Według badań przedstawionych na Kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, wyższe spożycie kawy jest związane z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu. Badanie obserwacyjne sugeruje, że kawa może stanowić istotny element zdrowej diety.

Dotychczasowe badania wskazywały na korzyści zdrowotne z picia kawy. Niektóre analizy sugerują, że picie kawy może pomóc zapobiegać cukrzycy, chorobie Parkinsona, chorobie Alzheimera, a nawet pewnym formom raka.

Wyniki badań

Celem badania była analiza związku między konsumpcją kawy a ryzykiem przedwczesnej śmiertelności w śródziemnomorskiej kohorcie. Badanie zostało przeprowadzone w ramach projektu Seguimiento Universidad de Navarra (SUN), wieloletniego prospektywnego badania kohortowego przeprowadzonego pośród hiszpańskich absolwentów uniwersyteckich, które rozpoczęło się w 1999 roku. Analiza ta obejmowała 19 896 uczestników projektu SUN, a średni wiek uczestników w czasie rejestracji wyniósł 37,7 lat. Po przystąpieniu do badania uczestnicy wypełniali kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożycia, aby zebrać informacje dotyczące spożycia kawy, stylu życia, aktywności fizycznej, palenia tytoniu, cech socjodemograficznych, pomiarów antropometrycznych, stanu zdrowia czy historii przyjmowanych leków.

Pacjenci byli obserwowani przez średnio dziesięć lat. Informacje o śmiertelności uzyskano od uczestników badania i ich rodzin, urzędów pocztowych oraz National Death Index. W ciągu dziesięciu lat zmarło 337 osób. Naukowcy stwierdzili, że uczestnicy, którzy spożywali co najmniej cztery filiżanki kawy dziennie, mieli 64% mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu niż ci, którzy nigdy lub prawie nigdy nie spożywali kawy.

Naukowcy zbadali, czy płeć, wiek lub przestrzeganie diety śródziemnomorskiej miały wpływ na związek między konsumpcją kawy a  przedwczesną śmiertelnością. Zaobserwowali znaczną interakcję między spożyciem kawy a wiekiem. U osób, które miały co najmniej 45 lat, picie dwóch dodatkowych filiżanek kawy dziennie wiązało się z 30% niższym ryzykiem śmiertelności podczas obserwacji. W projekcie SUN stwierdzono odwrotny związek między piciem kawy a ryzykiem śmiertelności wszystkich osób, szczególnie u osób w wieku 45 lat i starszych. Wyniki badań sugerują, że picie czterech filiżanek kawy każdego dnia może stanowić część zdrowej diety u zdrowych osób.

Źródła:

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170827101750.htm

http://www.medicalnewstoday.com/articles/319178.php

5/5 (3)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

  • Nie mamy żadnych informacji na ten temat. Ale to nie pierwsze i nie ostatnie badanie, które wskazuje na właściwości prozdrowotne kawy. Były już historycznie również negatywne. Polecamy na początek artykuł: https://dietetycy.org.pl/ciemna-jasna-strona-kawy/

  • Zofia Kirsz

    jeśli to prawda to super tylko czy producenci kawy nie lobbowali za przedstawieniem takich wyników badań?

  • Przy analizach wpływu na zdrowie kawy co do zasady najczęściej pod lupę naukowców do tej pory brana była kawa ziarnista.

  • Jarek Matla

    Chyba nie chodzi o picie byle jakiej kawy, a tym bardziej nie rozpuszczalnej?

  • Ważna i cenna uwaga!

  • Leszek Korolkiewicz

    Tak, chociaż nie każdemu zalecałbym aż cztery czy więcej filiżanki dziennie – niektórzy mogą mieć przeciwwskazania z innych względów niż sercowe.
    I lepiej nie pić na czczo – rano przede wszystkim trzeba się nawodnić.
    Smacznego!

Udostępnienia