5/5 (2)

Według wyników badania przeprowadzonych przez University of North Carolina w Chapel Hill, kobiety, które są w ciąży lub planują potomstwo, powinny uniknąć stosowania diet redukujących lub ograniczających węglowodany, ponieważ takie metody odżywiania się zwiększają ryzyko urodzenia noworodków z wadami wrodzonymi cewy nerwowej.

Dieta matki przed i w czasie wczesnej ciąży odgrywa istotną rolę w rozwoju płodu.

Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie „Birth Defects Research”. Kobiety z niskim spożyciem węglowodanów mają o 30% większe prawdopodobieństwo urodzenia dzieci z wadami cewy nerwowej, takimi jak rozszczep kręgosłupa (wady kręgosłupa i rdzenia kręgowego) i bezmózgowie, które mogą prowadzić do dożywotniej niepełnosprawności i śmierci niemowląt, w porównaniu z kobietami, które nie ograniczają spożycia węglowodanów. Jest to pierwsze badanie oceniające związek między niską podażą węglowodanów w diecie a urodzeniem dzieci z wadami cewy nerwowej.

Kwas foliowy podczas ciąży:

Kwas foliowy to organiczny związek chemiczny z grupy witamin B, który minimalizuje ryzyko uszkodzenia cewy nerwowej płodu. Ponad 20% kobiet w USA ma stężenie kwasu foliowego poniżej zalecanego poziomu. Z tego powodu w 1998 r. Agencja Żywności i Leków (ang.  Food and Drug Administration, FDA) wprowadziła regulacje na temat wzbogacania produktów zbożowych w kwas foliowy. W badaniu stwierdzono, że spożycie kwasu foliowego przez kobiety, u których podaż węglowodanów była ograniczona, było o połowę niższe niż u kobiet, które nie dokonują restrykcji węglowodanów w diecie.

Centers for Disease Control and Prevention zaleca wszystkim kobietom w wieku rozrodczym codzienne przyjmowanie 400 µg kwasu foliowego codziennie przed i podczas ciąży. Jednak z uwagi na ciąże nieplanowane, wiele kobiet rozpoczyna suplementację kwasem foliowym w późniejszych okresach ciąży, po tym, jak mogła wystąpić wada cewy nerwowej.

Źródło:

Tania A. Desrosiers, Anna Maria Siega-Riz, Bridget S. Mosley, Robert E. Meyer. Low carbohydrate diets may increase risk of neural tube defects. Birth Defects Research, 2018

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No