Niedoceniona czarna porzeczka

Sporo mówi się o tzw. superfoods – czyli pokarmach, które mają ogromne właściwości prozdrowotne. Za małe opakowanie – modnych w ostatnim czasie – owoców goji trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych. Są mocno reklamowane ze względu na wysoką zawartość witaminy C, ale czemu zapominamy o naszej rodzimej czarnej porzeczce, której już 100 g owoców pokrywa w 260% dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę? Chyba tylko dlatego, że dla nas to owoc egzotyczny, drogi, więc stwarza wrażenie ekskluzywności.

czarna-porzeczka

flickr.com, Tusnelda CC BY-2.0

Czarna porzeczka od wieków była stosowana w medycynie ludowej jako antidotum na choroby układu oddechowego, anginę, dla wzmocnienia oraz poprawy krzepliwości krwi. Zawarte w nich polifenole mają silne właściwości zmiatania wolnych rodników więc działa przeciw nowotworowo.

Zamiast przyjmować reklamowane tabletki z rutyną, które zalecana się przyjmować, aby wzmocnić odporność, warto wspomóc się owocami porzeczki lub sokami niesłodzonymi z tych owoców. Czarna porzeczka zawiera bardzo korzystny skład wzmacniający odporność. Występowanie rutyny ułatwia wchłanianie witaminy C, tym samym pomaga uszczelniać naczynia krwionośne zapobiegając powstawaniu siniaków, pajączków i krwawych wybroczyn na skórze.

W okresie jesienno-zimowym poleca się wypijanie dziennie szklanki soku z czarnej porzeczki, ponieważ występujące w niej kwasy fenolowe działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i antyoksydacyjnie.

Nasi przodkowie stosowali napar, szczególnie z liści porzeczek na zapalenia dróg moczowych, a owoce lub wytłoki owocowe zawierające sporą ilość garbników na biegunki, ponieważ działają ściągająco.

Ponadto dojrzałe owoce zawierają ok 300 mg potasu, który obniża ciśnienie krwi, działa diuretycznie, zapobiegając blokowaniu się wody w organizmie. Natomiast pektyny, należące do frakcji błonnika rozpuszczalnego, pęcznieją w organizmie, usuwając toksyny, złogi resztek pokarmowych w jelitach, a także przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi poprzez wychwytywanie i usuwanie „złego” cholesterolu z organizmu.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk / Technolog żywności i żywienia człowieka

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Loading...
Udostępnienia