Najpopularniejsze kuchnie świata i typowe dla nich przyprawy

Gotowanie to nie tylko obowiązek, coraz częściej to również pasja. Przyrządzanie dań z różnych zakątków świata, może być znakomitym sposobem na poszerzenie horyzontów i kulinarną podróż bez wychodzenia z domu!

Jako że sklepy spożywcze są zaopatrzone również w produkty typowe dla konkretnych kuchni świata oraz właściwe dla nich mieszanki przypraw, żal byłoby nie poeksperymentować w kuchni!

Przegląd kuchni świata i typowe przyprawy

Kuchnia grecka pachnie czosnkiem i oliwkami. Obfituje w warzywa, świeże zioła, a jeżeli chodzi o miesa to prym wiedzie baranina oraz ryby. Chcesz przyrządzić dla rodziny coś rodem z Grecji? Rozważ mousakę lub souvlaki! W sklepach możesz znaleźć kompozycje przypraw skomponowane specjalnie z myślą o konkretnych, greckich daniach. Najczęściej, bazują one na oregano, kolendrze, kuminie oraz słodkiej papryce.

Mianem jednej z najsmaczniejszych na świecie cieszy się kuchnia włoska. Warto pamiętać, że Włochy to nie tylko pizza czy aromatyczne pasty. To również dania z ryb i owoców morza.

Dodatek parmezanu, oraz przyprawy takie jak oregano, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn czy bazylia sprawią, że smakując danie, poczujesz się, jakbyś na chwilę przeniósł się do Palermo.

W kuchni hiszpańskiej bazowymi produktami są świeże ryby i owoce morza, aromatyczne pomidory, oberżyny oraz cytrusy. Hiszpańskie smaki wzbogacają przyprawy takie jak szafran, czosnek, kumin, cynamon czy wędzona papryka. Jedno z najsłynniejszych dań, a mianowicie Paella, nie byłoby sobą gdyby nie dodatek szafranu — notabene najdroższej przyprawy świata.

Wielu zwolenników ma kuchnia tajska. Dominują tam potrawy pikantne, lub słodko-ostre. Dania doprawia się imbirem i papryczkami chili, czosnkiem oraz limonką. Ważny jest również sos rybny lub sojowy. Podstawą dań jest makaron lub ryż, serwowany z bogatą gamą dodatków i sosów.

Kuchnia meksykańska kojarzy się z kukurydzą, fasolą, pomidorami i przede wszystkim dużym dodatkiem ostrych papryczek. Dania meksykańskie są idealne dla fanów mocno pikantnych potraw. Oprócz papryki chili, typowe dla dań rodem z Meksyku typowe jest użycie takich przypraw jak cynamon, cząber, kminek, oregano i goździki.

Do dań indyjskich używa się m.in. chilli, kurkumy, szafranu, kolendry, cynamonu i koriandra.

Kuchnie świata w Twoim domu — mieszanki przypraw

Każda kuchnia jest inna. Kuchnia tajska zachwyca aromatami, gdzie dominuje kokos i limonka, a dania z Meksyku rozpalą (dosłownie i w przenośni) tych, którzy cenią ostre smaki.

Zobacz również
krojenie cebuli bez łez

Wypróbowywanie nowych przepisów to znakomity sposób na przełamanie kuchennej rutyny, a także zaskoczenie bliskich. Gdy zamiast schabowego z kapustą, na stole pojawi się tajskie curry czy hiszpańskie patatas bravas, z pewnością zrobi to wrażenie.

Nie zapominajmy o doprawieniu! To właśnie mieszanki przypraw sprawią, że dania będą smakować, jakby zostały wręcz teleportowane z kraju pochodzenia.

Oczywiście, takie mieszanki można komponować samemu, jednak liczą się również proporcje poszczególnych składników, stąd warto sięgać po gotowe kompozycje przypisane do danej kuchni.

Partnerem materiału jest sklep spożywczy online Polski Koszyk.