Moringa – właściwości i wartości odżywcze

Avatar photo
moringa oleifera

Moringa pochodzi z terenów u podnóża Himalajów w Indiach, Pakistanie. Jest to roślina tropikalna, o której się dużo mówi w ostatnim czasie. Jej właściwości były doceniane już w medycynie ajurwedyjskiej 3 tysiące lat temu. Moringa olejodajna znana jest także pod nazwą drzewa chrzanowego – jej cenne właściwości prozdrowotne sprawiają, że została już przez wielu ekspertów zaliczona do zaszczytnego miana superfoods. Przyjrzyjmy się jej bliżej i zobaczmy ile jest w niej zdrowia.

Dostępność i ceny w Polsce

Obecnie moringa to wciąż nowinka – w naszym kraju ta egzotyczna roślina jest wciąż dość droga i dostępna w formie suszonej lub oleju – najłatwiej przez sklepy internetowe. Stąd też jej główne zastosowanie to dodatek do potraw czy smoothie. Poniżej znajdziecie linki:

Moringa: liście

 


Moringa: tabletki

 


Składniki odżywcze

Zacznijmy od podstaw – moringa zawiera dużo białka, witamin oraz składników mineralnych. To także źródło cennych antyoksydantów. Wbrew pozorom, choć Europejczycy korzystają z moringi jako ciekawostki, dodatku do diety – to w niektórych rejonach świata stanowi ona ważny składnik menu. Dzieje się tak dlatego, że jej hodowla jest tania i szybka, suszone liście zaś zatrzymują cenne witaminy i składniki odżywcze. Stąd też w społeczeństwach walczących z niedożywieniem może stanowić ważne źródło brakujących składników odżywczych (Thurber, Fahey 2010).

Skład 100 g świeżych liści moringa (USDA 11222)

 KALORIE 64 kcal
 MAKROSKŁADNIKI 
 Białko 9,4 g
 Tłuszcze 1,4 g
 Węglowodany 8,3 g
 SKŁADNIKI MINERALNE 
 Wapń 185 mg
 Żelazo 4 mg
 Magnez 42 mg
 Fosfor 112 mg
 Potas 337 mg
 Sód 9 mg
 Cynk 0,6 mg
 Miedź 0,1 mg
 Mangan 1,1 mg
 Selen 0,9 µg
 WITAMINY 
 Witamina A 378 µg
 Witamina A 7564 IU
 Witamina C 51,7 mg
 Tiamina 0,26 mg
 Ryboflawina 0,66 mg
 Niacyna 2,22 mg
 Kwas pantotenowy 0,13 mg
 Witamina B6 1,2 mg
 Foliany 40 µg
 Kwas foliowy 0 µg
 Witamina B12 0 µg
 Retinol 0 µg
 Witamina D 0 IU
 FLAWONOLE 
 Kwercetyna 16,6 mg
 Kaempferol 6,0 mg
 Isorhamnetin 0,4 mg

Moringa – właściwości prozdrowotne (i ile w nich prawdy?)

Tradycyjnie stosowano moringę jako afrodyzjak, przy zapobieganiu ciąży, dla zwiększenia produkcji mleka u karmiących, dla wzmocnienia układu odpornościowego, pomocniczo w przypadku niektórych chorób i dolegliwości. Nie wszystkie z tych zastosowań znajdują potwierdzenie w wynikach badań.

Istnieją jednak publikacje naukowe dotyczące niektórych z tych właściwości leczniczych moringi. Z tych, o których możemy mówić w oparciu na dowodach – to między innymi zdolność ekstraktu z moringi do obniżania ciśnienia krwi (Faizi et al 1998). Zdrowie układu krwionośnego jest poprawiane także dzięki zastosowaniu oleju z moringi – podwyższa on poziom dobrego cholesterolu HDL, bez wpływu na poziom LDL (Nadeem, Imran 2016).

Moringa wykazuje prozdrowotne właściwości w odniesieniu do zdrowia układu nerwowego i poprawy pamięci (Sutalangka et al 2013)

Również potwierdziły się zastosowania antybakteryjne moringi – na tyle, że w badaniu, gdzie badani użyli roztworu z proszkiem z moringi do umycia rąk z escherichia coli – był on tak samo skuteczny jak zwykłe mydło (Torondel et al 2014). Zauważono także zdolność moringi do regulowania poziomu glukozy we krwi, zapobiegania jego gwałtownym skokom (Majambu, 2012).

Cały szereg właściwości związanych z działaniem antyoksydacyjnym rośliny (Santos et al 2012) przekłada się na skuteczność jej stosowania w prewencji wielu chorób.

Trwają wytężone prace nad udokumentowaniem i opracowaniem zastosowania moringi do terapii antynowotworowych (Jung 2014).

moringa
pixabay, cc0

Bezpieczeństwo i interakcje

Niestety na chwilę obecną nie przeprowadzono dostatecznej ilości badań, aby można było mówić o konkretnych dawkach moringi, jakich nie należy przekraczać. To samo dotyczy możliwych interakcji z lekami, suplementami czy inną żywnością (Stohs, Hartman 2015).

Szczególną ostrożność powinny z tego powodu zachować osoby o słabszym zdrowiu. Od spożycia dla swojego bezpieczeństwa powinny też wstrzymać się kobiety w ciąży.

Smak i zastosowanie

Nazwa „drzewo chrzanowe” nie jest przypadkowe – korzeń tego kilkumetrowego drzewa ma smak przybliżony do chrzanu. W medycynie wykorzystywana jest w praktyce każda część rośliny – liście, kora, nasiona, korzeń owoce oraz kwiaty. Z nasion produkuje się olej stosowany w kuchni. Owoce, liście i młode pędy są jadalne. Młode, zielone strąki są jedzone w podobny sposób do naszej fasoli lub prażone. Liście spożywa się w formie takiej, w jakiej jemy szpinak – lub po sproszkowaniu jako przyprawę.

Herbata z moringi

Liście mogą być także wykorzystywane do sporządzenia naparu – charakteryzuje się on lekko słodkawym smakiem.