Niskotłuszczowy nabiał może zwiększać ryzyko choroby Parkinsona

Niepokojące wyniki badań dla zwolenników spożywania dużej ilości niskotłuszczowego nabiału – chociaż jest on często postrzegany jako zdrowa, bo niskokaloryczna alternatywa dla standardowych produktów – to jak donoszą badacze w artykule opublikowanym w Neurology – nieść może też skutki uboczne.

pixabay, cc0

Badanie zostało oparte na grupie ponad 80 tysięcy kobiet biorących udział w Nurses’ Health Study i blisko 50 tysiącach mężczyzn z Health Professionals’ Follow-up Study. W tej grupie po 25 latach stwierdzono ponad tysiąc zachorowań na chorobę Parkinsona. Jest to największe dotychczasowe badanie badające tę kwestię.

Stwierdzono trzy rzeczy, które są szczególnie warte uwagi:

  • Osoby, które piły przynajmniej jedną porcję mleka odtłuszczonego lub z niską zawartością tłuszczu miały o 39% większą zachorowalność na Parkinsona niż osoby, które piły mniej niż porcję tygodniowo.
  • Osoby, które spożywały 3 i więcej porcji nabiału niskotłuszczowego dziennie miały ryzyko Parkinsona wyższe o 34% względem grupy ze spożyciem poniżej porcji dziennie.
  • Nie stwierdzono związku między chorobą Parkinsona a spożyciem pełnotłuszczowego nabiału

Naukowcy wspominają jednak, że z uwagi na to, że badanie było na tym etapie czysto obserwacyjne – polem do dalszych badań jest faktyczny związek przyczynowo-skutkowy spożycia nabiału na zdrowie. Stąd też nie zalecają zmian diety z uwagi na powyższe wyniki.

Źródło: eurekalert.org

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia