Sporo mówi się o tzw. superfoods – czyli pokarmach, które mają ogromne właściwości prozdrowotne. Za małe opakowanie – modnych w ostatnim czasie – owoców goji trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych. Są mocno reklamowane ze względu na wysoką zawartość witaminy C, ale czemu zapominamy o naszej rodzimej czarnej porzeczce, której już 100 g owoców pokrywa w 260% dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę? Chyba tylko dlatego, że dla nas to owoc egzotyczny, drogi, więc stwarza wrażenie ekskluzywności.
Spis treści:
Składniki czarnej porzeczki
Czarna porzeczka od wieków była stosowana w medycynie ludowej jako antidotum na choroby układu oddechowego, anginę, dla wzmocnienia oraz poprawy krzepliwości krwi. Zawarte w nich polifenole mają silne właściwości zmiatania wolnych rodników więc działa przeciw nowotworowo.
Zamiast przyjmować reklamowane tabletki z rutyną, które zalecana się przyjmować, aby wzmocnić odporność, warto wspomóc się owocami porzeczki lub sokami niesłodzonymi z tych owoców. Czarna porzeczka zawiera bardzo korzystny skład wzmacniający odporność. Występowanie rutyny ułatwia wchłanianie witaminy C, tym samym pomaga uszczelniać naczynia krwionośne zapobiegając powstawaniu siniaków, pajączków i krwawych wybroczyn na skórze.
W okresie jesienno-zimowym poleca się wypijanie dziennie szklanki soku z czarnej porzeczki, ponieważ występujące w niej kwasy fenolowe działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i antyoksydacyjnie.
Medycyna ludowa
Nasi przodkowie stosowali napar, szczególnie z liści porzeczek na zapalenia dróg moczowych, a owoce lub wytłoki owocowe zawierające sporą ilość garbników na biegunki, ponieważ działają ściągająco.
Czarna porzeczka i jej właściwości prozdrowotne
Ponadto dojrzałe owoce zawierają około 300 mg potasu, który obniża ciśnienie krwi, działa diuretycznie, zapobiegając blokowaniu się wody w organizmie. Natomiast pektyny, należące do frakcji błonnika rozpuszczalnego, pęcznieją w organizmie, usuwając toksyny, złogi resztek pokarmowych w jelitach, a także przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi poprzez wychwytywanie i obniżanie poziomu „złego” cholesterolu z organizmu.
Wpływ składników czarnej porzeczki na wyniki sportowe?
Opublikowane w 2022 roku badanie miało na celu ocenę wpływu antocyjanów z czarnej porzeczki na wyniki sportowe. Analizy dokonano w przypadku dobrze wytrenowanych kolarzy. Nie stwierdzono jednak korzyści dla wyników sportowych [1] – przyp. redakcji
Bibliografia:
- Paton, C. D., Morton, L. C., Bomal, B., & Braakhuis, A. J. (2022). The Effects of Blackcurrant and Caffeine Combinations on Performance and Physiology During Repeated High-Intensity Cycling. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 1–6. Advance online publication. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2022-0087
- Data pierwotnej publikacji: 21.09.2016
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 19.08.2022
Dietetyk / Technolog żywności i żywienia człowieka Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu