej Zelandii), manuka kwitnie. Pojedyncze kwiaty mogą być otwarte tylko przez 5 dni.
Kwiaty manuka są wyjątkowo delikatne.Chociaż sam krzew manuka jest odporny, kwiaty manuka są niezwykle delikatne. Są podatne na nawet niewielkie zmiany klimatu, opadów i wiatru. Ekstremalne warunki pogodowe również uniemożliwiają pszczołom zbiory w bardzo krótkim okresie kwitnienia. Przyczynia się to do wahań ceny miodu manuka.
Pszczoły odbywają 22 700 wycieczek do kwiatu manuka, aby stworzyć słoik miodu.Jest to liczba potrzebna do wyprodukowania małego słoiczka (0,5 kg).
Krzewy manuka wpływają na jakość gleby i chronią drogi wodne.Dla rolników sadzenie krzewów manuka jest filtrem, który pomaga zmniejszyć spływ nawozów i odchodów zwierząt gospodarskich do gleby. Krzew manuka pomaga również zapobiegać erozji. W jednym badaniu wykazano o 65% mniej osunięć ziemi związanych z burzami w ciągu 10 lat.

Źródło: COMVITA (bdw). 10 Fascinating Facts About Manuka. Pobrano z https://www.comvita.com/blog-article/10-fascinating-facts-about-manuka/O7400093

manuka honey
Alexandra King / 123RF

Prawda, czy fałsz? 5 mitów i faktów o miodzie manuka

Wiemy już naprawdę dużo o miodzie manuka. Postaramy się teraz raz na zawsze rozprawić z mitami na temat miodu manuka. Nie należy wierzyć we wszystko, co mówią nam producenci. Spójrzcie na te najpopularniejsze mity.

Tabela 5. Fakty i mity na temat miodu manuka (według własnego opracowania).

MitFakt
Istnieje tylko jeden, oryginalny miód manuka.Miód manuka nie jest produktem pochodzącym tylko z jednej pasieki. Takie zdanie na etykiecie brzmi dostojnie, jednak nie jest prawdziwe.
Miód manuka, który zawiera w swoim składzie MGO jest tym prawdziwym.To zdanie jest znów ujmujące. To prawda, że miód manuka zawiera MGO. Ale czy to znaczy, że jeśli na naszym słoiku nie ma wzmianki o obecności MGO, to go nie ma? NIE. Zawartość methylglyoxalu jest podstawowym badaniem, które wykonują producenci miodu manuka w Nowej Zelandii przy badaniu wszystkich serii. Podsumowując to, że miód manuka zawiera MGO jest tak oczywiste jak to, że po poniedziałku następuje wtorek. MGO to jeden ze składników miodu manuka. Wzmianka o jego obecności na etykiecie to chwyt marketingowy mający wyróżnić konkretny miód spośród innych dostępnych na rynku.
Miód manuka to lekarstwo na wszystko.Zwróć uwagę, że miód manuka nie jest w stanie wyleczyć Cię z wszystkich dolegliwości samodzielnie. W wielu wypadkach wspomaga on działanie innych środków. Nie można jednak oczekiwać, że choroba nowotworowa minie w krótkim czasie po zastosowaniu miodu manuka. Nie wierz w to. Miód manuka ma szereg właściwości prozdrowotnych, ale nie jest lekiem na całe zło naszego świata i wszelkie choroby. Pamiętaj, o konsultacjach ze specjalistami. Szybka diagnoza daje lepsze perspektywy.
Miód manuka można spożywać tylko, gdy jesteśmy chorzy.Miód manuka to nie lekarstwo. Ze względu na dużą zawartość cukrów nie możemy spożywać dużych ilości. Nie oznacza to jednak, że nie wolno go wykorzystywać na co dzień.
Miód manuka ma ciągle tę samą barwę.Barwa miodu różni się w zależności od pogody, od roku, zmienia się z czasem przechowywania miodu.

Źródło: COMVITA (bdw). Manuka Honey: Fact vs. Fiction. Pobrano z https://www.comvita.com/blog-article/manuka-honey-facts/I6500053 .

MANUKA MEDICAL (2018).Miód manuka. Fakty i mity. Pobrano z https://www.manukamedical.pl/blog/item/251-miod-manuka-fakty-i-mity.html

Kącik piękności

Pozytywnym aspektem miodu manuka jest fakt, że można go wykorzystać poza kuchnią. W związku z prozdrowotnym charakterem tego produktu znajdzie on zastosowanie w pielęgnacji skóry. Po ciężkim dniu potrzebujemy chwili dla siebie. Niektórzy z nas używają drogich kremów na swoje kłopoty z trądzikiem. Może się jednak okaże, że w Twoim przypadku to miód będzie zbawienny. Zapoznajmy się z rekomendacjami.

Według informacji miód manuka koi naszą skórę. Sprawia, że skóra jest jaśniejsza przez to, że wykazuje właściwości antybakteryjne. W związku z działaniem przeciwzapalnym może ukoić twoją skórę i zredukować zaczerwienienia. Oprócz tego skóra po zabiegu z udziałem miodu manuka jest określana jako świetlista i nawilżona. Dużą zaletą jest to, że produkt jest w 100% naturalny. Nie musisz się więc obawiać dodatkowej porcji sztucznych związków chemicznych.

Aby przygotować maseczkę z miodu manuka, postępuj według następujących kroków. Na początku oczyść skórę. Zmyj makijaż. Umyj twarz wodą. Rozprowadź dość grubą warstwę miodu na twarz. Jeśli masz możliwość, nałóż maseczkę także na szyję. Pozostaw maseczkę na około 20 minut. Spłucz maseczkę i ciesz się świetlistą cerą Nie musisz stosować żadnych dodatkowych składników. Maseczka jest monoskładnikowa. [31].

Oprócz tego miód manuka może być stosowany punktowo. Jeśli borykasz się z niesfornymi krostkami, zmianami skórnymi, może warto wypróbować [32].

Można stwierdzić, że miód jest substancją biologicznie aktywną i interesującą klinicznie. Potrzebne są jednak dalsze badania w celu pełnego zrozumienia jego wartości leczniczej w dermatologii. Jeśli chodzi o temat dermatologii, rozważa się, czy miód manuka ma moc leczenia raka skóry, ran oraz innych schorzeń skórnych. Wyniki są bardzo pozytywne, choć jest to jeszcze temat słabo zgłębiony. [33].

Gdy zdecydujesz się na zakup miodu manuka, sprawdź koniecznie, czy i w przypadku Twojej skóry miód manuka zdziała cuda.

Podsumowanie i wnioski

Miód manuka jest niezwykłym produktem. Nie można powiedzieć, że nie różni się od innych miodów. Ze względu na zawartość MGO i szeregu innych związków wyróżnia się. Ma wpływ na gojenie się ran. Ma właściwości antybakteryjne, czy nawet wpływające na stan naszych zębów. Największą jego wadą jest cena. Jednak jeśli będziesz miał okazję spróbować miodu manuka, zrób to. Postaraj się sprawdzić, czy może i Tobie pomóc z jakimiś dolegliwościami. Po lekturze artykułu wiesz już o nim więcej.

Bibliografia:

  1. Patel S. & Cichello S. (2013). Manuka honey: an emerging natural food with medicinal use. Nat. Prod. Bioprospect. 3, 121–128. doi 10.1007/s13659-013-0018-7
  2. Yaoa L., Jiang Y., Singanusong R., Datta N. & Raymont K. (2005). Phenolic acids in Australian Melaleuca, Guioa, Laphostemon, Banksia and Helianthus honeys and their potential for floral authentication. Food Res.38:651–658. doi: 10.1016/j.foodres.2005.01.002
  3. Chan C. i in. (2013). Analysis of the flavonoid component of bioactive New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey and the isolation, characterisation and synthesis of an unusual pyrrole. Food Chem. 141:1772–1781. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.04.092
  4. Tuberoso C.I i in. (2009).. Methyl syringate: A chemical marker of asphodel (Asphodelus microcarpus Salzm. et Viv.) monofloral honey. J. Agric. Food Chem. 57:3895–3900. doi: 10.1021/jf803991j.
  5. Stephens J.M.i in. (2010) Phenolic composition and methylglyoxal in some New Zealand manuka and kanuka honeys. Food Chem. 120:78–86. doi: 10.1016/j.foodchem.2009.09.074.
  6. Oelschlaegel S. i inn. (2012). Classification and characterization of Manuka honeys based on phenolic compounds and methylglyoxal. J. Agric. Food Chem. 60:7229–7237. doi: 10.1021/jf300888q.
  7. Alvarez-Suarez J.M (2014). The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey. Foods. 3(3): 420–432.doi:10.3390/foods3030420
  8. Nicola Shubrook (2019). The health benefits of manuka honey. Pobrano z https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-manuka-honey.
  9. Sara Novak. (2019). Here are the Manuka Honey Benefits That are About to Change Your Life. Honey is health gold. Pobrano z https://www.organicauthority.com/energetic-health/everything-you-need-to-know-about-manuka-honey-benefits
  10. Jon Morgan (2009). Money from honey – a family affair”. Dominion Post. Pobrano z http://www.stuff.co.nz/dominion-post/business/farming/1999278/Money-from-honey-a-family-affair.
  11. Julie Biuso (2008). Sizzle: Sensational Barbecue Food, Monterey, p. 154.
  12. Crescent Dragonwagon (2002). Passionate Vegetarian, New York: Workman Publishing Co, p. 958.
  13. Blog Manuka Doctor (2020). Is Manuka honey always the same color? Pobrano z https://www.manukadoctor.com/blogs/content/is-manuka-honey-always-the-same-color
  14. Mandal M.D.& Mandal S. (2011). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac. J. Trop. Biomed. 1:154–160. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60016-6.
  15. Tomblin V., Ferguson L.R., Han D.Y., Murray P.& Schlothauer R. (2014). Potential pathway of anti-inflammatory effect by New Zealand honeys. Int. J. Gen. Med. 7:149–158.
  16. Gethin GT, Cowman S & Conroy RM (2008). The impact of Manuka honey dressings on the surface pH of chronic wounds. Int Wound J. (2):185-94. doi: 10.1111/j.1742-481X.2007.00424.x.
  17. Moniruzzaman M., Sulaiman S.A., Khalil M.I. & Gan S.H.(2013). Evaluation of physicochemical and antioxidant properties of sourwood and other Malaysian honeys: A comparison with manuka honey. Chem. Cent. J. 7:138. doi: 10.1186/1752-153X-7-138.
  18. Lu J i in. (2013). The effect of New Zealand Kanuka, Manuka and clover honeys on bacterial growth dynamics and cellular morphology varies according to the species. PLoS One. 8:e55898.
  19. Matthew Johnston i in. (2018). Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview AIMS Microbiol. 4(4): 655–664. doi:10.3934/microbiol.2018.4.655
  20. Kilty, S. J., Duval M., Chan F. T., Ferris W. & Slinger, R. (2011). Methylglyoxal: (active agent of manuka honey) in vitro activity against bacterial biofilms  Int. Forum Allergy Rhinol. 1 (5), 348–350. doi: 10.1002/alr.20073
  21. Maddocks S. E., Lopez M. S. Rowlands R. S.& Cooper R. A (2012). Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins. Microbiology 2012, 158, 781–790. doi: 10.1099/mic.0.053959-0 
  22. Lin S. M., Molan, P. C. & Cursons R. T. (2009). The in vitro susceptibility of Campylobacter spp. to the antibacterial effect of manuka honey. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect., 28(4):339-44. doi: 10.1007/s10096-008-0630-3.
  23. Lin S. M., Molan P. C. & Cursons, R. T (2011). The controlled in vitro susceptibility of gastrointestinal pathogens to the antibacterial effect of manuka honey. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. D. p. 569–574. doi: 10.1007/s10096-010-1121-x.
  24. English H.K, Pack A.R & Molan P.C. (2004). The effects of manuka honey on plaque and gingivitis: a pilot study. J Int Acad Periodontol. 6(2):63-7. PMID: 15125017
  25. Elizabeth Connor (2020). Everything You Should Know About Manuka Honey. Pobrano z https://www.healthline.com/health/manuka-honey.
  26. Wilczyńska A. (2013). Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka. Probl Hig Epidemiol. 94(4): 873-875
  27. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. & Dutkowiak A. (2014). Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych. Postępy Fitoterapii, str. 67-70.
  28. Pasieka ULIK Śliczniak (bdw). Miód fasolowy. Pobrano z https://ulikroztocze.pl/miod_fasolowy.php .
  29. Pasieka ,,PACHNICZÓWKA’’ (bdw). Miód fasolowy. Pobrano z https://pachniczowka.pl/miod-fasolowy
  30. Blog elizabethrider.com (bdw). Manuka Honey Face Mask Benefits + How to Do It. Pobrano z https://www.elizabethrider.com/manuka-honey-face-mask-benefits/
  31. DeFino J. (2018). I’m using this unexpected pantry item to wash my face — and my skin has never looked better. Pobrano z https://www.insider.com/manuka-doctor-honey-review-2018-11
  32. McLoone, P., Oluwadun, A., Warnock, M., & Fyfe, L. (2016). Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Central Asian journal of global health, 5(1), 241. https://doi.org/10.5195/cajgh.2016.241