Każdy z nas w swoim życiu przynajmniej sÅyszaÅ o miodzie manuka. To miĆ³d charakterystyczny w smaku, zapachu. Manuka jest okreÅlana jako drzewo życia. Uznaje siÄ jÄ za jeden z symbolĆ³w Nowej Zelandii. Ze wzglÄdu na szerokie spektrum zastosowaÅ, miĆ³d manuka okreÅla siÄ jako medical food. Jest to produkt luksusowy. NieporĆ³wnywalnie droższy od naszych rodzimych miodĆ³w.
JeÅli masz ochotÄ dowiedzieÄ siÄ wiÄcej na temat tego ekskluzywnego i prozdrowotnego produktu, zapraszam CiÄ do przeczytania niniejszego artykuÅu. Z artykuÅu wzbogacisz swojÄ wiedzÄ na temat pochodzenia i pozyskiwania miodu manuka. Poznasz skÅad chemiczny, ktĆ³ry w dużej mierze odpowiada za niezwykÅoÅÄ tego produktu. WartoÅÄ odżywcza to kolejny opisywany aspekt. JeÅli zastanawiasz siÄ, w jaki sposĆ³b okreÅliÄ jakoÅÄ miodu manuka lub czy nasze rodzime miody można porĆ³wnywaÄ z tymże miodem, ten artykuÅ jest dla Ciebie. Nie musisz już szukaÄ informacji na temat prozdrowotnoÅci tego specyfiku, ponieważ odnajdziesz je tutaj. Na koniec dowiesz siÄ kilku ciekawostek. Rozwiejesz też swoje wÄ tpliwoÅci na temat krÄ Å¼Ä cych stwierdzeÅ o miodzie manuka.
Poznaj wszystkie sÅodkie sekrety miodu manuka.
Spis treÅci:
- Pochodzenie i pozyskiwanie miodu manuka.
- SkÅad chemiczny.
- WartoÅÄ odżywcza miodu manuka.
- Jak rozpoznaÄ miĆ³d manuka? Po smaku, barwie, zapachu?
- MiĆ³d manuka- medical food.
- WÅaÅciwoÅci przeciwwrzodowe i gojenie ran
- WÅaÅciwoÅci antyoksydacyjne i przeciwzapalne
- WÅaÅciwoÅci antybakteryjne
- WÅaÅciwoÅci przeciwnowotworowe
- WpÅyw na ukÅad immunologiczny
- WpÅyw na pÅytkÄ nazÄbnÄ i zapalenie dziÄ seÅ
- TrÄ dzik i egzema
- Czy spożywanie miodu manuka może byÄ niebezpieczne?
- MiĆ³d manuka-dawkowanie.
- ,,PÅynne zÅotoāā- jak okreÅliÄ jakoÅÄ miodu manuka?
- ,,Cudze chwalicie, swego nie znacieāā. Czy polskie miody ustÄpujÄ miodowi manuka?
- MiĆ³d fasolowy- polski odpowiednik miodu manuka.
- Ciekawe skÄ d i jak? Ciekawostki na temat miodu manuka.
- Prawda, czy faÅsz? 5 mitĆ³w i faktĆ³w o miodzie manuka.
- KÄ cik piÄknoÅci.
- Podsumowanie i wnioski.
Pochodzenie i pozyskiwanie miodu manuka
Nazwa āmanukaā wywodzi siÄ z jÄzyka MaorysĆ³w, rdzennej ludnoÅci Nowej Zelandii. OprĆ³cz Nowej Zelandii manuka zasiedla także poÅudniowo-wschodniÄ AustraliÄ. Krzew manuka nie jest kojarzony tylko z miodem. Podobno odkrywca Australii, James Cook, pijaÅ herbatÄ parzonÄ z liÅci manuka. Nie bez powodu jest ono znane jako ,, nowozelandzkie drzewo herbacianeāā [1].
Manuka (Leptospermum scoparium) to krzew naleÅ¼Ä cy do rodziny Myrtaceae. Ma biaÅe, czerwone lub rĆ³Å¼owe kwiaty. Dorasta do okoÅo 2, a nawet 5 m wysokoÅci. Okres kwitnienia manuki przypada na przeÅom wiosny i lata. MiĆ³d manuka jest wytwarzany przez pszczoÅy miodne Apis mellifera.
Pozyskujemy go jako miĆ³d wielokwiatowy lub jednokwiatowy. MiĆ³d jednokwiatowy pochodzi w caÅoÅci lub gÅĆ³wnie z Leptospermum scoparium. MiĆ³d wielokwiatowy powstaje na terenach, gdzie obok krzewĆ³w manuka rosnÄ także inne roÅliny. Oba te rodzaje można okreÅliÄ jako miĆ³d manuka. MiĆ³d jednokwiatowy jest trudny do pozyskania. ChcÄ c go uzyskaÄ, pszczoÅy sÄ czÄsto transportowane w miejsca, na ktĆ³rych dostÄpne sÄ wyÅÄ cznie krzewy manuka. MiĆ³d taki gwarantuje odpowiedniÄ jakoÅÄ, czystoÅÄ i stÄżenie methylglyoxalu.
SkÅad chemiczny
W tym przypadku nie można pominÄ Ä skÅadu chemicznego. To on jest odpowiedzialny za to, jak dużym zainteresowaniem cieszy siÄ ten produkt.
Tabela 1. ZwiÄ zki chemiczne zawarte w miodzie manuka. Odniesienie do literatury naukowej (wedÅug wÅasnego opracowania).
ZwiÄ zek chemiczny | Odniesienie w literaturze |
Flawonoidy (pinobanksyna, pinocembryna i chryzyna, luteolina, kwercetyna, 8-metoksykaempferol, izoramnetyna, kaempferol i galangina). | NadajÄ przede wszystkim wÅaÅciwoÅci antyoksydacyjne [2], [3]. |
Kwasy fenolowe i lotne skÅadniki norisoprenoidĆ³w (kwas fenylooctowy, kwas fenylomlekowy, kwas 4-metoksyfenylomlekowy, leptozyna i syringat metylu). | Syringat metylu i leptozyna to aktywne zwiÄ zki z miodu manuka, ktĆ³rym przypisuje siÄ hamowanie aktywnoÅci mieloperoksydazy (MPO) [4], [5]. |
ZwiÄ zki 1,2-dikarbonylowe ( glioksal (GO), 3-deoksyglukosuloza (3-DG) i metyloglioksal (MGO). | ZostaÅy zidentyfikowane jako ważne czynniki przyczyniajÄ ce siÄ do aktywnoÅci przeciwbakteryjnej bez obecnoÅci nadtlenkĆ³w. ZwiÄ zki MGO i produkty glikacji powstaÅe w wyniku reakcji MGO z ÅaÅcuchami bocznymi aminokwasĆ³w odpowiednio lizyny lub argininy zostaÅy zidentyfikowane in vivo i sÄ zwiÄ zane z powikÅaniami cukrzycy i niektĆ³rych chorĆ³b neurodegeneracyjnych (wymaga dalszych badaÅ) [6], [7]. |
WartoÅÄ odżywcza miodu manuka
MiĆ³d manuka, jak każdy inny miĆ³d, jest bogaty w cukier. Ma niskÄ zawartoÅÄ tÅuszczu, bÅonnika i biaÅka. BÄdzie to mniej niż 0,5g. W miodzie manuka zawartoÅÄ soli jest znikoma. Dwie Åyżeczki dostarczajÄ okoÅo 49 kcal.
MiĆ³d manuka zawiera aminokwasy, ktĆ³re sÄ zasadniczo budulcami biaÅek. PrzyczyniajÄ siÄ do wzrostu i funkcjonowania. Zawiera witaminy z grupy B. PeÅniÄ one wiele funkcji, w tym uwalnianie energii z pożywienia. W skÅad wchodzi także wapÅ dla mocnych koÅci i zÄbĆ³w. Poza tym odnajdziemy żelazo nieocenione przy produkcji czerwonych krwinek. Kolejny skÅadnik to potas, ktĆ³ry pomaga miÄÅniu sercowemu prawidÅowo pracowaÄ. Cynk posÅuży do gojenia siÄ ran i przetwarzania makroskÅadnikĆ³w z naszego pożywienia [8]. Dodatkowo odnaleÅŗÄ można miedÅŗ [9]. MiedÅŗ ÅÄ cznie z żelazem umożliwia organizmowi tworzenie czerwonych krwinek. Pomaga także utrzymaÄ zdrowe koÅci, naczynia krwionoÅne. WpÅywa na ukÅad nerwowy i odpornoÅciowy. Przyczynia siÄ do wchÅaniania żelaza.
Wykres 1. ZawartoÅÄ poszczegĆ³lnych skÅadnikĆ³w w miodzie manuka. ( wedÅug wÅasnego opracowania).
Jak rozpoznaÄ miĆ³d manuka? Po smaku, barwie, zapachu?
Jak rozpoznaÄ ten prawdziwy miĆ³d manuka? Czy wyrĆ³Å¼nia go jakiÅ charakterystyczny smak? SprawdÅŗmy.
MiĆ³d manuka odznacza siÄ niecodziennym smakiem i zapachem. Jego smak jest okreÅlany jako silny. Smak silny rozumieÄ należy jako āziemisty, oleisty, zielnyā oraz ākwiatowy, bogaty i zÅożonyā. Jest opisywany przez nowozelandzki przemysÅ miodowy jako majÄ cy „wilgotny ziemisty, wrzosowy” aromat i „mineralny, lekko gorzki” smak [11,12,13].
MiĆ³d manuka wystÄpuje w odcieniach od ciemnokremowego do brÄ zowego. MiĆ³d manuka jest zawsze znacznie twardszy niż pÅynny miĆ³d stoÅowy. RĆ³Å¼nice sezonowe i regionalne oznaczajÄ , że każdy miĆ³d może naturalnie mieÄ nieco inny kolor i smak. Każdy zbiĆ³r jest wyjÄ tkowy, odzwierciedlajÄ c ÅŗrĆ³dÅo nektaru i pyÅku, a nawet takie czynniki jak pogoda. Inne czynniki wpÅywajÄ ce na barwÄ, smak i zapach miodu to poÅożenie geograficzne, iloÅÄ opadĆ³w, dni sÅonecznych, a nawet sezon [14].
MiĆ³d manuka- medical food
WÅaÅciwoÅci przeciwwrzodowe i gojenie ran
Znaczenie miodu w leczeniu ran jest dobrze znane już od czasĆ³w starożytnych. Proces gojenia ran jest powiÄ zany z dziaÅaniem przeciwutleniajÄ cym i przeciwbakteryjnym. MiĆ³d utrzymuje wilgotny stan rany. Nadaje rĆ³wnież lepkoÅÄ, co jest zwiÄ zane z barierÄ ochronnÄ . Zapobiega w ten sposĆ³b infekcji mikrobiologicznej. SkrĆ³cenie czasu gojenia po leczeniu miodem można wytÅumaczyÄ podwĆ³jnym wpÅywem na odpowiedÅŗ zapalnÄ .
Po pierwsze, miĆ³d zapobiega przedÅużonej reakcji zapalnej. Hamuje produkcjÄ i propagacjÄ komĆ³rek zapalnych w miejscu rany. Drugim aspektem jest to, że stymuluje produkcjÄ cytokiny prozapalnej, umożliwiajÄ c gojenie.
Antybakteryjny charakter miodu zależy od rĆ³Å¼nych czynnikĆ³w dziaÅajÄ cych pojedynczo lub synergistycznie. WyrĆ³Å¼nia siÄ tu: zwiÄ zki fenolowe, pH rany, nadtlenek wodoru, pH miodu oraz ciÅnienie osmotyczne wywierane przez sam miĆ³d.
Udokumentowano, że wyraÅŗna aktywnoÅÄ przeciwbakteryjna miodu manuka pochodzi bezpoÅrednio od zawartego w nim MGO [7,15, 16].
Udowodniono, że miĆ³d manuka jest skutecznym Årodkiem w leczeniu ran cukrzycowych, owrzodzeŠżylnych, oparzeÅ, trÄ dziku, egzemy i Åuszczycy. MiĆ³d manuka znacznie obniżaÅ pH rany. Każde obniżenie pH o 0,1 jednostki wiÄ zaÅo siÄ ze zmniejszeniem rany o 8,1% [17]. Istnieje wiele doniesieÅ ze Åwiata medycyny, ktĆ³re potwierdzajÄ , iż miĆ³d manuka można stosowaÄ pomocniczo w procesach gojenia ran. Efekt gojenia ran może byÄ zwieÅczeniem zarĆ³wno dziaÅania przeciwzapalnego, przeciwbakteryjnego, jak i immunostymulujÄ cego miodu manuka. Immunostymulacja, w szczegĆ³lnoÅci podwyższony poziom hormonĆ³w cytokinowych, jest zasÅużona jako jeden z mechanizmĆ³w gojenia ran.
WÅaÅciwoÅci antyoksydacyjne i przeciwzapalne
MiĆ³d manuka zawiera duÅ¼Ä iloÅÄ zwiÄ zkĆ³w fenolowych. ZostaÅy one zidentyfikowane jako posiadajÄ ce silnÄ zdolnoÅÄ do redukcji wolnych rodnikĆ³w. Zapewnia to odpowiedniÄ zdolnoÅÄ antyoksydacyjnÄ [2,3,7,18] Udowodniono rĆ³wnież przeciwzapalnÄ moc miodu manuka.
Ponadto, miĆ³d manuka okazaÅ siÄ skuteczny przeciwko zapaleniu żoÅÄ dka wywoÅanemu przez Helicobacter pylori. WykazaÅ znacznÄ aktywnoÅÄ i wzmocniÅ dziaÅanie przeciwzapalne innych zwiÄ zkĆ³w [1].
WÅaÅciwoÅci antybakteryjne
W zależnoÅci od gatunku bakterii miĆ³d manuka może zmieniaÄ ksztaÅt i wielkoÅÄ bakterii [19]. Udowodniono, że miĆ³d manuka o rĆ³Å¼nym unikalnym czynniku manuka (UMF) wykazuje selektywnÄ aktywnoÅÄ przeciwko rĆ³Å¼nym bakteriom. WartoÅÄ UMF odnosi siÄ do zawartoÅci metyloglioksalu (MGO) w miodzie. Sugeruje siÄ, że jest to odpowiedzialne za wiele wÅaÅciwoÅci antybakteryjnych miodu [20]. MiĆ³d Manuka może rĆ³wnież rozpraszaÄ i likwidowaÄ bakterie żyjÄ ce w biofilmach (zbiorowiska drobnoustrojĆ³w ). WyrĆ³Å¼nia siÄ w tym paciorkowce i gronkowce.
Tabela 2. WpÅyw miodu manuka na redukcjÄ poszczegĆ³lnych bakterii (wedÅug wÅasnego opracowania).
Bakterie | WpÅyw miodu manuka |
Pseudomonas aeruginosa Staphylococcus aureus. | Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus sÄ zwiÄ zane ze stanem zapalnym zatok przynosowych. OkreÅlono wpÅyw metyloglioksalu in vitro na oba patogeny. ZwiÄ zek okazaÅ siÄ skuteczny [21]. |
Streptococcus pyogenes. | MiĆ³d zakÅĆ³ca przyleganie bakterii, co byÅo powiÄ zane z ich eliminacjÄ . Rola miodu w eliminacji S. pyogenes z miejsca rany i w pomocy przy sepsie jest obiecujÄ ca [22]. |
Campylobacter spp. | Campylobacter powoduje kampylobakteriozÄ, chorobÄ objawiajÄ cÄ siÄ biegunkÄ , skurczami, bĆ³lem brzucha i gorÄ czkÄ u zakażonych pacjentĆ³w. Wykazano, że miĆ³d manuka może hamowaÄ wzrost tego patogenu [23]. |
Enterobacter spp. | MiĆ³d może znaleÅŗÄ swe zastosowanie w hamowaniu tych patogenĆ³w [24]. |
Stenotrophomonas maltophilia, Acinetobacter baumannii, Bacillus subtilis, Escherichia coli. | MiĆ³d manuka wykazaÅ skutecznoÅÄ w eliminacji tych bakterii [1]. |
WÅaÅciwoÅci przeciwnowotworowe
MiĆ³d manuka wykazuje dziaÅanie antyproliferacyjne. Oznacza to, że ma pewien wpÅyw na zahamowanie niekontrolowanego rozmnażania siÄ komĆ³rek. OprĆ³cz tego ma wpÅyw na apoptozÄ komĆ³rki (proces programowanej Åmierci komĆ³rki). IstniejÄ badania na zwierzÄtach, ktĆ³re badaÅy zarĆ³wno samodzielny wpÅyw zwiÄ zkĆ³w zawartych w miodzie manuka, jak i w poÅÄ czeniu z innymi Årodkami. Rezultaty sÄ pozytywne, natomiast musimy jeszcze poczekaÄ na wiÄkszÄ liczbÄ badaÅ [1].
WpÅyw na ukÅad immunologiczny
ImmunostymulujÄ ce dziaÅanie miodu manuka jest czÄsto przypisywane wielu jego zwiÄ zkom: kwasowi galusowemu i flawonoidom– galanginie oraz pinokembrynie. Należy jednak podjÄ Ä dalsze badania, aby zapoznaÄ siÄ z dokÅadnÄ rolÄ miodu manuka [1].
WpÅyw na pÅytkÄ nazÄbnÄ i zapalenie dziÄ seÅ
Zapalenie dziÄ seÅ to nieniszczÄ ce schorzenie zÄbĆ³w spowodowane przez bakteryjnÄ pÅytkÄ nazÄbnÄ , a nastÄpnie zapalenie dziÄ seÅ. Randomizowane badanie przeprowadzono na 30 osobach przez 21-dniowy okres prĆ³bny. WykazaÅo ono, że w grupie, ktĆ³rej podawano miĆ³d do żucia lub pÅynny miĆ³d manuka, nastÄ piÅo znaczne zmniejszenie Årednich wynikĆ³w pÅytki nazÄbnej i odsetka miejsc krwawienia. MiĆ³d ten może byÄ wykorzystany do wyrobĆ³w cukierniczych w celu zapobiegania zapaleniu dziÄ seÅ i chorobom przyzÄbia [25].
TrÄ dzik i egzema
MiĆ³d manuka może byÄ w stanie zmniejszyÄ stan zapalny i podrażnienie zwiÄ zane z trÄ dzikiem. Aby to zrobiÄ, naÅĆ³Å¼ miĆ³d manuka bezpoÅrednio na skĆ³rÄ. Możesz rĆ³wnież użyÄ miodu manuka, aby zÅagodziÄ egzemÄ. WedÅug badaÅ przedstawionych na HealWithFood.org, możesz odnieÅÄ sukces, używajÄ c mieszanki rĆ³wnych czÄÅci miodu, oliwy z oliwek i wosku pszczelego. Zaleca siÄ nakÅadanie mikstury trzy razy dziennie [26].
Czy spożywanie miodu manuka może byÄ niebezpieczne?
MiĆ³d jest bezpieczny dla wiÄkszoÅci dorosÅych. Należy go unikaÄ, jeÅli jesteÅ uczulony na miĆ³d lub pszczoÅy. Osoby z cukrzycÄ muszÄ rĆ³wnież uważaÄ na poziom cukru we krwi podczas spożywania miodu manuka. Jest to bowiem produkt bogaty w cukier. NHS odradza rĆ³wnież podawanie miodu dzieciom poniżej 1. roku życia. Czasami zawiera on bakterie, ktĆ³re mogÄ powodowaÄ poważne choroby u niemowlÄ t [8, 26].
MiĆ³d manuka – dawkowanie
W przypadku miodu manuka nie ma zaleceÅ znacznie rĆ³Å¼niÄ cych siÄ od innych rodzajĆ³w miodĆ³w. Rekomenduje siÄ maksymalne spożycie w granicach 2-3 Åyżeczek dziennie. Dodatkowym zaleceniem jest to, by spożywaÄ go na czczo. JeÅli bÄdziesz go używaÄ w innej postaci, na przykÅad dodajÄ c do herbaty, uważaj na temperaturÄ. Nie może byÄ ona wyższa niż 40 Ā°C. Inaczej miĆ³d nada jedynie sÅodkoÅÄ. Straci czÄÅÄ swych cennych wÅaÅciwoÅci.
,,PÅynne zÅotoāā- jak okreÅliÄ jakoÅÄ miodu manuka?
MiĆ³d manuka sÅynie nie tylko z walorĆ³w leczniczych i smakowych. Oznacza go także cena. Ceny sÄ tak wygĆ³rowane, że bez problemu można kupiÄ w zamian swĆ³j pierwszy samochĆ³d. Najwyższej jakoÅci miĆ³d manuka, jaki kiedykolwiek wyprodukowano na Åwiecie, warty byÅ okoÅo 22 000 dolarĆ³w za kilogram (prawie 80 tys. zÅotych).
Przyjrzyjmy siÄ dokÅadniej danym z 2021 roku. Dom towarowy Harrods podaÅ cenÄ miodu manuka. BÄdzie to 3600 dolarĆ³w (13 tysiÄcy zÅotych) za 230 g sÅoiczek! W przeliczeniu na jeden kilogram kwota za sÅoik to 60 tysiÄcy zÅotych (teraz to bÄdzie caÅkiem niezÅy samochĆ³d). Za jego produkcjÄ jest odpowiedzialna True Honey Company.
Nie bez powodu miĆ³d manuka okreÅlamy jako ,,pÅynne zÅotoāā. Warto także zwrĆ³ciÄ uwagÄ, że ze wzglÄdu na jego cenÄ rynek jest peÅen faÅszywych miodĆ³w manuka. PojawiajÄ siÄ pytania. Jak mam okreÅliÄ jakoÅÄ miodu, skoro nie jestem ekspertem? SkÄ d mam wiedzieÄ, że ktoÅ mnie wÅaÅnie nie chce oszukaÄ? Odetchnij i posÅuchaj kilku wskazĆ³wek.
Tabela 3. OkreÅlenie jakoÅci miodu manuka. WskazĆ³wki (wedÅug wÅasnego opracowania).
WskazĆ³wka | Uzasadnienie |
SprawdÅŗ, czy miĆ³d pochodzi z Nowej Zelandii. | W Nowej Zelandii obowiÄ zuje zakaz importu miodu. JeÅli miĆ³d pochodzi z Nowej Zelandii, to musiaÅ byÄ tam wyprodukowany. W grudniu 2017 r. rzÄ d Nowej Zelandii wprowadziÅ przepisy, ktĆ³re oznajmiajÄ , że każda partia miodu musi zostaÄ przebadana w niezależnym laboratorium. W badaniu musi wykazaÄ, że zawiera cztery markery chemiczne i jeden marker DNA. SÄ to markery unikalne dla krzewu manuka. |
SprawdÅŗ, czy miĆ³d jest zapakowany w Nowej Zelandii. | To uchroni CiÄ przed spożywaniem miodu rozcieÅczonego taÅszymi miodami, syropem cukrowym. |
Czytaj dokÅadnie etykietÄ. | SformuÅowanie: ,,100% czystyāā, albo ,,100% nowozelandzki miĆ³dāā mogÄ mijaÄ siÄ z prawdÄ . Prawdziwy bÄdzie oznaczony jako ājedno- lub wielokwiatowyā. SÄ to dwie oficjalne definicje miodu manuka ustalone przez rzÄ d Nowej Zelandii. |
Oznaczenie ,, Hive to Homeā. | Renomowani sprzedawcy prowadzÄ dokÅadnÄ ewidencjÄ miodĆ³w. JeÅli tego oznaczenia nie ma, nie masz gwarancji, że TwĆ³j miĆ³d jest prawdziwy. |
ZawartoÅÄ wody. Nie wiÄcej niż 20%. | Zabezpieczenie przed dodawaniem wody w celu zwiÄkszenia objÄtoÅci. |
Czy na etykiecie widnieje skrĆ³t UMF? | UMF to skrĆ³t od Unique Manuka Factor i jest znakiem jakoÅci przyznawanym zarejestrowanym licencjonowanym pszczelarzom, producentom i eksporterom prawdziwego miodu manuka [8]. |
Nie zawsze wyższa wartoÅÄ MGO oznacza, że miĆ³d jest czystszy i o wyższej jakoÅci. | Niespotykane zawartoÅci MGO to nie zaleta. Taki miĆ³d bÄdzie po prostu przegrzany i bogaty rĆ³wnież w HMF. Jest to szkodliwy zwiÄ zek. GĆ³rna możliwa wartoÅÄ MGO to 550+. Miody mogÄ zawieraÄ nawet do 700-800 mg metyloglioksalu na kilogram. |
ŹrĆ³dÅo: Blog Manuka Doctor (2019).5 sposobĆ³w na sprawdzenie, czy miĆ³d Manuka NIE JEST faÅszywy. Pobrano z https://www.manukadoctor.co.uk/blogs/content/5-ways-to-check-your-manuka-honey-isn-t-fake.
,,Cudze chwalicie, swego nie znacieāā. Czy polskie miody ustÄpujÄ miodowi manuka?
Po analizie wÅaÅciwoÅci zdrowotnych i zatrważajÄ cych cen można zadaÄ sobie kilka pytaÅ. Czy miĆ³d manuka jest lepszy od pozostaÅych miodĆ³w? JeÅli natomiast nie jest lepszy to skÄ d siÄ wziÄÅa jego popularnoÅÄ?
PrzyglÄ dajÄ c siÄ wynikom badaÅ można porĆ³wnaÄ miĆ³d manuka z innymi. PorĆ³wnywano podstawowe parametry fizykochemiczne. ByÅy to cukry redukujÄ ce, sacharoza, zawartoÅÄ wody, wolne kwasy, 5-HMF, przewodnoÅÄ, zawartoÅÄ substancji nierozpuszczalnych w wodzie. WartoÅci podstawowych parametrĆ³w fizykochemicznych miodĆ³w manuka wskazujÄ , iż skÅad chemiczny tych miodĆ³w jest zbliżony do skÅadu polskich miodĆ³w odmianowych.
Jest to zauważalne zwÅaszcza w odniesieniu do ciemnych miodĆ³w. Odnosi siÄ to wiÄc do miodĆ³w wrzosowych, gryczanych, spadziowych. Jedynie zawartoÅÄ 5-HMF i sacharozy w miodach manuka jest istotnie wyższa niż w miodach europejskich. OprĆ³cz tego badano poziom polifenoli i zdolnoÅÄ zmiatania wolnych rodnikĆ³w. ZarĆ³wno ogĆ³lna zawartoÅÄ polifenoli, jak i zdolnoÅÄ zmiatania wolnych rodnikĆ³w przez miody manuka, sÄ wysokie. Podobnymi wÅaÅciwoÅciami przeciwutleniajÄ cymi charakteryzujÄ siÄ europejskie miody o ciemnym zabarwieniu. BÄdÄ to miody gryczane, wrzosowe i spadziowe [27].
W innym badaniu zajmowano siÄ aktywnoÅciÄ antybiotycznÄ miodĆ³w krajowych. MiĆ³d lipowy, spadziowy, wrzosowy, rzepakowy charakteryzowaÅy siÄ podobnÄ aktywnoÅciÄ antybiotycznÄ co miĆ³d manuka [28].
Te rezultaty można ujÄ Ä sÅowami wybitnego polskiego poety, StanisÅawa Jachowicza: ,,Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacieāā. To prawda, polskie miody sÄ rĆ³wnie wspaniaÅe i w dodatku taÅsze. Warto czasem spojrzeÄ na coÅ bliżej, by dostrzec prawdziwÄ wartoÅÄ. Nie można ujmowaÄ miodowi manuka. Jednakże nie ma potrzeby odrzucaÄ naszych miodĆ³w, gdyż nie odstÄpujÄ one w wielu aspektach gÅĆ³wnemu tematowi tego artykuÅu.
MiĆ³d fasolowy – polski odpowiednik miodu manuka.
MiĆ³d fasolowy- brzmi doÅÄ zaskakujÄ co. Każdy z nas sÅyszaÅ o miodzie lipowym, spadziowym, gryczanym. Ale fasolowy? To doÅÄ nowy produkt. MaÅo jeszcze o nim wiemy. Jego producenci okreÅlajÄ go jako polski odpowiednik miodu manuka.
Jest to miĆ³d o barwie sÅomkowoÅ¼Ć³Åtej. W smaku jest maÅo sÅodki, lekko kwaskowaty. Jego zapach jest okreÅlany jako intensywny zapach kwiatu fasoli.
Powstaje w skutek zapylania przez pszczoÅy rodzimych plantacji roÅlin strÄ czkowych (np. fasola tyczna). Co ciekawe, kwiaty fasoli wielokwiatowej rozkwitajÄ tylko we wczesnych godzinach rannych i sÄ bogate w nektar 1 dzieÅ. Nektar zaczyna wydzielaÄ siÄ jeszcze w pÄ kach w dniu poprzedzajÄ cym rozkwitanie. Jego producenci stwierdzajÄ , że ten produkt wyrĆ³Å¼nia siÄ niebagatelnymi wÅaÅciwoÅciami zdrowotnymi. WyrĆ³Å¼nia siÄ wÅrĆ³d nich: wspomaganie trawienia, Åagodzenie wrzodĆ³w żoÅÄ dka i problemĆ³w jelitowych, odbudowywanie flory jelitowej, wzmacnianie odpornoÅci, zwalczanie grypy i przeziÄbienia. Producenci deklarujÄ , iż miĆ³d ten poprawia pracÄ serca, dziaÅa przeciwnowotworowo.
Cena tego miodu to okoÅo 55 zÅ za 1,2 kg miodu.
Warto dla wzbogacenia swojego doÅwiadczenia kulinarnego sprĆ³bowaÄ naszego, polskiego miodu fasolowego [29], [30].
Ciekawe skÄ d i jak? Ciekawostki na temat miodu manuka.
Tabela 4. Ciekawostki na temat miodu manuka (wedÅug wÅasnego opracowania).
Ciekawostka | WyjaÅnienie |
W sumie miĆ³d Manuka zawiera ponad 2000 pojedynczych naturalnych zwiÄ zkĆ³w, czyli 20 razy wiÄcej niż niektĆ³re konwencjonalne odmiany miodu (nawet miody lokalne). | WÅrĆ³d nich oczywiÅcie sÄ zwiÄ zki nadajÄ ce szereg wÅaÅciwoÅci leczniczych. Najbardziej istotne z nich to MGO (metyloglioksal), DHA (dihydroksyaceton) oraz leptosperyna. |
Manuka kwitnie tylko 2-6 tygodni w ciÄ gu caÅego roku. | W okresie 2-6 tygodni, ze szczytem w poÅowie grudnia (poczÄ tek lata w Nowej Zelandii), manuka kwitnie. Pojedyncze kwiaty mogÄ byÄ otwarte tylko przez 5 dni. |
Kwiaty manuka sÄ wyjÄ tkowo delikatne. | Chociaż sam krzew manuka jest odporny, kwiaty manuka sÄ niezwykle delikatne. SÄ podatne na nawet niewielkie zmiany klimatu, opadĆ³w i wiatru. Ekstremalne warunki pogodowe rĆ³wnież uniemożliwiajÄ pszczoÅom zbiory w bardzo krĆ³tkim okresie kwitnienia. Przyczynia siÄ to do wahaÅ ceny miodu manuka. |
PszczoÅy odbywajÄ 22 700 wycieczek do kwiatu manuka, aby stworzyÄ sÅoik miodu. | Jest to liczba potrzebna do wyprodukowania maÅego sÅoiczka (0,5 kg). |
Krzewy manuka wpÅywajÄ na jakoÅÄ gleby i chroniÄ drogi wodne. | Dla rolnikĆ³w sadzenie krzewĆ³w manuka jest filtrem, ktĆ³ry pomaga zmniejszyÄ spÅyw nawozĆ³w i odchodĆ³w zwierzÄ t gospodarskich do gleby. Krzew manuka pomaga rĆ³wnież zapobiegaÄ erozji. W jednym badaniu wykazano o 65% mniej osuniÄÄ ziemi zwiÄ zanych z burzami w ciÄ gu 10 lat. |
ŹrĆ³dÅo: COMVITA (bdw). 10 Fascinating Facts About Manuka. Pobrano z https://www.comvita.com/blog-article/10-fascinating-facts-about-manuka/O7400093
Prawda, czy faÅsz? 5 mitĆ³w i faktĆ³w o miodzie manuka
Wiemy już naprawdÄ dużo o miodzie manuka. Postaramy siÄ teraz raz na zawsze rozprawiÄ z mitami na temat miodu manuka. Nie należy wierzyÄ we wszystko, co mĆ³wiÄ nam producenci. SpĆ³jrzcie na te najpopularniejsze mity.
Tabela 5. Fakty i mity na temat miodu manuka (wedÅug wÅasnego opracowania).
Mit | Fakt |
Istnieje tylko jeden, oryginalny miĆ³d manuka. | MiĆ³d manuka nie jest produktem pochodzÄ cym tylko z jednej pasieki. Takie zdanie na etykiecie brzmi dostojnie, jednak nie jest prawdziwe. |
MiĆ³d manuka, ktĆ³ry zawiera w swoim skÅadzie MGO jest tym prawdziwym. | To zdanie jest znĆ³w ujmujÄ ce. To prawda, że miĆ³d manuka zawiera MGO. Ale czy to znaczy, że jeÅli na naszym sÅoiku nie ma wzmianki o obecnoÅci MGO, to go nie ma? NIE. ZawartoÅÄ methylglyoxalu jest podstawowym badaniem, ktĆ³re wykonujÄ producenci miodu manuka w Nowej Zelandii przy badaniu wszystkich serii. PodsumowujÄ c to, że miĆ³d manuka zawiera MGO jest tak oczywiste jak to, że po poniedziaÅku nastÄpuje wtorek. MGO to jeden ze skÅadnikĆ³w miodu manuka. Wzmianka o jego obecnoÅci na etykiecie to chwyt marketingowy majÄ cy wyrĆ³Å¼niÄ konkretny miĆ³d spoÅrĆ³d innych dostÄpnych na rynku. |
MiĆ³d manuka to lekarstwo na wszystko. | ZwrĆ³Ä uwagÄ, że miĆ³d manuka nie jest w stanie wyleczyÄ CiÄ z wszystkich dolegliwoÅci samodzielnie. W wielu wypadkach wspomaga on dziaÅanie innych ÅrodkĆ³w. Nie można jednak oczekiwaÄ, że choroba nowotworowa minie w krĆ³tkim czasie po zastosowaniu miodu manuka. Nie wierz w to. MiĆ³d manuka ma szereg wÅaÅciwoÅci prozdrowotnych, ale nie jest lekiem na caÅe zÅo naszego Åwiata i wszelkie choroby. PamiÄtaj, o konsultacjach ze specjalistami. Szybka diagnoza daje lepsze perspektywy. |
MiĆ³d manuka można spożywaÄ tylko, gdy jesteÅmy chorzy. | MiĆ³d manuka to nie lekarstwo. Ze wzglÄdu na duÅ¼Ä zawartoÅÄ cukrĆ³w nie możemy spożywaÄ dużych iloÅci. Nie oznacza to jednak, że nie wolno go wykorzystywaÄ na co dzieÅ. |
MiĆ³d manuka ma ciÄ gle tÄ samÄ barwÄ. | Barwa miodu rĆ³Å¼ni siÄ w zależnoÅci od pogody, od roku, zmienia siÄ z czasem przechowywania miodu. |
ŹrĆ³dÅo: COMVITA (bdw). Manuka Honey: Fact vs. Fiction. Pobrano z https://www.comvita.com/blog-article/manuka-honey-facts/I6500053 .
MANUKA MEDICAL (2018).MiĆ³d manuka. Fakty i mity. Pobrano z https://www.manukamedical.pl/blog/item/251-miod-manuka-fakty-i-mity.html
KÄ cik piÄknoÅci
Pozytywnym aspektem miodu manuka jest fakt, że można go wykorzystaÄ poza kuchniÄ . W zwiÄ zku z prozdrowotnym charakterem tego produktu znajdzie on zastosowanie w pielÄgnacji skĆ³ry. Po ciÄżkim dniu potrzebujemy chwili dla siebie. NiektĆ³rzy z nas używajÄ drogich kremĆ³w na swoje kÅopoty z trÄ dzikiem. Może siÄ jednak okaże, że w Twoim przypadku to miĆ³d bÄdzie zbawienny. Zapoznajmy siÄ z rekomendacjami.
WedÅug informacji miĆ³d manuka koi naszÄ skĆ³rÄ. Sprawia, że skĆ³ra jest jaÅniejsza przez to, że wykazuje wÅaÅciwoÅci antybakteryjne. W zwiÄ zku z dziaÅaniem przeciwzapalnym może ukoiÄ twojÄ skĆ³rÄ i zredukowaÄ zaczerwienienia. OprĆ³cz tego skĆ³ra po zabiegu z udziaÅem miodu manuka jest okreÅlana jako Åwietlista i nawilżona. DuÅ¼Ä zaletÄ jest to, że produkt jest w 100% naturalny. Nie musisz siÄ wiÄc obawiaÄ dodatkowej porcji sztucznych zwiÄ zkĆ³w chemicznych.
Aby przygotowaÄ maseczkÄ z miodu manuka, postÄpuj wedÅug nastÄpujÄ cych krokĆ³w. Na poczÄ tku oczyÅÄ skĆ³rÄ. Zmyj makijaż. Umyj twarz wodÄ . RozprowadÅŗ doÅÄ grubÄ warstwÄ miodu na twarz. JeÅli masz możliwoÅÄ, naÅĆ³Å¼ maseczkÄ także na szyjÄ. Pozostaw maseczkÄ na okoÅo 20 minut. SpÅucz maseczkÄ i ciesz siÄ ÅwietlistÄ cerÄ Nie musisz stosowaÄ Å¼adnych dodatkowych skÅadnikĆ³w. Maseczka jest monoskÅadnikowa. [31].
OprĆ³cz tego miĆ³d manuka może byÄ stosowany punktowo. JeÅli borykasz siÄ z niesfornymi krostkami, zmianami skĆ³rnymi, może warto wyprĆ³bowaÄ [32].
Można stwierdziÄ, że miĆ³d jest substancjÄ biologicznie aktywnÄ i interesujÄ cÄ klinicznie. Potrzebne sÄ jednak dalsze badania w celu peÅnego zrozumienia jego wartoÅci leczniczej w dermatologii. JeÅli chodzi o temat dermatologii, rozważa siÄ, czy miĆ³d manuka ma moc leczenia raka skĆ³ry, ran oraz innych schorzeÅ skĆ³rnych. Wyniki sÄ bardzo pozytywne, choÄ jest to jeszcze temat sÅabo zgÅÄbiony. [33].
Gdy zdecydujesz siÄ na zakup miodu manuka, sprawdÅŗ koniecznie, czy i w przypadku Twojej skĆ³ry miĆ³d manuka zdziaÅa cuda.
Podsumowanie i wnioski
MiĆ³d manuka jest niezwykÅym produktem. Nie można powiedzieÄ, że nie rĆ³Å¼ni siÄ od innych miodĆ³w. Ze wzglÄdu na zawartoÅÄ MGO i szeregu innych zwiÄ zkĆ³w wyrĆ³Å¼nia siÄ. Ma wpÅyw na gojenie siÄ ran. Ma wÅaÅciwoÅci antybakteryjne, czy nawet wpÅywajÄ ce na stan naszych zÄbĆ³w. NajwiÄkszÄ jego wadÄ jest cena. Jednak jeÅli bÄdziesz miaÅ okazjÄ sprĆ³bowaÄ miodu manuka, zrĆ³b to. Postaraj siÄ sprawdziÄ, czy może i Tobie pomĆ³c z jakimiÅ dolegliwoÅciami. Po lekturze artykuÅu wiesz już o nim wiÄcej.
Bibliografia:
- Patel S. & Cichello S. (2013). Manuka honey: an emerging natural food with medicinal use. Nat. Prod. Bioprospect. 3, 121ā128. doi 10.1007/s13659-013-0018-7
- Yaoa L., Jiang Y., Singanusong R., Datta N. & Raymont K. (2005). Phenolic acids in Australian Melaleuca, Guioa, Laphostemon, Banksia and Helianthus honeys and their potential for floral authentication. Food Res.38:651ā658. doi: 10.1016/j.foodres.2005.01.002
- Chan C. i in. (2013). Analysis of the flavonoid component of bioactive New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey and the isolation, characterisation and synthesis of an unusual pyrrole. Food Chem. 141:1772ā1781. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.04.092
- Tuberoso C.I i in. (2009).. Methyl syringate: A chemical marker of asphodel (Asphodelus microcarpus Salzm. et Viv.) monofloral honey. J. Agric. Food Chem. 57:3895ā3900. doi: 10.1021/jf803991j.
- Stephens J.M.i in. (2010) Phenolic composition and methylglyoxal in some New Zealand manuka and kanuka honeys. Food Chem. 120:78ā86. doi: 10.1016/j.foodchem.2009.09.074.
- Oelschlaegel S. i inn. (2012). Classification and characterization of Manuka honeys based on phenolic compounds and methylglyoxal. J. Agric. Food Chem. 60:7229ā7237. doi: 10.1021/jf300888q.
- Alvarez-Suarez J.M (2014). The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey. Foods. 3(3): 420ā432.doi:10.3390/foods3030420
- Nicola Shubrook (2019). The health benefits of manuka honey. Pobrano z https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-manuka-honey.
- Sara Novak. (2019). Here are the Manuka Honey Benefits That are About to Change Your Life. Honey is health gold. Pobrano z https://www.organicauthority.com/energetic-health/everything-you-need-to-know-about-manuka-honey-benefits
- Jon Morgan (2009). Money from honey ā a family affair”. Dominion Post. Pobrano z http://www.stuff.co.nz/dominion-post/business/farming/1999278/Money-from-honey-a-family-affair.
- Julie Biuso (2008). Sizzle: Sensational Barbecue Food, Monterey, p. 154.
- Crescent Dragonwagon (2002). Passionate Vegetarian, New York: Workman Publishing Co, p. 958.
- Blog Manuka Doctor (2020). Is Manuka honey always the same color? Pobrano z https://www.manukadoctor.com/blogs/content/is-manuka-honey-always-the-same-color
- Mandal M.D.& Mandal S. (2011). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac. J. Trop. Biomed. 1:154ā160. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60016-6.
- Tomblin V., Ferguson L.R., Han D.Y., Murray P.& Schlothauer R. (2014). Potential pathway of anti-inflammatory effect by New Zealand honeys. Int. J. Gen. Med. 7:149ā158.
- Gethin GT, Cowman S & Conroy RM (2008). The impact of Manuka honey dressings on the surface pH of chronic wounds. Int Wound J. (2):185-94. doi: 10.1111/j.1742-481X.2007.00424.x.
- Moniruzzaman M., Sulaiman S.A., Khalil M.I. & Gan S.H.(2013). Evaluation of physicochemical and antioxidant properties of sourwood and other Malaysian honeys: A comparison with manuka honey. Chem. Cent. J. 7:138. doi: 10.1186/1752-153X-7-138.
- Lu J i in. (2013). The effect of New Zealand Kanuka, Manuka and clover honeys on bacterial growth dynamics and cellular morphology varies according to the species. PLoS One. 8:e55898.
- Matthew Johnston i in. (2018). Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview AIMS Microbiol. 4(4): 655ā664. doi:10.3934/microbiol.2018.4.655
- Kilty, S. J., Duval M., Chan F. T., Ferris W. & Slinger, R. (2011). Methylglyoxal: (active agent of manuka honey) in vitro activity against bacterial biofilmsĀ Int. Forum Allergy Rhinol. 1 (5), 348ā350. doi: 10.1002/alr.20073
- Maddocks S. E., Lopez M. S. Rowlands R. S.& Cooper R. A (2012). Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins. Microbiology 2012, 158, 781ā790. doi: 10.1099/mic.0.053959-0Ā
- Lin S. M., Molan, P. C. & Cursons R. T. (2009). The in vitro susceptibility of Campylobacter spp. to the antibacterial effect of manuka honey. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect., 28(4):339-44. doi: 10.1007/s10096-008-0630-3.
- Lin S. M., Molan P. C. & Cursons, R. T (2011). The controlled in vitro susceptibility of gastrointestinal pathogens to the antibacterial effect of manuka honey. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. D. p. 569ā574. doi: 10.1007/s10096-010-1121-x.
- English H.K, Pack A.R & Molan P.C. (2004). The effects of manuka honey on plaque and gingivitis: a pilot study. J Int Acad Periodontol. 6(2):63-7. PMID: 15125017
- Elizabeth Connor (2020). Everything You Should Know About Manuka Honey. Pobrano z https://www.healthline.com/health/manuka-honey.
- WilczyÅska A. (2013). SkÅad chemiczny i wÅaÅciwoÅci antyoksydacyjne miodu manuka. Probl Hig Epidemiol. 94(4): 873-875
- KÄdzia B., HoÅderna-KÄdzia E. & Dutkowiak A. (2014). AktywnoÅÄ antybiotyczna krajowych miodĆ³w odmianowych. PostÄpy Fitoterapii, str. 67-70.
- Pasieka ULIK Åliczniak (bdw). MiĆ³d fasolowy. Pobrano z https://ulikroztocze.pl/miod_fasolowy.php .
- Pasieka ,,PACHNICZĆWKAāā (bdw). MiĆ³d fasolowy. Pobrano z https://pachniczowka.pl/miod-fasolowy
- Blog elizabethrider.com (bdw). Manuka Honey Face Mask Benefits + How to Do It. Pobrano z https://www.elizabethrider.com/manuka-honey-face-mask-benefits/
- DeFino J. (2018). I’m using this unexpected pantry item to wash my face ā and my skin has never looked better. Pobrano z https://www.insider.com/manuka-doctor-honey-review-2018-11
- McLoone, P., Oluwadun, A., Warnock, M., & Fyfe, L. (2016). Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Central Asian journal of global health, 5(1), 241. https://doi.org/10.5195/cajgh.2016.241
Studentka kierunku lekarskiego na Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy. Absolwentka kierunku dietetyka na Uniwersytecie WarmiÅsko-Mazurskim w Olsztynie. LubiÄ poznawaÄ nowe obszary wiedzy. Jestem osobÄ aktywnÄ fizycznie, w wolnej chwili gotujÄ nowo poznane potrawy.