Stresujące zdarzenia wpływają na sen. Naukowcy z Uniwersytetu w Tsukubie w Japonii odkryli, że aktywny składnik trzciny cukrowej może być pomocny w redukcji stresu, a tym samym przyczyniać się do spokojnego snu. Grupa badawcza stwierdziła, że ​​oktakosanol zmniejsza stres i korzystnie wpływa na sen. Wyniki badań opublikowano w „Scientific Reports”.

Oktakosanol i jego rola w przywracaniu spokojnego snu u myszy

Oktakosanol występuje w wielu produktach spożywczych, które są spożywane codziennie, takich jak trzcina cukrowa, otręby ryżowe, olej z kiełków pszenicy czy wosk pszczeli. Surowy ekstrakt stanowi polikosanol, w którym głównym składnikiem jest właśnie oktakosanol. Polikosanol i oktakosanol były już stosowane przez ludzi w celu terapii wielu schorzeń.

W najnowszym badaniu autorzy dokonali postępu i zbadali wpływ oktakosanolu na regulację snu u myszy. Oktakosanol aplikowano doustnie. Związek zmniejszał stężenie kortykosteronu w osoczu krwi. U myszy, którym podawano oktakosanol, zaobserwowano również normalny sen, który wcześniej był zakłócony ze względu na stres. Dlatego też naukowcy twierdzą, że oktakosanol pozwala złagodzić stres u myszy i przyczynić się do spokojnego snu. Wyniki te wyraźnie wykazały, że oktakosanol jest związkiem czynnym, który ma potencjał do zmniejszenia stresu i wydłużania czasu snu, więc może być użyteczny w leczeniu bezsenności spowodowanej stresem. Oktakosanol wykorzystywany w formie terapii można uznać za bezpieczny dla ludzi, ponieważ jest pochodzenia naturalnego i uważa się, że nie wykazuje żadnych efektów ubocznych.

Oktakosanol/polikosanol są stosowane przez ludzi w celu poprawy metabolizmu lipidów, obniżenia poziomu cholesterolu lub uzyskania szybszej regeneracji sił. Konieczne są jednak kolejne badania kliniczne, aby potwierdzić wpływ spożywania związku na ludzi ze względu na jego zdolność do złagodzenia stresu i przywrócenia spokojnego snu.

Źródło:

Mahesh K. Kaushik, Kosuke Aritake, Atsuko Takeuchi, Masashi Yanagisawa, Yoshihiro Urade. Octacosanol restores stress-affected sleep in mice by alleviating stress. Scientific Reports, 2017; 7 (1) DOI: 10.1038/s41598-017-08874-2

5/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...
Udostępnienia