fbpx

Witamina D jest już dobrze znana ze swoich korzyści dla układu kostnego. Nowe badanie potwierdza pogląd, że może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a także śmiertelność z powodu raka piersi, zwłaszcza u kobiet z niższym wskaźnikiem masy ciała. Wyniki badania opublikowano w „Menopause” , dzienniku The North American Menopause Society (NAMS).

                Rak piersi pozostaje najczęściej występującym nowotworem u kobiet na całym świecie i jest główną przyczyną śmierci kobiet z powodu raka. Czynniki ryzyka, takie jak wczesny początek dojrzewania płciowego, późna menopauza, późny wiek pierwszej ciąży, brak ciąży, otyłość i obciążenie genetyczne, okazały się związane z rozwojem raka piersi. Rola stężenia witaminy D w rozwoju nowotworu piersi nadal jest jednak przedmiotem dyskusji. Wyniki poniższego badania zostały opisane w artykule: „Low pretreatment serum concentration of vitamin D at breast cancer diagnosis in postmenopausal women”.

                Badanie, obejmujące ponad 600 brazylijskich kobiet (w wieku 45-75 lat) sugeruje, że odpowiednie stężenie witaminy D może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka poprzez hamowanie proliferacji komórek.  Naukowcy biorący udział w badaniu stwierdzili, że kobiety po menopauzie wykazywały zwiększone ryzyko niedoboru witaminy D w momencie rozpoznania raka piersi, związane z wyższym odsetkiem otyłości, niż kobiety w tej samej grupie wiekowej, które nie chorowały na nowotwór. Podobne badania również wykazały wcześniej związek pomiędzy witaminą D a śmiertelnością z powodu raka piersi. Kobiety o najwyższym stężeniu witaminy D miały faktycznie o 50% niższą śmiertelność z powodu nowotworu piersi niż te o najniższym.

                „Chociaż opublikowana literatura nie jest zgodna co do korzyści związanych z odpowiednim poziomem witaminy D i rakiem piersi, to badanie i inne sugerują, że wyższe poziomy witaminy D w organizmie wiążą się z obniżonym ryzykiem nowotworu piersi” – jak mówi dr JoAnn Pinkerton, dyrektor wykonawczy NAMS . „Witamina D może odgrywać istotną rolę w kontrolowaniu komórek nowotworowych piersi lub powstrzymaniu ich wzrostu”.Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180919083443.htm

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No