O kaszy jaglanej raz jeszcze

Avatar photo
kasza jaglana

Kasza jaglana powstaje z prosa. To jedno z najstarszych ziaren, które występuje na całym świecie.

Każdego dnia, przybywa jej coraz więcej zwolenników.

Nazywana- królową kasz. A dlaczego?

Ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zasadotwórcze, co jest bardzo korzystne, ponieważ nasza dieta jest nasycona produktami kwasotwórczymi. Bogata w witaminy z grupy B, lecytynÄ™, zawiera wapÅ„, potas, fosfor i inne mineraÅ‚y. SpoÅ›ród wszystkich kasz zawiera najwiÄ™cej żelaza, oraz jest naturalnym źródÅ‚em krzemu, który odpowiada za piÄ™kny i zdrowy wyglÄ…d wÅ‚osów, paznokci  i skóry ale również utrzymuje elastyczność naczyÅ„ krwionoÅ›nych oraz nie pozwala odkÅ‚adać siÄ™ w nich zwiÄ…zkom tÅ‚uszczowym. Zatem reguluje poziom cholesterolu w naszym organizmie. Zawiera krzem, który również bierze udziaÅ‚ w mineralizacji koÅ›ci. Odpowiednie dawki krzemu poprawiajÄ… przemianÄ™ materii i uÅ‚atwiajÄ… odchudzanie. Proso zawiera idealny skÅ‚ad aminokwasów, w jego skÅ‚ad wchodzi tryptofan, czÄ™sto niedoborowy aminokwas.

Kasza jaglana polecana jest w chorobach wÄ…troby, jelit, nerek oraz przy wyziÄ™bieniu organizmu. Jest bezglutenowym, lekkostrawnym produktem zbożowym. Jaglana zawiera duże iloÅ›ci biaÅ‚ka. Zawiera witaminÄ™ B1, B2 oraz B6. W jej skÅ‚ad również wchodzi żelazo i miedź a jej strukturÄ™ stanowiÄ… nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe. W kaszy jaglanej znajdziemy również witaminy rozpuszczalne w tÅ‚uszczach: dobrze jest wiÄ™c spożywać jÄ… wraz z dobrej jakoÅ›ci tÅ‚uszczem, np. kokosowym, dla podniesienia jej walorów smakowych i lepszego wchÅ‚aniania witamin. Dostarcza sporej dawki energii, dlatego idealnie nadaje siÄ™ dla sportowców, czy pracujÄ…cych fizycznie czy umysÅ‚owo osób. CzÄ™sto sÅ‚yszy siÄ™ o jej zbawiennych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach detoksykacyjnych, pomaga usuwać zÅ‚ogi, metale ciężkie czy toksyny z organizmu. Jest idealna dla osób z zaparciami. Oczyszcza jelita i przyczynia siÄ™ do redukcji masy ciaÅ‚a. Usuwa nadmiar Å›luzu z organizmu, który czÄ™sto jest przyczynÄ… stanów zapalnych. Polecana przy czÄ™stych infekcjach górnych dróg oddechowych.

Idealna dla dzieci jak i dorosłych. Można serwować ją na mnóstwo sposobów: jako kleiki, puddingi, dodatek do drugich dań czy zup. Na słodko czy słono, z warzywami, czy bakaliami. To zawsze będzie pełnowartościowy posiłek, który doda nam zastrzyk energii.

Zobacz również

Jak przechowywać i gotować? Przechowywać w szklanych, zamkniętych pojemnikach. Można ją przed ugotowaniem uprażyć, lub ugotować tradycyjnie w wodzie. Powinno płukać się kaszę, najlepiej w zimnej wodzie 2-3 razy, aż do uzyskania klarownej wody. Następnie zalać ziarna w proporcji 2 do 1, lekko osolić i gotować pod przykryciem. Można dodać odrobinę oleju np. kokosowego. Poprawi smak i wchłanialność witamin. Kasze gotujemy 8-15 min, w zależności od czasu, jaki mamy podany na opakowaniu. Można ją również uprażyć przed ugotowaniem. Podgrzać w suchym garnku. Po uprażeniu, zalać kaszę małą ilością wrzątku, wypłukać, zalać jeszcze raz wrzącą wodą i gotować z dodatkiem soli. W trakcie prażenia mieszamy kaszę drewnianą łyżką. Zaleca się gotowanie kaszy na mniejszym ogniu.

Na zdrowie !