MiĆ³d manuka. Medical food z Nowej Zelandii

Avatar photo
miĆ³d manuka

Każdy z nas w swoim życiu przynajmniej słyszał o miodzie manuka. To miĆ³d charakterystyczny w smaku, zapachu. Manuka jest określana jako drzewo życia. Uznaje się ją za jeden z symbolĆ³w Nowej Zelandii. Ze względu na szerokie spektrum zastosowań, miĆ³d manuka określa się jako medical food. Jest to produkt luksusowy. NieporĆ³wnywalnie droższy od naszych rodzimych miodĆ³w.

Jeśli masz ochotę dowiedzieć się więcej na temat tego ekskluzywnego i prozdrowotnego produktu, zapraszam Cię do przeczytania niniejszego artykułu. Z artykułu wzbogacisz swoją wiedzę na temat pochodzenia i pozyskiwania miodu manuka. Poznasz skład chemiczny, ktĆ³ry w dużej mierze odpowiada za niezwykłość tego produktu. Wartość odżywcza to kolejny opisywany aspekt. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposĆ³b określić jakość miodu manuka lub czy nasze rodzime miody można porĆ³wnywać z tymże miodem, ten artykuł jest dla Ciebie. Nie musisz już szukać informacji na temat prozdrowotności tego specyfiku, ponieważ odnajdziesz je tutaj. Na koniec dowiesz się kilku ciekawostek. Rozwiejesz też swoje wątpliwości na temat krążących stwierdzeń o miodzie manuka.

Poznaj wszystkie słodkie sekrety miodu manuka.

Spis treści:

  1. Pochodzenie i pozyskiwanie miodu manuka.
  2. Skład chemiczny.
  3. Wartość odżywcza miodu manuka.
  4. Jak rozpoznać miĆ³d manuka? Po smaku, barwie, zapachu?
  5. MiĆ³d manuka- medical food.
  6. Właściwości przeciwwrzodowe i gojenie ran
  7. Właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne
  8. Właściwości antybakteryjne
  9. Właściwości przeciwnowotworowe
  10. Wpływ na układ immunologiczny
  11. Wpływ na płytkę nazębną i zapalenie dziąseł
  12. Trądzik i egzema
  13. Czy spożywanie miodu manuka może być niebezpieczne?
  14. MiĆ³d manuka-dawkowanie.
  15. ,,Płynne złotoā€™ā€™- jak określić jakość miodu manuka?
  16. ,,Cudze chwalicie, swego nie znacieā€™ā€™. Czy polskie miody ustępują miodowi manuka?
  17. MiĆ³d fasolowy- polski odpowiednik miodu manuka.
  18. Ciekawe skąd i jak? Ciekawostki na temat miodu manuka.
  19. Prawda, czy fałsz? 5 mitĆ³w i faktĆ³w o miodzie manuka.
  20. Kącik piękności.
  21. Podsumowanie i wnioski.

Pochodzenie i pozyskiwanie miodu manuka

Nazwa ā€žmanukaā€ wywodzi się z języka MaorysĆ³w, rdzennej ludności Nowej Zelandii. OprĆ³cz Nowej Zelandii manuka zasiedla także południowo-wschodnią Australię. Krzew manuka nie jest kojarzony tylko z miodem. Podobno odkrywca Australii, James Cook, pijał herbatę parzoną z liści manuka. Nie bez powodu jest ono znane jako ,, nowozelandzkie drzewo herbacianeā€™ā€™ [1].

Manuka (Leptospermum scoparium) to krzew należący do rodziny Myrtaceae. Ma białe, czerwone lub rĆ³Å¼owe kwiaty. Dorasta do około 2, a nawet 5 m wysokości. Okres kwitnienia manuki przypada na przełom wiosny i lata. MiĆ³d manuka jest wytwarzany przez pszczoły miodne Apis mellifera.

Pozyskujemy go jako miĆ³d wielokwiatowy lub jednokwiatowy. MiĆ³d jednokwiatowy pochodzi w całości lub gÅ‚Ć³wnie z Leptospermum scoparium. MiĆ³d wielokwiatowy powstaje na terenach, gdzie obok krzewĆ³w manuka rosną także inne rośliny. Oba te rodzaje można określić jako miĆ³d manuka. MiĆ³d jednokwiatowy jest trudny do pozyskania. Chcąc go uzyskać, pszczoły są często transportowane w miejsca, na ktĆ³rych dostępne są wyłącznie krzewy manuka. MiĆ³d taki gwarantuje odpowiednią jakość, czystość i stężenie methylglyoxalu.

Skład chemiczny

W tym przypadku nie można pominąć składu chemicznego. To on jest odpowiedzialny za to, jak dużym zainteresowaniem cieszy się ten produkt.

Tabela 1. Związki chemiczne zawarte w miodzie manuka. Odniesienie do literatury naukowej (według własnego opracowania).

Związek chemicznyOdniesienie w literaturze
Flawonoidy (pinobanksyna, pinocembryna i chryzyna, luteolina, kwercetyna, 8-metoksykaempferol, izoramnetyna, kaempferol i galangina).Nadają przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne [2], [3].
Kwasy fenolowe i lotne składniki norisoprenoidĆ³w (kwas fenylooctowy, kwas fenylomlekowy, kwas 4-metoksyfenylomlekowy, leptozyna i syringat metylu).Syringat metylu i leptozyna to aktywne związki z miodu manuka, ktĆ³rym przypisuje się hamowanie aktywności mieloperoksydazy (MPO) [4], [5].
Związki 1,2-dikarbonylowe ( glioksal (GO), 3-deoksyglukosuloza (3-DG) i metyloglioksal (MGO).Zostały zidentyfikowane jako ważne czynniki przyczyniające się do aktywności przeciwbakteryjnej bez obecności nadtlenkĆ³w. Związki MGO i produkty glikacji powstałe w wyniku reakcji MGO z łańcuchami bocznymi aminokwasĆ³w odpowiednio lizyny lub argininy zostały zidentyfikowane in vivo i są związane z powikłaniami cukrzycy i niektĆ³rych chorĆ³b neurodegeneracyjnych (wymaga dalszych badań) [6], [7].
manuka
cloud9works / 123RF

Wartość odżywcza miodu manuka

MiĆ³d manuka, jak każdy inny miĆ³d, jest bogaty w cukier. Ma niską zawartość tłuszczu, błonnika i białka. Będzie to mniej niż 0,5g. W miodzie manuka zawartość soli jest znikoma. Dwie łyżeczki dostarczają około 49 kcal.

MiĆ³d manuka zawiera aminokwasy, ktĆ³re są zasadniczo budulcami białek. Przyczyniają się do wzrostu i funkcjonowania. Zawiera witaminy z grupy B. Pełnią one wiele funkcji, w tym uwalnianie energii z pożywienia. W skład wchodzi także wapń dla mocnych kości i zębĆ³w. Poza tym odnajdziemy żelazo nieocenione przy produkcji czerwonych krwinek. Kolejny składnik to potas, ktĆ³ry pomaga mięśniu sercowemu prawidłowo pracować. Cynk posłuży do gojenia się ran i przetwarzania makroskładnikĆ³w z naszego pożywienia [8]. Dodatkowo odnaleÅŗć można miedÅŗ [9]. MiedÅŗ łącznie z żelazem umożliwia organizmowi tworzenie czerwonych krwinek. Pomaga także utrzymać zdrowe kości, naczynia krwionośne. Wpływa na układ nerwowy i odpornościowy. Przyczynia się do wchłaniania żelaza.

Wykres 1. Zawartość poszczegĆ³lnych składnikĆ³w w miodzie manuka. ( według własnego opracowania).

ŹrĆ³dło: Prezentacja (2009). Manuka Honey. Pobrano z https://www.slideshare.net/abdrazy/manuka-honey.

Jak rozpoznać miĆ³d manuka? Po smaku, barwie, zapachu?

Jak rozpoznać ten prawdziwy miĆ³d manuka? Czy wyrĆ³Å¼nia go jakiś charakterystyczny smak? SprawdÅŗmy.

MiĆ³d manuka odznacza się niecodziennym smakiem i zapachem. Jego smak jest określany jako silny. Smak silny rozumieć należy jako ā€žziemisty, oleisty, zielnyā€ oraz ā€žkwiatowy, bogaty i złożonyā€. Jest opisywany przez nowozelandzki przemysł miodowy jako mający „wilgotny ziemisty, wrzosowy” aromat i „mineralny, lekko gorzki” smak [11,12,13].

MiĆ³d manuka występuje w odcieniach od ciemnokremowego do brązowego. MiĆ³d manuka jest zawsze znacznie twardszy niż płynny miĆ³d stołowy. RĆ³Å¼nice sezonowe i regionalne oznaczają, że każdy miĆ³d może naturalnie mieć nieco inny kolor i smak. Każdy zbiĆ³r jest wyjątkowy, odzwierciedlając ÅŗrĆ³dło nektaru i pyłku, a nawet takie czynniki jak pogoda. Inne czynniki wpływające na barwę, smak i zapach miodu to położenie geograficzne, ilość opadĆ³w, dni słonecznych, a nawet sezon [14].

MiĆ³d manuka- medical food

Właściwości przeciwwrzodowe i gojenie ran

Znaczenie miodu w leczeniu ran jest dobrze znane już od czasĆ³w starożytnych. Proces gojenia ran jest powiązany z działaniem przeciwutleniającym i przeciwbakteryjnym. MiĆ³d utrzymuje wilgotny stan rany. Nadaje rĆ³wnież lepkość, co jest związane z barierą ochronną. Zapobiega w ten sposĆ³b infekcji mikrobiologicznej. SkrĆ³cenie czasu gojenia po leczeniu miodem można wytłumaczyć podwĆ³jnym wpływem na odpowiedÅŗ zapalną.

Po pierwsze, miĆ³d zapobiega przedłużonej reakcji zapalnej. Hamuje produkcję i propagację komĆ³rek zapalnych w miejscu rany. Drugim aspektem jest to, że stymuluje produkcję cytokiny prozapalnej, umożliwiając gojenie.

Antybakteryjny charakter miodu zależy od rĆ³Å¼nych czynnikĆ³w działających pojedynczo lub synergistycznie. WyrĆ³Å¼nia się tu: związki fenolowe, pH rany, nadtlenek wodoru, pH miodu oraz ciśnienie osmotyczne wywierane przez sam miĆ³d.

Udokumentowano, że wyraÅŗna aktywność przeciwbakteryjna miodu manuka pochodzi bezpośrednio od zawartego w nim MGO [7,15, 16].

Udowodniono, że miĆ³d manuka jest skutecznym środkiem w leczeniu ran cukrzycowych, owrzodzeń żylnych, oparzeń, trądziku, egzemy i łuszczycy. MiĆ³d manuka znacznie obniżał pH rany. Każde obniżenie pH o 0,1 jednostki wiązało się ze zmniejszeniem rany o 8,1% [17]. Istnieje wiele doniesień ze świata medycyny, ktĆ³re potwierdzają, iż miĆ³d manuka można stosować pomocniczo w procesach gojenia ran. Efekt gojenia ran może być zwieńczeniem zarĆ³wno działania przeciwzapalnego, przeciwbakteryjnego, jak i immunostymulującego miodu manuka. Immunostymulacja, w szczegĆ³lności podwyższony poziom hormonĆ³w cytokinowych, jest zasłużona jako jeden z mechanizmĆ³w gojenia ran.

Właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne

MiĆ³d manuka zawiera dużą ilość związkĆ³w fenolowych. Zostały one zidentyfikowane jako posiadające silną zdolność do redukcji wolnych rodnikĆ³w. Zapewnia to odpowiednią zdolność antyoksydacyjną [2,3,7,18] Udowodniono rĆ³wnież przeciwzapalną moc miodu manuka.

Ponadto, miĆ³d manuka okazał się skuteczny przeciwko zapaleniu żołądka wywołanemu przez Helicobacter pylori. Wykazał znaczną aktywność i wzmocnił działanie przeciwzapalne innych związkĆ³w [1].

Właściwości antybakteryjne

W zależności od gatunku bakterii miĆ³d manuka może zmieniać kształt i wielkość bakterii [19]. Udowodniono, że miĆ³d manuka o rĆ³Å¼nym unikalnym czynniku manuka (UMF) wykazuje selektywną aktywność przeciwko rĆ³Å¼nym bakteriom. Wartość UMF odnosi się do zawartości metyloglioksalu (MGO) w miodzie. Sugeruje się, że jest to odpowiedzialne za wiele właściwości antybakteryjnych miodu [20]. MiĆ³d Manuka może rĆ³wnież rozpraszać i likwidować bakterie żyjące w biofilmach (zbiorowiska drobnoustrojĆ³w ). WyrĆ³Å¼nia się w tym paciorkowce i gronkowce.

Tabela 2. Wpływ miodu manuka na redukcję poszczegĆ³lnych bakterii (według własnego opracowania).

BakterieWpływ miodu manuka
Pseudomonas aeruginosa Staphylococcus aureus.Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus są związane ze stanem zapalnym zatok przynosowych. Określono wpływ metyloglioksalu in vitro na oba patogeny. Związek okazał się skuteczny [21].
Streptococcus pyogenes.MiĆ³d zakÅ‚Ć³ca przyleganie bakterii, co było powiązane z ich eliminacją. Rola miodu w eliminacji S. pyogenes z miejsca rany i w pomocy przy sepsie jest obiecująca [22].
Campylobacter spp.Campylobacter powoduje kampylobakteriozę, chorobę objawiającą się biegunką, skurczami, bĆ³lem brzucha i gorączką u zakażonych pacjentĆ³w. Wykazano, że miĆ³d manuka może hamować wzrost tego patogenu [23].
Enterobacter spp.MiĆ³d może znaleÅŗć swe zastosowanie w hamowaniu tych patogenĆ³w [24].
Stenotrophomonas maltophilia, Acinetobacter baumannii, Bacillus subtilis, Escherichia coli.MiĆ³d manuka wykazał skuteczność w eliminacji tych bakterii [1].

Właściwości przeciwnowotworowe

MiĆ³d manuka wykazuje działanie antyproliferacyjne. Oznacza to, że ma pewien wpływ na zahamowanie niekontrolowanego rozmnażania się komĆ³rek. OprĆ³cz tego ma wpływ na apoptozę komĆ³rki (proces programowanej śmierci komĆ³rki). Istnieją badania na zwierzętach, ktĆ³re badały zarĆ³wno samodzielny wpływ związkĆ³w zawartych w miodzie manuka, jak i w połączeniu z innymi środkami. Rezultaty są pozytywne, natomiast musimy jeszcze poczekać na większą liczbę badań [1].

Wpływ na układ immunologiczny

Immunostymulujące działanie miodu manuka jest często przypisywane wielu jego związkom: kwasowi galusowemu i flawonoidom– galanginie oraz pinokembrynie. Należy jednak podjąć dalsze badania, aby zapoznać się z dokładną rolą miodu manuka [1].

Wpływ na płytkę nazębną i zapalenie dziąseł

Zapalenie dziąseł to nieniszczące schorzenie zębĆ³w spowodowane przez bakteryjną płytkę nazębną, a następnie zapalenie dziąseł. Randomizowane badanie przeprowadzono na 30 osobach przez 21-dniowy okres prĆ³bny. Wykazało ono, że w grupie, ktĆ³rej podawano miĆ³d do żucia lub płynny miĆ³d manuka, nastąpiło znaczne zmniejszenie średnich wynikĆ³w płytki nazębnej i odsetka miejsc krwawienia. MiĆ³d ten może być wykorzystany do wyrobĆ³w cukierniczych w celu zapobiegania zapaleniu dziąseł i chorobom przyzębia [25].

Trądzik i egzema

MiĆ³d manuka może być w stanie zmniejszyć stan zapalny i podrażnienie związane z trądzikiem. Aby to zrobić, naÅ‚Ć³Å¼ miĆ³d manuka bezpośrednio na skĆ³rę. Możesz rĆ³wnież użyć miodu manuka, aby złagodzić egzemę. Według badań przedstawionych na HealWithFood.org, możesz odnieść sukces, używając mieszanki rĆ³wnych części miodu, oliwy z oliwek i wosku pszczelego. Zaleca się nakładanie mikstury trzy razy dziennie [26].

Czy spożywanie miodu manuka może być niebezpieczne?

MiĆ³d jest bezpieczny dla większości dorosłych. Należy go unikać, jeśli jesteś uczulony na miĆ³d lub pszczoły. Osoby z cukrzycą muszą rĆ³wnież uważać na poziom cukru we krwi podczas spożywania miodu manuka. Jest to bowiem produkt bogaty w cukier. NHS odradza rĆ³wnież podawanie miodu dzieciom poniżej 1. roku życia. Czasami zawiera on bakterie, ktĆ³re mogą powodować poważne choroby u niemowląt [8, 26].

MiĆ³d manuka – dawkowanie

W przypadku miodu manuka nie ma zaleceń znacznie rĆ³Å¼niących się od innych rodzajĆ³w miodĆ³w. Rekomenduje się maksymalne spożycie w granicach 2-3 łyżeczek dziennie. Dodatkowym zaleceniem jest to, by spożywać go na czczo. Jeśli będziesz go używać w innej postaci, na przykład dodając do herbaty, uważaj na temperaturę. Nie może być ona wyższa niż 40 Ā°C. Inaczej miĆ³d nada jedynie słodkość. Straci część swych cennych właściwości.

,,Płynne złotoā€™ā€™- jak określić jakość miodu manuka?

MiĆ³d manuka słynie nie tylko z walorĆ³w leczniczych i smakowych. Oznacza go także cena. Ceny są tak wygĆ³rowane, że bez problemu można kupić w zamian swĆ³j pierwszy samochĆ³d. Najwyższej jakości miĆ³d manuka, jaki kiedykolwiek wyprodukowano na świecie, warty był około 22 000 dolarĆ³w za kilogram (prawie 80 tys. złotych).

Przyjrzyjmy się dokładniej danym z 2021 roku. Dom towarowy Harrods podał cenę miodu manuka. Będzie to 3600 dolarĆ³w (13 tysięcy złotych) za 230 g słoiczek! W przeliczeniu na jeden kilogram kwota za słoik to 60 tysięcy złotych (teraz to będzie całkiem niezły samochĆ³d). Za jego produkcję jest odpowiedzialna True Honey Company.

Nie bez powodu miĆ³d manuka określamy jako ,,płynne złotoā€™ā€™. Warto także zwrĆ³cić uwagę, że ze względu na jego cenę rynek jest pełen fałszywych miodĆ³w manuka. Pojawiają się pytania. Jak mam określić jakość miodu, skoro nie jestem ekspertem? Skąd mam wiedzieć, że ktoś mnie właśnie nie chce oszukać? Odetchnij i posłuchaj kilku wskazĆ³wek.

Tabela 3. Określenie jakości miodu manuka. WskazĆ³wki (według własnego opracowania).

WskazĆ³wkaUzasadnienie
SprawdÅŗ, czy miĆ³d pochodzi z Nowej Zelandii.W Nowej Zelandii obowiązuje zakaz importu miodu. Jeśli miĆ³d pochodzi z Nowej Zelandii, to musiał być tam wyprodukowany. W grudniu 2017 r. rząd Nowej Zelandii wprowadził przepisy, ktĆ³re oznajmiają, że każda partia miodu musi zostać przebadana w niezależnym laboratorium. W badaniu musi wykazać, że zawiera cztery markery chemiczne i jeden marker DNA. Są to markery unikalne dla krzewu manuka.
SprawdÅŗ, czy miĆ³d jest zapakowany w Nowej Zelandii.To uchroni Cię przed spożywaniem miodu rozcieńczonego tańszymi miodami, syropem cukrowym.
Czytaj dokładnie etykietę.Sformułowanie: ,,100% czystyā€™ā€™, albo ,,100% nowozelandzki miĆ³dā€™ā€™ mogą mijać się z prawdą. Prawdziwy będzie oznaczony jako ā€žjedno- lub wielokwiatowyā€. Są to dwie oficjalne definicje miodu manuka ustalone przez rząd Nowej Zelandii.
Oznaczenie ,, Hive to Homeā€.Renomowani sprzedawcy prowadzą dokładną ewidencję miodĆ³w. Jeśli tego oznaczenia nie ma, nie masz gwarancji, że TwĆ³j miĆ³d jest prawdziwy.
Zawartość wody. Nie więcej niż 20%.Zabezpieczenie przed dodawaniem wody w celu zwiększenia objętości.
Czy na etykiecie widnieje skrĆ³t UMF?UMF to skrĆ³t od Unique Manuka Factor i jest znakiem jakości przyznawanym zarejestrowanym licencjonowanym pszczelarzom, producentom i eksporterom prawdziwego miodu manuka [8].
Nie zawsze wyższa wartość MGO oznacza, że miĆ³d jest czystszy i o wyższej jakości.Niespotykane zawartości MGO to nie zaleta. Taki miĆ³d będzie po prostu przegrzany i bogaty rĆ³wnież w HMF. Jest to szkodliwy związek. GĆ³rna możliwa wartość MGO to 550+. Miody mogą zawierać nawet do 700-800 mg metyloglioksalu na kilogram.

ŹrĆ³dło: Blog Manuka Doctor (2019).5 sposobĆ³w na sprawdzenie, czy miĆ³d Manuka NIE JEST fałszywy. Pobrano z https://www.manukadoctor.co.uk/blogs/content/5-ways-to-check-your-manuka-honey-isn-t-fake.

,,Cudze chwalicie, swego nie znacieā€™ā€™. Czy polskie miody ustępują miodowi manuka?

Po analizie właściwości zdrowotnych i zatrważających cen można zadać sobie kilka pytań. Czy miĆ³d manuka jest lepszy od pozostałych miodĆ³w? Jeśli natomiast nie jest lepszy to skąd się wzięła jego popularność?

Przyglądając się wynikom badań można porĆ³wnać miĆ³d manuka z innymi. PorĆ³wnywano podstawowe parametry fizykochemiczne. Były to cukry redukujące, sacharoza, zawartość wody, wolne kwasy, 5-HMF, przewodność, zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Wartości podstawowych parametrĆ³w fizykochemicznych miodĆ³w manuka wskazują, iż skład chemiczny tych miodĆ³w jest zbliżony do składu polskich miodĆ³w odmianowych.

Jest to zauważalne zwłaszcza w odniesieniu do ciemnych miodĆ³w. Odnosi się to więc do miodĆ³w wrzosowych, gryczanych, spadziowych. Jedynie zawartość 5-HMF i sacharozy w miodach manuka jest istotnie wyższa niż w miodach europejskich. OprĆ³cz tego badano poziom polifenoli i zdolność zmiatania wolnych rodnikĆ³w. ZarĆ³wno ogĆ³lna zawartość polifenoli, jak i zdolność zmiatania wolnych rodnikĆ³w przez miody manuka, są wysokie. Podobnymi właściwościami przeciwutleniającymi charakteryzują się europejskie miody o ciemnym zabarwieniu. Będą to miody gryczane, wrzosowe i spadziowe [27].

W innym badaniu zajmowano się aktywnością antybiotyczną miodĆ³w krajowych. MiĆ³d lipowy, spadziowy, wrzosowy, rzepakowy charakteryzowały się podobną aktywnością antybiotyczną co miĆ³d manuka [28].

Zobacz rĆ³wnież

Te rezultaty można ująć słowami wybitnego polskiego poety, Stanisława Jachowicza: ,,Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacieā€™ā€™. To prawda, polskie miody są rĆ³wnie wspaniałe i w dodatku tańsze. Warto czasem spojrzeć na coś bliżej, by dostrzec prawdziwą wartość. Nie można ujmować miodowi manuka. Jednakże nie ma potrzeby odrzucać naszych miodĆ³w, gdyż nie odstępują one w wielu aspektach gÅ‚Ć³wnemu tematowi tego artykułu.

MiĆ³d fasolowy – polski odpowiednik miodu manuka.

MiĆ³d fasolowy- brzmi dość zaskakująco. Każdy z nas słyszał o miodzie lipowym, spadziowym, gryczanym. Ale fasolowy? To dość nowy produkt. Mało jeszcze o nim wiemy. Jego producenci określają go jako polski odpowiednik miodu manuka.

Jest to miĆ³d o barwie słomkowoÅ¼Ć³Å‚tej. W smaku jest mało słodki, lekko kwaskowaty. Jego zapach jest określany jako intensywny zapach kwiatu fasoli.

Powstaje w skutek zapylania przez pszczoły rodzimych plantacji roślin strączkowych (np. fasola tyczna). Co ciekawe, kwiaty fasoli wielokwiatowej rozkwitają tylko we wczesnych godzinach rannych i są bogate w nektar 1 dzień. Nektar zaczyna wydzielać się jeszcze w pąkach w dniu poprzedzającym rozkwitanie. Jego producenci stwierdzają, że ten produkt wyrĆ³Å¼nia się niebagatelnymi właściwościami zdrowotnymi. WyrĆ³Å¼nia się wśrĆ³d nich: wspomaganie trawienia, łagodzenie wrzodĆ³w żołądka i problemĆ³w jelitowych, odbudowywanie flory jelitowej, wzmacnianie odporności, zwalczanie grypy i przeziębienia. Producenci deklarują, iż miĆ³d ten poprawia pracę serca, działa przeciwnowotworowo.

Cena tego miodu to około 55 zł za 1,2 kg miodu.

Warto dla wzbogacenia swojego doświadczenia kulinarnego sprĆ³bować naszego, polskiego miodu fasolowego [29], [30].

Ciekawe skąd i jak? Ciekawostki na temat miodu manuka.

Tabela 4. Ciekawostki na temat miodu manuka (według własnego opracowania).

CiekawostkaWyjaśnienie
W sumie miĆ³d Manuka zawiera ponad 2000 pojedynczych naturalnych związkĆ³w, czyli 20 razy więcej niż niektĆ³re konwencjonalne odmiany miodu (nawet miody lokalne).WśrĆ³d nich oczywiście są związki nadające szereg właściwości leczniczych. Najbardziej istotne z nich to MGO (metyloglioksal), DHA (dihydroksyaceton) oraz leptosperyna.
Manuka kwitnie tylko 2-6 tygodni w ciągu całego roku.W okresie 2-6 tygodni, ze szczytem w połowie grudnia (początek lata w Nowej Zelandii), manuka kwitnie. Pojedyncze kwiaty mogą być otwarte tylko przez 5 dni.
Kwiaty manuka są wyjątkowo delikatne.Chociaż sam krzew manuka jest odporny, kwiaty manuka są niezwykle delikatne. Są podatne na nawet niewielkie zmiany klimatu, opadĆ³w i wiatru. Ekstremalne warunki pogodowe rĆ³wnież uniemożliwiają pszczołom zbiory w bardzo krĆ³tkim okresie kwitnienia. Przyczynia się to do wahań ceny miodu manuka.
Pszczoły odbywają 22 700 wycieczek do kwiatu manuka, aby stworzyć słoik miodu.Jest to liczba potrzebna do wyprodukowania małego słoiczka (0,5 kg).
Krzewy manuka wpływają na jakość gleby i chronią drogi wodne.Dla rolnikĆ³w sadzenie krzewĆ³w manuka jest filtrem, ktĆ³ry pomaga zmniejszyć spływ nawozĆ³w i odchodĆ³w zwierząt gospodarskich do gleby. Krzew manuka pomaga rĆ³wnież zapobiegać erozji. W jednym badaniu wykazano o 65% mniej osunięć ziemi związanych z burzami w ciągu 10 lat.

ŹrĆ³dło: COMVITA (bdw). 10 Fascinating Facts About Manuka. Pobrano z https://www.comvita.com/blog-article/10-fascinating-facts-about-manuka/O7400093

manuka honey
Alexandra King / 123RF

Prawda, czy fałsz? 5 mitĆ³w i faktĆ³w o miodzie manuka

Wiemy już naprawdę dużo o miodzie manuka. Postaramy się teraz raz na zawsze rozprawić z mitami na temat miodu manuka. Nie należy wierzyć we wszystko, co mĆ³wią nam producenci. SpĆ³jrzcie na te najpopularniejsze mity.

Tabela 5. Fakty i mity na temat miodu manuka (według własnego opracowania).

MitFakt
Istnieje tylko jeden, oryginalny miĆ³d manuka.MiĆ³d manuka nie jest produktem pochodzącym tylko z jednej pasieki. Takie zdanie na etykiecie brzmi dostojnie, jednak nie jest prawdziwe.
MiĆ³d manuka, ktĆ³ry zawiera w swoim składzie MGO jest tym prawdziwym.To zdanie jest znĆ³w ujmujące. To prawda, że miĆ³d manuka zawiera MGO. Ale czy to znaczy, że jeśli na naszym słoiku nie ma wzmianki o obecności MGO, to go nie ma? NIE. Zawartość methylglyoxalu jest podstawowym badaniem, ktĆ³re wykonują producenci miodu manuka w Nowej Zelandii przy badaniu wszystkich serii. Podsumowując to, że miĆ³d manuka zawiera MGO jest tak oczywiste jak to, że po poniedziałku następuje wtorek. MGO to jeden ze składnikĆ³w miodu manuka. Wzmianka o jego obecności na etykiecie to chwyt marketingowy mający wyrĆ³Å¼nić konkretny miĆ³d spośrĆ³d innych dostępnych na rynku.
MiĆ³d manuka to lekarstwo na wszystko.ZwrĆ³Ä‡ uwagę, że miĆ³d manuka nie jest w stanie wyleczyć Cię z wszystkich dolegliwości samodzielnie. W wielu wypadkach wspomaga on działanie innych środkĆ³w. Nie można jednak oczekiwać, że choroba nowotworowa minie w krĆ³tkim czasie po zastosowaniu miodu manuka. Nie wierz w to. MiĆ³d manuka ma szereg właściwości prozdrowotnych, ale nie jest lekiem na całe zło naszego świata i wszelkie choroby. Pamiętaj, o konsultacjach ze specjalistami. Szybka diagnoza daje lepsze perspektywy.
MiĆ³d manuka można spożywać tylko, gdy jesteśmy chorzy.MiĆ³d manuka to nie lekarstwo. Ze względu na dużą zawartość cukrĆ³w nie możemy spożywać dużych ilości. Nie oznacza to jednak, że nie wolno go wykorzystywać na co dzień.
MiĆ³d manuka ma ciągle tę samą barwę.Barwa miodu rĆ³Å¼ni się w zależności od pogody, od roku, zmienia się z czasem przechowywania miodu.

ŹrĆ³dło: COMVITA (bdw). Manuka Honey: Fact vs. Fiction. Pobrano z https://www.comvita.com/blog-article/manuka-honey-facts/I6500053 .

MANUKA MEDICAL (2018).MiĆ³d manuka. Fakty i mity. Pobrano z https://www.manukamedical.pl/blog/item/251-miod-manuka-fakty-i-mity.html

Kącik piękności

Pozytywnym aspektem miodu manuka jest fakt, że można go wykorzystać poza kuchnią. W związku z prozdrowotnym charakterem tego produktu znajdzie on zastosowanie w pielęgnacji skĆ³ry. Po ciężkim dniu potrzebujemy chwili dla siebie. NiektĆ³rzy z nas używają drogich kremĆ³w na swoje kłopoty z trądzikiem. Może się jednak okaże, że w Twoim przypadku to miĆ³d będzie zbawienny. Zapoznajmy się z rekomendacjami.

Według informacji miĆ³d manuka koi naszą skĆ³rę. Sprawia, że skĆ³ra jest jaśniejsza przez to, że wykazuje właściwości antybakteryjne. W związku z działaniem przeciwzapalnym może ukoić twoją skĆ³rę i zredukować zaczerwienienia. OprĆ³cz tego skĆ³ra po zabiegu z udziałem miodu manuka jest określana jako świetlista i nawilżona. Dużą zaletą jest to, że produkt jest w 100% naturalny. Nie musisz się więc obawiać dodatkowej porcji sztucznych związkĆ³w chemicznych.

Aby przygotować maseczkę z miodu manuka, postępuj według następujących krokĆ³w. Na początku oczyść skĆ³rę. Zmyj makijaż. Umyj twarz wodą. RozprowadÅŗ dość grubą warstwę miodu na twarz. Jeśli masz możliwość, naÅ‚Ć³Å¼ maseczkę także na szyję. Pozostaw maseczkę na około 20 minut. Spłucz maseczkę i ciesz się świetlistą cerą Nie musisz stosować żadnych dodatkowych składnikĆ³w. Maseczka jest monoskładnikowa. [31].

OprĆ³cz tego miĆ³d manuka może być stosowany punktowo. Jeśli borykasz się z niesfornymi krostkami, zmianami skĆ³rnymi, może warto wyprĆ³bować [32].

Można stwierdzić, że miĆ³d jest substancją biologicznie aktywną i interesującą klinicznie. Potrzebne są jednak dalsze badania w celu pełnego zrozumienia jego wartości leczniczej w dermatologii. Jeśli chodzi o temat dermatologii, rozważa się, czy miĆ³d manuka ma moc leczenia raka skĆ³ry, ran oraz innych schorzeń skĆ³rnych. Wyniki są bardzo pozytywne, choć jest to jeszcze temat słabo zgłębiony. [33].

Gdy zdecydujesz się na zakup miodu manuka, sprawdÅŗ koniecznie, czy i w przypadku Twojej skĆ³ry miĆ³d manuka zdziała cuda.

Podsumowanie i wnioski

MiĆ³d manuka jest niezwykłym produktem. Nie można powiedzieć, że nie rĆ³Å¼ni się od innych miodĆ³w. Ze względu na zawartość MGO i szeregu innych związkĆ³w wyrĆ³Å¼nia się. Ma wpływ na gojenie się ran. Ma właściwości antybakteryjne, czy nawet wpływające na stan naszych zębĆ³w. Największą jego wadą jest cena. Jednak jeśli będziesz miał okazję sprĆ³bować miodu manuka, zrĆ³b to. Postaraj się sprawdzić, czy może i Tobie pomĆ³c z jakimiś dolegliwościami. Po lekturze artykułu wiesz już o nim więcej.

Bibliografia:

  1. Patel S. & Cichello S. (2013). Manuka honey: an emerging natural food with medicinal use. Nat. Prod. Bioprospect. 3, 121ā€“128. doi 10.1007/s13659-013-0018-7
  2. Yaoa L., Jiang Y., Singanusong R., Datta N. & Raymont K. (2005). Phenolic acids in Australian Melaleuca, Guioa, Laphostemon, Banksia and Helianthus honeys and their potential for floral authentication. Food Res.38:651ā€“658. doi: 10.1016/j.foodres.2005.01.002
  3. Chan C. i in. (2013). Analysis of the flavonoid component of bioactive New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey and the isolation, characterisation and synthesis of an unusual pyrrole. Food Chem. 141:1772ā€“1781. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.04.092
  4. Tuberoso C.I i in. (2009).. Methyl syringate: A chemical marker of asphodel (Asphodelus microcarpus Salzm. et Viv.) monofloral honey. J. Agric. Food Chem. 57:3895ā€“3900. doi: 10.1021/jf803991j.
  5. Stephens J.M.i in. (2010) Phenolic composition and methylglyoxal in some New Zealand manuka and kanuka honeys. Food Chem. 120:78ā€“86. doi: 10.1016/j.foodchem.2009.09.074.
  6. Oelschlaegel S. i inn. (2012). Classification and characterization of Manuka honeys based on phenolic compounds and methylglyoxal. J. Agric. Food Chem. 60:7229ā€“7237. doi: 10.1021/jf300888q.
  7. Alvarez-Suarez J.M (2014). The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey. Foods. 3(3): 420ā€“432.doi:10.3390/foods3030420
  8. Nicola Shubrook (2019). The health benefits of manuka honey. Pobrano z https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-manuka-honey.
  9. Sara Novak. (2019). Here are the Manuka Honey Benefits That are About to Change Your Life. Honey is health gold. Pobrano z https://www.organicauthority.com/energetic-health/everything-you-need-to-know-about-manuka-honey-benefits
  10. Jon Morgan (2009). Money from honey ā€“ a family affair”. Dominion Post. Pobrano z http://www.stuff.co.nz/dominion-post/business/farming/1999278/Money-from-honey-a-family-affair.
  11. Julie Biuso (2008). Sizzle: Sensational Barbecue Food, Monterey, p. 154.
  12. Crescent Dragonwagon (2002). Passionate Vegetarian, New York: Workman Publishing Co, p. 958.
  13. Blog Manuka Doctor (2020). Is Manuka honey always the same color? Pobrano z https://www.manukadoctor.com/blogs/content/is-manuka-honey-always-the-same-color
  14. Mandal M.D.& Mandal S. (2011). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac. J. Trop. Biomed. 1:154ā€“160. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60016-6.
  15. Tomblin V., Ferguson L.R., Han D.Y., Murray P.& Schlothauer R. (2014). Potential pathway of anti-inflammatory effect by New Zealand honeys. Int. J. Gen. Med. 7:149ā€“158.
  16. Gethin GT, Cowman S & Conroy RM (2008). The impact of Manuka honey dressings on the surface pH of chronic wounds. Int Wound J. (2):185-94. doi: 10.1111/j.1742-481X.2007.00424.x.
  17. Moniruzzaman M., Sulaiman S.A., Khalil M.I. & Gan S.H.(2013). Evaluation of physicochemical and antioxidant properties of sourwood and other Malaysian honeys: A comparison with manuka honey. Chem. Cent. J. 7:138. doi: 10.1186/1752-153X-7-138.
  18. Lu J i in. (2013). The effect of New Zealand Kanuka, Manuka and clover honeys on bacterial growth dynamics and cellular morphology varies according to the species. PLoS One. 8:e55898.
  19. Matthew Johnston i in. (2018). Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview AIMS Microbiol. 4(4): 655ā€“664. doi:10.3934/microbiol.2018.4.655
  20. Kilty, S. J., Duval M., Chan F. T., Ferris W. & Slinger, R. (2011). Methylglyoxal: (active agent of manuka honey) in vitro activity against bacterial biofilmsĀ  Int. Forum Allergy Rhinol. 1 (5), 348ā€“350. doi: 10.1002/alr.20073
  21. Maddocks S. E., Lopez M. S. Rowlands R. S.& Cooper R. A (2012). Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins. Microbiology 2012, 158, 781ā€“790. doi: 10.1099/mic.0.053959-0Ā 
  22. Lin S. M., Molan, P. C. & Cursons R. T. (2009). The in vitro susceptibility of Campylobacter spp. to the antibacterial effect of manuka honey. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect., 28(4):339-44. doi: 10.1007/s10096-008-0630-3.
  23. Lin S. M., Molan P. C. & Cursons, R. T (2011). The controlled in vitro susceptibility of gastrointestinal pathogens to the antibacterial effect of manuka honey. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. D. p. 569ā€“574. doi: 10.1007/s10096-010-1121-x.
  24. English H.K, Pack A.R & Molan P.C. (2004). The effects of manuka honey on plaque and gingivitis: a pilot study. J Int Acad Periodontol. 6(2):63-7. PMID: 15125017
  25. Elizabeth Connor (2020). Everything You Should Know About Manuka Honey. Pobrano z https://www.healthline.com/health/manuka-honey.
  26. Wilczyńska A. (2013). Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka. Probl Hig Epidemiol. 94(4): 873-875
  27. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. & Dutkowiak A. (2014). Aktywność antybiotyczna krajowych miodĆ³w odmianowych. Postępy Fitoterapii, str. 67-70.
  28. Pasieka ULIK Śliczniak (bdw). MiĆ³d fasolowy. Pobrano z https://ulikroztocze.pl/miod_fasolowy.php .
  29. Pasieka ,,PACHNICZƓWKAā€™ā€™ (bdw). MiĆ³d fasolowy. Pobrano z https://pachniczowka.pl/miod-fasolowy
  30. Blog elizabethrider.com (bdw). Manuka Honey Face Mask Benefits + How to Do It. Pobrano z https://www.elizabethrider.com/manuka-honey-face-mask-benefits/
  31. DeFino J. (2018). I’m using this unexpected pantry item to wash my face ā€” and my skin has never looked better. Pobrano z https://www.insider.com/manuka-doctor-honey-review-2018-11
  32. McLoone, P., Oluwadun, A., Warnock, M., & Fyfe, L. (2016). Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Central Asian journal of global health, 5(1), 241. https://doi.org/10.5195/cajgh.2016.241