Najważniejsze informacje o uprawie zdrowych pomidorów

Avatar photo
pomidory uprawa

Jadalne owoce pomidora to jeden z produktów spożywczych, które najczęściej gości na naszych stołach i talerzach. Kuliste lub o wydłużonym kształcie, czerwone, różowe albo żółte, wypełnione są pysznym, orzeźwiającym, soczystym miąższem. Przyjemny smak to jednak nie wszystko, co je wyróżnia. Mają pozytywne właściwości dietetyczne, a w dodatku zawierają dużo likopenu, substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Korzyści z ich uprawy jest wiele, ale zanim się do niej przejdziemy, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi ich pielęgnacji oraz nawożenia.

Wybór odmiany i nasion

Przed rozpoczęciem uprawy pomidorów najpierw musimy zdecydować, którą odmianę wybierzemy. W sklepach znajdziemy wiele odmian do wyboru: niskie, wysokie, karłowe, drobnoowocowe (koktajlowe), przeznaczone do uprawy gruntowej lub do upraw szklarniowych i pod folią. Odmiany koktajlowe, takie jak np. Ola czy Koralik, możemy uprawiać w ogródkach o niewielkiej powierzchni, lub nawet w doniczkach, na balkonie czy tarasie.

Odmiany gruntowe osiągają różną wysokość, nawet do 2 m. Polecane do uprawy w gruncie to: Bawole Serce, Jawor, Krakus, Malinowy Olbrzym czy Malinowy Retro. Pomidory szklarniowe wymagają zwiększonej wilgotności powietrza oraz wyższej temperatury. Popularne odmiany do uprawy pod szkłem lub w tunelach foliowych to Bekas F1 i Sonka F1.

W tym miejscu znajdziesz Sprawdzone Nasiona Pomidorów.

Warunki do uprawy pomidorów

Warzywa te wymagają przepuszczalnej, ciepłej i żyznej gleby, o lekko kwaśnym pH w granicach 5,5-6,5. Najlepiej rosną na podłożu o strukturze piaszczysto – gliniastej. Stanowisko, na którym je uprawiamy, powinno być osłonięte od wiatru oraz słoneczne, ponieważ pomaga to w szybszym odparowaniu wody opadowej, a rośliny te nie lubią wilgoci. Pamiętajmy, aby pomidorów nie uprawiać bezpośrednio po sobie, ani też po papryce, bakłażanie oraz ziemniakach.

Sadzenie pomidorów

Pomidory to warzywa, które w naszych warunkach klimatycznych przeznaczone są do uprawy z rozsady. Jej produkcję rozpoczynamy już w lutym i marcu. Nasiona pomidorów wysiewamy do skrzynek i pojemników z ziemią kompostową lub podłożem torfowo – kompostowym, w zagęszczeniu jedno nasiono na 1 cm2.

Tak wysiane nasiona przykrywamy 0,5-1– centymetrową warstwą ziemi. Następnie podłoże lekko zwilżamy i pozostawiamy je w temperaturze 22-25 st. C. Pamiętajmy o regularnym podlewaniu. Po około czterech tygodniach, kiedy zobaczymy pierwsze liście, rośliny należy przepikować do doniczek i ustawić je w nasłonecznionym miejscu.

Po 15 maja rośliny możemy przesadzać na miejsca stałe, ale najpierw rozsadę koniecznie trzeba zahartować. Wysadzamy ją do gruntu w rozstawie 50 x 80 cm w przypadku odmian wysokich, odmiany karłowe w rozstawie 50 x 50 cm. Odległości między rzędami powinny wynosić 40-100 cm, a między warzywami 50-60 cm.

Nawożenie pomidorów

To bardzo ważny element uprawy pomidorów, ponieważ mają one dosyć wysokie wymagania pokarmowe. Dlatego też ziemia pod ich uprawę powinna być wzbogacana w składniki pokarmowe za pomocą nawozów mineralnych lub organicznych. Niestety brak nawożenia szybko odbije się na zdrowotności roślin i późniejszych plonach.

Zobacz również
dietetyk

Do nawożenia pomidorów możemy stosować nawozy organiczne oraz mineralne. Te pierwsze to przede wszystkim kompost oraz przefermentowany obornik, roślinom dostarczają głównie azotu. Mineralne nawozy zawierają w swoim składzie jeden, dwa lub kilka składników tj. azot, fosfor, potas, wapń czy bor.

Przed posadzeniem roślin, na wiosnę, gleba powinna zostać wzbogacona kompostem lub przefermentowanym obornikiem. Jest to tak zwane nawożenie przedsiewne. Natomiast nawożenie pogłówne, należy rozpocząć około 2-3 tygodni po posadzeniu rozsady i powtarzać je co dwa tygodnie. Dobre rezultaty przynosi również fertygacja, czyli nawożenie połączone z nawadnianiem. Polega ono na tym, że każdą wodę do podlewania łączymy z odpowiednio odmierzoną dawką nawozu.

Pielęgnacja pomidorów

Pielęgnacja pomidorów opiera się głównie na regularnym podlewaniu roślin oraz przycinaniu pędów. Pomidory możemy prowadzić na jeden, dwa lub trzy pędy. Oprócz wybranych pędów usuwamy wszystkie pozostałe, nawet te z rozwiniętymi pąkami kwiatowymi. Najlepiej wyłamywać je ręcznie, ponieważ na ostrzu noża mogą przenosić się czynniki chorobotwórcze.

Wysokie odmiany pomidorów wymagają palikowania. Nie są w stanie utrzymać swojego ciężaru, więc łodygi trzeba podwiązywać do podpór. Powinny być dostosowane do wielkości rośliny oraz ciężaru owoców, o wysokości co najmniej 1-2 m. Podwiązywanie rozpoczynamy mniej więcej po upływie miesiąca od posadzenia roślin. Paliki umieszczamy w ziemi bezpośrednio po posadzeniu.