Olej kokosowy VIVIO

5/5 (2)

OLEJ KOKOSOWY EXTRA VIRGIN NIERAFINOWANY

Olej kokosowy w ostatnich latach miał swoje wzloty jak i upadki. Po tym jak w czerwcu 2018 roku AHA wskazała go jako niezdrowy zachwiała się w posadach moda na olej kokosowy. Jednak niezależnie od tego, że należy pamiętać i jego ograniczeniach – wykorzystywany mądrze olej kokosowy dobrej jakości ma swoje zalety. Same opinie nawet wśród dietetyków – są wybitnie podzielone (sprawdź wyniki ankiety). Analizujemy olej kokosowy dystrybuowany przez firmę VIVIO.

Po pierwsze: olej kokosowy

Na temat zalet oleju kokosowego napisano już wiele. Niewątpliwie ma on swoich zwolenników. Należy pamiętać, że od strony wartości odżywczych zobaczymy, że większość tłuszczów w nim zawartych to kwasy tłuszczowe nasycone – dokładniej średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, których trawienie jest łatwe dla organizmu.

Extra Virgin?

Jeżeli zdecydujemy się na zakup oleju kokosowego to warto zwrócić uwagę na to, aby był nierafinowany. Produkt VIVIO taki właśnie jest. Dodatkowy przypis “Extra Virgin” oznacza, że jest to pierwsze tłoczenie, wykonywane w sposób mechaniczny. Brak rafinowania pozwala na utrzymywania pięknego, kokosowego zapachu. Olej w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, przy wyższej staje się leista. Oznacza to, że jest to produkt warty polecenia.

Podobał Ci się ten wpis? Śledź nas na Facebooku >

Kalorie:

100 ml produktu zawiera:

828 kcal / 41,4% GDA*

*dla zapotrzebowania 2000 kcal dziennie

Ocena wg wskaźnika DIETETYCYSCORE®

Olej kokosowy Vivio

8.5

Składniki odżywcze

7.0/10

Naturalne składniki

10.0/10

  • Wartość energetyczna: 828 kcal
  • Tłuszcze: 92 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone 87 g
  • Kwasy tłuszczowe jednoniesycone: 4,3 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,7 g

  • Olej kokosowy extra virgin tłoczony na zimno

Zostaw swoją opinię:

Yes No