Nestle Corn Flakes

Kalorie:

100 gram produktu zawiera 380 kcal

Nestle Corn Flakes

Nestle Corn Flakes
0
  • Grys kukurydziany 98,6%
  • Cukier
  • Sól
  • Glukoza
  • Cukier brązowy
  • Syrop cukru inwertowanego
  • Melasa cukru trzcinowego
  • Fosforany sodu
  • Witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, B2, B6, kwas foliowy)
  • Wartość energetyczna: 380 kcal
  • Tłuszcze: 1,3 g
  • Tłuszcze nasycone: 0,5 g
  • Węglowodany: 82,6 g
  • Cukry: 9,0 g
  • Białka: 7,3 g
  • Sód: 2,04 g
  • Błonnik; 4,1 g
  • Witamina B2: 1,34 mg
  • Niacyna: 16,6 mg, Witamina B6: 1,25 mg, Kwas foliowy: µg, Kwas pantotenowy: 4,01 mg

Zostaw swoją opinię:

  • Płatki zawierają spore ilości cukru, pełen wachlarz składników odżywczych, ale niestety w formie sztucznych substancji. Do zdrowych płatków wiele im jeszcze brakuje :/

  • Maciej Witalec

    Bardzo słabe, zwłaszcza że są reklamowane jako bardzo zdrowe… wielu ludzi daje się na to nabrać :(

  • Cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego = tragedia. Przewaga tego co nam szkodzi, nad tym co dla nas zdrowe. Zjeść można, owszem, wszystko dla ludzi, ale od czasu do czasu w pełnej świadomości, co sobie dzięki temu dostarczamy. Niestety czytanie etykiet spożywczych nadal u nas kuleje, stąd produkt oceniam b. nisko. Na rynku można znaleźć “zdrowsze” wersje tych płatków kukurydzianych bez 5 substancji słodzących w składzie i również dobrych organoleptycznie.

  • Marysia Jeleńska

    Myślę, że dla świadomych konsumentów nie jest to pierwszorzędny produkt. I dlatego ważna jest edukacja żywieniowa. Marketing i reklamy zachęcają do spożywanie takiego typu produktów. Jenak każdy powinien zdawać sobie sprawę, że takie płatki w brew pozorom nie są zdrowe, nie dadzą uczucia sytości na dłuższy czas.. Wysoka zawartość cukru/glukozy/soli, wysoki indeks glikemiczny – prowadzą do powstawania otyłości oraz innych chorób dietozależnych. Zastąpmy je płatkami owsianymi – a na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. I nie tłumaczmy się tym, że płatki kukurydziane są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na przygotowanie owsianki z pewnością nie stracimy dużo więcej czasu.

  • Ewa gonia

    W mojej ocenie poważnym obciążeniem tego produktu jest wysoki indeks glikemiczny. Zawierają bardzo dużą ilość węglowowanów i niestety są to cukry proste. Nie polecam produktu mimo niewątpliwie fantastycznego smaku do regularnego stosowania przez osoby zdrowe i dzieci. Takie osoby powinny decydować się na mieszanki z pełnych zbóż : płatki owsiane, płatki żytnie. Pewnie biorąc pod uwage smak, brak glutenu, dużą łatwość przygotowania produkt ma swoich odbiorców. Tym bardziej , że firma Nestle zrezygnowała z dod. słodu jęczmniennego. Najważniejszym wydaje mi się jednak edukacja konsumentów, by czynniki zdrowej diety nie były przysłaniane przez mody żywieniowe. Życie bez glutenu to nie moda a konieczność dla osób cierpiąc
    ych na nietolerancję glutenu.

  • Anna Sadowska

    Najzabawniejsze w tym produkcie jest to, że płatki KUKURYDZIANE muszą być specjalnie reklamowane jako BEZGLUTENOWE, gdy przecież powinno być to naturalne. Niestety dobrze wiemy, że do tych “glutenowych płatków kukurydzianych” producenci dodają np. ekstrakt słodu jęczmiennego, jednak w znalezionym przeze mnie odpowiedniku innej firmy jest mniej substancji słodzących niż w ocenianych płatkach Nestle. Pod względem smaku-super, jednak jestem ostrożna w stosowaniu tego produktu w jadłospisach. Spokojnie można znaleźć alternatywę dla płatków kukurydzianych :)

  • Sabina Wolak

    W składzie płatków aż 5 substancji słodzących! Bardzo wysoka zawartość soli (sodu) za sprawą dodanej soli i fosforanów sodu. Raczej unikam na codzienne śniadania, aczkolwiek dzieci lubią z uwagi na preferowany smak.

  • Marta Zielińska

    Pod względem smakowym 10/10 – cukier na drugim miejscu w składzie dyskwalifikuje z pełnych 10 inne noty…

  • Krzysiek B

    Dobry produkt – szkoda, że zawiera dodatki cukru – chociaż pewnie kwestia smakowa przeważyła o decyzji producenta :)

Loading...
Udostępnienia