Neurony oreksynowe a epizody obżarstwa

Naukowcy z Rutgers Brain Health Institute (USA) odkryli, że niewielka grupa komórek mózgowych w podwzgórzu zwanych neuronami oreksynowymi może być obiecującym celem dla leków kontrolujących epizody obżarstwa u osób z otyłością. Te neurony już wcześniej okazały się ważne jeśli chodzi o uzależnienia, m.in. od kokainy.

Najistotniejsze z symptomów zaburzeń odżywiania, takich jak poczucie utraty kontroli (w przypadku napadów obżarstwa nad ilością spożywanych pokarmów), pokrywają się z mechanizmami charakterystycznymi dla uzależnień od narkotyków. Układ oreksynowy wiąże się z uzależnieniem od narkotyków, podczas badań skupiono się na nim, aby zrozumieć zmianę w motywacji pokarmowej spowodowaną cyklicznymi epizodami obżarstwa.

neurony

Michail Panagiotidis / 123RF

Badanie

Naukowcy zbadali samice szczurów karmionych dietą kontrolną lub dietą bogatą w cukier i tłuszcz, która powoduje przyrost masy ciała i  występowanie epizodów objadania się. Potem przygotowali zadanie za którego wykonanie gryzonie nagradzano przekąskami. Wraz ze wzrostem nakładu wymaganej pracy, silna motywacja do zdobywania pożywienia widoczna była tylko wśród tych samic, u których występowały epizody obżarstwa. Warto zauważyć, że ta wzmożona motywacja została odwrócona po podaniu substancji blokującej sygnały oreksynowe w mózgu. Naukowcy odkryli także, że bloker oreksyny powoduje zmniejszenie ilości spożywanego pokarmu podczas epizodów objadania się (gryzonie otrzymały nieograniczony dostęp do słodzonej mieszanki tłuszczowej w czasie 30 minut).

Badanie to było prawdziwym dowodem na to, że można stosować blokery oreksynowe w celu ograniczenia napadów obżarstwa u gryzoni. Zespół badawczy ogłosił swoje ustalenia na dorocznym spotkaniu Society for the Study of Ingestive Behavior, (SSIB).

Leczenie farmakologiczne jest obecnie ograniczone dla pacjentów z zaburzeniami odżywiania, więc byłoby interesujące, gdyby nowa terapia mogła rozszerzyć gamę możliwości terapii dla tych pacjentów. Autorzy będą kontynuować badania, analizując, w jaki sposób można zmienić wielkość i liczbę neuronów oreksynowych w mózgu w wyniku zmian nawyków żywieniowych i/lub zmian masy ciała. Fundusze na te badania dostarczył program grantowy Rutgers One Nutrition Grant oraz Rutgers Brain Health Institute.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180717094732.htm

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No