Niedoceniona czarna porzeczka

Sporo mówi się o tzw. superfoods – czyli pokarmach, które mają ogromne właściwości prozdrowotne. Za małe opakowanie – modnych w ostatnim czasie – owoców goji trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych. Są mocno reklamowane ze względu na wysoką zawartość witaminy C, ale czemu zapominamy o naszej rodzimej czarnej porzeczce, której już 100 g owoców pokrywa w 260% dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę? Chyba tylko dlatego, że dla nas to owoc egzotyczny, drogi, więc stwarza wrażenie ekskluzywności.

Czarna porzeczka

czarna porzeczka

yelenayemchuk / 123RF

Czarna porzeczka od wieków była stosowana w medycynie ludowej jako antidotum na choroby układu oddechowego, anginę, dla wzmocnienia oraz poprawy krzepliwości krwi. Zawarte w nich polifenole mają silne właściwości zmiatania wolnych rodników więc działa przeciw nowotworowo.

Zamiast przyjmować reklamowane tabletki z rutyną, które zalecana się przyjmować, aby wzmocnić odporność, warto wspomóc się owocami porzeczki lub sokami niesłodzonymi z tych owoców. Czarna porzeczka zawiera bardzo korzystny skład wzmacniający odporność. Występowanie rutyny ułatwia wchłanianie witaminy C, tym samym pomaga uszczelniać naczynia krwionośne zapobiegając powstawaniu siniaków, pajączków i krwawych wybroczyn na skórze.

W okresie jesienno-zimowym poleca się wypijanie dziennie szklanki soku z czarnej porzeczki, ponieważ występujące w niej kwasy fenolowe działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i antyoksydacyjnie.

Nasi przodkowie stosowali napar, szczególnie z liści porzeczek na zapalenia dróg moczowych, a owoce lub wytłoki owocowe zawierające sporą ilość garbników na biegunki, ponieważ działają ściągająco.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Prolaktyna 2018 - Relacja

Ponadto dojrzałe owoce zawierają ok 300 mg potasu, który obniża ciśnienie krwi, działa diuretycznie, zapobiegając blokowaniu się wody w organizmie. Natomiast pektyny, należące do frakcji błonnika rozpuszczalnego, pęcznieją w organizmie, usuwając toksyny, złogi resztek pokarmowych w jelitach, a także przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi poprzez wychwytywanie i usuwanie „złego” cholesterolu z organizmu.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kamila Lipiec

Dietetyk / Technolog żywności i żywienia człowiekaAbsolwentka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Yes No